Hatalmas földrengés Olaszországban

Rómától Nápolyig érezték a hajnali 6,2-es erősségű földrengést, amit egy újabb, közel ugyanannyira erős utórengés követett.

Legalább 37 halottja van a hajnalban Közép-Olaszországot megrázó földrengésnek. Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője “jelentősnek” nevezte a földrengést, amely az első jelentések szerint 6,4-es erősségű volt (azóta ezt több forrás is 6,2-esre pontosította). Az epicentrum a földtani jelentések szerint Lazio régióban, Accumoli közelében volt, Perugiától mintegy 76 kilométerre.

Amatricében eddig öt halottról tudni biztosan, Accumoliban egy négytagú család holttesteit találták meg a romok alatt. A közeli Pescara del Trontoban hárman haltak meg, Ascoli Piceno térségében pedig két áldozatot találtak eddig. Az áldozatok száma azonban növekedhet, még sokan vannak az összedőlt épületekben, a Reuters szerint legalább 150 embert nem találnak. 2009-ben szintén Olaszországban egy nagyjából ugyanekkora, 6,3-as erősségű földrengés több, mint 300 életet követelt.
Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere a SkyTg24 hírtelevíziónak sírva mondta el, hogy a város fele “nincsen többé”. Elmondta, hogy a város központi sétálóutcája megsemmisült. Tűzoltókra és helikopterekre van szükség – mondta. Hozzátette, hogy az Appenninekben levő település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.
A földrengést Rómától Nápolyig megérezték, a fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek, de olasz hírügynökségi jelentések szerint rengés a Rómától északra fekvő Rieti városát is érintette, és Marche tartományban is károk keletkeztek. Több utórengés is követte, ezek közül a legsúlyosabb 5,4-es erejű volt, ez egy órával a földrengés után, hajnali fél öt után nem sokkal Norcia és Castellucci városát érintette.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Hatalmas földrengés Olaszországban bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. TERMIN8ATOR szerint:

  Hát , először is , ŐSZITE RÉSZVÉTEM a természeti katasztrófa során elhunytak, túlélőknek, túlélőinek. Úgy látszik,hogy az Afrikai kontinens igencsak elindult az Európai kontinens felé. Tudósok szerint az előb emlitett kontinens rá fog gyűrődni Európára, igaz nem olyan ütemben, mint a jelen korban az onnani migránsok. Szerintem, de emellet nem törnék lándzsát, előre vetitheti a Nápoly melleti VEZUV vulkán ébredését is, ami az előb emlitett városnak- Nápolynak óriási kataszrófát jelentene.

  • D vitamin szerint:

   A szíriai cikknél már én is utaltam az afrikai kontinens előnyomulására, igaz én annál a cikknél az Arab-lemez, és a Kelet Afrikai regressziós árok szakadására utaltam.
   Megpróbáltam modellezni a várható hatásokat, de azért nehéz, mert a tektonikus lemezek ide-oda csúszkálnak.
   Abban nagy az egyetértés, hogy az Afrikai tábla előnyomulása miatt a Gibraltári szoros néhány évezred múlva bezáródik. Sokan vallják, hogy a Földközi tenger ezzel megszűnik, ezzel viszont azért nem érthetek egyet, mert az afrikai tábla észak felé csúszásával egyidejűleg Keleten tovább nyílik és mélyül a Kelet Afrikai árok-rendszer, amely nyílás végül leszakítja a mai Szomáliát, Eritreát, Kenyát az afrikai fő kontinensről. Ezzel egyidejűleg a ma még csak tengernyi Vörös tenger fokozatosan szélesedni, nőni fog, az Arab lemez Keletebre csúszik, és a Vörös tenger egészen a mai Izraeli Holt tengerig, illetve talán a mai Törokország déli- középső területéig benyomul, kettészakítva a mai Közel Kelet országait is.
   Az új “Vörös Óceán” megszületésével és Gibraltár bezáródásával pedig a Földközi tenger nem az Atlanti Óceán, hanem az Indiai Óceán (Vörös -óceán) melléktengere lesz.

   • Fergeteg11 szerint:

    Millió év(ek) múlva, mire ez bekövetkezik, nekünk már úgyis “hugyoztak”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.