Kompország

MAGYARORSZÁG A HATÁRON TÚLI MAGYAROK TRANZITORSZÁGA

Az erdélyi diplomás munkaerőt Magyarország nem tudja megtartani.

Képtalálat a következőre: „Külhoni magyar fiatalok-kép”

Hiába a kettős állampolgárság és az otthonteremtési támogatás a diplomás erdélyi munkaerő a romániai közösségből és Magyarországról is Nyugatra emigrál.
Az utóbbi 34 évben 850 ezerrel csökkent a magyar lakosság annak ellenére, hogy a Vasfüggöny leomlása után Magyarország lett az első számú célpont az erdélyi magyarok számára. A 27. Bálványosi Nyári Egyetemen elhangzott, hogy Ausztria négyszer magasabb bérekkel csábítja el a szomszédos ország munkavállalóit, miközben Magyarországon elképesztően magas a munkaerőhiány és kedvezőtlen gazdasági helyzet alakult ki.
Miközben a kivándorlási jelenség visszafogja a magyar gazdasági növekedést, a két országban kiegyelődtek a bérek. Sőt vannak olyan román-magyar határ menti magyarországi régiók, ahol alacsonyabbak a fizetések, mint a szomszédos román megyében, mondta Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese Tusnádfürdőn. Például Temes megyében a nettó átlagbér eléri a 2400 lejt, míg a szomszédos Békés megyében az átlagbér 118 ezer forint (kb. 1700 lej) körül mozog. Ha a Székelyföldet is eléri a bérnövekedés, és az átlagbér 1500 lejről eljut 1700-1800 lejre, akkor még inkább elveszíti a vonzerejét Magyarország.
A tranzitindex összesítésében több mint 3 millió román állampolgár él külföldön, elsősorban Nyugat-Európában, és a rendszerváltás óta mintegy félmillió személlyel csökkent az erdélyi magyar lakosság száma. A bérkiegyenlítődések miatt mind Magyarországról, mind a romániai magyar közösségekből vándorolnak Nyugatra. Az erdélyiek ráadásul nagyobb eséllyel indulnak a nyugat-európai munkapiacon, hiszen sokkal jobban állnak a nyelvtudással.
Németh Zsolt közgazdász, Fideszes képviselő értelmezésében a kettős állampolgárságra vonatkozó törvény benyújtását egy kényszerhelyzet szülte. Az előzménye a 2000-ben létrehozott magyar igazolvány intézménye volt, hogy a migráció ne induljon meg Magyarország felé. Később bebizonyosodott, hogy az autonómiatörekvések, a kormánykoalíciós részvételek a szomszédos országokban nem hozzák meg a várt eredményeket, a párhuzamos társadalom kiépítése nem működik, és a kivándorlást sem tudták megállítani.
A KEDVEZMÉNYEK NÖVELIK A VÁNDORLÁSI KEDVET
A magyar állampolgárság megszerzésével első lépésben nem járt együtt minden állampolgársági jog. A választási törvény módosításával szavazati jogot kaptak, de a szociális jogokat a különböző hozzájárulások befizetéséhez kötötték, vagyis csak azok részesülhettek szociális támogatásban, akik Magyarországon hozzájárultak a társadalombiztosítási alaphoz. A jogok kiterjesztésében a külhoni magyarokra a csok volt a következő lépés, hiszen bárki megpályázhatja, aki korábban az Európai Unió valamelyik államában, például Romániában hozzájárult a társadalombiztosítási alaphoz.
Horváth Balázs, szociológus a Krónikának azt mondta, mivel Romániában a gyerekvállalást ösztönző, a családtámogató programok nincs, ezért a fiatalok mindenképpen megfontolják, hogy áttelepedjenek Magyarországra. Nemcsak a pályakezdő, de a stabil anyagi helyzettel rendelkezők számára is kecsegtető lehet a csok. Közben arra is rámutatott a szakember, hogy elmúlt években Anglia és Németország új célpontok az erdélyi magyarság körében, jelentősen megnőtt az elvándorlások száma nyugat felé.
Szerinte a csok azzal együtt vonzó az erdélyiek számára, hogy nyugati országokban most körvonalazódó migránsellenes intézkedések valamennyire elkedvetleníthetik a kitelepedni vágyókat. Például Nagy-Britannia csökkenteni akarja a bevándorlást, a megszorítás pedig a kelet-európaiakra is vonatkozna, Németország pedig megnehezíti a letelepedést – ezek az intézkedések még nem vezetnek a migráció csökkenéséhez, csak a stagnálásához, magyarázta a szociológus.
A csok mellett szólhat még, hogy kettős állampolgárságot sem igényel a határon túli magyaroktól, mindössze egy Magyarországon található ingatlanra vehető fel a támogatás, illetve vállalni kell, hogy a család életvitelszerűen kíván tartózkodni a szerzett lakásban. Arra viszont még nincsenek adatok, hogy hogy a kedvezménnyel ide települt magyarok meddig maradnak az országban.
Horváth István szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője a 24.hu-nak azt mondta, hogy egy régebbi, 2013-as erdélyi ifjúságkutatás szerint is egyre nő a kivándorlási kedv a romániai magyarok körében, és egyre kevesebben jönnek Magyarországra. A vajdaságiak és kárpátaljaiak számára a magyar útlevél ahhoz is segítséget adhat, hogy más uniós országokban vállaljanak munkát.
A szakember úgy vélte: a Magyarországon megszerezhető kedvezmény tömeges vándorlást nem fog előidézni, de növelheti a fiatal diplomások kivándorlási kedvét, ami a határon túli, elöregedő közösségek gyengüléséhez vezet.
Folyamatosan emelkedik a Magyarországon munkát vállaló határon túli orvosok és ápolók száma. Az egészségügyi dolgozók hazánkba irányuló migrációjának az a fő oka, hogy itt állítják ki az igazolást a magyar orvosok külföldi, illetve a külföldiek magyarországi munkavállalásához – írja a Magyar Idők.
2011-ben 143, két évvel később 175, tavaly pedig már 289 külföldi egészségügyi dolgozó kérte diplomája vagy szakképesítése elismerését a hivataltól. A növekedés az orvosokra, a fogorvosokra, az ápolókra és a gyógyszerészekre egyaránt igaz, az érkezők java része azonban orvos, közülük is a Romániában diplomát szerzett magyar állampolgárok vannak többségben.
Az Erdélyből távozó orvosok az uniós csatlakozás óta nem Magyarországon, hanem a magyarokhoz hasonlóan Nyugat-Európában keresik a boldogulásukat. Miután idén januártól és most augusztustól is jelentős béremelést kaptak az egészségügyiek, ez a tendencia is lassult, hiszen a román kormány az elvándorlás mérséklése érdekében hozta a döntést – mondta Tar Gyöngyi.
A magyar egészségügy a kilencvenes években volt igazán vonzó a környező országokban élők számára, akkoriban évente hat-nyolcszáz fiatal ápoló jött Magyarországra dolgozni Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból – mondta lapunknak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. A 2004-es uniós nyitás óta azonban a sokkal magasabb béreket kínáló Nyugat-Európa a munkaerő-migráció fő célpontja.
(vs)
Bal-Rad komm: “…Folyamatosan emelkedik a Magyarországon munkát vállaló határon túli orvosok és ápolók száma. Az egészségügyi dolgozók hazánkba irányuló migrációjának az a fő oka, hogy itt állítják ki az igazolást a magyar orvosok külföldi, illetve a külföldiek magyarországi munkavállalásához…A vajdaságiak és kárpátaljaiak számára a magyar útlevél ahhoz is segítséget adhat, hogy más uniós országokban vállaljanak munkát…”
-Ők azok, akik dolgozzanak-éljenek bárhol a világban, LEVÉLBEN SZAVAZHATNAK! Ilyen értelemben Döbrögisztán Új Nemmzetthy Elythjének kialakításában és megerősítésében erős bástyái a döbrögista hordának. Tehát máris kézzelfogható politikai hasznot jelentenek a horda számára! ŐK is-ŐK is jól jártak!-MI, ITTHONI PÓROK PEDIG…
Amúgy pedig kompországként használják az anyaországot. (Evégett pedig egy rossz szóval sem lehet őket illetni. Hiszen nem mazochisták! Bolondok lennének itt ragadni.)
Utaznak a dagonyán őket átszállító kompon, és köpnek nagyot a mocskos híg sárra!
Igazuk van!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Kompország bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. vitorla123 szerint:

    Igazuk van!A fiataloknak is akik elmennek.Magyarországot csak kommunista alapon lehet fenntartható fejlődés pályára állítani.A piaci “verseny” amin ma a “levajazást”, a pályázatok korrupt elbírálását értik,megbénítja a gazdasági szférát.Nem beszélve arról,hogy az erős nyugati vállalatok a magyarokat mindenhonnan kiszorítják.Ezért próbálna Orbánék uj elitet létrehozni..Nem lehet sikeres.Magyarország ehhez kicsi.Akkor is kicsi,ha az országot Orbán és csapata saját tulajdonának tekinti.Csak példa már egy Lenin Kohászati Műveket nem tudtak működtetni.A Dunai Vasmű örökké veszteséges stb. Már pedig a mai világ , a XXI század is vasalapú társadalom. Lassan vas nélküli a Magyar világ.Minden nyugati.Eszméletlen cserearányokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.