Szíria

Kívülállók és kevésbé jólértesültek (ilyen a Bal-Rad is!) szerint Oroszországot mintha meglepte volna a tegnapi amerikai-török invázió Szíria ellen.

szír

“Moszkvát mély aggodalommal töltik el a szíriai-török határ közelében zajló események. Mindenekelőtt annak lehetősége riasztó, hogy tovább romolhat a helyzet a konfliktusövezetben – figyelembe véve a lehetséges járulékos veszteségeket a polgári lakosság körében -, valamint a kurdok és az arabok közötti etnikumközi ellentétek kiéleződését”-ismertette tegnap az orosz külügyminisztérium állásfoglalását Marija Zaharova szóvivő, a tegnap hajnalban Szíria ellen megindított török-amerikai katonai agresszió kapcsán.
A világ elsőszámú latorállama-az USA- “erősen támogatja, hogy Törökország saját maga ellenőrizze a határait, amelyet senki más nem foglalhat el” – jelentette ki Ankarában tegnap Joe Biden amerikai alelnök.
Ami a jelen körülmények között azt jelenti, hogy SZÍRIA TERÜLETÉRŐL (!) ELLENŐRIZZE. Ha lehet, akkor mindjárt Damaszkuszból.

A Pentagon egyik tisztségviselőjétől származó információk szerint az USA repülőgépei vezették a támadásokat, hogy segítsék a török tankok és tüzérség által támogatott inváziót. Dzsarablusz városából ki is üldözták a DAESH-pribékjeit.
A damaszkuszi kormány külügyminisztere Walid Mu’allem egyértelműen agressziónak minősítette az amerikai-török-“mérsékeltek”- által Szíria területe ellen tegnap indított katonai akciót.
“A török hadsereg ma egyértelműen megsértette területi és állami szuverenitásunkat . Hazánk ilyen lépésre jogot sem a koalíciónak, sem pedig Törökországnak nem adott”-jelentette ki Walid Mu’allem szír külügyminiszter.
A dolgok jelenlegi állása szerint mindenki Aleppo irányába, vagy Aleppoba igyekszik. Joggal erősödik a gyanú, hogy Kardigan szeretné török fennhatóság alatt tudni Aleppot és környékét. A cigánymentalitás ismét győzött a józan ész felett! (Erős gyanúk szerint pedig könnyen előfordulhat, hogy az USA-ban tanyázó Kardigan ellenlábas Güllen hitszónok hamarosan Ankarába érkezik. Talpig vasban.)
Dél-Aleppoban a szír kormányerők ütötték-vágták tegnap a martalócbandákat, amelyek tömegesen menekültek a biztos vég elől.

A hadsereg és a Hezbollah milíciái folyamatosan-bár nem őrületes iramban-szorítják őket egyre hátrább.

Kívülálló szemmel csak annyi látható, hogy már mintha a felek sem igazán tudnák: merrefelé és kire is kell lőni? Mindenki lő mindenkire, minden felé, mindennel!
“Természetesen” Szíria egyéb harcterein is zajlik az élet, de jelentőségükben az északi történésekkel egyetlen helyszín sem versenyezhet. Abban minden elemző egyetért, hogy az új helyzet az ISIS-nek kedvez.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Turzó István szerint:

  A térképek tanúsága szerint az eddigi Orosz-Szír erőfeszítések – amelyeknek állandóan a győzelmeiről értesítenek bennünket – eléggé kis területeket mondhatnak magukénak az ország nagy területéből! Most úgy tűnik, hogy van ott még bőven tenni való, hordhatják a bombákat meg egyebeket oda, mint egy feneketlen kútba! Csak bírja az orosz gazdaság erővel a segítséget, mert a háborús kiadások nem olcsóak! A nagy amerikai gazdaság is többször megmerítkezett ilyen hasonló, kitartó háborúban! Nem véletlen, hogy az oroszok elleni háborúhoz beakarják vonni az európai országokat is! Hitler csapatai is gazdaságilag fulladtak ki ellenük! Ez a mostani szír háborúzás is jó alkalom az oroszok legyengítésére az egyéb, ellenük hozott szankciók mellett! Ha eljön a ‘pillanat’, az oroszok egyetlen ütőképes védelme az atom-rakétáikban lesz, amit be is fognak vetni, ahogyan azt már az utóbbi időben kétszer is bejelentették! Az amerikai csatlós Európának semmi esélye nem lesz a túlélésre! Nem véletlen, hogy Németországban már egy meg nem nevezett háborúra próbálják fölkészíteni a lakosságot, mindenféle elterelő hazugsággal! Sajnos, egy komoly atomszennyezés esetén az egy heti készletezés, amit ‘sugalmaznak’ nem lesz elegendő a túlélésre! Magyarországnak nem is kell, hogy kapjon atomot – elég lesz, ha csak a szomszédoktól ide fújja a szél! Azok a milliárdosok, akik mindenáron háborúzni akarnak, fogalmuk sincs, hogy mivel fog ez járni, de ha még is, akkor annál rosszabb a helyzet … – őket terheli majd a felelősség – ha túlélik!

 2. lacii szerint:

  A sokféle “igazság”kakaskodásainak már vége van .
  Atom nem lesz engedélyezve.
  Legfeljebb akik atomozni akarnak azok grízpapit fognak enni.
  Vagy megvakarhatják a töküket.
  Ahogy a kedvenc adminom szokta mondani.
  A Germán ribanc, és “bandája” nem a háborútól fél. Hanem, hogy nekik vége.
  Más “világ” jön.
  A sötétség leple lehull.
  Az Emberek csókolgatni fogják egymást.
  A vasutasok kapnak 50% béremelést.
  Végre felaszfaltozzák a buszmegállót.
  A kocsi meg átmegy a műszakin.
  Szép napot mindenkinek.

 3. aaa szerint:

  Aleppóban nem lesz kegyelem…
  Ne feledjük, volt egyszer egy vietnami háború is…

 4. TERMIN8ATOR szerint:

  Erős gyanunk szerint……. Szinte 100% -os , hogy Gülan-t kiaddják Törökországnak . Hisz ezért is utazott Joe Biden Ankarába, talán már meg is van a megegyezés a kiadatásról, Joe Biden “megigértette a Török kormányal, hogy törvényesen fognak eljáni Gülemmel szemben”. A stratégia “TÖBBET” ÉR EGY EMBERI ÉLETNÉL , CÉL SZENTESITI AZ ESZKÖZÖKET alapon, de nem csak egy ember élete, hanem rengeteg emberi élet is . Putyin ismét megujíthatja az embargót Kardigánékkal szemben, szerintem. Ankara Oroszországot “használta fel” az Amerikaiak megpuhitására, ZSAROLTA meg sikerrel.

 5. Gonda István szerint:

  – A törököknek már a háború első napján meg kellett volna lépni ezt. Ütközőzónát létrehozni Szírián belül, és ott tartani a menekülteket, nem pedig beengedni Törökországba, és tovább Európába.
  – Most egyetlen nap alatt többet haladtak előre a támadással, mint a szír kormánycsapatok egy hónap alatt.
  – A Népszabiból átvett térkép nagyon hamis (vagy nagyon régi). A kurdok már sokkal nagyobb területeket birtokolnak, pl. az Eufrátesz jobb partján, valamint Rakka környékén. A kurd ellenőrzésű területek már nagyobbak, mint a szír kormányerőké, pedig a felszerelésük gyengébb. Egyszerűen valószínűleg jobb katonák, motiváltabbak (saját állam létrehozása), és a nők is harcolnak.

  • Sir Mock szerint:

   Persze, hogy jobban haladtak a törökök, mivel az ISIS elmenekült Jarabulusból és környékéről, így nem volt semmi ellenállás. A kurdoknak pedig kb. csak az ISIS-re kell figyelnie, és Manbijt még elég erős USA légitámogatás mellett is 2 hónapig ostromolták, mire az ISIS feladta és élt a lehetőséggel, hogy akkor ők elmennének. És mentek is, még több száz harcosuk élt.
   Az SAA-nak nem elég, hogy több várost kell megtartania, mint a kurdoknak (észak szíria nagy része sivatag), de még azzal is meg kell birkóznia, hogy “lázadók” folyamatosan kapják az utánpótlást. Megölnek 1000-et? Jön helyettük 1 hét múlva ugyanannyi a török határon.
   Sokkal nehezebb a dolguk, mint a kurdoké.

 6. Azorka1861 szerint:

  TERMIN8ATOR, egyetèrtek.
  Az iràni sahot, Mohammad Reza Palevit is ejtette az USA, pedig 1953-ban az Ajax
  operàcioval Nagy Britanniàval együtt (CIA/MI6) juttatta öt hatalomra. 1979-ben,
  az iràni forradalom gyözelme utàn az USÀ-ban kezelt sulyos beteg sahot kiutasi-
  tottàk az orszàgbol. Egyedül Anwar as-Sadat, Egyiptom akkori elnöke mert kiàllni mellette ès adott neki menedèket.

  • Már Tamás szerint:

   Egyébként az egy szép történet volt ha emlékszel még rá.
   Reza Pahlavi és famíliája éppen Magyarországon tartózkodott bizonyos díszdoktori kinevezés miatt. Mire megkapta, már nem volt hová hazamennie Perzsiában mert az idő alatt váltotta őt éppen Khomeini.

 7. Smith szerint:

  Arról persze kuss van, hogy dél felől az izraeliek indítottak támadást a Golán-fennsíkon. Az amerikaiak és a törökök az Iszlám Állam harcosait, a híresztelésekkel ellentétben nem üldözik, hanem védik. Az USA több mint 60 ezer katonát küld Törökországba, ezért járt ott Biden.

 8. én szerint:

  Olyan nagy meglepetést a szír vezetésnek a kardigán offenzíva nem okozott azért.
  Előtte két nappal volt a török titkos szolgálat vezetője Damaszkuszban náluk, tájékoztatta őket mi fog történni .

 9. palko71 szerint:

  http://syria.liveuamap.com/en/2016/25-august-kurds-withdraw-from-manbij
  A kurdok visszavonulnak Manbijból…létezik ez? Annyi harc után csak úgy feladják?

  • Gonda István szerint:

   A legújabb hírek szerint a kurdoknak távozni kell az Eufrátesz jobb partján elfoglalt mintegy 200 négyzet km-nyi területeikről. Helyükre a törökök nyomulnak be. Tehát az új Kurdisztán Irántól az Eufráteszig fog húzódni, kb. Mo.-nyi területtel. Erről a szír kormány vélhetően örökre lemondhat. Egyszerűen nincs ereje visszafoglalni. Ráadásul itt van köztük az ISIS.
   Kicsit hasonló a helyzet mint Jugoszlávia felbomlásakor volt. A szerbek szó nélkül elengedték Szlovéniát, mert ott volt köztük Horvátország, így katonailag teljesen tehetetlenek voltak.

  • Sir Mock szerint:

   Csak a YPG vonul ki, az SDF ott marad.

 10. Fergeteg11 szerint:

  Elképzelhető az is, hogy Gülent nem fogják kiadni, hiszen a hálózatai (a Hizmet) nem csak Törökországra korlátozódnak, és ikonikus figura. Szervezete révén jelen van Közép-Ázsiában, a Kaukázusban és az EU-ban is, többek között. Ezeket a hálózatokat az Egyesült Államok a jövőbeli terveibe nyilván beépítette, Gülen kiadatása ezt veszélyeztetné (presztízsveszteség is lenne). Azt nyugodtan megkockáztathatjuk, hogy Törökországban a Hizmet le lesz építve igen látványosan, ott tehát kiesik a lehetőség az USA számára. Viszont ha Erdoğan megpuccsolása nem jött össze, érdemes mentenie a menthetőt. Egy kompromisszum lehetett most a kurdok leállítása, pontosabban hangsúlyos figyelmeztetése az Egyesült Államok részéről, hogy megszűnik a támogatás, ha tovább nyomulnak. Ez a figyelmeztetés konkrétan meg is történt. A határmenti Dzsarablusz ellenőrzése FSA-szövetségesekkel a törököknek egyértelműen a saját kurdproblémáik illetve az Iszlám Állam miatt fontos (az utolsó általuk felügyelt nagyobb település volt a határnál), viszont ismerve az FSA hozzáállását a terrorizmushoz és a valláshoz (Admin fordulatát kölcsönözve), jelenleg a kutya ebre cserélése zajlik. A török nem akar egybefüggő Rodzsavát (észak-szíriai kurd fennhatóságú területet), az Eufrátesz jobb partján az eddigi kurd hódítást nem tűri el. Nem akarja az Iszlám Állam terroristáit sem segíteni az orosz “barátság” feltételei és az elszenvedett terrortámadások miatt. Az Egyesült Államok pedig nem akar stabil és újra megerősödni képes Szíriát, így a kurdok mellett átkapcsolt egy régi, törökökkel közös érdekeltségű “partner”hálózatára, ami Aleppó miatt is jól jön (ki tudja, a jövőben az Iszlám Álam maradványainak szintén csurranhat-csöppenhet valami rajtuk keresztül, vagy hirtelen sokan “mérsékeltek” lesznek közülük). A török így mondhatja, hogy felőle maradhat Aszad egy átmeneti időszakban, hiszen az úgyis akkor jön el (ha rajta múlik), amikor Aszad hajalndó feladni a háborút, addig is koncentrálhat a kurdokra. Az amerikai pedig csörgetheti a kardot, hogy Aszad mondjon le, hiszen célját egyelőre elérte: sem a kurdok, sem a többi Aszad elleni csoportosulás nem hajlandó letenni a fegyvert és egy egyben maradó Szíriáért kiállni.
  Szóval lehet, hogy a török és az amerikai még egy darabig üzenget egymásnak Gülenre célozgatva, miközben a legfontosabb kérdésben egyetértenek: Törökország továbbra is a NATO tagja marad, és Gülen sem mozdul ki a védőszárnyak alól.

 11. man utd szerint:

  Én is úgy làtom tök mindegy hàny embert nyír ki orosz légierő és a szàzazföldi egységek szinte rögtön potolni tudjàk mig a túloldalon nem is tudom kik harcolnak màr mert szír hadseregnek szerintem rég kifulladt.Rànéz valaki a térképre làtja,hogy nincs itt sehol se nagy győzelem mert egyész syria darabokba van.Nagy nyertesek kurdok lesssznek.

  ,

 12. Próféta szerint:

  Amennyiben a második világháborúban is így haladtak volna előre a harcok, akkor még a németek az orosz területeken harcolnának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.