“Alkotmányos költség”

Lehallgatták a képviselőt: Tízmilliót kért egy fideszes politikus a sikeres pályázatért

mero

Nagyszabású uniós pályázati csalássorozatról számolt be a 168 óra, a lap szerint a botrány miatt egy államtitkárnak távoznia kellett posztjáról. Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikai államtitkár az eddigi áldozat az ügyben, de van néhány gyanúsított is – politikusok nincsenek köztük.

A legérdekesebb szereplő talán Mengyi Roland fideszes képviselő, a kormánypárt “borsodi erős embere”, aki tízmillió forint „alkotmányos költséget” kért a pályázatok támogatásáért a 168 óra birtokába került lehallgatási jegyzőkönyvek és tanúvallomások szerint. Ötmilliót előre és ötmilliót pedig utánra.
– Ez egyirányú utca, innen visszafordulni nem lehet, és ahhoz, hogy tudjunk együtt dolgozni, ahhoz az ő részükről is bizalom szükséges. Ennek az az alapfeltétele, ha átadunk ötmillió forintot még a pályázat kiírása előtt úgymond alkotmányos költség jogcímen – mondta Mengyi Roland az azóta gyanúsítottá vált pályázóknak, akik a pénzt át is adták a férfi bizalmasának.
A pályázók a szociális szövetkezeteiknek akartak uniós forrásokat nyerni, ebben kértek segítséget. Nem volt olcsó mulatság, mert a tízmillión túl a megítélt pályázati támogatás ötven százalékát vissza kellett fizetniük Mengyiéknek. Nem kis összegről volt szó, öt-hétszáz milliót igényeltek.

merol

Mengyi többször hivatkozott a „nagy emberre”, aki úgy örült ennek a pályázatnak, hogy majd leesett a székről. Hogy ő pontosan ki lehet, azt nem tudni. Annyi azonban bizonyos, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvben többször szerepel Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettesének, Csepreghy Nándornak neve, Nándiként emlegetve, az egyik gyanúsított meséli is, hogy volt nála például egy zsúron.
Végül “banánhéjon” miatt bukott meg a projekt, az adóhatóság egy kisebb összegű adócsalás miatt indított nyomozást, aztán belefutott a csalássorozatba.
Tájékoztatták erről Balog Zoltán emberi erőforrások minisztert, aki tavaly úgy módosította a pályázati feltételeket, hogy az ügyben szereplők ne tudjanak megfelelni.
Öt gyanúsítottja van az ügynek, köztük ketten előzetesben vannak. Politikusok nincsenek köztük.
(blikk)
Bal-Rad komm: “…van néhány gyanúsított is – politikusok nincsenek köztük…”
-Nah! Még csak az hiányozna, hogy tisztakezű és feddhetetlen puritánjainkra a gyanú árnyéka vetüljön! Egy ország csalódna akkor! A politikusaiban. Node…! Ki vette át az ötmilliót? Az “alkotmányos költség” ötven százalékát? Kinek a bizalmi embere?

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.