Lesz vigasz! (Ha lesz összefogás!)

Vona Gábor előállt őszödi beszédével

Nem aratott osztatlan lelkesedést a szimpatizánsok körében Vona Gábor önvallomása. A Jobbik elnöke többek között arról írt, hogy már 2013-ban eldöntötte az irányváltást, amit néppártosodásnak nevez, és hogy direkt vette el a párt korábbi lelkét. Kiszelly Zoltán politológus szerint van hasonlóság Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde és a mostani kijelentések között, mivel mindketten beismertek és tudatosítottak. Ráadásul a jelek szerint a néppártosodás nem is őszinte.

„Mert a helyzet az, hogy a Jobbik lelkét, amelyet 2006 után az én vezetésemmel adtunk ennek a közösségnek, most az én vezetésemmel vettük el. Igen. Ez történt. És ezt én nagyon jól tudom. Sőt, előre tudtam, hogy ez fog történni, mert ennek kellett történnie” – írta legutóbbi önvallomásában Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

vgá

Szerinte pártelnökként két választása volt: vagy marad minden a régiben, vagy úgy dönt, hogy elveszi a közösség kamasz lelkét, hogy teremtsen a felnőtt és kormányképes, az egész nemzet közösségét képviselni akaró és tudó Jobbik lelkének”. Vona a posztjában azt állítja, a döntést már 2013-ban meghozta.
Kiherélés?
A Jobbik elnökének írása meglehetősen nagy vitát váltott ki a hívek körében, és nem aratott osztatlan lelkesedést. Az egyik hozzászóló szerint Vona rossz irányba viszi a pártot: „És az eredmények a következő választások előtt nem igazolnak egyelőre. Mert jobb esetben is csak stagnál a Jobbik, egyáltalán nem stabil, pláne fejlődő kihívó párt.” „Nem lehet egyszerre szelíd őzikének és ordas farkasnak lenni” – írta az egyik szimpatizáns.
„Pedig a fogdák mélyén teérted és a hitünkért szenvedtem el én is bármit. Mert azt gondoltam, számítok. Pedig mindenben a példakép voltál. Mert ha nem is kapok már semmit, talán én megérdemeltem volna annyit: Sanyi számítasz. Van még rád szükség. De én már ezt sem kaptam meg” – írta egy másik hozzászóló. „Nézze, Gábor, maga nem a lelkét vette el a Jobbiknak, hanem kiherélte azt.
Nagy különbség. A vár lelke amúgy meg a várvédők lelke…” – vélekedett egy másik hozzászóló.
Nincsenek új szavazók
A lelkesedésre valóban nincs sok ok, mivel a nyári hónapokban is folytatódott a Jobbik stagnálása. A Publicus Intézet augusztus végén készített kutatása szerint a biztos szavazók körében a Jobbik csupán 18 százalékon áll, míg az MSZP 20-on. Júniusban ugyanez volt az arány a két párt között. A Nézőpont Intézet a biztos szavazók között májusban még 27, míg augusztusban 22 százalékos támogatottságot mért a néppártosodni akaró alakulatnak.
Őszödi párhuzamok
Egyáltalán nem rossz a párhuzam Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde és Vona Gábor mostani megnyilvánulása között – erről már Kiszelly Zoltán beszélt az Origónak. Míg az egykori szocialista miniszterelnök is beismerte és tudatosította az övéiben, hogy a korábbi irányvonal nem folytatható, addig most Vona beszélt arról, hogy a párt korábbi politikája nem volt jó, és új irányra van szükség. A különbség persze az, hogy Gyurcsány mindezt titokban tette, míg a Jobbik elnöke erről már a nyílt színen beszélt – mondta a politológus.
A Jobbik elnöke a mostani bejegyzésében tudatosította a tagság és a szimpatizánsi kör előtt, hogy Novák Előd és a radikálisok eltávolítása nem egy trükk volt, hanem egy tudatos politikai stratégia része. Vona Gábornak mostanra elnöki programja lett az úgynevezett néppártosodási folyamat, és úgy tűnik, mindent erre tett föl. A probléma ezzel Kiszelly Zoltán szerint, hogy a Jobbik most a Fidesz 1990-es évekbeli taktikáját próbálja másolni, de csak egyszer volt Budán kutyavásár.
A pad alá eshetnek
A radikális pártban vélhetően abban bíznak, hogy olyan politikai folyamatok indulnak majd el, mint a 2014-es önkormányzati választás után. Akkor a kormánypártok hibás lépéseiből részben a Jobbik tudott profitálni, és sikerült pár százalékot erősödniük a csalódott fideszes szavazókból. A kormány azóta több kérdésben is korrigált, így ezek a szavazók elhagyták a Jobbikot – mondta a szakember.
A párt könnyen két szék között a pad alá kerülhet, mivel az októberi népszavazás után egyre inkább kampányüzemmódba kapcsol a kormány. Ezzel egy időben pedig a baloldali ellenzék is rendezni próbálja majd a sorait, így a Jobbik egyáltalán nem lesz érdekes. A Magyar Gárdához hasonló új politikai termékre lenne szüksége a pártnak, hogy a mostani helyzetéből kitörjön, mivel a néppártosodási program nem lesz elég érdekes a szavazóknak – mondta Kiszelly Zoltán.
Kamunak látszik a néppártosodás
A néppártosodás azonban egyáltalán nem tekinthető őszintének a pártban. Fülöp Erik, a Jobbik egyik alelnöke és egyben Tiszavasvári polgármestere továbbra is nagyon jó viszonyt ápol Orosz Mihály Zoltánnal, Érpatak polgármesterével. Legutóbb éppen Fülöp hívta el a város egyik képviselő-testületi ülésére, de Orosz Mihály Zoltán botrányt csinált, és még a polgármester sem tudta lefogni.
Korábban Fülöp Erik azzal indokolta, hogy Orosz Mihály Zoltánt a településre kell hívni, hogy szerinte segítenie kell az integrációt és a békés magyar–cigány együttélést. Igaz, Orosz Mihály Zoltán nem igazán a békés együttélésről híres, többször beszélt kirekesztő módon a zsidóságról, és olyan bábukat akasztott fel Érpatak főtérén, amelyeken izraeli vezetők fotói voltak.
Orosz Mihály Zoltán ellen jelenleg is több eljárás folyik, többek között azért, mert a vádirat szerint jogosulatlanul használt doktori címet, amivel soha nem rendelkezett.
A Jobbik egyébként továbbra sem szakította meg a kapcsolatát Zagyva György Gyulával és Tyirityán Zsolttal, a Betyársereg vezetőjével sem.
Nem vonzóak
A Jobbik a radikális, sokszor szélsőséges, de mindenképpen újszerű gondolatairól volt híres, 2010 előtt olyan üzeneteket és problémákat emelt a politikai napirendre, amely azelőtt elképzelhetetlen lett volna. Ez eredményezte azt, hogy a Jobbik támogatottsága ugrásszerűen megnőtt 2010 előtt, és egy feltörekvő párt képét mutatta, egyik korábbi pártra sem hasonlított. Ez a lendület jól láthatóan megtört, Vona Gábor a mostani ciklusra megfáradt és teljes mértékben híján van bármiféle újszerű gondolatnak, a „néppártosodás” álcája alatt csupán más – jóval sikeresebb – pártok szlogenjeit és stratégiáit másolja – erről már Deák Dániel írt.
A Nézőpont Intézet munkatársa szerint az egyre inkább az egykori MDF-re hasonlító,
mára semmiféle politikai innovációt felmutatni nem tudó Jobbik legújabb húzása a nemzeti konzultáció másolása, így a párt ősszel minden magyar háztartásba kérdőíveket küld. Hasonlóval már az LMP is próbálkozott, annak is bukás lett a vége.
Az ilyen akciókkal a Jobbik egyértelművé teszi: a párt nem jelent alternatívát, nincsenek újszerű elképzeléseik Magyarországról, ők sem kormányoznának másként. És hogy mindez milyen hatással van a Jobbikra? Egy biztos: a választópolgárok egyre kevésbé tartják vonzónak a pártot, ennek következtében pedig – már az összes közvélemény-kutató intézet adatai alapján – hónapok óta csökken a támogatottsága.
Torgyáni út
Mint arról korábban beszámoltunk, hónapok óta csökken a Jobbik támogatottsága az összes közvélemény-kutató intézet szerint. A pártnak, úgy tűnik, mégis sokat ártottak a kongresszus körüli belháborúk, valamint Volner János magánéleti botránya. A néppártosodás sem jött be, mivel például a demecseri időközi választáson csak 2,54 százalékot ért el a Jobbik jelöltje, miközben győzelemre számítottak.
A magánéleti botrányok, a középre húzás és az új szövetséges megtalálása (Simicska Lajos) együttesen vezethetett el a Jobbik-tábor jelentős csökkenéséhez és a sorozatos választási vereségekhez. A korábbi radikális hangnem megváltozása elsősorban azokat a választókat taszította el a párttól, akik számára ez a hangnem volt vonzó. Így a fiatalok és a kisebb településeken élők között veszített teret a Jobbik.
(origo)
Bal-Rad komm: A Jobbik NEMZETIKOMMUNISTA IGÉRGETÉSEKKEL, a szocializmus korszaka eredményeinek folyamatos siratásával volt képes magának népszerűséget szerezni! Ez a növekedés tartott nagyjából 2010-ig. Amikor pedig már teljes erővel tombolt a pénzügyi és gazdasági válság Magyarországon, egyszerűen csődöt vallottak! Szavuk sem volt magyarok millióinak ellehetetlenítése láttán, viszont továbbra is a megveszekedett antikommunista-antiszovjet és álnemzetieskedő retorikában élték ki ebben a tekintetben valóban kimagasló ténykedésüket. Miközben a tömegekben eljött a felismerés kora-az “AKKOR JOBB VOLT!”-és mégis azt szidják?!-időszak.
A Jobbik SZAVAZÓTÁBORÁNAK NAGYOBBIK RÉSZE VALÓJÁBAN A NEMZETIKOMMUNISTA IRÁNYZAT HÍVE!
Akik kezdenek rádöbbenni, hogy a Jobbik CSAK parlamenti párt kíván lenni!-nem több. A társadalom és az ország problémáira éppúgy nem ajánl megoldást, mint a többiek! Az álnemzetieskedő, régmúlt dicsőségébe fordulás, az antikommunista-antiszovjet harsánykodás nagyon nem vezet sehová! Akkor pedig minek…?
A Jobbik miatt kesergő híveik tekintélyes hányada a SAJÁT MUNKÁJÁT LÁTJA KÁRBA VESZNI, és azt siratja! A SZÁMUKRA REMÉLT szebb jövőt! Ami a torgyáni úttal csak a szűk pártelit számára nyitott! A döbrögista hordában felszívódva!
A nagy kérdés, hogy a tanácstalanságban hagyott és ébredező egykori híveik hol fogják megtalálni a vigaszt?
Nos hát-MAGYAROK VAGYUNK! Ha pedig a MAGYAROK ÖSSZEFOGNAK-számukra is lesz vigasz!
Mert mostmár CSAK AZ ÖSSZEFOGÁS TEREMTHETI MEG a Magyarországot megmentő-talpraállító, VALÓBAN RADIKÁLIS ÉS FUNDAMENTÁLIS VÁLTOZÁSOKAT!
Márpedig egyre többen kezdik megérteni: NEMZETIKOMMUNISTÁK NÉLKÜL NINCS SZOCIALIZMUS! Amire valójában vágynak!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Lesz vigasz! (Ha lesz összefogás!) bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Nemzeti kommunista párt a Munkáspárt.A Thürmer párt.Aki ki akar lépni az unióból,mert hátrányos nekünk.Mert 100 milliárdot kapunk támogatást és 300 milliárdba kerűl.Ez egyszerűen a magyar lakosság kirablása.Más kérdés,hogyan lehet megcsinálni.De MEG LEHET!

 2. joci szerint:

  Orosz és Fülöp is pont olyan mint Szegedi, Ők mind Vona emberei, és már uralják az egész pártot. Ordítva zsidóznak, aztán kiderül, mindegyiköjük az. Ez a beszéd is azért kellett, hogy 18-ban ne veszélyeztessék a fideszt.
  Toroczkai, aki minden csínben benne volt, de egyben sem volt vádlott ! ma már egyenesen alátesz a fidesznek. (kerítések téma).
  Nemrég olvastam, hogyan lett Vona (egy zsidó) a jobbik elnöke. Nem 2013 -ban döntött, akkor mondták neki : “itt az idő fiam”, csináld, amiért odaküldtünk.
  Anno ekkoriban volt Orbán a Knesszet vendége, és úgy mutatták be: ” a mi fiúnk” (forrás izraeli napilap).

 3. Fergeteg11 szerint:

  Ha hihetünk a Jobbik elnökének, mindez nem 2013-ban dőlt el, hiszen aktuális bejegyzése szerint a dolog a következőképpen fest: “Ez történt. És ezt én nagyon jól tudom. Sőt, előre tudtam, hogy ez fog történni, mert ennek kellett történnie. Mert az útnak, amelyen járunk, mindez, amennyire fájdalmas, olyannyira termeszetes mérföldköve. […] Mindebben pedig nem valamiféle érzéketlenség, embertelenség, pláne nem árulási szándék vagy politikai sandaság vezet, hanem a meggyőződés, hogy ez a helyes út.”
  Vagyis a döntést már régebben meghozta – ha hihetünk neki. Ezt igazolja egy korábbi megjegyzése is, ami a 24hu írásai közt “Találkoztam Voldemorttal” címen olvasható:
  “A szimbolikus személycserék nem okok, hanem okozatok, egy folyamat részeként értékelhetőek. Mindig is néppártnak terveztem a Jobbikot, az általam fogalmazott 2003-as alapító nyilatkozat is erről szólt. 2018-ért pedig én vállalom a felelősséget. Ha a párt választást nyer, az az egész közösség sikere lesz, ha veszítünk, az kizárólag az én kudarcom.”
  2012-ben ezt mondta az avasi demonstráción:
  “…az elmúlt választásokon bizonyítottuk, hogy egymillió ember támogatását élvezzük, tehát a Jobbik egy nagy néppárt. A mi programunkat ütköztetni kell a többi párt programjával, és meg kell nézni, hogy kinek van igaza. Ettől a szembesítéstől félnek tulajdonképpen.” – mondta ekkor még gárdisták között. Már ekkor tudhatta, hogy a döntést valamikor fel kell vállalnia.
  De vajon változik a lényeg? 2011-ben ezt hangsúlyozta:
  “A rovásírásos tábla azt üzeni mindenki számára, hogy elfelejtjük a finnugor hazugságot és magyarként vállaljuk, hogy Attila unokái vagyunk – jelentette ki Vona Gábor pénteken, amikor rovásírásos helységnévtáblát avatott a Heves megyei Markaz határában.
  Csak akkor lesz ugyanis a magyarságnak dicső jövője, ha kimondjuk, hogy ez a nemzet újra a hunok leszármazottainak és Attila unokájának vallja magát – közölte a Jobbik elnöke a párt kezdeményezésére felállított tábla felavatása alkalmából megtartott ünnepségen.
  Az elkövetkező években ránk váró, történelmi mértékkel mérve is nehéz megpróbáltatásainkat is csak akkor fogjuk tudni túlélni, ha eredetünkre és származásunkra támaszkodva összefogunk – tette hozzá a politikus.”
  http://www.lapszemle.ro/2011/09/23/rovasirasos-helysegnevtablat-avatott-vona-gabor-markazon/
  Ennél a Fidesz is sokkal komolyabb szinten van (legalább ezt a témát nem firtatják különösebben, így realisták és álmodozók egyaránt megférnek benne), és most a nagy fordulat után a Jobbik még azok egy részét is elveszítette, akiket ilyenekkel meg tudott fogni magának (ahogy a Fidesz is veszített valamennyit, amikor liberálisból polgárivá vedlett át, de sokkal többet nyert az üresedés miatt, ellentétben a Jobbikkal).
  Most valahogy Merkel és a “Wir schaffen das!” jut eszembe a Jobbik elitjének “plebejus-populista érzelmi nacionalizmussal” való küzdelméről…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.