Szíria

Bár tegnap tíz órán keresztül tanakodott Szergej Lavrov oros és John Kerry amerikai külügyminiszter, nem sikerült áttörést jelentő megállapodást tető alá hozni Szíriával kapcsolatosan.

Még például arról sem, hogy miként váltsák valóra az ENSZ javaslatát, miszerint Aleppónál tartsanak 48 órás fegyvernyugvásokat az ostromlott észak-szíriai városban rekedt civilek segélyszállítmányokkal való ellátása érdekében. Mint ahogy nem született teljes értékű megegyezés a rémkalifátus bűnbandáival szembeni küzdelem terén kialakítandó szorosabb együttműködés ügyében sem.
Genfben azt sem hozták még nyilvánosságra, hol is tart a két nagyhatalom a szíriai rendezés érdekében teendő konkrét összefogás terén. Szergej Lavrov tegnap este jelezte: hamarosan tájékoztathatják a nyilvánosságot a „közös erőfeszítések eredményeiről”.
Bashar Jaafari Szíria állandó ENSZ képviserlője tegnap arról tájékoztatott, hogy az országba beáramló török hedsereg “figyelemre méltóan feledékeny.”
Vonulásai útvonalai mentén az első dolguk, hogy hadianyaglerakatokat és raktárakat létesítenek, teletömve azokat mindenféle földi jóval. Aztán-mivelhogy nem nézelődni érkeztek hanem háborúzni-gyorsan odébb is állnak. “Ottfelejtve” a raktárkészleteket. Amikre viszont azonnal rájárnak a mindenféle martalócbandák, amelyek-csak Allah a megmondhatója honnan szereznek információkat-valahonnan rögtön megneszelik a lehetőséget. És élnek a “terülj-terülj asztalkám”-lehetőséggel.
Ami pedig a harctéri eseményeket illeti: szembetűnő változás a Daraa-katlannál állt be. Darayaban megadták magukat az utolsó brigantibandák is a szír kormánycsapatoknak.
Latakia-tartomány északkeleti részén a Turkomán-hegyekben az orosz légierő tegnap negyven alkalommal rontott a dzsihadistáka, amit követően a hadsereg és a “Hezbollah” csapatai végezték az “utósimításokat”. Elemzők úgy vélik, hogy Kabbani városát hamarosan bukni fogják a martalóchordák. Utána pedig szabad az út Idlib felé.
Aleppoban pedig gyűrik egymást a felek. A tüzértiszti akadémia területéből egyre kevesebbet birtokló bűnbandák tegnap este ellenlökéssel próbálkoztak. Rá is faragtak rendesen. Ma reggel pedig a Köztársasági Gárda és a “Hezbollah” egy újabb ostromot indított, amelyben tovább szorították déli irányba a dzsihadistákat.
Az orosz légierő tegnap újfajta “ajándékkal kedveskedett” Aleppo brigantijainak. Most is volt egy kis “allahuakbarozás” a mutatvány láttán, de valahogy nem tűnik lelkesnek a kórus.

Hírek szerint a Dzarabulusból kiútált kurdok most megindultak Aleppo felé. A dolgot állítólag igencsak rosszalják az amerikaiak is, meg a törökökis. Márcsak azért is, mert a kurd YPG azon fogadkozott, hogy kiüldözik a kalifátusistákat AlBab városából, ami a rémbanda nagy erősségének számít. Ha pedig ez a tervük sikerül, akkor Al-Haszakét és Raqqát teljesen le tudják választani Aleppo-tartományról. Viszont ezzel betartanak mind az ankarai, mind a wshingtoni maffiának.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Próféta szerint:

  Már akartam kérdezni, hogy miért csak 1 hétig használták az oroszok az iráni repteret ?!
  Még be sem költöztek és már menniük is kellett ?
  No, és mit szólnak a török megszálláshoz ??
  Valami nagyon sántít….

 2. dani szerint:

  Zajlik a civilek és a lázadók kiköltöztetése Damaszkusz elővárosából. A darajai egyezséget mind a fegyveresek, mind a kormányerők sikerként értékelik.
  http://hu.euronews.com/2016/08/27/sziria-lassan-elneptelenedik-daraja

 3. Kósa Lajos szerint:

  Amiről nem nagyon hallani, illetve, nem nagyon írnak,, van -e a Szír haderőnek, a az USA -TOW2 ,- Rakéta páncél elhárító fegyverrel egyenérték
  ű vagy azt felül múló fegyvere? Úgy értem, elég számban?!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.