A nyugat-európai gazdák a kádári szocializmusra vágynak?

Lázadnak az uniós szintű kizsákmányolás miatt

kuk

Miközben az EU agrár-élelmiszeripari exportja tavaly is jelentősen nőtt, a gazdákat képviselő szervezet, a COPA-COGECA szeretné elérni, hogy a termelők tisztességes árat kapjanak termékeikért, mégpedig időben. Az uniós agrártermelők jövedelme ugyanis csak fele az uniós jövedelmi átlagnak.

Az Európai Unió (EU) a legnagyobb agrár-élelmiszeripari exportőr a világon: a mezőgazdasági termékexport 5,7 százalékkal, vagyis 16 milliárd euróval emelkedett az elmúlt évben, és elérte a 129 milliárd eurós értéket – jelentette be az Európai Bizottság. Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa így kommentálta a jelentést: „A kereskedelmi teljesítményünk továbbra is fejlődik, és ez igazi jó hír az EU agrár-élelmiszeripari ágazata számára.” A biztos az elkövetkező hónapokban az európai mezőgazdasági termelők és élelmiszer-ipari vállalkozások további exportnövekedésében bízik, amiben a Bizottság minden tekintetben támogatni fogja őket.
Az export minden 100 ezer eurója átlagosan egy munkahelyet ér, ezért az EU jó agrár-élelmiszer termékexport teljesítménye munkahelyeket és növekedést eredményez a vidéken. Az export 5,7 százalékos bővülését természetesen üdvözölte az európai gazdákat képviselő COPA-COGECA is, a szervezet megjegyezte azonban, hogy ebből a növekedésből a gazdáknak is részesednie kell.
Pekka Pesonen főtitkár kiemelte: a mezőgazdasági termelők átlagos jövedelme csak az EU jövedelmi átlagának a felét éri el, ugyanakkor a gazdák nyeresége tavaly is csökkent az alacsony felvásárlási árak valamint a magas termelési költségek miatt. Arról nem is beszélve, hogy a felvásárlási árakat folyamatosan lejjebb szorítják a feldolgozók és a kereskedők.
„Ennek véget kell vetni. Tisztességes, átlátható és jól működő élelmiszer-ellátási láncra van szükségünk” – hangsúlyozta Pekka Pesonen.
A COPA-COGECA azt szeretné elérni, hogy olyan írásbeli szerződések szülessenek a termelők a feldolgozók és kiskereskedők között, amelyek biztosítják, hogy a gazdák tisztességes árat kapjanak termékeikért, mégpedig időben.
(agrarszektor)
Bal-Rad komm: Az európai gazdákat képviselő COPA-COGECA is kezd ráébredni valamire. A kb. harminc-harmincöt esztendővel ezelőtti túltermelési válság ismét előjött. “AKKOR” tudták valamennyire orvosolni a bajt a szocialista országok letaposásával, viszont az újból-MÉG VESZÉLYESEBB FORMÁBAN-megjelent! És mostmár nincs meg “AZ A” lehetőség, ami volt “AKKOR”!
A gazdaszövetség kezdi fölismerni a veszélyt, hogy a globális nagytőke jelenti számukra a legnagyobb veszélyt, amely mindent a magáénak akar! Kezdik fölfogni, hogy mostmár ők is arra a sorsra vannak kárhoztatva, mint aminek 26 esztendővel ezelőtt még tapsoltak! Mostmár az ő bőrükre IS megy a játék, és bizony nem állnak nyerésre.
“…A COPA-COGECA azt szeretné elérni, hogy olyan írásbeli szerződések szülessenek a termelők a feldolgozók és kiskereskedők között, amelyek biztosítják, hogy a gazdák tisztességes árat kapjanak termékeikért, mégpedig időben…”
-Te Jóisten az égben! Ezek a kádári szocializmusra vágynak!
De van egy aprócska baj! Az EU-nevű bűnszövetség NEM ÉRDEKELT A “KICSIK” BIZTONSÁGÁBAN! 

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A nyugat-európai gazdák a kádári szocializmusra vágynak? bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Limbó-hintó szerint:

  Admin, ne fordítsad kia hírt és ne magyarázz bele olyanokat ami nincs benn.
  Mindenre vágynak a nyugati gazdák, csak a kádári szocializmusra nem.
  Na gondolj csak bele, hogy melyik adná pl oda a 100.000 eurót érő John Deere traktorját az Épp megalakuló nyugati (Kádár féle) TSZ-nek. 😀

  Admin:

  Látom, még mindig komoly értelmezési zavarokkal küzdesz! AZOK OTT BIZTONSÁGRA VÁGYNAK kicsihuszár! Keveslik az EU “áldásait”!

  Majd ÁTADJÁK a drága traktorjaikat! Mert nem bírják fizetni!

 2. szigony szerint:

  Azt gondolom, a ‘ zsigeri ‘ vélemények többnyire az ismeret hiánya miatt jelennek meg. Aki nem tudja a fogalmakat értelmezni, csak a mindenkori politikai törekvés szintjén ítéli meg azokat, bizony súlyos tévedésekbe keveredik.

  Ha a világ jelenségeit csak a politikai hovatartozás szintjén értelmezzük, akkor még a saját – de a közösségét bizonyosan – érdekünk ellenében IS értelmezhetjük azokat.

  A szocialista körülmények által meghatározott mind gazdasági, mind politikai törekvések nem voltak az Istentől elrugaszkodóak, ha a hitélet nem IS volt az első helyen.

  Bizony mind a ‘ szocialista ‘ , mind a másik oldali nemzetek életeben alapvető irányok egy emberibb közéletet jelentettek a mai körülményekhez képest IS …

  A gazdaság kapitalista keretei bizony sok hátránnyal jellemezhetőek mind az társadalom, mind az egyes ember szempontlából, ami egy globális szocialista keret esetében jóval kellemesebb keretet adhatna, ha a gondolkodási módok tekintetében IS alapvető változás jellemezné, és csak a praktikum, az emberiesség, és a kedvező anyaghasználat – a manapság jellemző pocsékolás ellenében – szem előtt tartása jellemezhetné !

  • vitorla123 szerint:

   A kapitalista garázdálkodás,egymás letaposása,kihasználása,a harácsolás mind ellehetetleníti a mezőgazdaságot és a vidéket.A Kádári rend,biztonságot anyagi gyarapodást,a háztáji és a földjáradék anyag biztonságot jelentett.A mai vidéki gazdaságok 50 évvel legalább le vannak maradva a Kádári TSz-hez viszonyítva.Ot mezőgazdasági mérnökök,gépész mérnökök,jogászok,közgazdászok,állatorvosok,orvosok döntöttek a közösséget érintő kérdésekben.Vagyis volt egy team ami a közösség nevében a gazdasági döntéseket hozta.Ma ezt mind kellene tudni egydarab parasztnak,ha magyar,ha német,ha dán.Egy darab feje van,és egy ideje.Csak egy helyen lehet jelen.És persze nem hitelképes a TSZ-el szembe.Jól írod a Kádári TSz a menyország a parasztok számára.

   • Öcsi szerint:

    Ott a pont tisztelt Vitorla!
    A szakmaiságot felváltották dilettáns harácsolókra 26 évvel ezelőtt. Nem beszélve a felvásárló maffiára amit valamiért nem akar egyik kormány sem megregulázni.
    Nyugat Európában messze nincsenek olyan jó minőségű termőföldek mint Magyarországon a saját szememmel láttam.
    Minden négyzet centiméter megművelve a löszös agyagos meszes talajon. Egyszerűen a Magyar Parasztokat az írmagjában akarják elpusztítani . Félő lesz hogy későn ébredünk és a józan paraszti szakértelem kihal, helyette jönnek a Multinacionális transzatlanti megacégek. (BASF, MONSATO, DUPON stb. )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.