Lesz majd izgalom!

Az egész ország tud a fideszes Voldemortról, de a NAV elnöke még izgulni akar

Állítása szerint nem volt tudomása az adóhatóság vezetőjének, Tállai András fideszes államtitkárnak arról az ügyről, amelyben az általa irányított Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint egy éve nyomozott adócsalás és uniós pályázati csalás gyanúja miatt.

Pedig a pályázók ügyében állítólag közbenjáró Mengyi Roland – aki a vallomások szerint tízmillió forintos „alkotmányos költséget” követelt, és Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát –, szintén fideszes képviselő. Tállai azt mondta: a minisztériumi sajtóösszefoglalóból értesült az ügyről, és miután a lapszemlét látta, lement és vett magának egy 168 Órát, hogy elolvassa a teljes cikket.
Kérdésünkre Tállai azt is elmondta, hogy már kért tájékoztatást az ügyről a NAV bűnügyekért felelős helyettes államtitkártól, a részletekről viszont még nem tudott beszámolni, mert csak ma „vagy valamikor a közeljövőben” kap információkat.
Azt, hogy a 168 Óra cikke szerint az egyik gyanúsított vallomásában az szerepel, „nekünk jó, hogy Tállai András lett a NAV vezetője, mert jó viszonyban van Mengyi Rolanddal”, az államtitkár nem kommentálta, mondván, általa nem ismert egymás közötti beszélgetésre nem szokott reagálni. Arra pedig, hogy barátok lennének Mengyivel, csak annyit mondott: „Munkakapcsolatban vagyunk”.
A 168 Óra tegnapi számában lehallgatási jegyzőkönyvekre és tanúvallomásokra hivatkozva írt arról, hogy valójában egy uniós pályázati csalás miatt kellett távoznia posztjáról három héttel ezelőtt Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak, és az ügyben érintett Mengyi is. A cikk szerint 2015-ben egy országos szociális szövetkezeti hálózat vezetője uniós pénzekre akart pályázni, így került kapcsolatba ismerősei révén a fideszes képviselővel. A lap szerint a politikus által prezentált pályázatíró azt mondta nekik, hogy miután elnyerik a támogatást, ötven százalékot vissza kell folyatni. Később ez az összeg 90 százalék lett. Az a bizonyos pályázatíró egy 2015. december 10-i telefonbeszélgetésében pedig azt magyarázta az egyik pályázónak: „Én szerintem, akivel mi tartjuk a kapcsolatot, az a legmagasabb szint, bármekkora befolyású. Tegnap Csepreghy Nándinál voltam zsúron, Viktort Lázár helyettesíti, Lázárt, meg Nándi.”

vold

A cikk szerint a NAV tájékoztatta Balog Zoltán Emmi-minisztert a nyomozásról (Köpeczi-Bócz az Emmi helyettes államtitkára volt) és a tárcánál a pályázati feltételeket ezek után úgy módosították, hogy az inkriminált pályázat ne feleljen meg a szükséges kritériumoknak. Az adóhatóság adócsalás gyanúja miatt kezdett nyomozni, és ma már az ügyben öt személyt gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, illetve hivatali vesztegetés gyanúja miatt – közülük hárman beismerő vallomást tettek.
Köpeczi-Bócz hallgat
Lapunk szerette volna megkérdezni a 168 Óra cikké­ben megnevezett politikusokat, államtitkárokat, de Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség általános államtitkárát nem sikerült elérni, Köpeczi-Bócz Tamás pedig nem reagált az üzenetünkre. Lázár János és Balog Zoltán minisztériumának is feltettük a kérdéseinket – többek között azt, hogy Köpeczi-Bócz államtitkárnak tényleg a lap által ismertetett ügy miatt kellett távoznia, általános gyakorlat-e uniós pályázatok esetén a pénzek egy részének visszafolyatása –, de csak általános válaszokat kaptunk. Az Emmi tudatta, hogy a szövetkezetek hálózatosodásával kapcsolatos „vitatott” pályázatokat a tárca elutasította. „Mivel nem született támogatási döntés, szerződéskötésre sem került sor, így szabálytalan közpénzfelhasználás sem volt”.
Hangsúlyozzák, hogy az államtitkárnak a nem megfelelő szakmai koordináció miatt kellett távoznia. A Miniszterelnökség azt írta, hogy lapinformációkra nem szoktak reagálni, de a 168 Óra olyan állításokat fogalmazott meg, melyek „tökéletesen ellentétesek” a tárca törekvéseivel. Nem engedhetjük meg, hogy egyes érdekcsoportok nyerészkedjenek a forráskihelyezés rendszerén, hogy szélhámosok következmények nélkül „árulják” nem létező befolyásukat – írták.
Mengyi tegnap közleményben állította: az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. „A lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé. Ha a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi, kérni fogom a parlamentet, hogy a mentelmi jogomat függessze fel”.
A honatya jogi képviselője, Futó Barnabás a Népszabadságnak azt mondta,
Mengyit tanúként sem hallgatta meg a nyomozó hatóság, semmilyen eljárásnak nem részese, senki nem tájékoztatta arról sem, hogy visszaéltek a nevével, a politikus is csak csütörtökön az újságból értesült az ominózus ügyről.
Kérdésünkre Futó nem titkolta, hogy Mengyi ismeri a gyanúsítottakat, találkozott is velük, szóba került az uniós pályázat kérdése is, de ötmilliós előlegről, „alkotmányos” pénzekről nem volt szó – állította. Szerinte nem általános, de előfordul, hogy „csalók” visszaélnek befolyásos politikusok nevével. Arra, hogy a gyanúsítottak egymás között miért beszéltek volna olyasvalakiről, aki a valóságban nem is segíti őket, Futó azzal felelt: abból is látszik, hogy a nyomozó hatóság sem vette komolyan, amit mondanak, hogy Mengyit az elmúlt évben semmilyen formában nem keresték meg.
Nemzeti ügy
Mengyi neve a gyanúsan megpályáztatott bükki nemzeti parkos földbotrányban is felvetődött. Ángyán József szerint 2011. szeptember ­22-én Mengyi, a Borsod-Abaúj-Zemp­lén megyei közgyűlés akkori elnöke, fideszes országgyűlési képviselő szóban megkísérelte utasítani a ­BNPI igazgatóját a korábban kiírt pályázat visszavonására, ­amely a környékbeli gazdálkodóknak adta volna a földeket. Egy hét múlva Szabó Csaba miniszteri megbízott telefonon utasítást adott a pályázatok azonnali visszavonására, a nemzeti park igaz­gatóját, Duska Jó­zsefet pedig felmentette.
Az újbóli földárverésen pedig 500 hektárnyi állami föld bérleti díját nyerte el Kanyok Attila akkori tiszaújvárosi önkor­mányzati képviselő cége, aki Mengyi közvetlen munkatársa és kampányának frontembere volt. Esetében a legkülönösebb, hogy áruszállítással foglalkozó betéti ­társasága gyors változáson ment át, székhelyét áthelyezte, fő tevékenysége pedig szarvasmarha-tenyésztésre változott. Így nyerhette csak el a kért félezer hektárt.
(NOL)
Bal-Rad komm: Szóval így működik ez. Mindenki ismerte/ismeri az ügy szereplői közül egymást, beszélgettek a dolgokról, Busafej Tállai nem is hallott semmiről. BIZTOSAN VALAKI CSALÓ “VISSZAÉLT” Voldemort-Mengyi nevével és “jóhírével”. De a csalás annyira nyilvánvaló, hogy az ügyészség szerint is hihetetlen, ezért aztán nem is foglalkoztak vele.
Hétszáz millóból 90 százalék jatt! Plusz 10 millió “alkotmányos költség!” Hétszáz millióból lenyúltak VOLNA 640 milliót! Emmá’ döfi!
Pedig Mengyi még a mentelmi jogáról is lemondana-de hát ahhoz gyanús kéne hogy legyen! DE EGY DÖBRÖGISTA MINDEN GYANÚ FÖLÖTT ÁLL! A döbrögista ügyészség szerint.
A döbrögisták ártatlanok, tisztakezű és lelkiismeretű egyedek! Ők “nem olyanok…”
Busafej Tállai pedig boldog és felhőtlen munkakapcsolatban áll Voldemort Nagyúrral!
Szibériában majd kissé átminősül a kapcsolatuk. Munkakapcsolat is lesz minden bizonnyal, de főként RABTÁRSI lesz a viszony! Na az izgalmas lesz!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Lesz majd izgalom! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. vitorla123 szerint:

    A gond az,hogy a korrupció az egyik fej szerint a nemzeti politika része!Vagyis a kormány politikájának a része.Vagyis törvényesen lopnak.KI vannak jelölve azok,akikre a magyar törvények nem vonatkoznak,a magyar BTK nem hatályos az ő esetükben. Például Orbán utasítására lopják el a kincstár pénzét.Nem értem.Ezt milyen alaptörvény alapján teszik?KI hatalmazta fel őket erre?A választások erre nem adtak felhatalmazást.Akkor?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.