97 éve!

1919 március 21-én a világháborús nyomás és belső elégedetlenség felőrölte a magyar burzsoázia ellenálló képességét.
Előző napon-március 20-án-a-kormány megkapta a békeszerződés döntésének dokumentumait. (Az átadó francia Vix alezredes neve alapján Vix-jegyzéknek nevezett iratot) A dokumentum a román csapatok előrenyomulását és egy dél-magyarországi semleges zóna kialakítását irányozta elő. A feltételeket elfogadhatatlannak ítélték, de világos, reális, kidolgozott terv nem volt ennek a diktátumnak a megakadályozására.
Március 21-én a kormány önként lemondott, a hatalmat pedig a „proletariátusnak” adta át. Károlyi a történteket tudomásul vette, és visszavonult. Garbai Sándor szociáldemokrata és Kun Béla kommunista vezetők kikiáltották a Tanácsköztársaságot. Károlyi Mihály nevében proklamációt adtak ki ezen a napon:

“A kormány lemondott. Azok, akik eddig is a nép akaratából és a magyar proletárság támogatásával kormányoztak belátták, hogy a viszonyok kényszerítő ereje új irányt parancsol. A termelés rendjét csak úgy lehet biztosítani, ha a hatalmat a proletariátus veszi a kezébe. A fenyegető termelési anarchia mellett a külpolitikai helyzet is válságos. A párizsi békekonferencia titokban úgy döntött, hogy Magyarországnak csaknem az egész területét katonailag megszállja. Az antant misszió kijelentette, hogy a demarkációs vonalat ezentúl politikai határnak tekintik. Az ország további megszállásának nyilvánvaló célja, hogy Magyarországot felvonulási és hadműveleti területté tegyék a román határon harcoló szovjethadsereg ellen. A mitőlünk elrabolt terület pedig zsoldja lenne azoknak a román csapatoknak, amelyekkel az orosz-szovjet hadsereget akarják leverni. Én, mint a magyar népköztársaság ideiglenes elnöke, párizsi konferenciának ezzel a határozatával szemben a világ proletariátusához fordulok igazságért és segítségért, lemondok és átadom a hatalmat Magyarország népi proletáriátusának.”

Megalakult a Forradalmi Kormányzótanács. Kikiáltották a Magyar Tanácsköztársaságot!
A Magyar Tanácsköztársaság minden hibája és esetlenkedése ellenére is, fennállásának 133 napja alatt megmutatta a magyar nép számára a szebb, emberibb jövő lehetőségét!

A Bal-Rad ma tisztelettel emlékezik a Magyar Tanácsköztársaság 97. születésnapjára!

Kategória: A BALOLDAL HÍREI | A közvetlen link.

97 éve! bejegyzéshez 35 hozzászólás

 1. V.kutya szerint:

  Nem ismertem ezt a nyilatkozatot, köszönet érte.
  A mai mértékadó sajtó termékekben, függetlenül “oldalaktól”, egységesen elítélik a Tanácsköztársaság, vagyis: a Néphatalom eme korai, történelmi formuláját. Nem volt ilyesmire analóg példa, olyan volt, amilyen az adott körülmények között lehetett…Ma békeidőben sokkal nagyobb anarchia van, hála “nemzeti”, nem internacionalista kormányunknak (kivéve a lengyel import bértapsolók, de ők nem internacionalisták).

 2. Misa szerint:

  A történelmet nem tanítják, hanem propaganda szintjére sülyesztik. Köszönet azoknak, akik megpróbálták akkor és szégyen azokra, akik úri-pubi emőkék beteges rongálásához tapsolnak.

  • Big szerint:

   Már a zsidó terrort is ünneplik?Ez tényleg szégyen!

   Admin:

   A whytézz úr románok által szervezett ditsősegges bevonulását ünnepelni!-NA AZ VALÓ UGYE? Meg a nyakKitörés Túrázgatás!
   Ti ünnepeljétek azt a Kurutyon, mi megemlékezünk a Tanácsköztársaságról ITT!

   KI-KI A SAJÁT SZEMÉTDOMBJÁN!

  • húha szerint:

   Nem elrontva az ünnepi hangulatot és fejet hajtva az akkoriban elesett vétlen honfitársaink tízezreinek és a szenvedőknek, de kicsit másképp, a történelmi tényekre alapozva:

   Ezt a “dicső” forradalmat a régi pestiek úgy hívták, hogy kis zs… forradalom; avagy a patkányforradalom.
   Mint ahogy ezt megírta Nyírő József, talán innen datálódik az utálata.

   Ennyit a nagy hazafiságról, meg arról is, hogy sikerült az Atantot annyira felbosszantaniuk, hogy elvették a Magyar Királyság történelmi területéből nyugaton még a majdani Burgenland magyarok-horvátok lakta falvait is. Ugyanis a Szovjetunió akkoriban megbukott volna, ha a bolsi eszmék nem vernek gyökeret Közép-Európában és ezt a tényt jól tudták nyugaton is, sőt a szocializmusban ez még tananyag volt nálunk a történelemórán.

   De lehet csápolni ennek a nemzetvesztő brigantinak, akik előzetesen csak azért szereltették le a magyar hadsereget, hogy nehogy legyen fegyveres testület, amelyik a magyar bolsevik diktatúra ellen, a hatalmuk ellen fel tudna lépni,
   aztán meg azért fegyverezték fel a munkásokat, mert a bolsi hatalmukat külföldről cseh-szerb-román haderővel, azaz a kisantanttal készült leverni az Antant.
   Egyébként ha nekik nem is tűnt fel, de minden bolsevik-szocialista forradalom elbukott Európában, csak a Szovjet tudott megmaradni, részben a kitört magyar miatt.
   Aztán a dicsőséges Tanácsköztársaság prominensei a bukás után felvették a nyúlcipőt, hátrahagyva a Lenin Fiuk rémtetteit, káoszban az országot, a megszállók kénye kedvére a népet, infrastruktúrát és ki-ki oda menekült el, ahova tudott.

   Pl. a “béketárgyalásokon is máshol lehetett volna a határ meghúzva, mert az amerikaiak, angolok a Vajdaság magyar lakta területeit sem akarták a szerbeknek adni, ésszerű az indok; mivel a szerbek mindig is az orosz-pánszláv érdekek mentén mozogtak és a cár megölése után egyetlen nyugati kultúra sem óhajtotta a világ proletárjai egyesüljetek eszmerendszer és az azzal járó államosításnak teret engedni.

   • Misa szerint:

    Kedves Húha!

    Persze patkányforradalomnak nevezték horthy nyaloncai, ön szerint a narancs rablól, ha forradalom törne ki és államosítanák rablott javaikat, kilöknék őket maffia székeikből, minek neveznék ezt? Ha pedig egy ellenforradalommal újra hatalomra kerülnének, konc leső íróik miket írnának?

    • húha szerint:

     Mísa!
     Teljesen igaza van, a sérelem az sérelem.

     De a patkányforradalmat nem nyaloncoktól hallottam, hanem akkor még élő parasztoktól, pesti kisiparosok, munkások szájából. Na de ez már apróság.

     Egyébként az tény, hogy a tengerész nem szimpatizált a kommunistákkal (ez ugye Önöknek szálka) történelmi tény, de azt is mondta, nem tűri a hangoskodó nemzeti szélsőségeseket, közéjük is lövet, hogyha ha kell , igaz sírva .

 3. Misa szerint:

  Azt ünneplik most, nem vette észre 26 éve? Na ez a szégyen.

 4. V.kutya szerint:

  A Nép, mint a hatalom Forrása, mára teljesen le van írva, pejoratív összefüggésben emlegetik a médiákba teljes egyetértésben, sőt egyes körökben a csőcselék fogalmával keverik, épp azok, akik maguk voltak a csőcselék (56-ban, passzióból gyilkoltak). Most nem egy közülük Parlamentben van, és nem takarító…

  • Vitorla szerint:

   Mit lehet várni azoktól akik ma harácsolásból élnek fényűző módon.Élősködnek a gazda állaton a MAGYAR NÉPEN! Mit vártok azoktól a jogászoktól akiknek az agya helyén takony van?Ők beszélnek az internacionalizmus ellen? Ha a harácsoló tőke nem lenne internacionalista ők is velünk együtt éhen halnának.Csak a nemzeti kommunisták képesek ellenállni,mint 1919-ben és 1956-ban a harácsolók globális támadásának. Ott a példa Észak-Koreában. A Svájci bankároktól megtanult korszerű banki finanszírozással a nemzeti kommunista állam világpolitikai tényező lett.Kínáról nem is beszélve.És a “geci” Orbán? Ideje megtörölni az orrát!

 5. Zoltan szerint:

  +1000 huha,Karolyi egy mocskos haza arulo volt. Amit meg a csodalatos lenin fiuk muveltek a dicso forradalmuk alatt,semmivel nem kulombozott attol amivel a nyilasokat szokas vadolni.(persze azok sem voltak jotekony “szamaritaniusok”)

  • V.kutya szerint:

   Ember, nézd meg az évszámot!
   Az azt megelőző 4-5 évben hány millió ember halt meg a háborúban?
   És azt ugye tudod, hogy sokkal többen halnak meg a háborúk utáni “békében” általában, mint a háborúban? A spanyol náthának több volt az áldozata, mint ahányan a frontokon elestek..Azok ilyen idők voltak, az emberi élet értéke zéró.
   Nekem nagyon ismerős ez a “helyzet”, illik a mai történelmi időkre.
   Szerinted mennyit ér ma egy ember élete, amikor elveszik az otthonát? Azt az otthont, amit jó eséllyel még Kádár munkásosztálya épített? Azok a büdöskomcsik, Kun Béla “örökösei”,. ahogy ti, turulbuzik szoktátok nevezni a dolgozó osztályt (csak tudnám, hogy ti mik vagytok?).

   • húha szerint:

    Azt hiszem, akik a turulról, mint ősi történetiségről (és nem vészkorszaki jelképről) emlékeznek, azok a folytonos magyar identitás és kultúra folytatódó képviselői, azaz magyarok.
    “(csak tudnám, hogy ti mik vagytok?)”

    • V.kutya szerint:

     Én is magyar vagyok, rossz hírem van: teljesen magyar vagyok! Senki nem lehet nálam magyarabb! Főleg olyan ember nem, aki nem tud pld. helyesen írni, vagy mondjuk max. 500 a szókincse.
     De azzal, hogy magyar vagyok, még nem vagyok összekapcsolva ezzel a mai rendszerrel, amelyik magyarnak hazudja magát, a sok magyar zászlóval (ami az enyém persze, nekik semmi közük hozzá).
     Én már építettem a Hazát, a szüleim is építették.
     Ezek meg most épp rombolják azt a Hazát, ami mi felépítettünk.
     Számomra az a magyar ember, aki épít, és nem az, aki a kis kurucos kommentjeiben nagybetűvel írja, hogy ő “Magyar”. Ez olyan, mint elemlámpával világítani kint a napon.

     • húha szerint:

      Örömmel hallom.
      Nem kell mindenben egyeznünk, de vannak alapfeltételek: Pl. nem nyilatkozunk olyat, hogy utáljuk a magyarokat, stb. mint tette több érdemesített “művészünk, írónk”

      A fentebbekkel egyetértünk nagyjából, bár a szlovákok is építették a Hazát, sőt a miénket is királyság idejében, meg a szerbek is , de megsértődnek, ha magyarnak mondjuk őket. És ha ők így gondolják, illik ezt a tényt elfogadni. A magyarság kérdése nem lehet erőszak, csak önkéntes vállalás!

      Sőt a világ túloldalán is építenek , mégis
      “az a magyar ember, aki épít”
      senki sem állítja, hogy ők magyarok lennének.

      Lehet a nemzetnek genetikai megfogalmazása is ( magyarul nemzet( t )), de nemzetközileg gyakoribb a közös múlt, a kulturális azonosság és a közös nyelv meghatározás.

      Abban is egyetértünk, hogy aki nem a magyar zászlót lobogtatja nagy vehemenciával, vagy leköpi, azok csak vendégek, avagy bitorlók.
      És persze mindent a maga helyén.

      Bár illik megjegyezni, hogy nincs olyan jenki film, képkocka amelyen ne tűnne fel a csillagos-sávos lobogó és érdekes ez senkit sem zavar, itthon se, csak a magyar lobogók.

     • V.kutya szerint:

      Engem a magyar lobogó csakis egyetlen egy helyen zavar: Orbán Viktor háta mögött!

  • Botond szerint:

   Történelemből karó … persze, ha valaki a nemzetvesztők irányvonalának híve, akkor csak tudtalan. Károlyi nem volt hazaáruló, csak egy balek (arisztokrata nevelése folytán hitt még az a dott szó hatalmában, így simán átverték … mind
   a franciák, mind a szocdemek). Egyébként az a híres jelmondat, amit mostanában a nemzetvesztő lovastengerésznek tulajdonítanak, éppen Károlyitól hangzott el : “Nem, nem, soha!” …

   Történelmi tény – csak utána kellene nézni, no persze nem a hazudós oldalakon -, hogy a Tanácsköztársaság akadályozta meg a Tiszántúl, Csongrád, Baranya és Somogy megyék elvesztését. Ha a Vörös Hadsereg nem harcolt volna, akkor ezeket a területeket is benyelte volna a szerb és a román banda. Csak illene utána nézni a korabeli szerb, román és framcia iratoknak, térképeknek … azok
   megmutatják, hogy mi volt a cél. Ezek a tények … és nem a nemzetvesztők hazudozásai. Egyébként a lovastengerész azért, hogy dinasztikus elképzeléseit az Antant támogassa, minden teketória nélkül alá iratta (mert ő volt annyira rafinált, hogy személyesen nem tette meg) a trianoni diktátumot. Ha olyan nagy hazafi lett volna, ahogy mostanában egyes körök megpróbálják elhiteteni, simán megtagadta volna az elfogadását … Semmivel sem lett volna rosszabb helyzetben Magyarország, mint a nemzetárulás után. Legfeljebb lett volna mire hivatkoznunk a II. világháború után.

   Több forrásból illene informálódni … hátha akkor objektívebb képet alkotna a valós történelmi eseményekről. Függetlenül a politikai hovatartozásától …

   • húha szerint:

    T Botond!
    Azért nem karót adnék Önnek, talán egy közepest, mert igyekezetet látok.

    Károlyi – igaza van – balek, de annál talán kicsit több, aki elkártyázta atyai örökségét nem? Mire kellett volna várni? Hogy egész Magyarországot feltegye a pókerpartin birtokai elvesztése után?
    Egy ország vezetője nem, lehet felelőtlen, egy hazárdírozó gróf!
    De balga sem, hogy elhiggye, hogy katonaság híján fegyelmet lehet tartani egy országban; hogy nem rontanak BÁRMELY ORSZÁGRA KATONASÁG HÍJÁN A SZOMSZÉDAI közül!

    Egyébként rosszul tudja, nem a Tanácsköztársaság akadályozta meg az említett megyék elbukását, ugyanis még a Tanácsköztársaság regnálása idején Pestig nyomultak a román csapatok, később pedig még Győrbe is bevonultak, leszerelni a vagon és gépgyárat.
    A VIX jegyzék egyébként a tanácsköztársaság előtt még máshol, a mainál kintebb húzta meg a határokat.

    A lovastengerész pedig nem tett mást, mint erőt mutatott és elfogadtatott egy magyar “csoportosulást” a nyugattal, akit mérsékeltnek és megbízhatónak minősítettek.
    A trianoni diktátumot pedig nem államfőnek kell dedikálnia, hanem a magyar országgyűlés képviselőjének! Egyébként igaza van, igaz magyarként ezt a megaláztatást nem vállalta volna.
    Gondolkozzon el, ha a diktátum elfogadását megtagadta volna, még lehet ma is ideiglenesen a románok és szerbek által megszállt ország lennénk!
    A románok, szerbek csak nyugati nyomásra hagyták el országunkat, amit diplomáciával, vértelenül az – Önök által szapult lovastengerész- érte el. Meglehet ma románul kommentelnénk. Valószínűleg igenis rosszabb helyzetben lenne hazánk!
    Igen, “Csak illene utána nézni a korabeli” szerb, román cseh(szlovák) térképeket megnézni, mert a cél az volt, hogy megszűnjön Magyarország, mint önálló állam. A franciát ne nézegesse, mivel a franciákat is seggberúgta a Kisantant, azzal, hogy kijárási tilalmat rendelt el részükre a demarkációs övezetben és nem tartották be a VIX jegyzékben előírtakat.

    Gondolom olyat sem hallott, hogy az erősebb kutya bas…?
    Jó seggelést a történelmi olvasmányokhoz!

   • Mig-29 szerint:

    +1.

   • V.kutya szerint:

    Ha 19-ben nincsen Vörös Hadsereg, akkor ma Debrecenben a Piac utca piros-sárga-kék kövekkel lenne kirakva.

    • húha szerint:

     Ez őrület!
     Itt senki sem képes a nemzetközi helyzetet, stratégiát, érdekszférát és érdekeket logikusan, józan paraszti ésszel végiggondolni?
     Lózungolni a vakvilágba……… az nagyon megy!

     Még egyszer történelem:
     a románok nem csak Budapestet foglalták el, hanem Győrt is, ami ugyebár 300 km-rel odébb van.
     Mivel egyedül Szolnoknál sikerült megállítania a vörös hadseregnek a románokat (dicsőséges 134 nap), akkor most mi is van Debrecennel?
     Július végére összeomlott a Tanácsköztársaság.
     Mintha Szolnoktól északkeletre lenne 130 km-rel Debrecen!
     Szóval mi van a debreceni piactérrel? Hallgatom.

     Aztán a Tanácsköztársaság vezéralakjai hanyatt homlok léptek le, ahogy Pestet közelítették a román bakák. Ennyit a kitartásukról és bátorságukról!
     Az hogy a románok és szerbek kitakarodtak az országból, az egyáltalán nem az akkor már rég megszűnt Tanácsköztársaság érdeme.
     Legalább is nem láttam olyan történelmi hivatkozást, ami arról szólna, hogy Debrecennél sikeresen feltartóztatták volna a románokat.

     Mit is eredményezett a Tanácsköztársaság esztelenségbe váltott harca? Legitimizálta a Kisantant megszálló törekvéseit, mert a nyugatnak egyáltalán nem hiányzott a népek forradalma eszmeisége áterjedjen Prágára, Bécsre, Párizsra, Madridra, Berlinre stb. vagy akár Bukarestre.
     Viszont az I. világháború után felszámolni sem akarta Magyarországot az Antant, mert hát a kényes egyensúly miatt kell egy szálka a románok, szerbek, csehek valagába.
     De olyan térképet láttam, amin a Dunáig húzódott Románia, dél-Balatonig Szerbia és észak-Balatonig Csehszlovákia. És nem volt Magyarország sehol. Ezt a Kisantant rajzolta meg. Inkább ez lehetett volna a reális forgatókönyv, ha diplomáciailag nem sikerült volna tenni ellene.

     Aztán – saját vélemény – a Szovjet tanácsköztársaság tényleg nem tudott volna segíteni, vagy csak kiélvezte a magyarok szenvedése árán számukra otthon kínálkozó tökéletes sikert, avagy tesztelték, hogy a proletárdiktatúra mennyire képes önállóan gyökeret verni és hódítani, úgymond eléggé érett-e a nemzetközi helyzet? Ez már egy érdekesebb kérdés.

     És egy kis belföldi adalék a bukáshoz, ami alátámasztja a Tanácsköztársaság társadalmi támogatottságának, jól szervezettségének hiányát:
     “A hátország helyzete sem volt jobb. Hiány volt élelmiszerből és a legalapvetőbb cikkekből, amin csak rontott a közigazgatás anarchikus állapota. Az elégedetlenséget növelte, hogy a hadsereg és a vöröskatonák családjai kivételes ellátást kaptak, miközben mások éheztek. A gyárakban lecsökkent a termelés, emiatt rendszeresen elmaradt a hadianyag. A hadsereg veszteségeinek pótlására nem lehetett a hátországból erősítést küldeni, mert már így is katasztrófával fenyegetett a termelés, elsősorban az élelmiszertermelés hiánya. Mindezeket tetézte az antant blokádja, aminek következtében nem lehetett külföldről élelmet szállítani az országba.”
     “a nemzeti zászló bevezetése javítana a csapatok morálján, Kun Béla elzárkózott ettől”

     És az egyetlen értelmes, hazafi cselekedetük: “Másnap a népbiztosok tanácskozásán végül úgy döntöttek, a további fegyveres ellenállás csak fölösleges vérontással járna, ezért nincs más kiút, csak a tanácskormány azonnali lemondása a mérsékelt szociáldemokrata Piedl Gyula és kormánya javára. 1919. augusztus 1-jén reggel, egy héttel a tiszai offenzíva után Kun Béla bejelentette a kormány lemondását és a Magyarországi Tanácsköztársaság végét. “

  • húha szerint:

   Igen Zoltán,
   mert károlyi a bolsi diktatúrának megágyazott és átjátszotta a hatalmat.

   A nyilasok Szálasi Ferenc vezetésével különbek voltak. Csak ott is mindenféle aljas, szadista elemek eltorzították a szándékot , az ország-nemzet megmentésének eszméjét és sodródó lendületet vettek a folyamatok. Eleve megszállás alatt, német segítséggel, alárendelve tették amit, a becstelenséget, nem éppen dicsőségükre.
   Bár 1944 októberére (nyilasok hatalomra jutásuk1944 okt. 16 ) már Debrecen körzetében folytak a harcok, ezért nem ment minden olajozottan. A németek pedig megszállva , frontzónának használták Magyarországot. A deportálások már régen leálltak akkoriban (44 junius 26. ) , ( Auschwitzban 1944 november 3-án Himmler utasítására hivatalosan is leállították a gázkamrákat ), bár gyalogmenet még ment.

   Történelmi tény, hogy Szálasi az I. világháborúban rohamzászlóaljat vezetett, első sorbeli, ahol 80% is lehetett a létszámveszteség! Na ehhez bátorság kellett! És közvetlen bajtársai is egyszerű gondolkodású, igaz, becsületes magyar embernek jellemezték.

   No 1919-ben fekete bőrkabátban pisztollyal a kézben lelövöldözni a parasztokat, vagy felakasztatni és rémuralmat gerjeszteni puskacsővel a civilekben; ahhoz nem kell se emberség , se bátorság!
   Egyetlen érdemük, hogy a gazdaság nem teljesen omlott össze rémuralmuk alatt. De se stratégiájuk, se diplomáciai érzékük az nem volt, sőt az ország lakosságától is annyira féltek, hogy csak fegyverrel merészkedtek közéjük. Az, hogy ilyen gyorsan elbukott a Tanácsok köztársasága nem csak a Kisantant túlerejének köszönhető, hanem hogy a saját “nemzetükben” is ellenséget láttak és ezért nem tudtak egységes nemzeti frontot létrehozni.
   Látván, hogy a nehéz helyzetben álló Szovjetuniótól nem várható érdemi segítség, nemzetközi elszigeteltségben teljes kudarc volt a katonai ellenállás; csak rontottak a későbbi trianoni diktátumi Magyarország megítélésén.

   A főnökök:
   https://hu.wikipedia.org/wiki/Forradalmi_Korm%C3%A1nyz%C3%B3tan%C3%A1cs

   https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_Tan%C3%A1csk%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g

  • Anonymous visszatér szerint:

   +1000. Teljes mértékben igazat adok Zoltánnak!

 6. Ez van. szerint:

  T húha és Zoltán kommentelők!

  Megdöbbenve olvastam kommentjeiket. Kénytelen vagyok tapasztalni,l hogy történelmi
  ismereteik nagyon hiányosak. Ennek következtében csak a munkáshatalom
  lejáratását, elítélését tűzhették ki céljukul.
  Értelmesebb v. reális kommentek esetén vitába szállnék önökkel, de így nem
  érdemes ugyanis rájöttem arra, hogy önökkel vitatkozni vagy lóval imádkozni
  egyre megy.

  • húha szerint:

   Nem a vita, hanem értelmes dialektika a fejlődés mozgatója- állították az ókori görög filozófusok.
   Egyébként nem a munkásokkal van bajom.

   Hallgatom a logikus és tényszerű érveit, mert lóval imádkozni, vagy ….mást csinálni az nem mindegy.

 7. Zoltan szerint:

  Hat kb……:)

 8. Zoltan szerint:

  VKutya, “Kun Béla “örökösei”,. ahogy ti, turulbuzik szoktátok nevezni a dolgozó osztályt” hianyerzetem van! Kihagytad a naci fasiszta jelzoket. Ez igy hianyos! (amugy nem vagyok turulbuzi,nem osztom ezt az elmeletet. Botond es Ez van,tortenelmi ismeretek? Kinek van es honnan? sajnos a tortenelem nem objektiv,mint mar valamelyik hozzaszolasomban irtam a mindenkori hatalmon levok erdekei szerint folyamatosan valtozik. Valamint azzal mentegetni a lenin fiukat,hogy akkor ilyen idok voltak,hat enyhen szolva is furcsa. Akkor a nyilasok es a nacik utodai is vedekezhetnek ezzel:ilyen idoket eltunk.

 9. Misa szerint:

  Húha és Zoltán!
  Sajnos önök is a cionista vagy kapitalista rendszervédő agymosás áldozatai.
  Nem tünt fel még önöknek, hogy aki uralja a jelent uralja a múltat? Azt hamisít, hírdet, oktat amit akar és olyan szemszögből, ahogy jólesik?
  A szálasijáról, Sztálin utálta a románokat, ha nincs ez az idióta, ma mienk Erdély, önök is olyan megvezetett “hasznos” idióták, önmaguk ellen, a tőkés rendszer védelmében.
  Döbbenet, ugyanazt játszák el most is jewkrajnában és még ezt sem veszik észre.

  • húha szerint:

   Mísa4
   Részben igazat kell adnom Önnek, mert hát ez a mostani rendszert is a többség a bőrén érzi.
   Hozzáteszem, hogy a Szovjet rendszer sem volt ma született bárány, a hatalom gyakorlásához ők is erőszakot tettek egyesekkel.

   De be kell látni, hogy az sem működött, mert ma már nincs Szovjetunió! Helyette ott is egyfajta sokországos kapitalizmus működik.

   Azzal, hogy Sztálin mit csinált volna, ha itt áll a határokon? Erdélyt biztos nem adta volna, mivel a történelmi Erdély nagy részét belakták a románok. A Partium az más. Az, hogy nem lettünk a Szovjetunió része annak a nyugati megegyezés-nyomás, a kultúrális-történeti múlt az oka.

   Ha nincs az az” idióta”, Ön szerint Magyarország meddig megmaradhatott volna a németek hátában, itt a balkáni útvonalon kis Svájcnak? A maga 600 ezer német ajkú lakosával?
   Mit gondol, a németek honnan szerezték be a kőolajat a tankjukba? Igen, javarészt Havasalföldről.
   Szerintem ezek már elég tények, hogy a lovastengerésznek nem sok választása maradt, húzta amíg lehetett, de amikor a románok, szlovákok már harcoltak a Donnál nem volt tovább.

   A többivel egyetértek, de mondjon egy jól működő társadalmi modellt, amit meg is lehetne valósítani úgy, hogy tömegek nem hallnak bele!

   • fatum szerint:

    Sztálinnak köszönhető, hogy ma van még Magyarország Az antat hatalmak teljesen fel akarták osztani Ő nem engedte. Viszont sajnos elképesztően rossz és hazug ma az oktatás Csak a Kádár korszakot nézzük meg. Annyi hazugságot olvastam hogy megáll az eszem Na persze, ez valahol valahogy érthető is, mert a maffiamegszállás egy oltári nagy hazugsághalmazra épült 56-os majdanista zavargásról Azzal legitimálták a hatalmukat a gazemberek. A forgatókönyv ugyanaz volt. Csak Nagy Imre az valódi hazaáruló volt. Nem úgy, mint az ukiknál. Ezt kellene már végre mindenki fejében helyretenni Egyből nem lenne széthúzás. A szélsőségek sem alakultak volna ki és nem lenne itt úrhatnám gazemberek mosdatása sem

 10. fatum szerint:

  Sok helyen olvastam, hogy a soros vitte ki a Bibós fijúkat külföldi egyetemre. Bevett szokás, hogy az ifjúságot “támogatják” Én fizetem, és cserébe lojalitást várnak el. Melyik hülye önmagát elitnek képzelő kis pöcs nem akarja a luxust, a rongyrázást ? Jószándékú civil kezdeményezésekre is így telepednek rá. Csakhogy itt felvetődik egy kérdés Kik akartak elit fijjukat nevelni??? A Rajk kölyök köré gyűlt hálózatis szadeszosok és a pártban akik Kádár helyére pályáztak, de nem tudtak vezetők lenni mert tehetségtelenek voltak vagy egyszerűen átlátott rajtuk Kádár Ők akik akkor már javában építgették a kapitalizmust. Jól meg volt az is szervezve Létrehozták azt a koleszt a pártfunkcis kölköknek. Aztán ment a hiszti a kizárósdival Sokkal nagyobb bűnösök ezek a rendkívül aljas értelmiségiek és most ellenzékiként parádéznak Kéri Pozsgai stb…

  • húha szerint:

   Szívesen venném, ha megosztaná a forrást, miszerint a nyugat fel akarta osztani Magyarországot és ezt Sztálin akadályozta meg!
   Ezt azért tartom megkérdőjelezhetőnek, mert mindenféle hatalomnak az volt az érdeke, hogy az egyensúlyt egymásnak feszülő szomszédos államokkal tartsa fenn.

   56-ban melyik gazemberek is ” legitimálták a hatalmukat a gazemberek”? Nem értem .
   Kádár pedig tényleg a kor pozitív “hőse”, mert mást akkor nem lehetett tenni és mindig jobb amit tett, mintha egy véreskezű, szadista pribék teremtett volna rendet, vagy egy ceausescu féle briganti.

   Nagy Imre miért is?

 11. Mig-29 szerint:

  fatum:egyetértek!

 12. Laci szerint:

  Linder bela: “nem kell hadsereg tobbe! Soha tobbe nem akarok katonat latni!”

  Ezt mondta a tanacskoztarsasag hadugyminisztere. Akkor meg is mirol megy a vita????????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.