ÜZENJÜNK POLITIKAI ELITÜNKNEK!

Ebben bízhatnak Orbánék – nagy győzelem előtt állnak?

üz

A Fidesz azt már elérte, hogy miről ne szóljon az októberi népszavazás: a kormány munkájának megítéléséről – írja elemzésében a Policy Agenda.

Az október 2-ai népszavazás a politika logikai szabályai szerint szólhatna a kormány megítéléséről is, és akár protest népszavazássá változhatott volna. Ebben a tekintetben “bejárhatta” volna a 2008-as szociális népszavazás útját, amikor az adott szakpolitikai kérdéseken túl sokkal inkább a Gyurcsány-kormány munkáját értékelték a választók. De akár a határon túliak kettős állampolgárságáról szóló 2004-es népszavazás is lehetett volna belőle, amely inkább érdektelen lett, és 38 százalékot sem érte el a résztvevők száma – írja elemzésében a Policy Agenda.
A kvótanépszavazás kérdését a Fidesz, és sokkal inkább a nemzetközi események olyan kérdéssé alakították, amely elszakadt a kormány belpolitikai megítélésétől. Kutatások egyértelműen mutatták, hogy a kormánnyal nem szimpatizálók részéről is sokan vannak, akik elfogadják ebben a kérdésben a kormány álláspontját. Éppen ezért konszenzus van abban, hogy a “nemek” győznek, méghozzá 90-95 százalékos többségben. Ezt az eredményt – tőzsdei nyelven szólva – beárazta a közvélemény.
A tét tehát nem a kormány munkájának megítélése, de valójában arról sincsen szó, hogy most Magyarország EU-tagságáról szavaznának az emberek. Volt ilyen próbálkozás egyes ellenzéki pártok részéről, de racionálisan végiggondolták, hogy szükségtelen magasra tenni a lécet, mert ez akár visszafordíthatatlan folyamatokat is okozhat – vélik az elemzők.
Viccet csinálni a kormányból
A kormány és az ellenzék hagyományos eszköze a politikai versenyben, hogy olyan ügyeket igyekszik preferálni, amely számára kedvesebb, érthetőbb véleménnyel bír. Ezt támogató egyik módszer az egymás témáinak lefedése, azaz más jellegű ügyek köztudatba dobása.
Mivel a mostani népszavazás a Policy Agenda szerint nem a kormány megítéléséről szól, ezért nem lesz olyan ügy, amivel háttérbe lehetne szorítani a referendumot. Azaz sem a hétköznapokat alapvetően érintő munkaerőhiány, sem a politikai kék fény rovat (korrupció), sem például a Bayer-féle kitüntetési ügy nem tudja elnyomni a népszavazási kampányt.
Érezhetően az ellenzék nem is tesz sokat azért, hogy uralni próbálja az elkövetkező bő egy hónapot, sokkal inkább átengedi a terepet olyanoknak, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, akik saját bevált eszközeikkel viccet akarnak csinálni a kormányból. Ennek hatásossága az elemzők szerint nem elhanyagolható, de nyilvánvalóan nem is változtat az előzetes várakozásokon.
A magyarság jövője
A népszavazásnak reálisan kétféle eredménye lehet, amely ugyanakkor a Fidesz számára lényegében ugyanazt a forgatókönyvet jelenti, csak a narratíva része lesz egy kicsit különböző:
Amennyiben a választók több mint fele elmegy, akkor arra hivatkozhatnak, hogy az abszolút többség velük van. Ez pedig belpolitikai indok arra, hogy minden más ügyet ennek rendeljenek alá. Azaz, mivel szerintük a magyarság jövőjéről van szó, ezért a társadalmi jólét, a szociális rendszer, a jobb oktatás, stb. is fontos, de nem annyira. Ez az okfejtés már előkerült a vasárnapi zárvatartás kontra menekültügy kapcsán, amikor a miniszterelnök azt mondta: “…kvóta más, felmerült témákkal ellentétben nem életmódkérdés, hanem arról szól, hogy kikből áll a magyar nemzet.”
Amennyiben kevesen mennek el, de nyilvánvalóan 90 százalék körül lesz a nemek száma, akkor jöhet a kormánypárt számára a 2004-es (határon túliak magyar állampolgárságáról szóló) népszavazás forgatókönyve, amikor a baloldalt azzal vádolták, hogy politikai túléléséért cserébe “rárontott nemzetre”, és szabotálta a népszavazást. Ezzel együtt továbbra is a bevándorlással fog “kampányolni”, és be akarja bizonyítani, hogy ez a fontos kérdés, nem amiről az ellenzék beszél.

Az ellenzék számára, ebbe beleértendő a Jobbik is, csak egy lehetőség van, nagyobb károk nélkül túlélni október 2-át, majd az azt követő mézesheteket a kormány számára. Ezt követően pedig meg kell próbálniuk a kvótaügybe valamennyire belefásult szavazók számára más témákat adni. Nyilván a Fidesz ellenében kell ezt végigvinniük.

A népszavazás másik fontos kérdése a részvétel mellett, hogy területi alapon milyen különbségek lesznek az országban. Mennyire tudja megmozgatni erős bázisát a kistelepülések Magyarországát a Fidesz, és mennyire maradnak passzívak a nagyvárosok, ahol jobbak az ellenzéki pártok pozíciói.
Ugyancsak fontos kérdés lesz, és a Fidesz választási felkészülésének helyzetét mutatja, hogy mennyire lesz képes a határon túli szavazókat “megszervezni” és elvinni szavazataikat az urnákig. Amennyiben ez alacsonyabb számú lesz, mint 2014-es országgyűlési választások során, akkor a kormánypárt valamilyen hibát elkövetett az elmúlt két évben ebben a közegben (szervezettségi, politikai).
A Policy Agenda szerint mégsem a népszavazás eredménye lesz a legnagyobb hatással a 2018-as választás eredményére. Sokkal inkább az azt követő hónapok, amikor eldől, hogy képes lesz e valaki más top ügyet, mint a bevándorlás, napirenden tartani.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: “…Az ellenzék számára, ebbe beleértendő a Jobbik is, csak egy lehetőség van, nagyobb károk nélkül túlélni október 2-át…”
EZ A DÖBRÖGISZTÁNI LÁTSZATELLENZÉK NEM ÉRDEMEL TÚLÉLÉST!
A Bal-Rad ezért azt javasolja a magyar társadalomnak, hogy MAGA MONDJON VÉLEMÉNYT A QRMÁNY TÉNYKEDÉSÉRŐL AZ OKTÓBERI REFERENDUMON!
MINDENKI MENJEN EL A REFERENDUMRA-DE NE SZAVAZZON!
MINDENKI TEGYE ZSEBRE A SZAVAZÓCÉDULÁT, ÉS CSAK AZ ÜRES BORÍTÉKOT DOBJA BELE AZ URNÁBA! (Arra írjon ki-ki egy-két dicsérő jelzőt!)
AZ ÜRES SZAVAZÓCÉDULÁKAT PEDIG GYŰJTSÜK ÖSSZE ÉS HASZNÁLJUK FEL ALKALOMADTÁN!

VÁLTOZTASSUK NÉPSZAVAZÁSSÁ A REFERENDUMOT!

Aki nem akar migránsokat
Aki nem akarja hogy külföldről levélben határozzanak a sorsunkról
Aki elégedetlen a döbrögista hordával
Aki elégedetlen a döbrögisztáni látszatellenzékkel
-AZOK MIND MENJENEK EL A REFERENDUMRA, ÉS VIGYÉK HAZA A SZAVAZÓLAPJAIKAT!
ADJUNK MÁR EGY “ARCONSIMOGATÁST” POLITIKAI ELITÜNKNEK!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
 
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

ÜZENJÜNK POLITIKAI ELITÜNKNEK! bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Big szerint:

  Ez hadoválás!Az alkotmányról miért nincs SZÓ?

  Admin:
  Igazad van! Vegyük bele az Alkotmány kérdését is!

 2. szaszi szerint:

  Én inkább vizionálnék.
  Mert a vége ez lesz.
  Boomshakalaka
  https://www.youtube.com/watch?v=Ke6g0q7LxCI

 3. Smith szerint:

  Én már mondtam, hogy elmegyek voksolni, de érvénytelen szavazatot fogok leadni. Lehúzom/áthúzom “az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is” részt, mert egy ilyen kib*szott sunyin fogalmazott kérdésre, nem lehet válaszolni.
  “Akarja-e, hogy az Európai Unió előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Világos kérdés. Nem, nem akarom.

 4. én szerint:

  Jó, Admin már régóta tudjuk hogy bevándorlás párti vagy . De ne forszírozd , nem sokan szavaznak a kecskepásztorokra . Nyugodj bele.
  Üdvözlöm pártfogaljaidat , a jövő írástudatlan agysebészeit .

  Admin:

  Ritka hülye egy szorgoskodó vagy! Az utóbbi napokban nem egyszer adtad tanújelét!-de hát te tudod!

 5. szaszi szerint:

  2/3-os fülkeforradalmi ,európai, kokit osztogató szuverén ország ilyen kérdést tesz fel?

  Ne már…
  Valaki hazudik.
  És ha most jól megszavazzák,akkor nem jön majd az erő,aki rákényszerít az ellenkezőjére?De,igen.

 6. joco szerint:

  Orbánt megbuktatni nem nehéz, de nincs meg rá az akarat senkinél. A Balradnál sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.