El lehet menni: jön az újabb kivándorlási hullám

Nem ért véget az egyre aggasztóbb kivándorlás, egy nemrégiben bemutatott kutatás szerint újabb százezrek tervezik, hogy külföldre költöznek. A kutatók úgy vélik, ez egy öngerjesztő folyamat, sokszor a kint lévők húzzák magukkal az itthoni rokonaikat, ismerőseiket. A magyarok lassan nem látnak más lehetőséget, egyre többen gondolják úgy, csakis Nyugaton boldogulhatnak. Megnéztük, mi van a számok mögött.
                                                                          Magyar fiatalok Londonban

Megromlott a családi élete? Úgy látja, rossz irányban megy Magyarország? Pocsék az anyagi helyzete, nélkülözik? Ha igen a válasz, akkor nagy valószínűséggel elgondolkodott már azon, hogy itt hagyja az országot. Mára ugyanis bevetté vált a nehéz helyzetbe került, rosszkedvű magyarok körében, hogy a kivándorlást választják, vagy legalább terveket szőnek arról, hogy Nyugatra mennek.

Az elmúlt években legalább 250-350 ezer ember hagyta el Magyarországot, de tavaly januárban a nagykövetségek becsléseire alapozva Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter már 500 ezerre tette a külföldön dolgozók számát.

Egy friss kutatás arra utal, a folyamat nem torpant meg. A Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) legfrissebb – Migrációs tervek a magyarországi 18-40 évesek körében című – kutatása szerint az itthon maradtak közül is sokan fontolgatják a költözést. A fiatalok és a középkorúak több mint 32 százaléka gondolkodik rajta, 12 százalékuk komoly terveket szőtt, esetleg már böngészett álláshirdetéseket, utánanézett a lakhatási körülményeknek, a külföldön tartózkodás feltételeinek. Az álmodozók egynegyede egészen biztosnak, egyharmada nagyon valószínűnek tartja, hogy tervét meg is valósítja.

Nem politika – kiábrándultság, létbizonytalanság

Nem túl meglepőek a válaszok, amiket az okokról kérdezősködő kutatók kaptak. A tervezgetők nagy többségét a magas bérek, a jobb munkalehetőségek vonzzák külföldre, 40 százalékuk mondta azt: azért akar menni, mert itthon nem talál munkát. Mindössze 21 százalékuk panaszkodott magánéleti problémákra; politikai, ideológiai okokat pedig csak egy törpe kisebbség, a megkérdezettek 5 százaléka említett.

Árnyalatnyival más eredményt kaptak viszont, ha azt nézték meg, hogy kik közül kerülnek ki a legnagyobb arányban a költözést tervezők. Ez alapján az elváltak, az ország helyzete miatt panaszkodók, illetve a saját anyagi helyzetük romlását érzékelők, továbbá a munkanélküliek akarnak a leginkább menni, tehát azok a csoportok, akiknél a „továbblépés” kényszere – a jelenlegi élethelyzetükből adódóan – nagy. „Fontos hozzátenni, hogy az állandó lakhellyel rendelkező 18-40 éves magyar állampolgárok mintegy 8 százaléka 2012 és 2013 fordulóján becslésünk szerint már rövidebb-hosszabb ideje külföldön tartózkodott, tehát esélyük sem volt bekerülni a vizsgálatba” – figyelmeztet egy fontos tényezőre Gödri Irén, az intézet tudományos főmunkatársa.

                                            Társadalmi csoportok, akik nagyobb arányban akarnak külföldre menni

A kutatók szerint pusztán a tervek alapján nem lehetünk biztosak benne, hogy a közeljövőben újabb tömegek hagyják el Magyarországot, viszont a két adat – hányan mentek el és hányan tervezik még – együtt mégiscsak egy megváltozott trendre utal. Annak fényében, hogy már így is sokan élnek kint, figyelemre méltó, hogy az itthon lévő 18-40 éves magyarok közül is minden harmadik azt tervezi, hogy hosszabb-rövidebb időre külföldre költözik…

A fiatalok a legelszántabbak

Különösen a fiatalok, a tanulók tervezgetnek. Az NKI szerint a 18-24 éveseknek majdnem a fele, 47 százaléka szeretne külföldre költözni. Mint arról korábban a hvg.hu is beszámolt, egyre magasabb azon gimnazisták, egyetemisták száma is, akik már eleve külföldön szeretnének továbbtanulni, illetve a diploma átvétele után munkát vállalni. Az NKI vizsgálata részben alátámasztja ezt: felmérésük szerint a 18 év feletti tanulók 52 százalékában fordult meg, hogy külföldre mennek – ez igen magas arány.

Úgy tűnik, ez a trend évek óta változatlan. Hasonló eredményeket kapott ugyanis 2012-ben a kormány-közelinek tartott Nézőpont-csoport kutatóintézete. A Kutatópont ifjúságkutatása szerint a fiatalok több mint fele (52 százaléka) elhagyná Magyarországot akár tanulás, akár munka céljából. A 15-29 éves korosztály 15 százaléka akár fél évnél is hosszabb időt töltene kint, 34 százalékuk viszont csak idehaza tudja elképzelni az életét.

Gödri szerint az NKI azért koncentrált pont a 18-40 közötti korosztályra, mert a korábbi méréseikből már tudták, hogy 40 év felett a migrációt tervezők aránya jelentősen visszaesik. Viszont azok a legkiábrándultabbak, akik életkoruk szerint meg kellett volna már állapodniuk, családot kellett volna alapítaniuk: a 30 és 34 év közöttiek közel 8 százaléka azon gondolkodik, hogy végleg más országban telepedik le…

                                           Az európai országokban bevándorlóként lévő magyarok 2012-ben
(HVG)

Bal-Rad komm: Döbrögi szerint “KALANDVÁGY” mozgatja a kivándorlókat! “…Viszont azok a legkiábrándultabbak, akik életkoruk szerint meg kellett volna már állapodniuk, családot kellett volna alapítaniuk: a 30 és 34 év közöttiek közel 8 százaléka azon gondolkodik, hogy végleg más országban telepedik le…”
-Tehát őket is a kalandvágy mozgatja! Döbrögi szerint!
Egy nagyvárosnyi magyar “elkalandozik” Magyarországról! Ahol a magyar emberek számára nincs munka, nincs megélhetés-és nincs jövő!

Elmondanánk Döbröginek és banditatársainak: Libásnak, Zsúrfúnak, El Qronak, Gabriellának és a többi gonosztevőnek:

MAGYARORSZÁGON MARADNI A NAGY KALAND!

MAGYARORSZÁGON MAGYARNAK LENNI IGAZI TÚLÉLŐKALAND!

Egyik oldalról a politikusmaffiák, másik oldalról a cigányok szorongatják a magyarságot!
Azt a magyarságot, amely ahhoz szokott a SZOCIALIZMUSBAN, hogy MUNKÁBÓL MEG TUD ÉLNI!

A MAGYAROK MENEKÜLNEK SZÜLŐFÖLDJÜKRŐL! EZ POLITIKAI MAFFIÓZÓINK CÉLJA!

ELÜLDÖZNI A MAGYAROKAT MAGYARORSZÁGRÓL!

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

El lehet menni: jön az újabb kivándorlási hullám bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. kaponya jozsef szerint:

  hát igen csak az agond hogy a nyugat nem éppen szeret bennűnket, én jol meg tanultam angolul mivel 4 évet voltan usa 6 ot anglia. de szart sem ér. én mindig is a kelet érdekelt tőőbb aszellemi sik és atudás ezért én inkabb 50esen orosz felhez mennék tanulni. pesze mint katona. a nyugatnak lassan már vége van.

  • V. kutya szerint:

   Én már 50 éve hallom, hogy a nyugati tőkés világnak vége van! Ne már, ez komolytalan! Már akkor is kinevettük, aki ezt mondta! Egyelőre nekünk van végünk, és éppen segget akarunk cserélni a nyelvünknek!

 2. Bukott Angyal szerint:

  Zillertalban ausztriäban egy 4000ezerfös faluban 370 magyar regisztrält munkavällalo van.
  Ez brutälis a falu összlakosägänak a 10%-ka.
  Mikor az ismerösöm ezt az adatott közölte,en is elcsodälkoztam.
  Ez csak egy kis falu Ausztriäban,es 400 magyar fiatal van ott.

 3. Pityu szerint:

  Életed útját magad választod,válasz hát úgy hogyha egyszer elindulsz többé nincs visszaút…

 4. Névtelen szerint:

  igen ez politikai maffia, csak helyet csinálni
  az izraeli betelepülőknek , az őslakosokat elüldözni minden áron. Ez a kormány politika . még Kádár megtartotta a fiatalokat addig, a sunyi Orbán Elüldözi azokat és ezt Úgy hogy közben mindenkire rá keni . de ő aztán mindent meg tett! Orbán-is egy senkiházi cigány aki még a saját fajtáját is letagadja és a gyermekeinek is zsidó nevet ad. Mindent megtesz a nyugati gazdáinak hogy impozáljon a kis buzi.

 5. karcsi81 szerint:

  Nyugat terjeszkedik és vele együtt a liberális életszemlélet is,ami megmérgezi gyermekeink jövőjét.Nyugat háborút hirdet ellenünk.Egyedül a szociálnacionalista ellencsapásnak van létjogosultsága!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.