Refugees!

 LEGJOBBJAINK MENNEK KÜLFÖLDRE

A fiatal és képzett munkavállalók hagyják el Magyarországot. A felsőfokú végzettségűek a családjukat is magukkal viszik.

„Az utóbbi bő évtized magyar kivándorlói az itthon élő népességnél átlagosan iskolázottabbak, fiatalabbak, többségében hajadonok, illetve nőtlenek” – derítették ki a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársai több adatforrás elemzése után – a Világgazdaság híre szerint. Azt eddig is sejthettük, hogy az „agyelszívás” komoly károkat okoz a magyar gazdaságnak, most azonban világossá vált, hogy talán az eddig gondoltnál is jobban sújtja ez a jelenség az országot. Nem csoda, hogy ma már alig találnak képzett munkaerőt a vállalatok a betöltetlen álláshelyekre.

 

A tanulmány szerint 2014 elején mintegy 330 ezer magyar állampolgár élt az európai célországokban. Az sem kizárt, hogy azóta már 400 ezer közelébe emelkedett a kivándorlók száma, hiszen a statisztikai hivatal 2014-ben és 2015-ben egyaránt történelmi magasságba emelkedő, 30 ezer feletti kivándorlót mért. A legtöbben az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába mennek.
A kutatók szerint a különböző adatforrások egybehangzóan a szakmunkások és a felsőfokú végzettségűek felülreprezentáltságát jelzik a kivándorlók körében. Míg azonban a források egy része – a népszámlás és a munkaerő-felmérés – inkább a szakmunkások jelenlétét mutatja dominánsnak, addig más adatfelvételek szerint a felsőfokú végzettségűek tekinthetők a leginkább felülreprezentáltnak a kivándorlók között.
A tanulmány kiemelte, hogy a munkapiacon értékesíthető tudással legjobban ellátott két csoport – a szakmunkások és a diplomások csoportja – különböző migrációs stratégiát folytat. Míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők hosszabb távra, családdal költöznek külföldre, a szakmunkások kiemelkedő arányban vannak jelen a rövidebb időtávra, a hazai kapcsolatokat fenntartva elmozdulók és ingázók között. (Az idei első negyedévben 120 ezer magyar dolgozott csak rövid ideje, kevesebb mint egy éve külföldön.)
(vs)
Bal-Rad komm: Ezek azok a hagyományokat nem tisztelő, Döbrögisztán-Vajdaságban szorgalmasan dolgozni nem akaró galádok, akik nem akarnak közép-európai fiatalok lenni. De jobban akarnak élni, mint szüleik! Már ma! Inkább KIVÁNDOROLNAK! Vajdánk legnagyobb megelégedettségére.
ŐK MÁR NEM FOGNAK A HORDA ELLEN SZAVAZNI! Tekintettel arra, hogy ők levélben nem szavazhatnak!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Refugees! bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. V.kutya szerint:

  Egyik szomszéd család itt nem messze tőlem szintén családostól ment ki, Svájcba. Előbb kinn dolgozott egy évig, aztán összepakolta a családját, bezárta a teljesen felújított családi házat, és kamionnal elvittek mindent. Csak a kutyát hagyták itt, akkor meg is írtam, hogy mennyire sajnáltam szegényt, de azóta kiderült, hogy szerzett a kutyájának valamiféle külön eü útlevelet, és kivitte azt is! A kutyáját sem hagyta itthon! Most egy fiatal pár lakik a házban ingyen, cserébe, hogy vigyáznak a házra.
  Ez van, ilyen lett az országunk, igazi tragédia, főleg, hogy egyetlen puskalövés, és bombatalálat sem érte (lekopogtam!!!!) az országot!
  Isten irgalmazzon azoknak, akik ezt tették velünk..

  • barba szerint:

   Anti, léccives ne szemitázz! …

   • vitorla123 szerint:

    Na még egyszer:
    EZ A LÁNY CSAK ŐSZINTÉN LEÍRTA, MIT GONDOL A MAGYAROKRÓL, MÉGIS ÓRIÁSI GYŰLÖLET ZÚDULT A NYAKÁBA


    Rettegve szállsz fel a tömegközlekedési eszközre, mert sosem tudhatod, hogy a megkeseredett, frusztrált utastársad mikor esik neked, vagy ami még rosszabb, az ellenőrök…
    Ezt a bejegyzést a Pesten Hallottam Facebook csoportban találtuk. Ez a lány leírta a véleményét, kulturáltan, pártsemlegesen arról, hogyan látja ma, Magyarországot. A kommentelőktől mégis rengeteg gyalázkodó megjegyzést kapott. Te mit gondolsz?
    “Olyan országban élek itt Európa szívében, ahol a fiataloknak a kitörési lehetőséget a külföldi munka, / aki nem tud külföldiül, vagy egyáltalán nem akar dolgozni / annak egy valóságshow-nak mondott televízió műsorban való ocsmánykodás jelenti.
    Olyan hely Magyarország, ahol a parlamentben elmondják, hogy az anya dolga a minél több gyermek világra hozása, miközben a lányok kurválkodnak, és aki az élményeit leírja könyvbe, az hőssé válik és hatalmas lóvékat szakít. (az első blődség, a második szánalmas)
    Olyan ez az ország, ahol rettegve szállsz fel a tömegközlekedési eszközre, mert sosem tudhatod, hogy a megkeseredett, frusztrált utastársad mikor esik neked, vagy ami még rosszabb, az ellenőrök visznek földre.
    Olyan országban élek, ahol ezer gyűjtés folyik az év minden napján, hogy a kórházakban normális ellátást kaphassanak a beteg gyermekek, ahol az ehhez szükséges eszközöket civil szervezetek vásárolják meg, illetve más civil szervezetek nyúlják le ugyanannak a pénznek meghatározó részét.
    Olyan helyen élek, ahol a gyermekek nagy százaléka még itt a 21. században is éhezik, és ahol Európa szinten a legnagyobb a daganatos betegségek előfordulása.
    Olyan országban élek, ahol napról napra hülyére vesznek, legyen bármilyen kormány, mert a politikusok egy igen jelentős része sosem képviselte az érdekeimet, megélhetési lehetőségnek tartják a társadalomban betöltött pozíciójukat. A bagót a tűzhöz közeliek árulják, míg a földeket a családtagok és a cimborák vásárolják fel – bagóért…
    Olyan ország ez, ahol a köz érdekéért dolgozókat megalázzák, semmibe veszik, a vállalkozni, boldogulni akarókat eltapossák, ellehetetlenítik, viszont a közbiztonságot nagyszerű traffipax kamerákkal védik…miközben mindennaposak a rablások és az emberölések.
    Olyan ország ma Magyarország, ahol százan százfelé húznak, de őket is folyamatosan elgáncsolják, vagy visszafogják, mert valakinek sokkal jobb, ha ülünk a seggünkön.
    Olyan ez az ország, ahol a sportot csak az olimpiakor tartják fontosnak, néhány kiemelt sportág kivételével, – amelyek pedig mára a politika játékszerévé váltak.
    Olyan ország van itt kérem, ahol az iskolákban tanárt vernek, miközben krétára már rég nem futja. Tandíj az nincs, viszont valamiért mégis fizetni kell.
    Olyan hely lett Magyarország ahol a munkának nincs becsülete, az ügyeskedők és a bűnözők viszont bármikor bármit megcsinálhatnak a tisztességes emberek kárára. Itt mindenki tartozik mindenkinek, és mindenki mossa kezeit.
    Olyan ország ez, ahol a rendőrökkel bohóckodnak, a tűzoltóknak a nevét elveszik és még meg is alázzák őket a nevetséges bérekkel, míg a katonáink ismeretlen tájakon védik mások hazáját a megélhetést jelentő zsoldért.
    Magyarország ma olyan hely itt Európa közepén, akit mindenki lesajnál, kigúnyol és nem vesz komolyan, de hogyan is lehetne, amikor mi a saját állampolgárainkat sem vesszük emberszámba! (mennyit is keres ma egy közmunkás? – és mennyi is a minimálbér?).
    Olyan érdekes ország a mienk, hogy a sok probléma ellenére az elit szállodák és bárok, és a pofátlanul drága vendéglátóhelyek mind csurig vannak a húszas éveikben járó szülők által pénzelt semmirekellőkkel, akikbe már fiatalon be van építve a szilikon, míg a verda kulcsa pörög az ujjon.
    Olyan ország Magyarország, ahol precízen semmiznek ki a bankok, miközben a hatalmon lévő bárki, és akárki is csak asszisztál hozzá….”
    A kommentelők nagy része szerint a lány csak siránkozik. Szerinted sem érdemes komolyan venni szavait? Vagy épp nagyon is el kéne gondolkodni rajtuk?
    (Képünk illusztráció)
    Ha fontosnak tartod a témát, ne felejtsd el megosztani!

    • pisser szerint:

     Amit Ön megfogalmazott, az minden európai országra igaz.

    • Dénes szerint:

     A lánynak igaza van, ezt hívják úgy, hogy liberializmus. Ennek a végnapjait láthatjuk itt, Magyarországon is. Magyarországgal semmi probléma, nagyon jó hely ez, de inkább siránkozás helyett tegyen ő is e fekália ellen.

     • V.kutya szerint:

      Hol van ott liberalizmus, ahol már egy békávés is hatóság? Egy bakter???
      Ez itt a bűzös-büdös Közép-Ázsia, még pár év, és deszkás-budis cselédfalvakká válik az egykori Magyarország, ha ezt a cigánybandát a helyükön hagyják a magyarok!
      A “kislány” igazat beszélt, fel kéne nőni hozzá, úgy bizony!

     • bizony szerint:

      2016-ban az úgynevezett modern korban már minden tömegközlekedésnek ingyenesnek kéne lennie, ez népgazdasági érdek – lenne.
      De a tömegközlekedés egy fejőstehén, több íróasztalt tart el, mint ahány kereke van a járműveinek. Hozzá még a nyikhaj ellenőrök, akik azt lesik hogy a békés állampolgárt hol kezdjék ki.
      Már írtam, 15 éve kürtőskalácsos vállalkozó voltam, de agyonbaszogatott a hivatal (nem a politikusok..), egy évig bírtam! Már akkor szar volt vállalkozni! Akkori társvállalkozóim is beadták a kulcsot, kimentek Kaliforniába, kürtőskalácsoznak, az ottani hivatal nem baszogatja őket, sőt, egyáltalán senki sem. Vidáman élnek, megélnek, hazajárnak belőle. Ugyanazt csinálják amit itthon, de darabszámra kevesebbet, mégis telik nekik kontinentális járatokra is! Nekem akkoriban kicsi gyerekekkel nem volt merszem kimenni … bánom mint a kutya.

    • akárki szerint:

     sajna minden szava igaz, de még ez is nagyon visszafogott. a mindennapi valóság sokkal mocskosabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.