Ült a tréfa, ami nagyon nem volt tréfa!

Ült a tréfa. Orbán Viktort kezdték szidni azok, akik kontroll nélkül elhiszik minden szavát. Hogyan történhetett mindez?

Ágoston László 30 éves operaénekes, a műfajt a fiatalok körében népszerűsítő Moltopera Társulat vezetője az iszlám kultúra értékeit méltató posztot tett közzé Facebook-oldalán, és 1500 forintot fizetett azért, hogy a jegyzet az Orbánt és a Fideszt lájkolók idővonalán landoljon. „Azt gondolom, hogy minőségi, szeretetteljes és boldog életet csak olyan országban lehet élni, amely a tisztelt kultúráján alapszik, következésképpen a tisztelet hangján beszél. Magyarországnak annak a helynek kell lennie, ahol mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják, és az iszlámot, a muszlimok, arabok civilizációs gyökereit is rendkívül nagyra értékelik” – írta a fiatal művész.
Lett haddelhadd a szövegből, a szerzőt többen elküldték melegebb éghajlatra, és volt, aki megkérdőjelezte az épelméjűségét. Ágoston ekkor még nem árulta el, hogy Orbán Viktor 2015-ben, arab bankárok előtt elmondott beszédéből vette az idézetet. Szó szerint.
– Az ötlet onnan jött – tárta fel a tréfa genezisét a szerző –, hogy levelet kaptam egy muszlim hölgytől, csatolt hozzá képet, aminek egyik felén Donald Trump arab üzletembereknek udvarol, a kép másik felén a muszlimok Amerikából való kitiltása mellett kampányol. Beütöttem a keresőbe az „Orbán” és az “arab” szót, rögtön két YouTube-videót találtam, amelyen a miniszterelnök gazdag arab üzletemberek előtt beszél, és méltatja a kultúrájukat. Mindkettőből kivettem a legizgalmasabb részleteket, köztük olyat, amelyben Orbán kijelenti: „Újra kéne olvasni a Koránt, és ha a mi bankárjaink ismernék a sária szabályait, nem tartanánk itt.” A videókat közzétettem az oldalamon, de nem váltottak ki komolyabb visszhangot. Talán az emberek már belefáradtak a témába, és nem akarnak róla leleplező videókat se megnézni. Nem tudhatom. Az utolsónál előre kiírtam a videóban elhangzó szöveget és az idézetet saját szavaimként tüntettem föl. Azt terveztem, hogy hétfőn este hatkor kiteszem hozzá az eredeti videót. A kísérlet kedvéért 1500 forint értékben meg is hirdettem az Orbán Viktor oldalát és/vagy a Fideszt lájkolók között. Hamarosan több mint kétszáz komment született, és az oldalam közönségének védelme érdekében a tervezettnél hamarabb fel kellett tárnom az igazságot. Rengeteg mocskolódás érkezett.

vidö

Többek szerint napszúrást kapott a sorok szerzője – hogy a legfinomabbakat említsem. Felvetődik, hogy ez nem provokáció? De igen, a gondolkodást szerettem volna provokálni. Azt akartam, hogy az emberek nézzenek jobban a dolgok mögé.
Másnap reggel a média is felkapta az ügyet, a szerző oldala elérhetetlenné vált. Ebben szerepet játszhatott a megnövekedett forgalom, de gyanús, túlterheléses hackertámadásra utaló jelek is mutatkoztak. Ágoston László népszerűségére jellemző, hogy Facebook-oldalán általánosak a heti 2-3 milliós elérések, amit bármely profi hírportál is megirigyelhetne.
A leleplezés után többféle reakció született. Volt, aki megjegyezte, hogy Ágoston „kiragadta a kontextusból” a szöveget. Ami problémás, mert a jegyzet minden szava Orbán Viktortól származott, és a videó egészének mondanivalójával nem áll szemben a kivágott részlet mondanivalója. Volt, aki szerint a gazdag araboknak szóló udvarlás nem vonatkozhat a szegény muszlimokra – ami viszont érthetetlen, ha egy vallásról univerzálisan, egészében beszélünk. Sokan nem válaszoltak – valószínűleg közülük kerülhettek ki azok, akik esetleg tényleg elgondolkodhattak a tréfa mondanivalóján.
Ágoston László később külön posztban hangsúlyozta, nem az volt a célja, hogy hülyét csináljon Orbán rajongóiból. – Nem azt akartam bebizonyítani, hogy egyes emberek hülyék, hanem azt, hogy hülyére vesznek minket. Nem az volt a célom, hogy pontot szerezzek a baloldalnak a kviddics-meccsen, hanem az, hogy szemeket próbáljak meg felnyitni.
– A kognitív kényelem mindent visz – kommentálta az esetet Csepeli György. A szociálpszichológus felidézett egy harmincas évekbeli kísérletet, amikor Lenin mondatát, melynek az volt a tartalma, hogy a fiataloknak, amíg fiatalok, forradalmárnak kell lenniük, egy konzervatív politikus szájába adták. A közönség azt is simán bevette. – Nem vagyunk elmélyült filológusok, első látásra nem vesszük észre a trükköt – mondta Csepeli –, a konformizmus mindenkit maga alá gyűr, nem azt nézik, hogy mi a mondandó, hanem hogy ki mondja. Ami azt is jelenti, hogy a jelek szerint név határozza meg a percepciót.
(NOL)
Bal-Rad komm: Kötetnyi Döbrögi idézetet lehetne összeállítani a Vajda agymenéseiből, amelyek 1988-tól ÖSSZEFÜGGÉSEIBEN demonstrálnák ennek a bűnözőnek a jellemét! Ha pedig ELŐKERÜLNE A KÓRLAPJA IS!-közönséges rajongói tömegesen tagadnák meg hitüket.
Persze EZ A FAJTA BIZONYOSSÁG nem írja fölül AZT A BIZONYOSSÁGOT, hogy az általa CSALÁSSAL BIRTOKOLT ország helyre már nem hozható károkat szenvedett!
Persze amikor a károkról beszélünk, NEM SZABAD CSAK DÖBRÖGINÉL LERAGADNUNK! Van még néhány hozzá hasonló gonosztevő MINDEGYIK POLITIKAI MAFFIACSALÁDBAN!
Sajnos ORSZÁGUNK TÁRSADALMÁNAK naivitása határtalan! Ilyen-olyan szélhámosok és politikai bűnözők rajongótáborai által megosztva. Akik-amik mind a felemelkedés biztos tudójaként és egyedüli letéteményeseiként hirdetik-hazudják magukat.
MIKÖZBEN AZOK TÁBORA A LEGNÉPESEBB, AKIK MINDEGYIKRŐL TUDJÁK: HAZUDNAK!
Persze ez a tábor is megosztott a maga módján! Vannak akik még bíznak valamiféle csodában, ám egyre többen látják: ORSZÁGUNK MENTHETETLEN!
-Persze jó lett volna látni a Döbrögi-fanok ábrázatát az IGAZSÁG pillanatában. De látjuk azt is, hogy a Döbrögi-fanok rögvest találtak maguknak vigaszt: “…kiragadta a kontextusból…”
“…Nem azt akartam bebizonyítani, hogy egyes emberek hülyék, hanem azt, hogy hülyére vesznek minket…hanem az, hogy szemeket próbáljak meg felnyitni…”
A bizonyítási eljárás meglehet sikeres volt, de bizton állíthatjuk-TELJESSÉGGEL EREDMÉNYTELEN!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Ült a tréfa, ami nagyon nem volt tréfa! bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. kritikus szerint:

  én hiszek Orbàn Viktorban, csak ö tudja megmenteni a vilàgot.
  ö supermen.

  Tisztelt magyarok ti olyan hülyék vagytok mint a fa…
  tisztelet a kivételnek.

 2. kritikus szerint:

  1 àtlag magyar Orbàn ,Gyurcsàny szavazo. Nem csoda,hogy a fiatalok huznak el a Picsàba

 3. Sub Zero szerint:

  Azért egy év alatt nagyot fordult a közvélemény. Jobboldalon is. A tipikus jobboldali az agresszíven terjeszkedő Izrael ellen fellépő szabadságharcosokként jellemezte például a Palesztinokat. Az utóbbi valamivel több mint egy évben történt események ezt elnyomták. Most teljesen jogosan a terrorizmus hordozóját látja a migrációban. Közben sajnálatos módon megfeledkezik a palesztinokról.
  Szóval érezhetik úgy, hogy most aztán lehúzták a leplet Orbánról. Nem így van. Nem mindegy mikor, hol, kikről és kiknek mondta és főleg milyen összefüggésben.

  • kritikus szerint:

   Nézi az M1-et megiszik melé 1-2 liter bort azt dzsihàdistàkrol halucinàl.
   Azt ha bekerül a korhàzba kap egy szelet parizert.

   Azok a kibebaszt dzsihadistàk miatt kap havi 200euro nyugdijat.

   Orbàn cigàny a cigok évszazadon keresztül a lehuzàsbol élltek.
   Kilopja a szemed azt a dzsihàdistàkra mutogat,akik usa fizet,hogy SzirIàban harcoljanak Aszad ellen.

   De miköze az iszlàm harcosoknak,hogy magyarban nyomorognak? Semmi.
   A loposoknak annàl több,de ök Budàn laknak és nem iszlamistàk,csak
   sima tolvajok. 🙂

   • vitorla123 szerint:

    Igen!Sok igazságod van! Ami feltünő és nem veszitek észre,hogy a magyar kapitalizmus nem illeszthető integrálható a világ rendszerébe.Semmilyen magyar terméknek nincs piaca,mivel nem illeszkedik a szabványokhoz.Ezért próbálnakszabványosat termeltetni.Például mezőgazdasági termékekből.Csak nem terem meg.Vagy gazdaságtalan atermelése.Egyedűl a napraforgó az ami eladható.Ezért nem lehet vetésforgó,a talajok kimerűltek és “nmincs meg a fehérje százaléka sem a bűzának,sem a kukoricának!” Nyugatról kell takarmányt hozni.Igy az állatenyésztés gazdaságtalan,a hízó,a bika,eladhatatlan.A magyar fiatal meg húz innen a picsába,mert itt nem lehet megélni.Különben is TV nézés és az internet ma a lelke a foglalkozásuknak.Csak azért senki sem fizet.Ezért sem aGyurcsány sem az Orbán rendszere nem integrálható a nyugati kapitalizmusba.ÖNÁLLÓAN MEG MŰKÖEDÉSKÉPTELENEK.sZÓVAL MARAD A tHÜRMER RENDSZERE,AMI ÖNÁLLÓAN IS NÉPJÓLÉTET TUD BIZTOSÍTANI.hAT ÓRAI MUNKÁVAL.(mOST 8-AT MONDUNK) sAJÁT HÁZTÁLYIVAL.iNTEGRÁCIÓ NÉLKÜL.kERESKEDNI KELL KÜLKERESKEWDNI,VÁMHATÁRRAL ÉS VÁMKEZELÉSSEL..eNNEK ELTÖRLÉSE A MAGYAROK SZÁMÁRA HÁTRÁNYOS MEGKÜLÖNBÖZTETÉST JELENT.eZ AZ UTÓLSÓ HUSZONHAT ÉV TANULSÁGA.

   • Sub Zero szerint:

    Briliáns, hogy milyen éleslátással mutat rá bizonyos ok okozati összefüggésekre!

  • Fergeteg11 szerint:

   Ne érje a Bal-Radot még a fórumozói miatt sem kritika, itt a teljes beszéd (angolul):
   http://www.kormany.hu/en/the-prime-minister/the-prime-minister-s-speeches/prime-minister-viktor-orban-s-speech-at-the-annual-summit-of-the-union-of-arab-banks
   Ahogyan azt már egy hozzászóló jelezte korábban, az internetes fordítók elég jó hatásfokkal tudnak indoeurópai nyelveken belül működni, ezért nyugodtan le lehet fordítani németre vagy oroszra is.
   Elég gusztustalan kuncsorgás és kiárusítás. A mi és az ők fogalmai nagyon le vannak szűkítve, a célcsoport a befektetők, de az egész iszlám világnak, benne különösen az araboknak nyal a Páva, a másik oldalról pedig Magyarország nevében beszél, de lényegében az üzleti élet képviselőire gondol, akiknél a pénznek nincs szaga, a befektetőnek pedig nincs vallása stb.

   • Fergeteg11 szerint:

    Csak mellékesen megjegyzem, hogy kis idővel az itt közölt teljes beszédre mutató hivatkozás után az addig Javascript nélkül is nézhető és kereshető miniszterelnöki beszédek megtekintéséhez már Javascript engedélyezése kellett. Akik kicsit óvatosabbak, azok tudják, miért nem jó ez. (Szépen feltérképezhetik, kik keresnek a beszédek közt.)
    Szóval ez a kampány nagyon érzékeny pontot találhatott el (és igen, biztos, hogy a Bal-Rad is figyelve van).

 4. Megint nem megy át a hozzászólásom!

 5. öreg kun szerint:

  Sajnos én is hittem neki, a jól hangzó üres igéreteinek, megettem a meséket egy darabig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.