Csengőfrász! Szülők pánikban, gyerekek bánatban!

Budapest Bank: komoly anyagi teher az iskolakezdés

Továbbra is komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés, átlagosan mintegy 84 ezer forintos kiadásra számítanak ősszel, évközben pedig körülbelül havi 56 ezer forintot tesznek ki az oktatással kapcsolatos költségek – közölte a Budapest Bank (BB) szerdán az MTI-vel reprezentatív felmérése alapján.

A Budapest Bank megbízásából a GfK végzett kutatást 2016 júliusban a legalább egy eltartott iskolás gyerekkel rendelkező szülők körében 640 fős mintán.
A Budapest Bank közleményében kiemelte: az általános iskolás gyermekek szülei esetében nőttek leginkább az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások, a két évvel ezelőtti 56 ezer forint helyett az idén kicsit több mint 73 ezer forintot költenek erre, míg a középiskolások szüleinek kiadásai 82 ezerről 90 ezer forintra nőttek 2016-ra. Ezzel szemben a felsőoktatásban tanulók tanévkezdésének költsége nem változott az elmúlt két évben, továbbra is átlagosan 166 ezer forintot emészt fel.

sli

A felmérés szerint a tanév közben várható havi kiadások is nőttek, hiszen idén átlagosan havi 56 ezer forintra számíthatnak a szülők, szemben a két évvel korábbi havi 50 ezer forinttal.
A kiadások növekedése jellemzően a kisebb tételek drágulásából adódik, a szülők kicsivel többet költenek sportszerekre és sportruházatra, táborokra, vagy éppen a mindennapi utazásra.
A felsőoktatásban tanuló gyermekek szülei úgy vélik, a tandíj havonta mintegy 10 ezer forinttal többet visz majd el a családi kasszából: a korábbi közel 12 ezer forinthoz képest idén majdnem 21 ezer forintos havi kiadással számolnak.
A válaszadók kétharmada részben aktuális jövedelméből finanszírozza, míg mintegy felük átlagosan 5 hónapon át spórol a tanévkezdésre. A gyermek anyagi jövőjének biztosítása érdekében a szülők átlagosan 17 évig terveznek félretenni minden hónapban, így közel 1,5 millió forinttal tudják majd őket támogatni – közölte a Budapest Bank.
(MTI)
Bal-Rad komm: Ahogyan közelít szeptember elseje-a tanévkezdés-úgy növekszik a szülőkben a frász! Az iskolakezdés komoly anyagi teher. Nagyobb teher, mint az indokolt. És akkor még csak a közoktatásról beszélünk. És persze a pórmagyarok kölkeiről, nem pedig az “új nemmzetthy burzsoáréteg” gyerekeiről.
“…a tanév közben várható havi kiadások is nőttek, hiszen idén átlagosan havi 56 ezer forintra számíthatnak a szülők…”
-Bizony volt időszak MAGYARORSZÁGON, amikor a szülők örültek az iskolakezdésnek! (A nebulók nem annyira!) Az azzal járó kiadásokat általában MINDEN CSALÁD KÖNNYŰSZERREL tudta állni! Volt munka, tisztességes megélhetést biztosító munkajövedelemmel!
Persze az “AKKOR” volt! Amikor szocializmus volt! Amikor ORSZÁGUNKNAK tisztességes neve is volt! “Magyar Népköztársaság”

kádárcímer

AKKOR MÉG AZ ISKOLATÁSKA IS KÖNNYEBB VOLT! Nem is szólva a MAGYAR CSALÁDOK helyzetéről.

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.