ITT A VÉG!

Már külföldön is felfigyeltek a súlyos magyar munkaerőhiányra

Részletes külföldi beszámolókat lehet olvasni a Magyarországon tomboló munkaerőhiányról és a megoldási javaslatokat övező vitákról.

Bajban az ország

A Deutsche Welle külön riportot szentelt annak a magyarországi témának, hogy miközben a kormány nem fogad be menekülteket az országba, addig a másik oldalon akar vagy inkább szüksége lenne külföldi munkaerőre az egyre jelentősebb munkaerőhiány miatt.
Egy siófoki beszámolóval indít a német portál: az ember azt hinné, hogy a Balaton egyik legnépszerűbb városának központjában található szórakozóhely szárnyal az ilyen időszakban, a valóság azonban az, hogy szenved a Bacardi Club, mivel nincs elég pincére. A hely menedzsere mindenhol próbált új munkaerőt találni, eddig sikertelenül.
A portál szerint a balatoni vállalkozó nincs egyedül, idén eddig 35 ezer betöltetlen állást regisztráltak Magyarországon. Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége érzékelve a probléma súlyosságát, előállt saját javaslataival. Ezek között szerepelt egy olyan program kidolgozása, ami bevonná a magyar munkaerőpiacra a kulturálisan beilleszthető szakképzett külföldi munkaerőt. A DW-nek nyilatkozó Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke kifejtette:
Magyarországnak szüksége van külföldi képzett munkaerőre is foglalkoztatási célokból. Az ilyen célú bevándorlás nagyon fontos lenne az országnak akár átmenetileg, akár tartósan.
Azt is hozzátette, hogy minden évben 40-50 ezer emberrel kevesebb a munkaerő-kínálat a szükségesnél, ami szerinte 10 év múlva oda vezethet, hogy 500 ezer munkavállaló fog hiányozni Magyarországról.
A DW beszámolója szerint a fogyatkozó munkaerő elsődleges oka a demográfiai folyamatokban keresendő. Az élveszületések folyamatosan csökkennek és 2011-ben először csökkent 10 millió fő alá az ország népessége. Ezen felül rengeteg magyar hagyta el az országot a jobb fizetések miatt.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter támogathatónak nevezte az MGYOSZ ezen javaslatát, majd később a tárca pontosított. Hangsúlyozták, hogy nem kívánja illegális bevándorlók betelepítését a miniszter, de azt kijelentették, hogy a kormány kizárólag azokban a szakmákban támogatná külföldi szakemberek munkavállalását, amelyekben magyar munkavállalót nem találnak a cégek.
Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetője azt is elárulta, hogy a német cégek korlátozzák magyarországi működésüket a munkaerőhiány miatt.
Hosszú távon, ha nem biztosított a megfelelő számú szakképzett munkaerő, akkor felmerülhet a kérdés a befektetőkben, hogy hol hoz létre kapacitást, illetve hol növeli jelenlétét – mondta. Ezzel a kijelentéssel csenghet egybe Varga Mihály ma megjelent kijelentése, miszerint egyes lehetőségektől azért esünk el, mert nem tudunk kellő számú munkaerőt biztosítani, érzése szerint egy autóipari beruházást bukott el emiatt hazánk.
A portál cikke szerint kézenfekvő lenne a környezőm országok magyarlakta településeiről munkaerőt ide csábítani (Szerbia, Ukrajna, Románia, Szlovákia területéről), azonban egyes szakértők úgy vélik, hogy Magyarország jobban tenné, ha a közvetlen határain túlra tekintene, mivel a messzebbről érkező bevándorlók valószínűleg eltérő képzettségekkel rendelkeznek, amire inkább szüksége lehet a gazdaságnak.
Rolek Ferenc azt is elmondta a portálnak, hogy a munkaerőhiány kezeléséről szóló egyeztetések szeptemberben folytatónak a kormány és az érdekképviseletek között és azt is hangsúlyozta, hogy ezt a problémát Magyarország határain belül önállóan nem lehet kezelni.
Elszállnak a bérek?
A Bloomberg hírügynökség Varga Mihály Figyelőnek adott interjújából azt a részt emelte ki, amikor a tárcavezető a bérek esetleges elszállásáról beszélt. Szerinte a következő 1,5 évben radikális béremelkedés indul be, amely automatikusan kikényszeríti a bérfelzárkózást, de ez nem a termelékenység javulásából következik majd, hanem a munkaerőpiaci igényekből fakad. Ezt a hírügynökség össze is köti azzal, hogy ez veszélyt jelent az ország külföldi tőkevonzó és tőkemegtartó képességére.
A hírügynökség is felidézi, hogy a miniszter támogatta a képzett külföldi munkaerő beinvitálását Magyarországra, miközben Orbán Viktor a zéró bevándorlás politikájával szerzett népszerűséget mostanában.
(portfolio)
Bal-Rad komm: A probléma sokkal összetettebb, mint azt sokan feltételezik. Nagyságát pedig még csak nem is tudjuk elképzelni. Hatása jelenleg felmérhetetlen.
Annyi biztos, hogy a gondok politika eredetűek. A Bal-Rad-on nap-mint nap rázzuk a vészcsengőt, hogy óriási probléma közelít. A gondok eredője pedig a rendszerváltásban keresendők-és lelhetőek föl. A politikusi bűnbandák pillanatnyi szerzési vágyaik kiélésével voltak/vannak elfoglalva, és nem az ország-nemzet jövőjének az építésével. Sokkal inkább a leépítéssel.
A “Népköztársaságért Mozgalom” nyögvenyelős alapítói szándékösszejövetelein minden alkalommal olyan fundamentális problémák kerültek-kerülnek elő, hogy azokra tényleg csak egyetlen jelző alkalmazható: HAJMERESZTŐ!
Alapjaiban elvétett-bizton kijelenthetjük SZÁNDÉKOS-gazdaságpolitika, szociálpolitika, oktatáspolitika! Megtetőzve olyan “szövetségesi” tagságokkal, amik akár külön-külön is katasztrófát okozhatnak már középtávon is!
A 2008-as pénzügyi és gazdasági válság aztán elő is hozta a valóságot! Azóta száguld Magyarország lefelé egyre gyorsabban egy meredek lejtőn. Annak végén pedig szakadék van.
Álnemzetieskedő és/vagy liberális rablóbandáink jól érzékelhetően nem is foglalkoztak-foglalkoznak a problémával, mert a DÖNTÉST ÚGYSEM ŐK HOZZÁK MEG Magyarország sorsáról! CSAK A MÁSUTT-MÁSOK ÁLTAL MEGHOZOTT DÖNTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁBAN SEGÉDKEZNEK! Gyakorlatilag aprópénzért!
Ám a legfőbb probléma az őszintétlenség, a mesterségesen fenntartott hurráhangulat! Ami pedig tovább tompította-tompítja a társadalom veszélyérzetét! A parlamenti pártok kivétel nélkül azt állítják, hogy tudják a megoldást a jelenlegi társadalmi formációban. A KAPITALIZMUS KERETEI KÖZÖTT!
MÁRPEDIG A KAPITALIZMUS KERETEI, JELENLEGI SZÖVETSÉGI STRUKTÚRÁN KERETEI KÖZÖTT NINCS A VALÓDI NEMZETI ÉRDEKEKET SZOLGÁLÓ, ELŐREMUTATATÓ MEGOLDÁS!
Ami megoldási módozatokat fölvázolnak (lásd a fenti cikk) AZOK KIZÁRÓLAG IDEGEN ÉRDEKEKET SZOLGÁLNAK! Az pedig a problémák további elmélyítését, végső soron pedig a Kárpát-medence magyartalanítását, Magyarország de facto megszűnését fogja eredményezni!
Egy cigányok-arabok lakta logisztikai térséggé való lezüllesztés lesz a vége, már belátható időn belül. Öröm ebben csak annyi lehet, hogy talán erőszak nélkül fog ez végbemenni, a természet erejétől fogva!
A rendszerváltás óta eltelt több mint negyedszáz esztendő alatt Magyarország-arányosítva-többszörös kárt szenvedett, mint a II. világháború során! Minden vonatkozásban. Egy elkorcsosodott, erkölcsileg és morálisan leépült, gazdaságától és piacaitól megfosztott, igazi barát nélküli, itt-ott csillogósra vikszolt romhalmazzá változott.

EZT KELLENE RENDBETENNI, HOGY EGYÁLTALÁN LEGYEN  MAGYAR  JÖVŐ!   ITT!

Az elmúlt 71 esztendő rá a legékesebb bizonyíték, hogy melyik a járható/járandó út!
Az 1945-től 1990-ig járt ÉPÍTŐ JELLEGŰ szocializmus útja, vagy a ’90-óta napjainkig tartó, romokat és fertőt-züllést hozó PUSZTÍTÓ KAPITALIZMUS!

Tények vannak egymással szembeállítva! Lehet matekozni!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

ITT A VÉG! bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Favágó szerint:

  Szakember?
  Mihez?
  Térkő rakáshoz?
  Vagy mihez?
  Mihez kell a szakképesítés?
  Rabszolga munkához?
  A merci gyárban mind szakképzett?
  Mihez? Hogy felrakja a sárhányót? Kertészetben képzett kapás?,,Tanítják az iskolában?,,Na mifene,,ezt sem tudtam,,!! Tanfolyamok tucatszám ! Kinek kell?
  Ja ? Hogy senkinek,,így értem már!A halászt megtanítják hogyan kell újraéleszteni a halat! Az iskolában persze,nem ám okájésen!Ez ám a mesterség,,itt kezdődik a tudás,innen meg csak felfele!
  Hogy mikről maradtam le! Még mindig van egy millió munkanélküli,!!Úgy hogy kimentek? Hova ? Hentesnek? Akkor itt mindenki hentes iskolába járt,,meg kőműves meg vendéglátós kisiparos,,Volt! De ezek mind kimentek maradtak a túlképzettek,Na ez a nemmindegy,!A céencés két hónap alatt megtanulja a rábízottakat,dolgozhatna de hol? Összeszerelő üzemben mert ahhoz a két csavarhoz ez a lényeg,,!Képzett legyen! Többiek hol végeztek?Akik ma ott seggelnek,!,Meg van már!Angliában és az usában utána szépen haza jöttek s beültek a szereldébe,Ez lenne a megoldás,!A közmunkások között meg csak szakképzetlenek vannak,Hogy ez is mekkora hazugság!Sőt! Képezni kell járdaszerelőt!Nem ám tanfolyamon,,,egyetemen!Tíz éven át hogy képzett legyen,
  Micsoda hiány van a henkelnél is,,tragédia,,Nincs elég főiskolás,Mert tudjuk hogy a ma gazdasága úgy termel,hogy mindenki tudja a répa olvadási és lobbanási pontját.
  Nem mondja a tv pedig mekkora kár!
  Minek ide szavazás?
  Nem a nép dönt,olyan már nincs de addig is hinni kell és bízni,az idő meg addig is telik birka módján lehet bégetni
  Ha lúd akkor kövér legyen!
  Nigériát kell megcélozni!
  Ott vannak a férfiak!
  A legférfiasabb férfiak!
  Ez kell ide az legalább igazi csemege!
  Legalább a nőknek!
  Nem szakember kell ide ,,az csak az álcája a jövőnek,
  Aludj Magyar,szép álmokat!

  • Már Tamás szerint:

   +1

   • zz szerint:

    Meddig tart a Balatoni szezon kb. 1 hónap és a többiben is kellene élni valamiből??
    Rosszul értelmezve, nincs occsó munkaerő ez a 200 eurót jelenti pár órára bejeletve.
    Hallgattam a szakszöveget a multiknál 8000 eurós külföldiektől nemcsak pénzzel lehet motiválni(korbáccsal, meg van helyetted 50 ember az utcán ) című mesét oszt meguntam !
    Én már 4 éve kint vagyok ,bár mentem volna a rendszerváltáskor .
    Azóta lassan kinyögöm a sevizahitelem ( A gyerekek itt az iskolában meg a grundon megtanultak angolul ,ja és slengelni is tudnak,ha esetleg menegerek akarnak lenni otthon ….

    üdv
    ui
    Régi mondás Fizessetek meg és bármi leszek

 2. V.kutya szerint:

  Amíg ilyen állatfaj bitorolja az országomat, mint ez a konkáv fejű f.sszopó (Varga Mihály), aki azt mondja HVATALBÓL, hogy:
  “Kiemelte, egyre inkább a munkaerő hatékonyságának növelésére kell helyezi a hangsúlyt, mert például a holland munkaerő hatékonysága jelenleg mintegy kétszerese a magyarénak.”
  Na és hol dolgozik a magyar ilyen rossz hatásfokkal?
  Na hol?
  Hét persze, hogy Hollandiában, b.zemg te állat g.ci fideszes!
  Azért Hollandiában, mert odáig zavartátok a magyar embert, miközben az alig rejtegetett, de annál jobban szaporított erőtartalékotok minden eddiginél több lóvét söpör be ilyenolyan forrásokból, és elfoglalják a csok-kal a magyarok által elhagyott házakat!
  Ezek vagytok ti, fideszes hazaffyak, a magyar ember gyilkosai!
  http://magyaridok.hu/gazdasag/varga-mihaly-rendszervaltozas-ota-nem-volt-ilyen-alacsony-munkanelkuliseg-876256/

 3. Október szerint:

  itt ,lakosságcserét látok én mást nem.

 4. Jocó szerint:

  Lassan kezd a szar visszahullani a fideszes patkányok fejére és ez még csak a kezdet!
  Hogy külföldről hoztok ide képzett munkaerőt? Őket is meg kell fizetni mert másképpen tovább állnak nyugatra idióták!
  Bért kellett volna emelni már régen, de már elkéstetek! Akik már nyugatra mentekés belekóstoltak az ottani fizetésekbe,életbe,munkakörülményekbe,szociális juttatásokba stb azokmár vagy nemjönnek haza,vagy ha haza is jönnek akkor sokkal többért mint amivel itthon lehetett volna tartani őket barmok!
  Most emelnétek bért?Kiknek? Közmunkásból- tartósmunkanélküliből- kirúgott közszolgákból- pályakezdőkből- cigányokból- gyorstalpalón képzett “szakembereknek?!Ezekkel fog javulni a minőség és a termelékenység?! Idióták! Ezt már elkúrtátok!
  A minőségi szakembereket kellett volna itthon tartani, helyzetbe hozni, hogy taníthassanak,vállalkozhassanak,irányíthassanak!!! Ehelyett elüldöztétek őket és haverokat helyeztetek vezető pozíciókba,olyanokat mint ti,aki a seggnyaláson,a kizsákmányoláson és a lopáson kívül semmihez sem értenek, nem hogy ötleteikkel tapasztalataikkal javítanának a termelékenységen!

  • V.kutya szerint:

   +1
   Teljesen egyetértek, jó hogy elhangzott: minőségi munkaerő!
   Szokták mondani a rendszerváltással összefüggésben, hogy ennyi meg ennyi milliárd forint vagy dollár veszett el, gépek, termelő eszközök stb. De kevesen beszélnek az emberveszteségről, és itt nem (csak) a lakosság számának csökkenéséről beszélek, hanem a legfőbb termelő erő, az emberi tudásról!
   Úgy kezelték – és még ma is ezt teszik – az embert, a dolgozót, hogy “darab-darab, per-fő, stb. Azért teszik ezt a geci fideszesék, mert ezek az iskolapadból – jobb esetben az egyetemről – egyből a Parlamentben kötöttek ki. Lövésük nincs a munkáról, még ma is rejtély, ki a fene adott a kordonbontó Orbánnak csillag-villás kulcsot a kezébe, pont amilyen kellett!
   Tehát, még egyszer:
   – A képzett, naprakész tudással bíró szakmunkások, és a diplomások is külföldre mennek, és ezek ott alapítanak családot, ill. az ithonmaradt családot is maguk után viszik, mert fél év kinti munka, és ottani lét elég ahhoz, hogy elborzadjanak az általános honi viszonyoktól. És itt NINCS SZÓ PÉNZRŐL, itt bizony az Orbángecikről van szó, szerintem ez mára mindenkinek világos!
   A magyarok Orbánék miatt fogynak, fogyunk, minden elhagyott házba azonnal beköltöznek a csokos patkányok, és ha nem csökken a magyarság lélekszáma, akkor gondolkodjon el mindenki, hogy ezek után mit jelent ez a megállapítás, kik pótolják az elvándorolt, és a MEG NEM SZÜLETETT, ill. odakinn megszületett magyarokat!

 5. kugli szerint:

  Szerintem nincs munkaerőhiány országosan. Fél éve szajkozzák ezt, de ez csak a bevándorlás legális oldalának elfogadtatása miatt van. A népszavazás csak a KÉNYSZER betelepítés ellen szól, az önkéntes ellen nem. És bár van 250 ezer közmunkás, van 200 ezer nyílvántartott munkanéélküli, és van 350 ezer már nem nyílvántartott, egyre nő a munkaerőhiányszám, már 350 ezernél tartanak, de a szakemberhiányt a szakma csak 35 ezerre teszi. A számok magukért beszélnek. Mindeközben kb 550 -600 ezren már nyugaton dolgoznak.
  A munkaerőhiányról az állami média és a liberális média beszél, hogy a nép elfogadja majd a migránsok betelepítését, mondván szükség van rájuk. Azt látni, hogy legalábbis Pesten egyre többet látni sétálgatni az utcákon.

  • vitorla123 szerint:

   Senkit nem fogadunk be.Befogadtuk a szlovákot,a szerbet a németet.Trianon ennek apolitikának a sara.Nehogy mán megismételjük!Normális?

  • utazó szerint:

   Ami az elkeserítő, hogy az 550 e fő felnevelését és a kioktatását a magyar társadalom viselte, némi könnyítés, Románia felőli munkaerőimport. A júniós szabad mozgást és a tőke szabad áramlását, megint mi a csóró kelet európaiak szívjuk meg. A profitot kreatív könyveléssel röhögve kiviszik. Néhány év és nagyítóval kell majd szakit keresni duguláselhárításhoz, meszeléshez, vagy villamos hibához. Bezzeg infómókus és manager van rogyásig, csak értelmes, megbízható szolgáltató szaki nincs. Az építőipar sem tud beindulni, mert a jó szakik már nyugaton dolgoznak. Bérrel orvosolható a probléma, de a tulajoknak nem kellene az abrakos tarisznyát elkötni a nyomtató lónak. A régi uralkodó osztály ezt tudta, de maiak csak a kivehető hasznot nézik. az autóipari rabszolga munka nem egy felemelő foglalkozás, nem véletlenül települtek ide. Legalább fizetnék meg, és nem 12 óráztatással kvázi minimálbérért szipolyoznák a melósokat!

 6. Öcsi szerint:

  Mesterségesen alultartott bérek, miközben nagyvállalkozóink belefulladnak a luxusba amit a dolgozóknak kell kitermelni.
  Érdekes mód nem kis különbséggel a szakágakban a bérek egyformák 100-200 forint különbséggel. Bérkartellt alkottak drágalátos vállalkozóink, most meg megy a síránalom. A klubban egymást stuffolva dicsekszenek egymásnak ki mennyi pénzt tudott összeharácsolni. Az emberi tényező számukra a nullával konvergál. Ma Magyarban egy alkalmazottnak 300000 forint nettó fizetéssel kellene rendelkeznie és még így sem közelítené meg a nyugati szakember bérét. Kérdésem a Nagyurakhoz
  Hol a pénz ? Luxus autó, ingatlan offshore számlákra elraktározva a dolgozóknak járó bérek!
  Üzenem az uraknak . Kössétek fel a gatyátokat ,1-2 év és tönkrementek ti is. A jelek már mutatkoznak. A munkaadók szövetsége, gyáriparosok szövetsége (BŰNSZÖVETKEZET) meg menjen a picsába. Már mindenki átlátja a folyamatos hazudozásukat, szarkeverésüket csak hogy a bérek el ne mozduljank felfelé!
  Gusztustalan extra profitorientált hazudozók bajban az ország ?
  Ti vagytok a bajban mert már nincs ki termeljen nektek minőségileg .
  A Népem már megszokta az állandó nyomort hát szokjátok ti is. Csak azt fogjátok kapni az élettől amit adtatok neki.

  • V.kutya szerint:

   Pontosan.

  • Pozsony 907 szerint:

   Hideg burkoló vagyok, amit mondasz, az már ott van a fejekben, itt, az èp.iparban legalábbis biztos. Határidő, hètvègi meló?/csináld magad górèkám, már a fèl kezüket odaadnák egy jó szakièrt, van olyan akit januárban röhögtem ki, mèg most is hívogat hogy nincs kèsz. Jelentem: lesz ez még rosszabb is, nem vèletlen beszélgetnek 3-4 kilókról, majd ötnèl bemozgunk kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.