Mekkmester megint bejövendölt! Mi is!

MNB: 20 év alatt 30 százalékponttal csökkenhet a GDP-arányos államadósság

Az államadósság elmúlt években elértnél erőteljesebb csökkenését prognosztizálja a következő két évtizedre a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank szerdán közzétett 20 éves kivetítése alapján a GDP-arányos bruttó államadósság évente átlagosan 1,5 százalékponttal csökken és 2036-ra a bruttó hazai termék 45 százalékára zsugorodik.

A múlt év végi 75,3 százalékos szintről az Európai Unió által elvárt 60 százalékos maastrichti adósságszintet a számítás szerint 2024-ben éri el Magyarország, ami három évvel megelőzi az Európai Bizottság idei Fiskális fenntarthatósági jelentésében prognosztizált időpontot. Az Európai Unió 1/20-os adósságszabálya évente mintegy 0,8 százalékpontos adósságcsökkenést ír elő, ami az adósságráta csökkenésével a horizont végéig fokozatosan mérséklődik, emlékeztet a jelentés.
A technikai kivetítés alapján az alaptörvényben előírt 50 százalékos célérték 2031-re teljesül – hangsúlyozza az MNB.
Az MNB kivetítése arra épül, hogy a GDP reál növekedése húsz év alatt önmagában 31 százalékponttal csökkenti az adósságrátát, míg az elsődleges költségvetési többlet majdnem 20 százalékponttal járul a GDP-arányos államadósság csökkenéséhez, míg kamatfizetés összesen a GDP valamivel több, mint 20 százalékával növeli az adósságrátát 2036 végéig.
A húszéves adósságpálya felvázolásához a tanulmány azzal a feltételezéssel él, hogy a 2016-ban 1,7, 2017-ben 2,4 százalékos államháztartási hiány 2018 és 2020 között a konvergenciaprogramban vázoltnak megfelelően a GDP 1,5 százalékára mérséklődik, 2021-től pedig ezt az értéket veszi alapul hosszú távon várt költségvetési hiánycélként a kivetítési horizont végéig.
Az MNB szerint a kamatkiadások tartós csökkenése mellett ez az elsődleges egyenlegben enyhe lazítást tesz lehetővé, de azt is megjegyzik, hogy “a konvergenciaprogramban szereplő hiánycélok eléréséhez a gazdaság további dinamizálására, fehérítésére, vagy addicionális költségvetési intézkedésekre lehet szükség”.
(hirado)
Bal-Rad komm: “Hozsánna a Magasságban!”
Döbrögisztán vajdaság GDP-je 2014-ben 140 milliárd dollár volt! Ha ennek a 75,3 százaléka volt a brutto államadósság, akkor az összegszerűen 105,42 milliárd dollár. (!)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis)
Mekkmester csendet intett, és a varázsgömbje fölé hajolt! És meglátta benne éles tekintettel a bűvös előírányzat teljesülését. 2036-ban (mai reálértéken) már csak 45 százalék lesz Döbrögisztán GDP-hez viszonyított brutto adóssága. Összegszerűen MÁR CSAK 63 milliárd dollárnyi!
Mi egy könnyebbnek tűnő feladvánnyal fordulunk hozzá.
AZ 1989-ES 23 MILLIÁRD DOLLÁROS BRUTTO ADÓSSÁGUNKBÓL HOGYAN LETT 105 MILLIÁRD?
(Miközben az állami vagyont elprédálták, mondván: ABBÓL FIZETIK VISSZA…)
Jó!-hogy közben eltelt 26 esztendő! De azért mégiscsak érdekes dolog ez!
Meki kedves! Erre kérünk választ! Ha a jövőt ennyire tisztán látod!-a múltat könnyebb lenne felidézni! A kurva anyátokat! Mindegyikőtöknek, aki ott legyeskedett a Duna-parti nagy fedett dagonyában!
Dugjátok össze a fejeteket disznók! Találjátok ki a MI KÉRDÉSÜNKRE!-A NÉP KÉRDÉSÉRE-a MEGNYUGTATÓ VÁLASZT!
KIK LOPTÁK EL MAGYARORSZÁGOT?
Egyébként nekünk is van a jövőre vonatkozó látomásunk!
Látunk jeges szél fútta megfagyott hómezőkön egykoron földbe fejfaként leszúrt karókat. A rajtuk figyegő tablicákon már elkopott névfeliratokkal. A már elkorhadt-egykoron bejáratként funkcionáló korhadt kapumaradvány tövében gyerekeink-unokáink kiásnak a fagyos hóból egy vastáblát. Még olvasható rajta a felirat: “Ide lettek elföldelve Magyarország tönkretevői”
“Szibériai III. parcella”
Gyerekeink-unokáink köpnek. A nyál jéggé fagyva koppan a fagyott hó tetején. Célt tévesztettek. A “fejfákat” akarták ők leköpni, de a viharos szél félrefújta. Lám!-még ezt sem érdemlik az alant rothadók! A magyar nyálat!
Egy varjú rekedt hangja hallatszik: kár! A nyálért!
Jah! Ezt nem varázsgömbben látjuk ám!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Mekkmester megint bejövendölt! Mi is! bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Fergeteg11 szerint:

  Szép jövő. De remélem, lesz még hova hazatérni a tanulmányi kirándulás után!

 2. Turzó István szerint:

  Emlékszünk még a tejre – meg a többi árucikkre is, mikor azt ‘mondták’, hogy kivezetik az árukból az ‘állami támogatást’. Aztán szépen emelkedtek az árak, és mindig mondtak valamit, hogy még mindig ‘ennyi’, meg ‘ennyi’ van még benne állami támogatás! Nem akart elfogyni … – jól lehúzták a népet, mire már azt mondták, hogy na … ennyi a valós ára! Ez a folyamatos burkolt rablás állandóan megy most is, csak más formában! Ez a patkány banda szívja a magyar nép vérét – ez a rablóbanda állandóan kitalál valami újat, mert ebből élnek! Azt hiszem, már ‘Dózsa György’ idejében is ezektől szenvedtek … – ideje volna pontot tenni az ‘ügy’ végére – de most a ‘másik’ oldal javára!

 3. Realista szerint:

  Admin is tudja teljesen tökéletesen, hogy semmiféle Szibéria nem lesz. Nem lesz semmiféle elszámoltatás, hiszen a társadalom önszerveződési, önvédelmi képessége egyre gyengébb, és a sok idióta agy gyalult, bulváron, Izaura tv-n és retek klubbon edződött emberrel mindent lehet, csak változást nem.

  Változni a világ fog. Már zajlik is. A változás gyorsul és 5-10, legfeljebb 20 év és lesznek itt érdekes dolgok.

  Persze lehet megint feleslegesen írom, mert engem mindenáron elhallgattat az oldal készítője, mindenki másnak pedig teret ad. Lelke rajta. Az oldal látogatását úgysem tudja megtiltani, a véleményemet úgy sem tudja megváltoztatni, csak eltüntetni, törölni tiltani. Választ nem adott még egyszer sem, hogy miért, de nem is érdekel. Ha bevállalja és megjelenik úgy is jó, ha nem úgyis. Számomra nem releváns.

  Az államadósság állásáról pedig én egyszer már leírtam, kellene egy leltár. Mégpedig a rendszerváltoztatásnak csúfolt esztendő és mondjuk a legutolsó év között.

  Le kell írni, hogy 1989-ben mennyi volt az állami tulajdon, az állami vagyon. Felmérni az összes vállalat, szakszervezeti, párt és kisz vagyont, üdülőket stb. A lakosság akkori megtakarításait, gép és jószág állományt, az akkori államadósságot. Ezt az összeget a mai értékére konvertálni és mellé tenni a mai ugyanezen adatok alapján kapott számot. Kapunk egy szép különbözetet. Na az mellé odatenni a privatizációs bevételeket, a felvett kölcsönöket, az orosz államadósság fejében kapott értékeket, uniótól lehívott pénzeket. Aztán számba venni mi épült, mi az ami fejlődött, mennyit fizettünk be uniónak, natonak stb. Azt kivonni és akkor lehet mondani, hogy hány ezer milliárd forint tűnt el nyomtalanul, illetve vándorolt át párt és magánzsebekbe, külföldre stb. Ami meg közben volt, bróker bulik, eltőzsdézett pénzek, olajügyek, az már csak hab a tortán.

  Szóval lehetne egy számszerűsített konkrét összeg is. Hosszú, nehéz összeszedni, hogy semmi se maradjon ki, mindent összevetni, számszerűsíteni, átszámítani nem egyszerű de nem is kivitelezhetetlen. Sajnos eddig ilyen konkrét összevetés, számítás nem történt pedig lassan 30 éve alakul át a vagyon.

  De Birobidzsán és Szibéria sosem lesz 🙂

  Admin:

  Amíg emberek csak lemondóan legyintgetnek!-hogy “ó hát ez nem kényelmes…!”-biztosan nem lesz!

  • Realista szerint:

   Meglepve tapasztalom hosszú idő óta, hogy csont nélkül, mindenféle moderációra várás nélkül megjelent a hozzászólásom. Pozitív változásnak értékelem.

  • Realista szerint:

   Az a baj, egyre többen legyintenek. Immunisak a politika dolgaira. Bulvár meg celebhírek, meg legyenek fesztiválok lehessen menni mulatni, és a pillanatnyi érzés felülírja a racionalitást. Ráadásul az államnak nem érdeke gondolkodó és értő tömegek kinevelése. Szolidaritás sincs. Érdekvédelem is nulla.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.