Szír mindennapok

Családi tragédia: Szeme láttára fejezték le a szíriai apa fiát

szt

Yassernek a háború kezdetén még négy fia volt, mára csak egy maradt életben. Felesége nem sokkal a legfiatalabb fiú születése után halt meg.

„Nem csak a fiaim voltak, hanem a barátaim. A legidősebb 25 éves volt, én 43 vagyok. Mindig is velem lesznek, az árnyékuk követ majd engem, nem felejtem el őket, különösen Baselt, a legfiatalabbat nem. Mindig mellettem volt, akárhova is mentem, akármit is csináltam” – mesélte történetét Yasser az RT egyik riporterének.
Mindhárom elvesztett fiú a hadseregben szolgált, s most az állami rendelkezés ellenére a negyedik fiú is fegyvert fogott, hogy bosszút álljon fivéreiért. A kormány utasítására egy családnak legalább egy gyermeket maga mellett kell tartania.

szt

Yasser egyik fia háborús hősként halt meg. Miután Palmürát visszafoglalták az Iszlám Államtól, a terroristák megtámadták az Arak olajmezőket a várostól nem messze. Amikor minden tiszt elmenekült, Mohammed egyedül is felvette a harcot a dzsihadistákkal, akik közül a jelentések szerint 70-et megölt. A hadsereg röviddel ezután visszafoglalta a területet.
Yasser harmadik fiát a szeme láttára fejezték le.
„Mintegy 100 méter távolságból néztem, hogy az élettelen testét bedobják az autóba és elhajtanak” – emlékszik vissza a tragikus pillanatra az édesapa.

ya

A szíriai család összesen 70 hozzátartozót veszített el az évek óta tartó konfliktusban. Az édesapa unokatestvérének szintén csak egy gyermeke maradt életben. Mahmoud így mesélte el a történetét: „Miután a fiamat munkába menet egy orvlövész agyonlőtte, a kormány egy kevés pénzzel igyekezett bennünket támogatni. A halála után hazamentem, lezuhanyoztam és leültem a két lányommal. Ekkor csapódott be az erkélyünkön keresztül a lakásba egy házi készítésű rakéta”- emlékezett vissza.
Mahmoud súlyos sérüléseket szenvedett, két lánya a szeme láttára halt meg.

rú

„Korábban atletizáltam és boxoltam, el lehet képzelni, hogy mekkora szenvedés nekem, hogy fogyatékkal élő lettem, és csak ülni, meg feküdni tudok”
– utalt az édesapa a lábának elvesztésére.
„Ha visszakapnám mind a négy fiam, ismét elküldeném őket a hadseregbe, hiszen ez a hazánk. Ha engem kérnének fel erre, én is csatlakoznék és szolgálnám a szülőföldem”- fogalmazott Yasser.

naj

Az édesanyák nehezebben dolgozzák fel a háború okozta veszteségeket.
Najiba így fogalmazott az RT stábjának: „Az életben a gyermekek jelentik a legnagyobb értéket. Számomra nagyon nehéz ez, mindig elsírom magam és összerogyok. Nem tudom mit csináljak. Az egyik pillanatban még itt voltak mellettem, most pedig elveszítettem őket. S mennyi anyuka van hasonló helyzetben. Néha megállok és arra kérem Istent, hogy égesse meg úgy a szívüket, ahogy az enyémet megégették, amikor elvették tőlem a lányaimat.”
(atv.hu / RT)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szír mindennapok bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Öcsi szerint:

    Ezek az emberek az igazi menekültek . Nem a randalírozó kerítésszaggató névtelen senkiháziak. Szomorú hogy a 21ik században még itt tart az emberiség.
    Vér, háborúk, örjöngő gyilkológépek, járványok. Mi kell még hogy észhez térjen ez a világ?! Lehet , holnap vagy holnapután mi is erre a sorsra jutunk mint ezek az anyák és apák és gyermekeik ? A világ miért nem vágja ki magából a háborús uszítókat?

  2. joco szerint:

    Ez a Szír ember igazi hős. Nem Aszad a fontos neki, hanem a haza.
    Nem Orbán számít, hanem a haza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.