ÚJ FEJLEMÉNYEK AZ UKRÁN-OROSZ VISZONYBAN

(Avagy: talán, végre-valahára, Moszkvában is leesett a tantusz)

Mindenki számára, aki orosz hazafi, illetve aki külföldön Oroszország, a Donbassz őszinte barátja, már nagyon-nagyon régen várt moszkvai lépés következett be: AZ OROSZ ÁLLAMFŐ, VÉGRE-VALAHÁRA, ELMOZDÍTOTTA TISZTSÉGÉBŐL AZ ÁRULÓ MIHAIL ZURABKOV KIJEVI NAGYKÖVETET.

(Hogy ez a lépés miért késett ilyen sokáig, egyszer majd, valamikor – talán más történelmi időkben – gyermekeink, unokáink talán, megtudják.)

Zurabkov hét évig állt a kijevi orosz nagykövetség élén. Ez alatt blokkolta ukrajnai orosz hazafias erők minden kérését, kezdeményezését. Szóba sem volt hajlandó állni azokkal, akik az Ukrajna és Oroszország közötti barátság hívei voltak. POROS JANKÓ BÁBELNÖKHÖZ NEM CSAK SZEMÉLYES JÓBARÁTSÁG FŰZTE: KÖZÖS ÜZLETÜK IS VOLT.
E szemétláda nevéhez fűződik a nemzetközi diplomáciatörténetben is alighanem példátlan eset. Nemrég, AZ UKRÁN NACIONALISTÁK KÖVETELÉSÉRE LEVONATTA – AZ OROSZ NAGYKÖVETSÉG TERÜLETÉN BELÜL (tehát a nemzetközi és diplomáciai jog szerint orosz területen) KITŰZÖTT OROSZ ZÁSZLÓT!!!
Csak álmélkodhatunk, elképedhetünk: a szovjet csekisták iskoláját kijárt egykori felderítő-államfő hogy tűrhette el ennek a féregnek a kártevő aknamunkáját annyi éven keresztül? Pedig mennyien figyelmeztették, tiltakoztak, követelték, évek óta, az eltávolítását.
Az egyik egykori ukrán külügyminiszter fenyegetőzik: Moszkva ne is küldjön már új nagykövetet Kijevbe. Ő, ugyanis, indítványozni fogja a diplomáciai kapcsolatok megszakítását. (És ezt eddig miért nem indítványoztad, te szemét? Jó volt, ugye, kapni az olcsó orosz gázt? Feleannyiért, mint amennyit Oroszország korrekt kereskedelmi partnerei fizetnek érte. És még ezt a kedvezményes árat sem fizetik ki, már dollármilliárdokkal tartoznak. Az egyik nap Moszkva agressziójáról rikácsolnak – de pár óra múlva meg már azt követelik, hogy Moszkva még jobban engedjen a gáz árából. És a Gazprom, pedig állami monopolcég – sokak nem szűnő döbbenetére – újra és újra engedett az árból, adott újabb és újabb fizetési haladékokat. Mely megtakarított pénzeket a junta így nyomban hozzácsaphatta a Donbassz népe elleni irtóháború költségeihez. Így nem hagyja cserben orosz az oroszt!)
Többen – így egy ukrán ellenzéki képviselő is – úgy vélekednek: ZURABOV ELTÁVOLÍTÁSÁVAL VÁLTOZÁS VÁRHATÓ OROSZORSZÁG UKRAJNA-POLITIKÁJÁBAN (na végre!), illetve, konkrétabban, a Poros Jankóhoz való személyes viszonyban.
Oleg Carjov a Janukovics-korszak vezető kormánypártjának, a Régiók Pártjának volt a képviselője (mely pártot a jelenleg junta csaknem annyira gyűlöl és üldöz, mint a kommunistákat).
Oleg Carjov megpróbálkozott azzal, hogy induljon a 2015. május 25-i elnökválasztáson – hogy alternatívát kínálhasson a választásokon szinte kizárólagos fasiszta pártjelöltekkel szemben. Oly vad és kegyetlen leszámolási hullám indult el azonban ellene, hogy puszta élete is veszélyben volt már – és az egyébként bátor kiállásáról ismert politikus kénytelen volt ezért a Donbasszban menedéket keresni.
Szavai szerint, Porosenko és Zurabov régi jó barátok – ám nemcsak a baráti kapcsolatok fűzték őket egymáshoz.
„Zurabov még akkor is igyekezett elhitetni, hogy Porosenko oroszbarát – amikor pedig ezt kevesen hitték el” – mondta. Szerinte: Zurabov visszahívása azzal is összefügg, hogy A KREMLBEN BELÁTTÁK: FÖLÖSLEGES BÁRMIRŐL IS EGYEZKEDNI POROSENKÓVAL.”
„A KREMLBEN BELÁTTÁK: POROSENKO SZAVAIBAN NEM LEHET HINNI” – mondta Carjov. (Jelzem: ha engem kérdeznek, én már 2014 áprilisában megmondtam volna nekik. Amikor határozott, kőkemény orosz kiállással ennek az egész tragédiának elejét lehetett volna venni.)
Elmondása szerint a Kreml számára az egyik legnagyobb csalódást az okozta, hogy Porosenko – az elnökválasztási kampányban tett ígéreteivel ellentétben – nem fogta vissza a Donbasszban indított katonai hadműveletet.
„Oroszország Ukrajna legitim államfőjének ismerte el Porosenkót. (1) Pedig Porosenko, illetve, másfelől, Plotnyickij és Zaharcsenko (2) legitimitása, legalábbis, semmivel sem kisebb, mint a másiké. Oroszország ekkor nagy bizalmi tőkét helyezett Porosenkóba , ám amaz nem váltotta be a Kreml várakozásait. Nem váltotta be, például akkor, amikor folytatta az un. „terrorellenes hadműveletet” (ATO) – noha az elnökválasztási kampány idején még azt ígérte, hogy beszünteti a vérontást” – mondta a politikus.
Véleménye szerint Moszkvában az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor híre ment: az ukrajnai belpolitikai helyzet rosszabbodása esetén Porosenko tervbe vette a háború kirobbantását a Donbasszban. (3)
„A Zurabov visszahívásáról szóló döntést nem véletlenül Oroszország megkeresztelésének emléknapján (4) hozták meg” – vélekedett Carjov.
* * *
Július 28-án Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, aminek értelmében egyesítik a Déli, illetve a Krími Szövetségi Körzetet. Az új, egyesített körzetbe így az alábbi, un. „föderatív szubjektumok” tartoznak majd: Adigej Köztársaság, Kalmük Köztársaság, a Krasznodari Határterület, Asztrahány, Volgográd és Rosztov megye – továbbá Szevasztopol városa. (5)
A döntés módfelett felháborította az ukrán vezetést. A kijevi külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket küldött, amely megállapította: az orosz vezetés döntésének nincs semmilyen jogi következménye. Így nincs hatása a félsziget státuszára, melyet Ukrajna továbbra is a saját területének tekint.
(Pedig hát hogyne lenne jogi következménye! A Krímmel szemben az utóbbi időkben igencsak megszaporodott fenyegetések, a félszigettel szemben felvonultatott, jelentős számú ukrán haderő és haditechnika, továbbá a Krím határán létesülő iszlám terrorista fészek fényében Oroszország még szorosabb védelme alá vonta a fenyegetett félszigetet és annak lakosságát. Egy, a Krím ellen intézett esetleges katonai támadáskor, iszlám szélsőséges szervezet esetleges terrorakciói idején Kijevnek mostantól számolnia kell azzal: immár nemcsak a félsziget, de egy hatalmas kiterjedésű orosz föderatív körzet ellen intézett támadást – annak minden, rá nézve pusztító hatású következményével együtt.)
Egy dokumentumot is köröztettek az ENSZ-ben, amely – elfogadása esetén – a Biztonsági Tanács hivatalos sajtóközleményének számított volna. Az orosz küldöttség azonban megakadályozta a dokumentum elfogadását.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az egyesített szövetségi (föderatív) körzet jövőbeni, hatékonyabb munkavégzésének szükségességével magyarázta a lépést.
(Aligha van ember, aki ezt a magyarázatot elhiszi neki.)
MEGJEGYZÉSEK:
(1) 2014. márciusában Putyin még „törvénytelen juntának” nevezte a nemrég puccsal hatalomra került új vezetést. Hozzáállása az április közepén Genfben – az orosz, ukrán, francia, német és amerikai, továbbá az EU képviselőjének részvételével – megtartott találkozójával változott meg (mely döntései betartásának esélyei már akkor is a nullával voltak egyenlők. Főleg hogy a kijevi vezetés már április 7-én meghozta elvi döntését a Donbassz tiltakozó népmozgalmának katonai erővel történő letöréséről.) Ezek után már nem is volt meglepő, hogy a május 25-i „elnökválasztás” után Ukrajna legitim államfőjének ismerte el a győztes Petro Porosenkót („Pjotr Alekszejevicset”).
Pedig eldöntendő jogelméleti, jogfilozófiai kérdés lehetne: lehet-e az országhatárokon kívül törvényesnek elismerni egy törvénytelen rezsim bármilyen jogi lépését? Törvényesnek tartják-e, például az 1933. márciusi, németországi parlamenti választást (a Reichstag felgyújtása nyomán kibontakozott fékevesztett terror közepette). Lehet-e törvényesnek tekinteni az Anschlussról 1938 májusában megtartott ausztriai „népszavazást”? Bár a Nyugat vezetése és sajtója a „demokrácia diadalaként” ünnepelte a fékevesztett fasiszta terror közepette, mindenféle ellenvélemény elfojtásával, páratlanul alacsony részvételi aránnyal megtartott elnökválasztást.
(2) Ellentétben a kijevi puccsal, Donyeck és Luganszk népe, érvényes népszavazással, elsöprő többséggel az Ukrajnától való elszakadásra, a két népköztársaság kikiáltására szavazott a 2014. május 11-i népszavazáson (melyet az egyébként – a Krímmel kapcsolatban – az állandóan a népek önrendelkezési jogáról szavaló orosz vezetés az istennek sem hajlandó elismerni). Az év novemberében az elnökválasztáson – megint csak a legitimálást szolgáló lépés – Donyeck népe Alekszandr Zaharcsenkót, Luganszké Igor Plotnyickijt választotta meg a népköztársaság elnökévé.
(3) Az utóbbi időben jó néhány hír szólt arról: a kijevi vezetés (Porosenkó, vagy esetleg valaki más) augusztus 1-én kihirdeti a hadiállapotot az országban. Ami hivatalosan is véget vetne az amúgy is már dögrováson lévő, utolsókat rúgó minszki megállapodáson – aminek előírásaiból a kijevi vezetés eddig sem hajtott végre szinte semmit.
(4) Július 28. Vlagyimir, a Kijevi Oroszország nagyfejedelme 882-ben ezen a napon vette föl a keresztséget.
(5) Szevasztopol városa – tekintettel az ottani orosz haditengerészeti támaszpontra – mindig is különleges jogi státuszt élvezett. (Még az ukrán időkben is.)
Ugyanakkor az új, megnövekedett szövetségi (föderatív) körzetben vannak más területek is, amire délibábos ukrán nacionalisták jogot formálnak. Ilyen a krasznodari határterület, illetve Rosztov megye is.
(Csikós Sándor Fb.)
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

ÚJ FEJLEMÉNYEK AZ UKRÁN-OROSZ VISZONYBAN bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Pex szerint:

  Ezért “Moszkva ne is küldjön már új nagykövetet Kijevbe.” nem távolították még el ezt a fickót, mert ha bezár a nagykövetség, akkor hivatalosan nem kémkedhet a Kreml Ukrajnában, stb, meg ami még a diplomatáknak megengedett. Nyilván, egy orosz nagykövetségben több a kgb-s, mint a követ, általuk a nagykövetség az adott ország információinak víznyelőcsöve. Colleen Bell és bandája miért van másért itt?

 2. TERMIN8ATOR szerint:

  T. Admin ! Lenne egy kérdésem önhöz ! Működőképes még Oroszorszgban, aban nem vagyok biztos,hogy Pétervárott- e, avagy Moszkvában, a LJUBLIANKA “INTÉZET” !? Feltételezem, hogy tudja miért kérdezem . Előre is köszönöm a válaszát.

  Admin:
  Működik bizony! Nagy randa szürke épület! Moszkvában van a jeles intézmény. A funkciója sem változott. De amúgy vidáman vihorásznak a moszkvaiak a tövében.

 3. peti85 szerint:

  Egy héten belül Porosenko megtámadja a Donbaszt és nincs kizárva a Krími terület elleni támadás sem. Kétség nem fér hozzá. hogy a Donbasz két népköztársasága visszaveri a támadást és a Krím orosz védői sem járnak el másképpen. A kérdés csak az, hogy a támadás visszaverése milyen következményekkel járnak, a visszavert támadókat meddig fogják üldözni.

  • TERMIN8ATOR szerint:

   peti 85 ! Legalábis a számomra nem ujság, az orosz,illetve a Donbaszi veboldalakon és itt a bal-radon is olvasuk a híreket,meg aztán csak rá kel nézni a térképre, tisztában lehetünk a a továbi fejleményekkel. Külömben tegnap este, a tegnapi Szíriáról szóló hírekben irtam is ,hogy Donbasz és Lugansk egész területére az elkövetkező napok folyamán KIHIRDETIK A LEGMAGASAB HARCI KÉSZÜLTSÉGET !

 4. Wekerle szerint:

  Lehet, hogy tévedek de szerintem minden lépését figyelték és így Moszkva fontos információkhoz jutott. Egy nagykövet akivel az ukránok nem állnak szóba itt nem segített volna. A leváltása csak azt mutatja, hogy a konfliktus a forró szakaszához érkezett. A NATO azt hiszi, hogy fel van készülve és amíg a világ az olimpiával lessz elfoglalva, Augusztusban meg fogják támadni Oroszországot. Azt hiszem kiindulhatunk abból, hogy az év végére már nem lessz Nato, esetleg USA sem. EU sowieso.

 5. TERMIN8ATOR szerint:

  Néhány hozáfűzésem lenne, Oleg Carev-vel kapcsotban. Nos szerintem,-de lehet,hogy az időpontban én tévedek, de tudomásom szerint 2014-ben voltak a választások, ekkor indult Oleg Carev, mint a régiók pártjának a jelöltje, vagy Donbasz képviselője- ként. Akkor már tombolt a Banderista őrület Kijev utcáin, megspékelve Gázos Kappelman Julcsa felperzselt föld- dombasz-az oroszok halomra lövetésének a teóriájával. Nos Carevet Kijevben csúnyán megverték,de még ezután az “incidens” után is folytatta a kampányát, de valahogy a fülébe jutott IGOR KOLOMOJSZKIJ “figyelmeztetése”, illetve fenyegetése,hogy ha nem hagyja abba, megölik, ő maga -Kolomojszkij egymilió dollár vérdijat tűzött ki a fejére,vagy élve,vagy halva. Oleg Carev haza utazot Kijevből, a tulajdonában lévő papír kereskedést lerombolták, Kolomojszkij harmadszor is életveszélyesen megfenyegette, a már fenteb emlitett vérdijjal. Ő maga , felesége, a gyerekei gyorsan elmenekültek, autóval Donyeckbe. Alig hagyták el azomban a lakásukat, megérkeztek a gyilkosok. Tűvé tették a házukat, de mivel nem találtak rájuk, a lakásban pozdorjává zúztak mindent, és a lakást FELGYUJTOTTÁK . Üldözőbe vették őket,de sikerült biztos menedéket találniuk a mostani népköztársaságiknál, akkor még a felkelést IGOR SZREKOV VEZETTE. Csak a CSUPASZ ÉLETÜKET sikerült megmenteniük, gazdagságuk elveszett, a gyilkosok kezére került, vagy megsemisitették, vagy Igor Kolomojszkij kezére került. ÍGY került OLEG CAREV Donyeckbe, csak az autó, amivel sikerült a gyikosok kezeiből kicsúszniuk, meg ami ruha rajtuk volt volt minden értékük. Ezt azért írtam le, hogy világosab legyen a t. Csikós Sándor cikkében az Oleg Carev-ről emlitettek,kissé bőveben. Hogy mindezt honnan tudom ? Aban az időben, amikor már megindult, elmérgesedett a Délkelet ukraajnai válság, még a bal-rad-ról nem tudtam, szisztematikus látogatója voltam a Rossija 24-es veboldanak. A bal radot csak, az Ogyesszai vérengzések pillanatában volt szerencsém megismerni, egy Budapesti barátomnak a barátján kerestül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.