Mercedes: “Erős várunk nekünk Döbrögisztán”

Hivatalos: új autógyár épül Magyarországon

Három üzemcsarnokból álló, rugalmas gyártásra képes gyárat épít Kecskeméten a Daimler AG – értesült a Pénzcentrum. A 300 milliárd forintból (1 milliárd euró) megvalósuló létesítményekben várhatóan 2500 főt foglalkoztatnak majd. A gigafejlesztést a következő órákban jelenti be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az autóipari vállalat igazgatóságának tagjaival együtt; az átadás pedig 2018-ban várható.

A Pénzcentrum piaci információi szerint alig néhány órán belül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a vállalat igazgatóságának elnökeivel karöltve bejelenti, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary jelenleg is meglévő gyárának telekhatárán belül, 3 üzemcsarnokból álló gyárat létesít.

A fejlesztés bekerülési költsége 1 milliárd euró, azaz 300 milliárd forint körül alakul majd. Az átadás pedig 2018-ban várható. Az építésben várhatóan helyi vállalkozók is részt vesznek.
Az eddig is ismert volt, hogy a Mercedes-Benz 2018-ig új karosszériaüzemet épít Kecskeméten, információink szerint azonban ennél jóval többről van szó. Motorgyártás ugyan továbbra sem lesz Kecskeméten, de a karosszériagyártásra alkalmas gépsorok mellett fényező- és összeszerelő üzem is létesül a következő 2 évben.
Sőt, az üzemcsarnokok rugalmas gyártásra képes gépsorokkal lesznek majd felszerelve, vagyis az adaptív robotok bármelyik meglévő és jövőbeni típust könnyedén legyártják majd. Ez tehát azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a jövőben azt lehet majd gyártani Kecskeméten, amit a világpiaci igények diktálnak. Információink szerint a jövőben éppúgy gurulnak majd le a gyártósorról első és hátsó meghajtású konstrukciók, mint alternatív meghajtású gépjárművek is.
A gigaberuházás piaci információink szerint teljesen felborítja majd az amúgy is komoly problémákkal küzdő munkaerőpiacot. Az új gyárban ugyanis várhatóan 2500 főt foglalkoztatnak majd közvetlenül, és további párszáz főt közvetve. Ez azt jelenti, hogy az ágazati munkaerőhiányt hamar orvosolni kell. Erre lehet megoldás a Kecskeméti Egyetem közelsége is.
A várható bejelentés szerint a Daimler a következő szempontok miatt döntött végül Kecskemét mellett:
Magyarország az EU-n belül van, amelynek a Brexit miatt is felértékelődőtt a szerepe
Magyarország és Kecskemét logisztikai pozíciója erős – könnyedén elérhetőek vasúttal, illetve közúton is az adriai, illetve németországi kikötők
A beruházás komoly állami támogatást élvez
A Kecskeméti Egyetem és a Mercedes együttműködése a szakképzett munkaerő utánpótlásával erősíti a gyár versenyhelyzetét
(penzcentrum)
Bal-Rad komm: No most akkor örüljünk vagy bánkódjunk? Hiszen ha csak egyetlen vonzó szempontot veszünk alapul: “…A beruházás komoly állami támogatást élvez…” – ami bizony legalább egyharmados beszállót jelent. Azaz: minimum százmilliárd forintos magyar megtámogatást. (Plusz a többi kedvezmény!)
Qrmányaink évente legalább egy ilyen bulit nyélbe ütnek! Ezekből a támogatásokból MÁR A TELJES ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁGOT FEL LEHETETT VOLNA ÉPÍTENI!
Aminek a nyeresége ITTHON MARADNA!
De hát egy gyarmat CSAK BESEGÍTHET! Meg is teszi!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Mercedes: “Erős várunk nekünk Döbrögisztán” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. sándor szerint:

  ezzel én is egyet kell, hogy értsek, mármint az országnak saját kezébe kellene venni a termelést minden területen, hiába jön létre új munkahely, amikor a lényeg, a termelés esszenciája külföldön landol, ez is jobb a semmitől, mármint a munkalehetsőg, de legalább fizetnék meg EU-s szinten

 2. Gonda István szerint:

  – “az országnak saját kezébe kellene venni a termelést minden területen”
  Hát ha van olyan ötleted a gyártásra, amit azután el lehet adni a világpiacon, akkor csak szólj, igyekszünk hozzá tőkét szerezni.
  – A hírek szerint a kormány 12,9 milliárdot ad hozzá és nem 100-at.
  Igaz pluszban megépíti még a polgári repteret, elővárosi vasutat, körgyűrűt, egyetemi ipari kutatóközpontot, felújítja a vasútállomást, négysávosítja a 44-es (Békéscsaba) és az 52-es (Dunaföldvár) utat. Így Kecskemét vonzáskörzetévé válik az Alföld fele. Ezzel el is dőlt, hogy az Alföld Debrecen és Kecskemét központú lesz, Szolnok, Békéscsaba, Szeged csak másodhegedűs marad.

 3. Jocó szerint:

  Egy újabb összeszerelő üzem,minimális hozzáadott értékkel, ahová elegendő minimálisan 8 általános is.De legalább jól megnyomja majd a GDP-t és hát ez kell az idióták további bolondításához!A fideszesek hozzátartozóit dolgoztatnám ilyen helyeken életük végéig!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.