Szíriában új a helyzet!

A világ elsőszámú latorállama-az USA-által támogatott kurdok (Népi Önvédelmi Erők-YPG-néven ismert formáció) úgy tűnik, Szíria lényegében teljes Törökországgal határos részét elfoglalják, pontosabban inkább felszabadítják. Ugyanis jórészt ők laknak ezen a területen, bár néhol szunnita arab városok és falvak is előfordulnak.

tt

Hétfőn El-Hasaka városának jó részét kaparintották meg a damaszkuszi kormánycsapatoktól, és az iraki határtól kezdve 400 kilométeren át ellenőrzik már a török határt. Ez viszont roppant mód aggasztja az ankarai maffiát, miután úgy vélik, hogy a kurd haderő, az YPG a törökországi kurd fegyvereseket (főként a Kurd Munkáspárt-AKP) is támogatja.
Ráadásul Kardiganék abban bíztak, hogy az Eufrátesz keleti oldalán megállnak a kurdok, de úgy tűnik, a folyó nyugati partján lévő Dzsarablusz városát is készültek megrohamozni, elhajtva a rémkalifátus maradványait a török határról. Ezért aztán a törökök maguk indítottak mára virradóan megelőző támadást. Légierővel, tözérséggel, tankokkal-minden szükséges ketyerével, ami ilyenkor kellhet. Úgyhogy arrafelé most az USA minden szövetségese egymást lövi. Az ISIS-től a török hadseregig bezárólag.

A törököket nyugtalanítja a kurd előretörés, ezért lőni kezdték a dzsihadista pribékbandákat Dzsarablusz körül, hogy utat nyissanak a Törökországból induló ellenzéki szunnita szír fegyveres erőnek. Hogy inkább azok szabadíthassák fel a várost. Csakhogy a nagy buzgalomban 20 lövedéket a kurd YPG is erők is kaptak, mégpedig az általuk nemrég felszabadított Manbidzs városánál.

Ma reggel egyébként Ankara tájékoztatta Oroszországot, hogy hadműveleteket indított Szíria területein.
Ma egynapos vizitet tesz Ankarában az amerikai alfőnök Joe Biden, hogy a török Keresztapákkal való igencsak ráncos viszonyt megpróbálja kisimogatni. (Alighanem sikerrel fog járni, hiszen stratégiai partnerek, NATO-szövetségesek. Egy kis zsarolás itt-egy kicsi ott-aztán kész is az alku! Ahogy az jó és hű szövetségesek között lenni szokott! Könnyen előfordulhat, hogy a Medve szívni fogja a fogát a dolog miatt!)
A Medve amúgy teszi/tette a Szíriában vállalt dolgát. Mára virradóan az orosz légierő Homsz-tartomány északi fertályát ápolgatta az Al-Rastan síkságon. Al-Rastan, Talbiseh, Al-Ghanto és Teir Maleh térségeinek an-Nuszra banditáit szórták meg az orosz repülőgépek.

Aleppoban pedig tovább szorongatják a dzsihadistákat a szír hadsereg “Tigris” egysége és a Hezbollah milicistái. A tüzérségi akadémiánál-jelenleg úgy tűnik-a dzsihadisták húzzák a rövidebbet.
Viszont hogy eddig mi történt Aleppoban/Alepponál?-annak már semmi jelentősége nincs! Ma hajnalban új időszámítás vette kezdetét. A hírek szerint ugyanis a török hadsereg-az USA elvárásainak megfelelően-állítólag megindult Aleppo irányába! Érkezik tehát a “mérsékelt martalócbandák” számára a felmentés!
Hogy aztán ebből a felállásból mi keveredik ki?-NAGY KÉRDÉS!
Egy dolog biztos: KARDIGAN PARASZTVAKÍTÁSA SIKERESNEK TŰNIK!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíriában új a helyzet! bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. kisember szerint:

  Haszaka helyzete stabilizálódott, szóltak a kurd cigányoknak, hogy Aleppóban van egy enklávéjuk, amit a szír erők “környékeznek”, úgyhogy helyzet befagyasztva a következő amcsi gonoszkodásig…

  Kardigan szólt az oroszoknak, hogy elhappolja Dzsarabluszt a kurdok elől, reggel már török F16-osok repkedtek Szíria északi részén, még az is lehet, hogy Biden érkezésére befoglalják a vörös-sapkás török különleges erők. Török-szír-iráni konszenzus van az usa-csicska kurdok megregulázására, mert a kazárok utolsó ötletként Kurdisztánt akarnak Szíriában, ha már a “demokratikus” ellenzék öt év alatt lassan, de biztosan elbukik, hiába a sok lopott pénz és a mocskos nyugati média terror-támogatása.

 2. Próféta szerint:

  Medve legyen a talpán, aki érti, hogy mi folyik Szíriában ! A törökök is nagy sunnyogók, jobb velük vigyázni! Elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy lesz nagy kavarodás ahol végül is a NATO-tól kezdve a ISIS-ig, mindenki a Szír kormány erők ellen fog küzdeni és csak az Oroszok komolyabb beavatkozása menthetné meg a szír kormányt. Ekkor felrobban egy atombomba vagy több, amit persze az oroszokra kennek……akár igaz akár nem….és az arab világ egységesen hadat üzen Oroszországnak. Az EU-ban lévő “menekültek” gyorsan fegyvert kapnak és a NATO oldalán megtámadják Oroszországot. A többit már ki lehet találni….

  • én szerint:

   Pedig érthető mi folyik : van egy nagy kocsma és ütik egymást mint állat 😀
   Zusa betojt mert a szírek lebombázták egy vezetési pontjukat a zoroszok meg a raktáraikat , ez a cécó oka .

 3. én szerint:

  Nem a török hadsereg indult meg, hanem a török támogatta lázadók, akik az ISIS és a kurdok ellen mennek, most nem a szír kormányt támadják ( éppen ).
  1500 jómadarat dobtak át a török határon.
  Azok a kurdok mentek le Alepóba akiket a zusa támogat ˙( hadművelet fedőneve : Szarkeverés mesterfokon 😀 )
  Egyébként ez most valóban jó írás volt, nem tudom ki követte el, de tetszett.
  Teljesen helyes a helyzetértékelés .

  • O szerint:

   Ha a kurdok elfoglalják Dzsarabluszt , áttolhatnak a határon , és át is fognak tolni csapatokat . Már egyértelmű hogy a törökök kilépnek a NATOból.
   Zusának kell egy B terv , egy másik térségi hatalom, amit irányít . ( Kurdisztán , amivel eddig is zsarolták a kardigánt )
   Orosz – Irán -Török tengely épül, teljesen elveszik a befolyásuk a Közel – Keletre. Ez a nagy gatya robbantó rémületük oka 😀

   • Pierre szerint:

    A törökökre ne alapozzál…. azokra nem lehet számítani, teljesen kiszámíthatatlanok, köpönyegforgatók ha az érdekük úgy szolgálja…

 4. Santo szerint:

  Talán Joe Biden ankarai látogatásának az lehet a fő oka, hogy közölje a török “szövetségesekkel”, ha továbbra is arcoskodnak USA, NATO ellen + Putyinnal barátkoznak, akkor ők (USA, NATO) meg erre válaszul létrehozzák az önálló Kurdisztánt, egy kvázi amerikai bábállamot, és idővel szépen kihasítanak Törökországból (+Irakból) is egy jó nagy szeletet. Szóval, lehet választani, Kardigan.

 5. D vitamin szerint:

  A fenti események is igazolják azt a véleményemet, hogy Szíriát fel kell osztani. Ez Asszad túlélésének , és a szíriai orosz tengeri támaszpontok megtartásának ára.
  Ebből jól is kijöhet Asszad. A kurdokkal vesződjön Erdogan, és az USA, ott soha nem lesz béke, mert amíg kurdok élnek arra, mindig lesz török-kurd ellentét és vér fog folyni.
  A török -kurd vitában mi nem tudunk állást foglalni, én nem elleneznék egy önálló kurd államot, de hogy azt a törökök soha nem fogják engedni, az tuti. Ráadásul a szíriai szunniták most már végleg Asszad ellenfelei maradnak, miért lenne jó velük közös államban élni?
  ———–
  Az események most már nem is annyira az ISIS-ről, inkább a különböző közép-, és nagyhatalmak pozíció-kereséséről szól. Pedig….
  ————-
  Pedig a Föld ma több helyen megmozdult, és érik már a Törökországi erős földrengés is. Most nem politikai, hanem természeti földrengésről szólók, mindenki még erősebb politikai hatalmat akar, miközben néhány évtized, évszázad múlva egy nagy romhalmaz lesz a Közel -Kelet, melyet az Arab -lemez és a Kelet afrikai regressziós árok-rendszer úgy fog darabokra szaggatni, hogy rá sem lehet majd ismerni……..

  • Santo szerint:

   Fel kell osztani, de csak két felé. A kurdokkal vesződjenek a törökök, de a keleti országrészről nem mondhat le Asszad, ott vannak az olajlelőhelyek, ezzel megfosztaná országát egy jelentős bevételi forrástól. Másrészt ha a szunnitáké az olaj, akkor az olajbevételeknek köszönhetően szépen megerősödnek, s pár év “béke” után újrakezdenék az öldöklést.

 6. Limbó-hintó szerint:

  Amúgy megint azok a kurva kommunisták keverik a szart. (PKK – Kurd Munkáspárt).
  Mindig a zavarosban halásztak a komcsik, mióta csak megalakult ez a fajta ideológia.

  Jelentés Haszakahból – A PKK szétakarja darabolni Szíriát

  Sok aggodalom keletkezett a balszerencsés incidensek után Al-Haszakahban; ezért van néhány dolog, amit kötelességünknek érzünk tisztázni követőinknek, különösen nem szíriai barátainknak és azoknak akiket a nyugati tőkés propaganda kábít, és most it van a történések másik másik oldala, amiről nem olvashatnak.

  A megosztás egy részét korábban szintén közöltük; de meg fogjuk ismételni az ügy fontossága miatt.

  Először is hagy emlékeztessünk mindenkit, hogy NEM VAGYUNK HIVATALOS KORMÁNYZATI OLDAL, és soha nem állítottuk, hogy hivatalosak lennénk; azok akik évek óta követnek bennünket tudják és megértik, habár meg vannak a forrásaink és csak azt osztjuk meg, amit engedélyeznek számunkra, de nyilvánvalóan nem vagyunk hivatalos szíriai kormányzati/katonai oldal.

  Több alkalommal, akár üzenetekben vagy hozzászólásokban kértek bennünket a szíriai katonai vezetés álláspontjáról a kurd milíciákkal kapcsolatban; és elismételtük ugyanazt a dolgot, amit minden szíriai tisztségviselő elmondott:

  “Bármely erő, amely a hadszíntéren az egységes és békés Szíriáért harcol nem ellenségünk és nem fogjuk ellenségként kezelni.”

  Ma kétféle kurd törekvés létezik Szíriában, ezeknek a milíciáknak egy része szembeszáll az ISIS terrorszervezettel és jó viszonyt ápol a szíriai katonai vezetéssel, a szíriai hírszerzéssel, így az egész Szíriai Arab Fegyveres Erőkkel; minden amit akarnak, hogy a jövőben el legyen ismerve örökségük és kultúrájuk abban a térségben, ahol élnek, bármilyen ellenvetéssel Szíria, mint egységes ország részéről; ami jogos követelés és a szíriai katonai vezetés ígéretei szerint támogatja ezt.

  Azonban a másik fél a PKK (“Kurd Munkáspárt”), akik elsősorban nem szíriaiak, habár lehet néhány szíriai tagjuk, akik hasznot húznak a Szíriát sújtó háborúból, és megpróbálnak szíriai városokat elfoglalni annak érdekében, hogy megosszák és maguknak akarják Északkelet-Szíriát; ezek ellen harcolni fogunk és legyőzzük őket bármi áron.

  Hogy megértessünk mindent, ami ebben a megosztásban áll; azokon a harctereken, ahol a Szíriai Arab Fegyveres Erők többfajta vahhabita terrorista szervezet ellen harcolnak, nem történt agresszió a szíriai kurd milíciák részéről , így nem történt összecsapás a Szíriai Arab Fegyveres Erők és a szíriai kurd erők között; ezzel ellentétben a Szíriai Légierő több alkalommal nyújtott légi támogatást a szíriai kurd milíciáknak az ISIS terrorszervezet elleni harcukban.

  Azonban minden szíriai kurd vagy vahhabita terrorista hadmozdulat, amelyet a nyugat “mérsékeltnek” nevez, akik támadásokat kísérelnek meg szíriai kormányzati épületek, polgári személyek, a Szíriai Arab Hadsereg létesítményei ellen, vagy akik kihasználják a helyzetet, hogy idegen érdekeket szolgáljanak és megosszák az országot, ellenük harcolni fogunk és ellenségnek tekintjük őket.

  Sok helyszín van, ahol szíriaiak fegyvert fogtak az állam ellen, majd beszüntették a harcot, valamint átadták nehéz fegyvereiket és néhányan közülük csatlakoztak a Nemzetvédelmi Erőkhöz; ez azt jelenti, hogy a szíriai kurd helyzet nem csak a szíriai kurdokra alkalmazható, hanem mindenki másra, aki hajlandó együttműködni a szíriai kormánnyal az ország újjáépítése és a béke megőrzése érdekében.

  Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a fenti nyilatkozat nem hivatalos; csak összegzése majdnem minden hivatalos nyilatkozatnak, ami a tárgyban született.

  Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Syrian Arab Army FB oldal)

  Admin:

  Te olyan hülye rémhírterjesztő vagy bakker, hogy az ritkaság! MINDEN OROSZ-ANGOL-egyéb nyelvű hírforrás egyértelműsíti az YPG-t!

  Például egy ma hajnali elemzés:

  “…Recep Tayyip Erdogan elnök szárazföldi offenzívát indított Szíriában az Iszlám Állam ellen. A hadművelet másik célja a kurdok megfékezése.

  Többórás tüzérségi előkészítés után szerda hajnalban török kommandósok, harckocsik és aknaszedő járművek lépték át a szíriai határt. A török és amerikai harci repülőgépek által támogatott hadművelet közvetlen célja az Iszlám Állam (IS) kezén lévő utolsó határváros, Dzsarablusz elfoglalása.

  A művelet fedőneve – Eufrátesz Pajzs – azonban arra utal, hogy legalább ilyen fontos a túl közel került kurd egységek távoltartása: Ankara korábban azzal egyezett bele a Dzsarablusztól délre lévő Manbidzs elleni offenzívába, hogy a győzelmet követően a kurdok átadják a települést arab szövetségeseiknek, és saját csapataikat az Eufrátesz folyó keleti partjára vonják vissza. Ez eddig nem következett be, így a törökök a Szabad Szíriai Hadsereghez tartozó, saját támogatású szíriai katonai szervezetük, az Ahrar al-Sam ezerötszáz tagját összpontosították Gaziantep környékén. Az őket szállító kisteherautók a török harckocsik mögött lépték át a határt.

  A támadók elfoglaltak több falut, ám az offenzívát lassították az IS által telepített aknamezők. A világsajtó korábbi beszámolói szerint az IS alakulataiban sok volt iraki katonatiszt van, akik értenek az aknazárakhoz. Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint a törökök támogatta lázadók végül bevették Dzsarabluszt. Ez pedig azt jelenti, hogy az IS-t megfosztották utolsó utánpótlási vonalától. A törökök aligha számíthatnak túl erős ellenállásra: a terrorszervezet az elmúlt hónapok súlyos bombázásai nyomán elvesztette a nagyobb csaták megvívásához szükséges erőforrásait, nem maradt a térségben sem elég embere, sem nehézfegyverzete.

  A támadás kezdete gyakorlatilag egybeesett Joe Biden amerikai alelnök törökországi érkezésével. Környezetéből azt mondták a sajtókíséret tagjainak, hogy az amerikaiak figyelmeztették a kurdokat, ne nyomuljanak tovább Manbidzsból észak felé. Egy török katonai forrás szerint a hadművelet célja a határtérség biztonságának megerősítése, Szíria területi integritásának megőrzése és az IS-szel szemben álló, amerikai vezetésű koalíció támogatása. Recep Tayyip Erdogan török államfő is Szíria területi épségének megőrzésével érvelt, míg Mevlut Cavusoglu külügyminiszter újra megfenyegette a kurdokat, hogy ha nem vonulnak vissza az Eufrátesz mögé, „megteszik, amit kell”.

  A kurd Demokratikus Egység Pártja (PYD) vezetője, Szaleh Muszlim a Twitteren azt hangoztatta, hogy Törökország ingoványos terepre tévedt Szíriában, és a kurdok ugyanúgy le fogják győzni, mint az Iszlám Államot. A PYD katonai szervezete, a Népvédelmi Egységek (YPG) szóvivője a szíriai belügyekbe való beavatkozással és azzal vádolta meg Törökországot, hogy az együttműködik a szíriai kormánnyal, valamint a mögötte álló Iránnal. A török offenzívát és az ország szuverenitásának megsértését azonban a szíriai kormány is elítélte. A damaszkuszi közlemény szerint minden terrorellenes műveletet előzetesen egyeztetni kellett volna vele, és szó sem lehet arról, hogy az IS-t „másik, Törökország által támogatott terrorszervezet váltsa fel”.
  —————————–

  Valahogy így van ez szépecsém! Legyártotok egy csomó kiforgatott hírt, és mint örök igazságot-a világ elé tárjátok! Némi rafinériával persze. A HIVATALOSSÁG LÁTSZATÁT KELTVE!
  És a rémhíreid mellé odaírod, hogy “…Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a fenti nyilatkozat nem hivatalos…” -De ti néhányan annak akarjátok láttatni, és már ideológiailéag is fűszerezitek! “A komcsi kurdok” stb.

  Amikor a fősodratú elemezgetni szokta a magyarországi-többnyire TEMATIKUS-alternatív internetes portálokat, a Bal-Rad-nál elakad ott, hogy kommunista és oroszbarát! Persaze ez már önmagában is komoly kivetnivaló dolog, de már azt sem merik megemlíteni hogy Moszkva pénzeli, meg azt sem, hogy BIZONYTALAN EREDETŰ-többnyire hamis-HÍREKET közöl! Ugyanis a Bal-Rad VALÓBAN HITELES HÍRFORRÁSOK anyagait használja fel, vagy megbízható forrásokra támaszkodik. (Arról már nem is szólva, hogy az elsőként a Bal-Rad-on megjelent ÉRDEKESEBB híreknek rögvest utána járnak!)

  Erre tologatjátok fel ide a kommentoldalra a sok hülyeségeiteket! (Mint tetted azt legutóbbi hőzöngéseddel a Krími ukrán provokáció kapcsán. A Bal-Rad olvasói nem láthatták, de te fröcsögtél arról, hogy ez nem is igaz, mert akkor már a nyugati fősodratú erről tárgyalna! Erre négy nap múlva bukott ki a dolog!) Óvatosan odacsempészve, hogy NEM HIVATALOS, de majdnem mindenben az. Amúgy meg közlésre engedélyezett! Ki által engedélyezett szépecsém? Jelen esetben csak egyetlen APRÓCSKA csuszi van: a kurd YPG-t lecserélitek az kurd AKP-ra. Csak három betű! Senki nem veszi azt észre, de lehet büdöskomcsizni! És mivelhogy a Bal-Rad is egy büdöskomcsi hírportál, semmivel sem különb mint a kurd kommunisták. GONOSZ MIND!

  NA HÚZZATOK EL A BÜDÖS FRANCBA INNEN!

  • Limbó-hintó szerint:

   Attól, hogy trágár és arrogáns is vagy admin még nincs igazad! Már az oroszok is terrorszervezetnek nyilvánították a Kurd Munkáspártot. Oszt ennyi!

   Admin:
   A hülyeségeitek már nem ismer határokat! Csináltok mindenféle rémhírterjesztő szennykanálisokat, és elkezditek rajtuk tolni a beképzelt marhaságaitokat! És azzal lerendezitek a dolgot, hogy OSZT’ ENNYI! Mert TI MONDJÁTOK!

   TÉNYEKET SZÉPECSÉM! TÉNYEKET! Bizonyító linkeket!-amik HIVATALOS HÍRFORRÁSOKRA UTALNAK! Olyanokra, amelyek felelősséget vállalnak az általuk közzétett anyagokért! “Kakkankiruc”, meg “amatorcsillag” meg “Limbo-Hinto” nem akceptálható “hírforrások”! Legfeljebb álhírgyártók!

 7. petymeg szerint:

  T”én”!
  A Török-Szir határt Török páncélosok lépték át és jégi támogatásuk is van!

 8. joco szerint:

  A német lapokban megjelent egy érdekes írás, amit a német hirszerzéstől származtatnak. A lényege: a török pucsott nem az amerikaiak hanem az oroszok szervezték. Már sok helyen szerveztek pucsott az amerikaiak, és mind sikeres volt. A török hds vezetése, szinte kivétel nélkül Nato, vagy Usa -beli kiképzést kapott, vagyis a tisztek nagy többsége usa párti. Az orosz befolyás sokkal kisebb, ez a magyarázat a puccsisták kis létszámának és az oroszok jólértesültségének. Az írásban az érvek logikusak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.