Flancoltak?

Bronzkori koponyaműtét – túlélte a páciens

bk

Sebészeti beavatkozások jegyeit viselő, hatezer éves koponyákra bukkantak német és orosz kutatók Dél-Oroszországban.

A szakértők tizenhárom bronzkori koponyát találtak, melyek mindegyikén ugyanazon a helyen volt egy-egy lyuk. Feltételezéseik szerint az operációnak rituális oka volt – közölte a berlini Német Régészeti Intézet csütörtökön.
A nagy kockázat ellenére a legtöbb páciens túlélte a beavatkozást – állapították meg a kutatók. A koponyanyílások speciális helyzete és az a tény, hogy se traumára, se betegségre utaló nyomot nem találták, arra enged következtetni, a műtétnek rituális szerepe volt.
Nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen megállapítani, mi indokolt egy hajdani koponyaműtétet.
Ha baleset, vagy más trauma áll a háttérben, akkor a koponyacsonton nagy valószínűséggel láthatóak törésvonalak.
Viszont ha betegségről, például epilepsziáról, migrénről, vagy rituális beavatkozásról van szó, akkor a csonton nincs látható jele annak, hogy miért lékelték meg a koponyát.
A tizenhárom koponyát mikroszkópos, röntgen-, valamint komputertomográfiás (CT) vizsgálatoknak vetették alá.
Kiderült: a hatvan év körüli férfiakat és nőket operálták így, a legtöbb páciens hosszú ideig élt még a műtét után.
Az operációt végzőknek érteniük kellett a dolgukat, láthatóan gondosan választották mindig ugyanazt a pontot a koponyán.
Mivel törésre vagy betegségre utaló nyomok nincsenek, a rituális beavatkozás lehet a magyarázat.
A szakértők kutatásukról az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban számoltak be.
(hirado)
Bal-Rad komm: Hm! Flancolgattak az ősök. Merthogy “…se traumára, se betegségre utaló nyomot nem találták…” (Mit csinálsz holnap apukám/anyukám? -Nem is tudom! Lehet elugrom kiszellőztetni a fejemet egy kicsit!)
Mert hiszen “…a hatvan év körüli férfiakat és nőket operálták így, a legtöbb páciens hosszú ideig élt még a műtét után…Az operációt végzőknek érteniük kellett a dolgukat…”
-Hát próbálták volna meg Döbrögisztán valamelyik közispotályában kilyuggattatni a koponyáikat ezek az egykoron hatvan év körüli paciensek. No nem a doktorok tudása miatt…

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Flancoltak? bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kálmán Lőrinc szerint:

  NÉPIGYÓGYÁSZATot tanultam…… lehet utálni a hagyományörzőket… de az ŐSEINK tudtak valamit….nem keveset…. Lehet lenézni a TÁLTOSHITET de az tartalmazott olyan gyógyászati (és filozófiai) elemeket amik ma is megállják a helyüket.
  TUDOM, TAPASZTALTAM… Jöhet a köpködés.

 2. szaszi szerint:

  Szerintem senki nem fog köpködni,csak a “táltosok” változtak .Ja,és hangosak.

 3. Fergeteg11 szerint:

  Jó lenne, ha sok ezer évvel ezelőtt ilyen kitűnő túlélési esélyek lettek volna (a maival összehasonlítva akár füttyenthetnénk is, tekintve az azóta bekövetkezett óriási technikai és ismeretanyagbeli fejlődést), de sajnos rosszul került ez át a magyar hírekbe. Volt szerencsém olvasni az eredeti jelentést (“New Cases of Trepanations from the 5th to 3rd Millennia BC in Southern Russia in the Context of Previous Research: Possible Evidence for a Ritually Motivated Tradition of Cranial Surgery?”). Ez egy több lelőhely anyagából válogatott minta volt. A legtöbb alany 20 és 40 év között lehetett, amikor meghalt, volt egy 14-16 év körüli (ő legalább 4 évig élt a beavatkozás után, mert minimum eddig – fiatalkorúnál talán egy kicsit kevesebbig – tart, míg egy ilyen sérülés begyógyul), egy 40-49 (neki nem gyógyult be) és egy 50-69 közti (részlegesen gyógyult). A legtöbb alanynál harminc éves kor előtt került sor a trepanációra, a legjobban gyógyultak is 40 év alattiak voltak, és feltételezhető, hogy valamilyen különleges szertartásban részesültek.
  Sajnos Admin még így is jó példát talált, mert lehet, hogy sokkal jobbra mi sem számíthatunk majd. A fiatalok talán túlélik a jövő “agysebészeinek” beavatkozását, az öregek meg… hát flancolni inkább nem fognak, ha jót akarnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.