Jó az idei termés, csak hát nagy a baj!

Az idei termés nem menti meg a magyar gazdaságot

A mezőgazdaság teljesítménye valószínűleg nem segít abban, hogy teljesüljön az MNB optimista idei növekedési várakozása.
Egyre kétségesebb, hogy a magyar gazdaság idén 3 százalék körüli növekedést könyvelhet el, mint ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várja. A Matolcsy György vezette jegybank 2,8 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál annak ellenére, hogy minden szakértő sorozatosan rontja a 2016-os prognózisait. Az elemzői közösség már csak 2 százalékhoz közeli, néhányan az alatti növekedéssel számolnak. Vélhetően a mezőgazdaság teljesítménye sem menti meg az MNB prognózisát, hiszen nem várható, hogy kirobbanóan jó évet zár a kis súlyú ágazat.

A jegybank júniusi előrejelzésében úgy kalkulált, hogy 2016-ban a mezőgazdaság érdemben, akár 0,5-1 százalékponttal is támogathatja a gazdaság bővülését. Azzal érveltek, hogy idén statisztikai hatás is befolyásolja a mezőgazdasági hozzáadott érték emelkedését: 2015-ben az agrárium 0,5 százalékponttal mérsékelte a hazai GDP növekedését. Ennek bázishatása pedig a mezőgazdasági hozzáadott érték emelkedése irányába hat. Ezt támogatja – érvel az MNB –, hogy korábbi megfigyelések alapján gyengébb mezőgazdasági évet kedvező időszakok követtek.
A 2,9 százalékos tavalyi GDP-növekedést valóban visszahúzta a mezőgazdaság, míg a 2014-es 3,7 százalékos bővülést 0,5 százalékkal támogatta a jó agrárév. De nem feltétlenül jön egy jó év után egy rossz (és fordítva), hiszen 2013-ban, amikor 1,9 százalékkal nőtt a GDP, a mezőgazdaság 0,6 százalékponttal segítette a növekedést. Tovább árnyalja a képet, hogy a tavalyi év nem volt kifejezetten gyenge, csak a megelőző két esztendő nagyon kedvező teljesítményét nem tudta túlszárnyalni az ágazat.
Mostanra úgy tűnik, hogy a mezőgazdaság alakulása szempontjából fontos növények termése „jó közepes” lesz idén, a nyári viharok is rosszkor jöttek. Ez szakértők szerint csökkentette a búza sikértartalmát, ami miatt kevesebb étkezési és több takarmánybúza lett. Ráadásul az árak is viszonylag alacsonyak, ami szintén ronthatja a mezőgazdaság idei teljesítményét.
A jegybank júniusban azzal érvelt, hogy az idei év első hónapjaiban a lehullott csapadék mennyisége meghaladta a historikus átlagot, ennek alapján pedig a gabonatermés érdemben kedvezően alakulhat az idén. Mostanra azonban egyre kevesebben hisznek abban, hogy a mezőgazdaság lehet a növekedés idei motorja, mindössze néhány tizeddel támogathatja a GDP-növekedést az MNB által korábban várt 0,5-1 százalék helyett, így pedig – több más tényezőt is figyelembe véve – távol lehet a 3 százaléktól a gazdaság idei növekedése.
Visszahúz a Brexit
Az elemzők alapvetően nem a mezőgazdaság, hanem a globális kockázatok okán aggódnak a magyar gazdaság miatt. A legtöbb kutató mindig „nullás” mezőgazdasági évre számít, vagyis nem kalkulál azzal, hogy ez az ágazat hozzájárul a GDP-növekedéshez – éppen a nagy bizonytalanság miatt. De nem csak a mezőgazdaság jelent kockázatot. Legutóbb a Morgan Stanley elemzői vették vissza 1,8 százalékra a növekedési várakozásukat a korábbi 2,5-ről, mert úgy vélik, hogy az első negyedéves kiábrándítóan gyenge GDP-adat, az EU-pénzek elapadása és a Brexit hatása mind rontja a kilátásokat. Az MNB még éppen egy nappal a népszavazás előtt adta ki inflációs jelentését, de ebben már vizsgálták Nagy-Britannia uniós kilépésének hatását, és úgy látták, az néhány tizeddel foghatja vissza a magyar gazdaság növekedését.
(vg.hu)
Bal-Rad komm: Mindig mosolyra-vagy inkább dühödt vigyorra-késztető, amikor “elemzők” MAGYAR GAZDASÁG-ról beszélnek. Olyan ugyanis ORSZÁGUNKBAN NINCS! A mezőgazdaság-amely még nagyobbrészt “magyar” tulajdonban (de nem kézben) van-amely egyedüliként volt képes minden korszakban az ország adottságaival kedvezően sáfárkodni, elveszítette mindkét karját. Elveszítette stabil külpiacait, és elveszítette a rá alapult feldolgozóipart.
Előbbit elajándékozta rablóelitünk, utóbbit szétverte! Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyéb más gazdasági ágazatok szétverésével és ellopásával a megmaradt mezőgazdaság valóban húzóágazat lehetne, ám ez a “húzóerő” CSAK EGY LEÉPÍTETT-SZÉTVERT “egyéb gazdasági ágazatok teljesítményéhez” képest lehet az. Ugyanis ha valami más egyéb 0, ahhoz képest még a 0,5 is sokszoros. Az más kérdés, hogy csak a parasztvakító-gépezet reklámfilmjeként funkcionál.
Mekkmesterék pedig még ezt is igyekeznek felturbózni! Ami úgy általában sikerül is mindaddig, amíg ki nem derül, hogy mindez csak mekkmesteri BLÖFF-BLÖFF-ÉS BLÖFF!
Mekkmester szeret álmodozni! Szépeket és jókat! Amik rendre meg is valósulnak a CSALÁDI ÁLMAI vonatkozásában! Mert azok nem blöffök!
Viszont a pesti jegybankban készítik a döbrögista propagandafilmek jó részét! (De 26 esztendeje minden bűnbanda reklámfilmjeit is!)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Jó az idei termés, csak hát nagy a baj! bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. peti85 szerint:

  Nem kéne annyit lopni.

 2. M G Miklós szerint:

  Mondjuk úgy, hogy a nyári viharokat rosszkor csinálták.

 3. Szabi szerint:

  Jó, hogy mindig lehet valami külső tényezőre fogni, amiért szar ez az egész. Lényeg hogy ők szépek, jók és okosak

  • vitorla123 szerint:

   A terményemet (árpa)Ö 3000 Ft/mázsa áron veszik meg és levonnak a nedvessére és a tisztaságra.Tehát nincs 3000 Ft meg mázsánként tisztán .Ugyanezt aterményt 5000 Ft/mázsa és 6000 Ft/ mázsa között tudja az állattartó megvenniMagyarúl nem vagyok versenyképes támogatással sem az Európai Unióban termelt árpával,ugyanis többet és olcsóbban termelik meg.Úgy hogyx munkabért is fizetnek a cselédeknek.Az egész gazdasági rendszer úgy szar ahogy van.Ráadásul 27 % ÁFA fordított ,tehát ÁFÁ-t sem kapok,csak akkor,ha majd elérem a visszaigénylési küszöböt.(200000 Ft. szinte sose érem el)Abba kell hagyni a termelést 30 hektáron.Nem tudom a nyugdíjamból finanszírozni.Nem egyedűl vagyok,ez az általános!

 4. Kálmán Lőrinc szerint:

  Miközben a magyar termőföld-mezőgazdaság európa szinten a top3-ban van.
  A törökök elleni háború idején, miközben rajtunk csattant az oszmának dühe, mi láttuk el fél európát IS élelemmel… most meg kullogunk a sor végén és lassan éhenhal aki tisztességesen akar termelni a földjén?

  • vitorla123 szerint:

   Igy van!Az egész olyan bonyolult lett,hogy ép ésszel nem lehet felfogni.A terményt a kövesutakat elkerülve kell behordani,hogy ne jelentsenek fel a rendőrök.Persze nagy a határ!A lovas szekéren sem volt rendszám,meg irány jező mégis célba szállította a terményt.De hogy a harácsolók luxus kocsiajit ne érje kár még a kombájnra,meg a vontatóaa is rendszám és biztosítás kell.Mi közben a tűzszerészekre nem kötnek biztosítást mert neméri meg.Ezek tényleg bolondok!Mert csaltak a gabona ÁFA-val,most felszámolják a gabona termelést a fordított ÁFA alkalmazásával.Persze van hívatalos megkerűlése a dolognak.Az eleve adócsalásra szakosodott őstermelői struktúra.Nekik semmi után nem kell adót fizetni.Ugyanis elszámoltathatatlanok!Mégse tudnak gazdaságosan termelni!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.