Szíria

Az USA kezeit tördeli izgalmában az aleppoi történések láttán. Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője úgy nyilatkozott, egyelőre nem nyilatkozik, mert “túlságosan gyorsan változik” a helyzet ahhoz, hogy bármit is lehessen róla mondani.

Abban egyetértenek elemzők és históriások, hogy Aleppoban a végkimenetel nem lehet kétséges!-már csak az időpont helye és a halottak száma van kipontozva.
Amúgy nagy élet zajlik a városban. Ember nincs, aki meg tudná mondani, hogy hol-miként állnak a dolgok. Az biztos, hogy a kormánycsapatok komoly erősítéseket kaptak, és mind a levegőből, mind a földön nagyon komoly kitöréselfojtási műveleteket folytatnak. A légicsapásokból tegnap leginkább a szír légierő vette ki a részét.

Hosszas ostrom és rengeteg halott árán már teljes bizonyossággal állítható, hogy Manbidzs felszabadult az ISIS-rémbanda uralma alól. Itt-ott még meg van bújva a romok között néhány pribék, de óráik már meg vannak számlálva.
Palmürától keleti irányba tovább veri az ISIS-banditákat a kormányhadsereg.

Latakia-tartomány északkeleti részén Kinsibbában legalább ötven terrorvitéz pusztult el a kormányerők egyetlen csapásában.

Mindeddig semmi komolyabb jele a török fogadkozásoknak, miszerint lezárják a latrok előtt Latakia határát Törökország felé. A martalócok szabadon, minden gond nélkül jönnek-mennek a vidéken, bár mostanság inkább csak mennek. Törökország felé.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 26 hozzászólás

 1. én szerint:

  Annyira gyorsan nem változik a helyzet , a lázadók egyszerűen lerohanták a kormányerőket, és sikerült a katlan két részét össze nyitniuk. A hadsereg bizonyos egységei egyszerűen világgá futottak, amíg nem von előre utánpótlást a kormányhadsereg, ez nem is fog megváltozni ( nem nagyon van élő erő utánpótlásuk már ) A lázadók bejelentették hogy folytatják az offenzivájukat.

 2. palko71 szerint:

  Sajnos az eddigi optimista tudósításokkal ellentétben a felkelők áttörték az ostromzárat, mehet-jöhet az utánpótlás. Orosz-szír kormány-síita-palesztin stb koalíció együtt nem volt képes megállítani 🙁 ….. most nyugat Aleppo került kemény katlanba.

 3. Sir Mock szerint:

  Én csak annyit nem értek, hogy miért nem szőnyegbombázták szét az egész területet, miután betörtek a lázadók. Nem egy akkora terület, (3-4-5 négyzetkilométer), simán lenullázhatták volna az ott lévő terroristákat, ha teljes létszámban és erőbedobással bombáznak, mint például anno Drezdát a szövetségesek. Igen tudom, hatalmas összegekbe került volna egy ekkora volumenű patkányirtás, de itt most nem egy szaros faluról volt szó, hanem az egész háború kimenetelét meghatározó ütközetről.
  Most aztán szívhatják a fogukat, mert tovább tart az állóháború és nem lesz még egy ilyen alkalom a közeljövőben, hogy körbezárják a ellent.

 4. Pierre szerint:

  Most nézem én is a térképeket és igen be van jelölve hogy az eddigi piros gyűrű délnyugaton átszíneződött lilára azaz senki földje, magyarul megy ott a csetepaté, gondolom a bent ragadtak is törnek kifelé, ez még nem elég, az egész arcvonalt egységes támadás érte így nem tudnak csapatokat összevonni.
  És ugyancsak ma is megjegyzem és felhívom a figyelmeteket arra hogy most is tiszta napfényes idő van Aleppo felett 🙂 Nem harap a napocska és ha a pilóták bekenik magukat naptejjel akkor nem fognak leégni.
  Dehát a lázadók ma is úgy indítanak támadást hogy megreggeliztek, el motyognak egy gyors imát, van hol gyülekezniük, volt hol feltölteni a rádiójukat meg minden kütyüt, volt is hol aludniuk, még szerintem tisztálkodni is tudnak 🙂 A kertben a kis tankok álca nélkül parkíroznak, szépen megtankoltak, csapatszállítók is, Lajtás kocsi méteres iszlám állam lobogókkal feldíszítve félre áll, az emberek felveszik a napi lőszer adagjukat ami véletlenül sose fogy ki, sorakozó, majd viszik őket a frontra….. a frontra ami 10 percre van 😀
  De valaki közülük hirtelen nagyot ásít, na ki ő? Hát nem más mint a komisz kis Jihád Józsi aki átszundizta az egész éjjelt amíg a kormányerők 2km-re a rókalyukban rágták a körmüket…. xD

  • palko71 szerint:

   Ez tegnapi cikk, azóta romlott a helyzet, mint a fenti kommentek is írják. Amúgy is az orientalista cikkei kissé túl optimisták

 5. Zls-179 szerint:

  Ostromgyűrű ide, kitörési kísérlet oda,az egésznek hamar vége lenne ha a két légierő a hadtáp vonalak megsemmisítésére koncentrálna! És azokat folyamatosan támadná, éjjel és nappal egyaránt.Muníció nélkül ami ugye sok mindent takar, kicsit nehéz háborúzni!

  • Pierre szerint:

   Hát ezaz, el se hinnéd milyen zavartalanul jön az utánpótlás….
   De még a támadást se verték vissza a levegőből nemhogy az utánpótlást….
   És könyörgöm ne a dzsungelre fogjuk meg a sűrű ködre, vagy hogy a fő offenzíva a város felől jön, mert ezek közül egyik sem tényező!
   Gyerekek, vegyük elő az atlaszt! Ez esetben a Google Mapsot és figyeljük meg alaposabban hogy a lázadók hátrányos helyzetből támadtak a város védőivel szemben!
   Csak teszem fel a kérdést hogy ha az iskolát nem tudták megvédeni akkor azután hogy felőrölték az ostromgyűrűt egész délnyugaton mi lesz?
   Mert a legfrissebb jelentések szerint nem picit lyukas a gyűrű hanem teljesen nyitott…
   ennyit erről….
   most már baszhatják…..

   Admin:

   Állítólag rés az ostromgyűrűn már nincs! Valamiféle belső gyűrűt törtek meg, de már helyre lett állítva. A külső ostromgyűrűt vigyázzák nagyon, hogy a latrok utánpótláshoz ne juthassanak. (Az egy másik dolog, hogy a terroristák a tüzérségi bázison annyi munícióhoz jutottak, hogy annyit életükben még nem láttak.)

   • én szerint:

    Ha az iskolát elveszítik akkor elveszik a mellette levő csomópont is( nyugat Aleppóba vezető útvonalak ), Márpedig az iskolát most mindenhonnan támadják.
    A kormenyerők erejéből eddig annyira telt hogy egy vékony vonalat húztak a terület északi részén, a többi elveszett számukra. Összesen egy zászlóalj erősítést tudtak eddig küldeni, mindenhol lekötik őket.
    A saját veszteségeik akkorák hogy amíg kívülről nem érkezik be nagyobb csapat erősítés, mást nem tehetnek.
    Az orosz repülősöket felesleges szidni, támadnak folyamatosan, de ha ekkora tömegben , 22 ( !!! ) irányból zajlik az offenziva mindent nem tudnak ki lőni

   • Fergeteg11 szerint:

    Két kvázi terrorszervezet (“mérsékelt” iszlamisták), a Dzsais al-Fatah és a Sém Légió csatlakoztak ahhoz az összesen 22 szervezetből álló szövetséghez, amely az északi kormánysikerek hatására ellentámadást indított délen (távlati céljuk a teljes nyugati városrész megkaparintása, a közelebbi a keleti részben maradt mintegy 250 ezer civil és az általuk uralt terület közti összeköttetés biztosítása, ami egyelőre nem mondható el), és a Dzsais al-Fatah bevetette a dzsihadisták egyik kedvenc fegyverét, a robbanó járműveket (amerikai katonai zsargonban: VBIED).
    https://www.almasdarnews.com/article/jihadist-rebels-capture-key-military-base-southern-aleppo/
    Ezt még tegnap megírták. Nehéz ellenük védekezni, már sok veszteséget okoztak a háborúban. Na ilyen a kormányhű erőknek nincsen, és nem is lesz. Persze légierejük van, de mint a nemrégi eset is mutatja, csak megfelelő magasságból és távolságból lehet viszonylag kockázatmentesen bevetni, különben le tudják lőni őket, akár orosz, akár szír a gép. Az oroszok támadásait pedig nyomon követheti a NATO, mert bár a célpontjaikat és információikat természetesen nem osztják meg, valamilyen szinten a támadási zónát igen, hiszen ebben állapodtak meg (2015. október), elkerülendő az esetleges konfliktusokat. Az adatok könnyen eljuthatnak a többek közt amerika- és törökkedvenc (meg katarkedvenc…) “felkelőkhöz” is, én legalábbis teljesen biztos vagyok ebben, és ez lehetőséget ad a veszteségek minimalizálására, a felkészülésre. Ha pedig szírek bombáznak, az egyrészt nem lesz olyan hatékony, másrészt nem lesz olyan biztonságos sem (a pilóták számára). Úgyhogy azt gondolom, most ütnek vissza a kényszeredett együttműködés és a tűzszünet mellékhatásai. Persze nyilván lesz erre ellenszer, de a meglepetés ereje még hat. Tudták ezt azok, akik a nagy DAIS elleni háború propagandája alatt időközben felkészítették a másik hordát.
    Azt javaslom, kezeljük óvatosan az Al-Dzsazíra, Al-Arabíja és a hozzájuk köthető oldalak “felkelő” győzelmi híreit! Meg persze a kormánypártiakét is, de azt hiszem, az Al-Masdar News eddig elég korrekt volt.

    • én szerint:

     Kormánypártiak mindig napokkal később jelentik be ha valahol elveszítettek területet. Furcsa is volt hogy most egyből megjelentek náluk a friss hírek. Mondjuk amekkora pánik volt, öröknek hogy még van valakijük életben ( az első hullámban 7 000 felkelő rohanta le őket )
     Tartalékuk nyilván ennek az ötszöröse lehet mert ez városi harc.

    • Zeta szerint:

     A nagy támadás előtt a törökök(!!!) rakétákkal lőtték a lázadó csürhe csapatösszevonásait, és rengeteg hadianyagot lőttek szét, harcjárműveket, stb.
     Látszik, kardigán mester jó pontokat akar a cárnál. Ez kb. el is dönti az egész aleppói csatát. A török támogatás nélkül nincs utánpótlás sem.

 6. sityuli szerint:

  megalakitani a rohamutászokat aszt robantani

 7. szigony szerint:

  Ha több nyugati ‘ demokrata ‘ média jelentéseit, véleményét ( mert a tényeket csak érintőlegesen kezelik ) szorgalmasan követjük nyilvánvalóvá válik az az igyekezet, hogy nem nagyon tetszik a jelenlegi szíriai helyzet nekik.

  Jellemző, hogy pl a több napja lelőtt (?) orosz helikopter minden nap, minden jelentésben szerepel, azt sugallva az ámuldozó hívőknek, hogy az többször IS fordult elő.

  Hasonlóan minden vélt-, vagy félsikert elért ellenzéki pirruszi harc sorát lelkendezve, ellenben a kormányerők minden sikerét elhallgatva közlik.

  Nagyon úgy néz ki, hogy nehezen, de a legális erők győzelme nem kétséges, minden nyugati remény dacára ( amit az illegális erőknek adott sok pénz, és hadianyag sem gátolhatott meg ! )

 8. aaa szerint:

  Erre volt jó a tűzszünet.

 9. Zeta szerint:

  Kevesebb MTI-s és al jazeera szennyet kellene olvasni 🙂
  Jelenleg a csuka fogta róka esete forog fenn, széthúzták a gyűrűt, de a Hezbollah erősítés megérkezésével újra zsákban vannak, és a nyugati források által zengett szabad utat szabadon belövi a szír tüzérség. Ez sokkal inkább emlékeztet engem a Donbasszban alkalmazott rugalmas kitérésre, majd az előre törőket bekerítő, megsemmisítő taktikára. Mintha csak oroszok lennének ott is. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.