Legyen ez figyelmeztetés a SZÁMUNKRA

Történelmi cigánykirály-találkozó volt Szentendrén

rc

Nemzetközi roma összefogás született · A kubai rakétaválságot „lezáró” toll Szentendrén

Akár egy új roma közép-európai együttműködés alapja is lehet az a szándéknyilatkozat, amit szerdán írt alá a román és a szlovák cigánykirály egy szentendrei kaszinóban. Ott voltunk a rendezvényen, ahol a cigány közélet bizakodó szereplőit és magukat a „királyokat” kérdeztük a megállapodáshoz fűzött reményeikről.

Diszkófények villódznak szerda délelőtt egy kaszinóban Szentendre külvárosában. A terembe lépőket gyümölcstáltorony fogadja, a terített asztalok hidegtálaktól roskadoznak. Mégis sokkal több érdeklődőt vonz, ami a terem hátsó traktusaiban történik éppen: két tagbaszakadt, öltönyös, pecsétgyűrűs cigány ember átöleli egymást. Egyre erősödő taps és hangos éljenzés. A fókuszban álló személyek ugyanis nem akárkik: Robert Botos, Szlovákia, illetve Dorin Cioaba, Románia cigánykirálya.
Északi szomszédunk cigányainak királyát két évvel ezelőtt választották meg a szlovákiai vajdák. Pontosabban „megvitatták, hogy ki is legyen a vezérük”. Ezt már a Conradóként és Robert Botos első minisztereként, valamint egyetlen tanácsadójaként bemutatkozó férfi magyarázta el a Magyar Nemzetnek. Dorin Cioaba viszont örökölte címét: édesapja, Florin Cioaba 2013-ban hunyt el, így azóta Dorin a román romák és „a cigányok nemzetközi királya”.
Ők és a hazai roma közélet számos szereplője azért jött el a szentendrei Dunakorzóra, hogy szándéknyilatkozatot írjanak alá a kelet-közép-európai roma népesség felzárkóztatása, hátrányos helyzetük enyhítése, valamint közös oktatási koncepciók kidolgozása céljából. Aláírtak ezenkívül egy együttműködési nyilatkozatot is az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamarával. Ennek elnöke, Barát Tamás elmondta: ők nem ígérik senkinek, hogy biztosan üzletet köthetnek az Egyesült Államokban, csak azt vállalják, hogy egyfajta „házasságközvetítőként” leültetik egy asztalhoz a feleket. Beszámolt róla, hogy a szentendrei találkozón megkeresték egy kifejezetten cigány „tematikájú” ötlettel is: jelesül azzal, véleménye szerint van-e rá lehetőség, hogy a Somnakaj című musicalt vagy roma sorsjátékot a tengerentúlra is eljuttassa a kamara.
Az ezt követő köszöntők és felszólalások már a terem közepére összehúzott nagy, közös asztalnál, ebédhez készülődve hangzottak el. Elsőként Dorin Cioaba szólt: lováriul megfogalmazott mondandójába román szavakat is kevert, ennek, valamint mosolyának köszönhetően egészen kedélyesnek tűnt. Pedig kemények voltak a szavai: arról beszélt, „nemcsak azért jöttünk, hogy együnk, igyunk”, hanem mert 25 évnyi kudarc után itt az ideje a térségbeli összefogásnak és az egységes fellépésnek, mert a cigány gyermekek jövője a tét, ezért meg kell nyitni az Európai Unió kapuját a romák előtt. Mikor pedig beszédében odáig ért, imádkozni fog azért, hogy egységes és erős legyen a cigányság, akkor a vele szemben ülő Száva Vince roma jogvédő felkiáltott: – Ámen! Robert Botos, a szlovák cigánykirály is az összefogást és a kirekesztés elleni fellépést szorgalmazta, mielőtt „visszakergetnek minket az erdőbe”. Román kollégájához hasonlóan ő is elítélte azokat, akik a saját zsebüket tömték a cigány ügyre szánt pénzekből, pedig ahogy a kassai cigánykirály fogalmazott: – Isten előtt sem jó, ha ellopják a cigányok vagyonát! Botos összevont szemöldökkel, határozott mozdulatokkal gesztikulált, de hatalmas aranymedálja egyszer sem rezzent meg a nyakában.
A két vezető beszéde alatt a roma közélet hazai szereplői és a rendezvény vendégei kis társaságokba tömörültek, így hallgatták, amint egy-egy spontán szinkrontolmács lováriból fordít. Az ebéd után következett a szándéknyilatkozat ünnepélyes aláírása. Ehhez Vitéz Farkas Ferenc, a berhidai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke hozta a tollat. Az ünnepélyes aktus előtt bejelentette, ezzel a tollal írták alá a kubai rakétaválságot lezáró egyezményt. Farkas egy árverésen jutott hozzá.
A megállapodást maga Nagy Sándor, Tarlós István budapesti főpolgármester roma ügyekért felelős megbízottja történelminek nevezte, hangsúlyozva, hogy ilyen „huszonöt, de inkább harminc éve nem történt”. Kérdésünkre elmondta azt is, a megállapodás egyáltalán nem valami vagy valaki ellen jött létre, sokkal inkább olyan alap, amely egyfajta „cigány visegrádi négyeknek” lesz tekinthető a későbbiekben. A megállapodás egyébként több térségbeli ország roma szakembereinek és civil szervezeteinek érdeklődését felkeltette, csatlakozási szándékukat már jó néhányan jelezték.
A rendezvénytől és az általános alapelveket lefektető megállapodástól persze mindenki mást vár. Abházi József, a Newi Zor, azaz az Új Erő roma szervezet elnöke szerint akár „a cigány középosztály” megteremtése felé tett első lépésként is értékelhető. Szerinte létrejöhetne például egy úgynevezett roma szem elnevezésű kezdeményezés, vagyis olyan mentorhálózat, amely folyamatos konzultációval és koordinációval juttathatná munkához a cigányokat, illetve felügyelné, hogy ne folyjanak el a támogatások, források. – Ha ez elmarad, akkor marad a közmunka, abból pedig nem lesz felemelkedés, csak nyomor – mondja Abházi József.
A szervezet alelnöke, Balog József nagyot sóhajt, amikor arról kérdezzük, miben hozhat változást az elmúlt 25 év kudarcos roma politikája után a szerda délután aláírt szerződés. – Ez az első olyan nemzetközi kezdeményezés, amely nem az államtól vagy államoktól várja el a segítséget, hanem a piacokat nyithatja meg, és ez jelentős különbség – mondja végül Balog.
A megállapodással kapcsolatban a két cigánykirály lapunknak azt emelte ki, a cigányok egységének erősítésén túl olyan fiatalok képzésére van szükség, akik Brüsszelben is meg tudják értetni magukat. Beszélgetésünk úgy zajlott, hogy a két király válaszát két tolmács, Conrado és Jamie fordította. Mikor az interjú véget ért, Jamie még egy dolgot tartott fontosnak közölni a királyokról: – Mindketten rendkívül vagyonos, tekintélyes emberek.
(mno)
Bal-Rad komm: “…tt az ideje a térségbeli összefogásnak és az egységes fellépésnek, mert a cigány gyermekek jövője a tét, ezért meg kell nyitni az Európai Unió kapuját a romák előtt. Mikor pedig beszédében odáig ért, imádkozni fog azért, hogy egységes és erős legyen a cigányság, akkor a vele szemben ülő Száva Vince roma jogvédő felkiáltott: – Ámen!…A megállapodást maga Nagy Sándor, Tarlós István budapesti főpolgármester roma ügyekért felelős megbízottja történelminek nevezte…”
Magyarok! Ez nem diszkó volt ám! Kár mosolyognunk és legyintenünk!
“…Aláírtak ezenkívül egy együttműködési nyilatkozatot is az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamarával…”
-Nem megállapodást!-egyelőre CSAK EGY NYILATKOZATOT!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Legyen ez figyelmeztetés a SZÁMUNKRA bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. M G Miklós szerint:

  “Isten előtt sem jó, ha ellopják a cigányok vagyonát!” – Ez a “cigányok vagyona” is lopott vagyon, a gazda népek kifosztásából származik. De hát ez a csótányokat nem érdekli.

 2. szaszi szerint:

  Nem is legyint senki szerintem,de az is biztos,hogy egyedül hülyék lennének bármi hasonlót összeütni.Persze USA-“Magyar”színekben,jó sok Soros vagy egyéb pénzzel menni fog.
  Mindenesetre sok sikert,ők eszközök,és a roma középosztály hallatán inkább röhögök egy nagyot.
  Tudjuk a szándékot ellenünk jól,ezt inkább hadüzenetnek veszem magyarország kormányától.

  • Fergeteg11 szerint:

   S. Máriának “kedvenceink” és Izrael iránt elfogult írásától a hányinger kerülgetett, annak ellenére, hogy voltak értelmes gondolatai is. A cím már eleve nem sok jót ígért, de legalább hű maradt hozzá végig. Hiszen úgyis “hazabeszél”. Azt a vonalat képviseli, amely számunkra Izraelt példaként állítaná, és szövetségre buzdít vele, hasonlóan több nyugati szélsőjobboldali párt választásához. A nagy közös ellenségkép a hódító iszlám, amit összehoz a másik két, ördögnek kikiáltott személy (Hitler, Sztálin) által képviselt ideológiákkal, mint egyformán utálandó dolgot. Ezt a propagandát sikeresen eladták az Egyesült Államokban, túlzottan nehéz dolguk ott nem is volt, most Európában próbálkoznak vele. És nincs kétségem afelől, hogy a Likud testvérpártjának vezetője ki fog állni mellette, legfeljebb finomít majd rajta. Ha pedig olykor muszlim területen jár, hát majd szépeket fog összehordani az iszlámról az üzlet reményében. Mert úgysem az számít, amit mond, hanem amit tesz.
   Másik “kedvenceink” (a Gangesztől) előző “kedvenceink” (a Jordántól) balliberális részével szoktak összeborulni, S. Mária inkább a jobbszéli variánst képviseli köztük.

 3. Kálmán Lőrinc szerint:

  Új piacokat nyitni? Ahhoz eladható SAJÁT termék kellene nem? Mi lenne az? Bodza? Leégetett rézdrót? A kosárfonás még működhetne, de azzal keményen melózni kell, azt kevesebben vállalnák be, abból importra aligha futja.

  • vitorla123 szerint:

   Ahhoz eladható termék kellene.Se magyar,se roma termék nincs amit megvennének.Lassan a cigány pina se versenyképes az arabbal.Ennyire egyszerű.Nem tudom eladni az árpám,lehet a napraforgóm sem. Kiszorít a magyar piacról a német és a nyugati termék.Nem integrálható a kapitalista rendszer .Értsük meg.Még hogy unió? A frászt zsidó-német gyarmat.Semmi nem kell ami magyar.A zsirtalanitott tej kiszorítja a bio tejet a vásárcsarnokba,Már csak a tejporból készült termék minősül jónak.Megszokta a vásrló. Amit itt művelnek demokrácia cím alatt az népírtás a javából. Már Orbán gyerekcsinálásra buzdítja a magyart.Mi közben minden második magyar fiú le van kötve,mert nem tud és nem akar gyerektartást fizetni.Kellenek az arab fiúk,mert azok még nincsenek ivartalanítva.Meg jegyzem a fiús mamáknak igazuk van,amikor leköttetik a gyereküket.Nem tudják az unokát felnevelni.Ha valahol unoka “keletkezik” azt a családok tragédia ként élik meg.Házasságról egyre kevesebb szó esik.Aztán jön az apasági per,ami mindkét család tragédiájává válik.Tucatnyi példám van!Sőt már a cigányok is kezdik a nagy családot feleslegesnek minősíteni.Mi nap hallottam:”Minek az a sok gyerek?” Mükodik a Soros féle fajkeverés a gyakorlatban.

 4. joco szerint:

  fergeteg11
  S.Mária több tudományosnak nevezendő írást mely a zsidó népről szólt, is tett közzé. majd több előadást is tartott köztük Jeruzsálemben is, sőt a doktoriját is a zsidó lélekről, sorsukról, üldöztetéseikről, stb . Az elhunyt férje aki szintén zsidó volt, milliárdokat hagyott rá. Az szintén ……Orbán és felesége Anikó jó családi barátja.
  Nem vallálos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.