Szíria

A “szír Sztálingrád” eseményei foglalják ek a szíriai polgárháború híreinek fő helyét. A többi helyszínek az “indultak még” kategóriába sorolhatók csak.

tüzbáz

Aleppo keleti városrészében ma hajnalban a dzsihadisták TIZENNÉGY(!) ÖNGYILKOS VEZETTE AUTÓBOMBÁVAL rést ütöttek a a kormányhadsereg által tartott Tüzérségi Főiskola védelmi gyűrűjén.

A bepánikolt kormányerők elmenekültek a területről, így viszont rést hagyva a dzsihadistáknak keleti irányba a város körüli ostromgyűrűn.
A bulit már tegnap délután elkezdték a martalócok. Kemény tüzérségi támadásokat intéztek a terület ellen.

A malőrt most az orosz légierő próbálja kijavítani.
A civilek számára biztosított “zöld folyosókon” aki teheti-menekül a városból. Vannak viszont reménykedők, akik maradnak. Őket az orosz kontingens igyekszik ellátni a szükséges holmikkal.

Északkelet-Latakiában a kormányhadsereg körbezérta Kinsibbát.
Nyugat-Gutában is újabb területeket vettek vissza a kormányerők a latroktól.

nyugu

Önmagában véve jellemző a szír kormánycsapatok és szövetségeseik sikeres műveletei az ország egész területén. (Ahol éppen harcok folynak!)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Reális szerint:

  Tisztelt Admin- a cikkedben említett tüzérségi főiskola nem keleten, hanem dél-nyugaton van…

  Admin:

  Őszintén bevallom: nem szoktam arrafelé járni. A tájékoztatóban-amit kapok-keleti Aleppo van írva. (Persze lehet hogy ők sem járnak arrafelé! Így keletkeznek a pletykák!) De nem is ez a lényeg! Hanem az, hogy a szír reguláris hadsereg ismét “kitett” magáért.

  • Pierre szerint:

   Én is azt furcsálltam, de amúgy csak arról van szó hogy dél-nyugaton megint vékonyodott a gyűrű…
   Videofelvételen tisztán látszik hogy a lázadók csapatszállítóval érkeznek és a helyszínen ágyújuk is van, nem túl nagy területről van szó, szóval nem értem hogy hol van az orosz légierő mert én csak azt látom hogy homokdűnékre lövöldöznek meg üres házakra….

 2. mardell szerint:

  • Pierre szerint:

   Fényes nappal támadnak, porzik a tank, okádja a füstöt, sáncoknál tömegek hasalnak nyílt terepen, szabadon közlekednek a gyűrű felé, csak nekem tűnik fel hogy valami nem stimmel????

   • én szerint:

    Nem csak neked, Aleppóban nem olyan rózsás helyzet ahogy itt beállítják. Pár napja egy lázadó offenzíva folyik. Több helyen kritikus a kormányerők helyzete. Olyan negyedet is elveszítettek amit a háborúban még nem

    • TERMIN8ATOR szerint:

     én! De most műr kezd rózsás lenni a helyzet,mert MEGÉRKEZETT AZ ERŐSITÉS a kormány csapatok részére repülők, és más formában is az edig kritikus helyre remélhetőleg nagy valószinüséggel elveszik a kitöréstől a kedvüket, meg még azoknak is akik keztek a “kitörésüknek” örülni.

 3. Pierre szerint:

  Végignézve a videót tisztán látszik hogy a kormányerő semmi segítséget nem kapott, se szárazföldön se levegőben, ahhoz képest hogy visszavonultak még egész szépen védekeztek. A lázadók jöttek itt öngyilkos robbantós kocsikkal, rakétavetőkkel, csapatszállítókkal, tankokkal, talán emberük lehetett volna több, drónnal is figyelték a mozgást.

  Ezen túl a utility:
  – üzemanyag utánpótlás a háttérből és a helyszínre kipipálva.
  – lőszerutánpótlás kipipálva
  – biztonságos helyről laptopon a videók feldolgozása és feltöltése a netre propaganda célra, Go Pro Hero a fejükön, rádiók hálózatról való feltöltése, laptopéról nem is beszélve plusz kamerák mobilok stb. (helyszíni jihad TV stúdió, van erre idejük és telik rá) kipipálva
  – az ágyú a videón aleppo felé mutat totál tiszta napos időben álca nélkül nyílt részen kipipálva
  – gyülekezőpont és operatív irányítóközpont kipipálva
  – orvos, kötszer, elfekvő, van idő az elhullot bajtársakra és van hova vinni őket kipipálva
  – tankok, csapatszállítók, jihad mobil, furgonok, mindez a senki földjén szabadon közlekedve fényes nappal nagy lármával ricsajjal és porral meg füsttel, csak a hülyék nem veszik észre őket mégis ez is kipipálva

  Biztos sokkal komplexebb az egész ennél ahogy felvázoltam, de hellyel közel ezért nem olyan könnyű nyerni mert az ellenség mindezekkel zavartalanul rendelkezik.

 4. D vitamin szerint:

  Több problémát látok én is:
  – Az orosz bombázók mintha kevésbé lennének hatékonyak.
  – Nincs hírszerzés?
  – A szír kormányerők kevesen vannak.
  – Az ellenség utánpótlási vonalait miért nem bombázzák szét:
  Miközben: Manjib városát észak-keleten felszabadította egy szír-kurd társaság, USA bombázások segítségével, és ezek a nem asszadista szír-kurd alakulatok elindultak Rakka felé. Amúgy ez nem lenne baj, de ezek a szír-kurd alakulatok nem annyira Asszad pártiak, tehát az Asszad-orosz párosnak el kéne gondolkodni azon, hogy kell-e az a rohadt Kelet Szíria, vagy inkább védjük meg a sita-alavita többségű Nyugat Szíriát , és engedjük át a szunnitáknak a keleti sivatagokat. Arról nem is beszélve, hogy az iraki Bászrából, és esetleg Rakkából kiszorítandó ISIS köcsögök elindulhatnak Aleppo és Damaszkusz felé…..
  (Ezt a kérdést már többször feltettem, ám gondolom az orosz hadvezetés sem a balradról informálódik.)

  • Pierre szerint:

   Van egy sejtésem, és pedig hogy a már kurd kézen lévő szír területek már sose lesznek kormány kézen, se ereje se kapacitása Asszadnak, de meg már amúgy is késő mert évek óta a lakosság hozzászokott a “szabadsághoz”. Továbbá nem is a sivataggal van itt a gond hanem hogy ha jól látom arra vannak az olajkutak jórésze és azt nem engedhetik át csak úgy. Milyen bevétele maradna akkor szíriának? Jövőben miből fizetnék a hadsereget? Valamiből meg kell tisztítani Damaszkusz környékét is. Az országot is rendbe kell tenni valamiből…. A lényeg megvan és pedig hogy az ország már egy jó ideje kiszolgáltatott mind2 oldalról. Lehet az oroszoknak is kapóra jön a háború és nekik se lenne érdekük egy gyors befejezés. Mindenki jól jár, az összes lázadó, az amerikaiaknak is, az oroszoknak is, csak éppen pont a szír nép látja kárát meg európa, akikre most jól rázúdították a népvándorlást. Európát is jól át akarják rendezni. Nem feltétlenül rosszra kell gondolni, hanem másra. Az eddigieknél eltérőbb európára. Ami neked nem jó az nem jelenti hogy másnak se. Egy gyenge európa jól jön az oroszoknak is, de amúgy az amcsiknak is. Az se baj ha a közel kelet összes kútja nyugati vagy keleti kézen van, a lényeg hogy elérhető legyen a belőle folyó haszon bárki idegen nemzet fiának és a helyiek ne lássanak belőle semmit.

   • Fergeteg11 szerint:

    Már régóta az a helyzet, hogy a szír kormányerők nem elégségesek, ezért fókuszálnak csak a legfontosabb területekre és akciókra, ezért vannak mellettük nagy számban szövetséges milíciák. Ha nem így lenne, Palmüra után sem Aleppóba csoportosították volna át pl. a Tigriseket, hanem Deir Ezzor és Rakka irányába indulnak meg, miközben ezzel párhuzamosan aleppói terroristákat ölnének földről és levegőből. Csak hát amíg a világ az Iszlám Állammal volt elfoglalva, nagyon megerősödött két tartományban (Idlib és Aleppó) az amerika- (és egy darabig török-) kedvenc horda, amit még most is bőkezűen támogatnak, messze nem csak ők (ezért a sok jó felszerelés). Az oroszok is tudták ezt, emiatt bombázták őket elég sűrűn, és emiatt hangoskodott az USA, miután az Iszlám Állam (DAIS) projekt a küldetése első, sikerekben gazdag fázisát már befejezte, és a várakozásokkal ellentétben nem úgy tűnt, hogy – legalábbis Szíriában és Irakban, államként – még több évtizedig jelen lesz. Panaszkodtak is emiatt. De ha már így alakult, jobban tetszett volna nekik, ha az orosz a továbbiakban csak a DAIS-sal foglalkozik. Nem ez lett. Jelenleg az Al-Masdar News megerősíti a Bal-Rad információit (amelyek egy része közvetve valószínűleg onnan származik): Aleppó déli, délnyugati részén több támadó hullám után úgy tűnt, áttörést értek el a dzsihadisták, és az ostrom emiatt megtörhet ott. Viszont egészében véve inkább sikerekről számolnak be, és most legutóbb azt közölték, hogy komoly kormányhű erősítés érkezett, ami felvette a harcot az áttörni szándékozókkal:
    https://www.almasdarnews.com/article/massive-reinforcements-arrive-drive-back-jihadists-southwest-aleppo/
    A kurdok (és szövetségeseik) területét nem kell a háború után szintén harccal visszavenni, ha a kormányerők olyan helyzetbe hozzák őket, hogy az együttműködés feltételei megteremtődjenek. Önállóságról vagy föderális berendezkedésről Aszadék egyelőre hallani sem akarnak, ami nem csoda. Az oroszok az utóbbi megfontolását javasolják, ez sem az. És miért lenne érdekük a háború elhúzódása? Minden év, amit Szíria instabilitásban tölt, a biztonsági kockázatokat fokozza az orosz érdekszféra forróbb pontjain (Kaukázus és Közép-Ázsia, de a belső területeken és az üzleti partner EU-ban is). Azt hiszem, nyugodtan el lehet fogadni Putyin szavait, hogy Oroszország egy gazdaságilag erős EU-ban érdekelt, és ez teljesen logikus. Hasonlóképpen egy működő és nem kardélen táncoló Szíria kell nekik a geopolitikai törekvéseikhez. Eleve már az is nagyon árulkodó, kik forgatták fel az országot, és kik árasztották el az EU-t, de ugye ismerős a ballib (és “jobb”lib) sajtóból a módszer, hogy amit kitartóik végeznek, azzal az ellenséget vádolják meg. Oroszország se nem szent, se nem jótékonysági intézmény, de ezekért biztosan nem felelős. Bár jól hangzik mondjuk az Indexen vagy a 444-en, ahol a napi, akár többszöri oroszozás sohasem maradhat el, és már-már művészi átkötésekkel csinálják. A jelek szerint nagyon eredményesen.

    • Pierre szerint:

     Mindenesetre az orosz támogatás hatékonysága meg “akarása” erősen megkérdőjelezhető. Ha akarnák konkrétan a levegőből is megakadályozhatnák a pár napja tartó ostromot.
     Elhisszük hogy borzasztóan jól jönnek, és nélkülük Asszadnak már rég vége lenne, de hát az események és a részletek és amiket látunk innen az még a laikusnak is leesik, hogy valami nem stimmel Aleppo körül. (többi városról nem is beszélve)
     Az hogy az oroszoknak mi jó azt csak ők tudhatják. Senki se mondta hogy ők okolhatók bármiért is, egyszerűen csak élnek a lehetőséggel és próbálják úgy alakítani a történéseket hogy nekik kedvezzen, de erősen megkérdőjelezhető az hogy nem érdekük ez a konfliktus. De az éremnek van egy másik oldala is, és pedig az amit a nyugat jelent manapság, azaz önpusztító, felforgató, bomlasztó, mindenbe belekotnyeleskedő hatalom. Ők akik mindenre képesek azért hogy összekeveredjenek a bábuk a sakktáblán!

     • én szerint:

      Jól látjátok, szír hírekből kiderül hogy a hadsereg ” kivérzett “, ők írják így magukról . Nincs elég gyalogságuk, az a jó százezer katona korú férfi hiányzik nekik akik leléptek a Germán ribanchoz( dezertáltak ? ) Az oroszok meg nem lehetnek mindenhol ott, és elég messziről szállítják az utánpótlást.

     • Fergeteg11 szerint:

      Az Al-Masdar News arról ír, hogy a légierő reagált. Meg tudta volna akadályozni a támadást? Efelől nekem kétségeim vannak, elvégre ott van vagy másfél millió ember a nyugati városrészben, meg az alkalomra (civil veszteségek) váró nyugati és szövetséges média. A légierőnek ilyen feltételek mellett korlátozott lehetőségei vannak, és amúgy sem mindenhatók (a szír légierő sem a régi már).
      Annak ellenére, hogy csak az oroszok tudhatják, mi jó nekik, elég magabiztosnak tűnt az a kijelentés, hogy “Egy gyenge európa jól jön az oroszoknak is […]”. No igen, attól függ, miben gyenge. Haderőben? Akkor esetleg, bár ha még a saját határait sem tudja védeni az illegális határátlépőktől, úgy semmiképp. Gazdaságilag? Ehhez elég megnézni az oroszok EU-val folytatott kereskedelmének nagyságát, és az esetleges kételyek elolvadnak Putyin szavait illetően. Politikailag? Az elsősorban Szíriában, Líbiában (és Afganisztánban) zajló, elhúzódó konfliktusok, valamint a biztonsági kockázatok növekedése közötti összefüggés szinte tapintható. Ez nem csak az EU-t, hanem Oroszországot is sújtja. Bár nyilván nem restek kihasználni az oroszok sem a kínálkozó lehetőségeket.
      Egyébként azt hiszem, ők örülnének a legjobban, ha senki sem okolná őket bármiért is a témában, de sajnos nem ez a helyzet. Én a felforgatásban érdekelt fél lakájmédiájára utaltam, aminek érezhető véleményformáló ereje van.

   • aaa szerint:

    Hatalmas haszon még az is, hogy viszonylag egy helyen koncentrálódik az összes terrorista szélsőséges elem. Ezeket most legálisan – háborúban – ki lehet irtani.
    Mennél tovább húzzák az időt, annál több vándorol ki az ISIS – hez harcolni.
    ( Állítólag már romák is. )
    Szerintem ezért húzzák az időt.

 5. én szerint:

  Az oroszok akkor tudnak bombázni amikor van mivel. Ha kevés az utánpótlás nem bombáznak minden nap. Másrészt a felderítésükről: már nem olyan könnyű beépülni a lázadók soraiba . A csecsen önkénteseiket is kivégezték mindet, mert gyanították hogy orosz kémek vannak közöttük. Ez a mostani ellenoffenzva is olyan volt, nem lehetett előre felderíteni, több külön csoport fogott össze , nyilván amerikai késztetésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.