Ez volna a piacgazdaság?

Kenyérre sem futja a búzából – Ilyen nagyon régen nem történt

Ilyen még nem volt, pontosabban nagyon régen: az a helyzet, hogy idén még a „simán” jó termésű búza- és árpaföldek sem fedezik a gazdák költségeit. Csak a legkiválóbb – egy hektárról 7-8 tonnás – átlagokat betakarítók számíthatnak nyereségre, vagy inkább a nullszaldós eredményre. Az ok: a nemzetközi piaci folyamatok és várakozások miatt mélybe zuhantak a gabonaárak hazánkban. Így hiába nincs gond sehol a terméssel, hiába rég nem látott mértékűek a készletek.

Most, aratás végén egy tonna takarmánybúza és árpa 33-35 ezer forintért értékesíthető, míg egy tonna kenyérnek való termést 35-40 ezer forintért.
Csakhogy egy hektár termelési költsége 150-250 ezer forint. És egy hektárról átlagosan 4-4,5 tonna jön le. Persze, akik „megadtak mindent” a növénynek (több trágya, növényvédelmi védekezés, világszínvonalú gépek használata), azok 240-250 ezer forintot költöttek ugyan, de 7-8 tonna „jön le” egy hektárról.

küsz

A szakemberek szerint az 5 millió tonnányi összes búzatermés 30-40 százaléka lehet étkezési minőségű, egy része közepes – amit még lehet exportálni –, de a többség csak takarmánybúza. Így aztán kevesen érik el a jobb árakat, inkább 35 ezerrel lehet tonnánként számolni. Így aki tud, az kivár, mondván: minden előrejelzés szerint télre 5-10 százalékkal feljebb mehetnek az árak. Ám van egy „vastag termelői réteg”, amelynek pénz kell a nyár végi és ősz elejei munkákhoz, anyagbeszerzésekhez. Nyomott áron kénytelenek értékesíteni.
S hogy miért nincs igazán balhé mindebből? Azért, mert a kormányzat csak azt hangoztatja, hogy jók a hozamok, „megtermett az ország kenyere”, de árakról, minőségi ügyekről nem beszél. A termelő meg azért nem pattog, mert összességében még így is pénzénél van: hektáronként 65-70 ezer forint támogatást kap az uniótól. Ez pedig jövedelme jó részét jelenti. Egészen 2020-ig. Ugyanis sokfelől hallani, az EU meg akarja szüntetni/ át akarja alakítani a támogatási rendszert.
Az okosabbja addig gyűjtöget és fejleszt, így próbál túlélni. De akad egy gazdálkodói réteg, amely eleve úgy számol, hogy befejezi ténykedését: eladja gépeit, földjeit, s abból eléldegél, amíg futja a tartalékból.
(szabadfold)
Bal-Rad komm: “…Az okosabbja addig gyűjtöget…De akad egy gazdálkodói réteg, amely eleve úgy számol, hogy befejezi ténykedését…”
-A rendszerváltásnak nevezett nemzetellenes bűnténysorozat első lépéseinek egyike a MAGYAR mezőgazdaság vertikumának szétverése, külpiacainak LÁTVÁNYOS FELADÁSA volt.
Olyan kultúrák termesztésébe fogtak a “gazdálkodók”, amelyeknek múltja nem volt a Kárpát-medencében, de kifizetődött. Egy ideig. Közben pedig felhagytak a munkaigényesebb, ám hagyományos és piacképes növények termesztésével! Látszólag logikus döntés volt, hiszen MEGSZÜNTETTÜK FELVEVŐPIACI JELENLÉTÜNKET, KAPCSOLATAINKAT! Ami miatt a FELDOLGOZÓIPARUNK IS fölöslegessé vált!
A magyar mezőgazdaság az ingyenpénzre állt át! Az EU-s területalapú “támogatásokra”, ami pedig nem más, mint rendkívül durva beavatkozás egy “természetes rend” megbontása érdekében. Amivel csak egy szűk földbirtokosi réteg járt igazán jól, miközben a kicsik tömegei lassan-szinte észrevehetlenül-ellehetetlenültek! Talán még most sem igazán észlelik a közelgő nagy bajt. Mi lez akkor, ha az Unió “új finanszírozásirendszert” vezet be?
Igen! Finanszírozási rendszerről kell beszélnünk, hiszen valójában erről van szó! Állítólagos szabadpiaci versenyben az EU-finanszíroz!
Ennek is lesznek/vannak ORSZÁGUNK területén haszonélvezői! De az már NEM A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELMISZERIPAR! Azt-mint KONKURENCIÁT-a “magyar politikai elit” hathatós közreműködésével, SIKERREL FÖLSZÁMOLTÁK! Az EU-igényeinek maradéktalan kielégítésére.
“…Ilyen még nem volt…”
-HÁT MOST VAN! És még inkább lesz!
“…befejezi ténykedését: eladja gépeit, földjeit, s abból eléldegél, amíg futja a tartalékból…”
Aztán majd napszámoskodik a Monsantonak, vagy valamelyik döbrögisztáni latifundiumon zselléreskedik az egykori magyar “gazda”!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Ez volna a piacgazdaság? bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Az árak úgy alakúlnak,hogy az árpáért 2700 forintot kapunk mázsánként..De át sem veszik.Még a tavalyi is raktáron van.Ha sikerűl raktárt szerezni annak aköltségét is én fizetem.Igy a hitelek törlesztése megoldhatatlan.Az uniós földalapú támogatással is baj van .Az un “zöldítés ami a termőterület 10 %-a bejelölhetetlen a számítógépes igénylésen.Ezért azt nem fizetik ki.Ez esetemben 120 ezer forint.Az elmúlt évi határozat szerint mások túligénylése miatt,ezek az uj földvásárlól (Mészéros és Lenvai Ildikó) további még meg nem határozott százezer forint marad kifizetetlen..A probléma megoldhatatlan.Gyengébb földön termeltem árpát 12 mázsa termett hektáronként.A költségeket sem fedezi.Itt tartunk és nem vagyok egyedűl.Minimalizáltuk a költségeket.De gázolajat és ékszijjakat venni kellett.Munkabér nem terheli,mert magam arattam le E-516-os saját kombájnal.A beszállítást T-150 traktorral és pótkocsival. Ennek ellenére nem gazdaságos.

 2. én szerint:

  Ami a cikkben szerepel az igaz , és tegyük hozzá ez a rendszer változtatás óta minden évben így van. Nincs hírértéke már ennek.

  • vitorla123 szerint:

   A zöldítés ki nem fizetése az azért teljesen új!Sok pénzt lenyulnak tőlünk!

   • nem tom szerint:

    Nekem a falugazda egyszerüen azt mondta:nem kell foglalkozni a zölditéssel…és nem foglalkoztunk vele.

    • vitorla123 szerint:

     Nekem is azt mondta.Most meglepődve tapasztalom,hogy levonták tőlem meg még pluszba 450 ezer forintot más túligénylésére.Nem is értem az egészet.Sorba állítottak a banknál.Hogy fogom a napraforgót learatni.Vagy hagyjam ott veszni?Ki érti ezt?

  • fickó szerint:

   Tisztelt én !
   Valóban minden évben igy van ,mert egy a tábor akik a Magyar gazdaságot teszik tönkre .
   A hírérték az hogy erre felhívja a figyelmet ! Aki még a birkák táborát alkotják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.