В «европейской Украине»-Az európai Ukrajnában!

Önerőből aszfaltozták le Nagydobrony utcáit a helyiek

dob

Az ungvári járási Nagydobronyt fel sem lehet ismerni – augusztus folyamán a helyiek önerőből leaszfaltozták a község szinte összes utcáját. Nemcsak a fő utat, hanem mellékutcákat is, amelyek idáig soha nem voltak javítva. Ezenkívül a járdákat, a vízelvezető-csatornákat és a virágágyásokat is rendbe hozták.

dob4
Az, hogy önerőből vigyék véghez a helyiek az útjavítást, az egyik helyi vállalkozó, név szerint Ráti József ötlete volt, aki jelenleg Magyarországon él. Az első lépések között egy civil szervezetet alapítottak a faluban Nagydobrony regionális fejlesztése névvel. Ezek után megkapták a támogatást a községházától, valamint Magyarországról is. A munkálatokba – mint arról az eredmény is árulkodik – szinte minden helyi lakos csatlakozott.

dob1

Nagy Ferenc, a megalakult civil szervezet vezetője elmondta, hogy már több éve várnak arra, hogy a megyei vezetőség megjavíttassa az ottani utakat. „Nem vártuk ki, amíg a megyei vezetőség kezd hozzá az útjavításhoz. Ráti József segítségével sikerült kapcsolatba lépnünk egy magyarországi jótékonysági szervezettel, amelytől anyagi támogatáshoz jutottunk. Az útjavításhoz szükséges technikai felszereléseket és munkásokat már magunk biztosítottuk” – mondta el Nagy Ferenc. A felelősök elmondása szerint egy négyzetméter aszfaltot sikerült 150 hrivnyából megoldaniuk, az állami szolgálatnál ez háromszor ennyibe kerül.

dob2

Eleinte csak 30 ember csatlakozott az útjavítók csapatához, viszont az idő haladtával egyre többen lettek: mindenki szerette volna, hogy megújuljon az utcája.
„Nem kell csodára várni, ideje az embereknek a saját kezükbe venni a problémáik megoldását. Itt senki nem kényszerítette egymást semmire: mindenki tudta, hogy a saját javára cselekszik” – nyilatkozták a helyiek.

dob3

Csak halkan jegyezzük meg: aki járt mostanság Kárpátalján…! Nem is csoda, hogy a dobronyiak beleuntak a dolgokba! (És még az ő útjaik elfogadhatóak voltak! Tiszapéterfalva főútján pl. legkevesebb háromszor olyan hosszú utat kell megtenni egyik táblától a másikig, mint az út valós hossza!)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

В «европейской Украине»-Az európai Ukrajnában! bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Lajos szerint:

  És mi ebben a rossz?

  Admin:
  Miért lenne benne valami rossz?
  HARMADÁBÓL összehozták!

  • Kálmán Lőrinc szerint:

   Nos. Ha egy vállalkozótól árajánlatot kérsz, többnyire az anyagköltséggel szinte megegyező a munkabér.
   Itt társadalmi munkában történt, tehát az anyagköltség alapból kiesett.
   Emellett persze az adminisztráció(túlárazva) emeli a költségeket.

   • vitorla123 szerint:

    Ez egy kommunisztikus megoldás.Nincs benne harács!Ezen az alapon mi egy tányér(adag )birkapörköltet vett bírkából fele annyiból állítunk elő május elsején és dupla mennyiségű húst adunk mint a FIDESZ agusztusba a szovjet megszállás alóli felszabadulás !!!ünnepén..Igaz ehhez mindenki hozzá jut aki kitudja fizetni a mienk esetében előre össze kell dobni a vételárat aki venni akar belőle.Társadalmi munkába készül.Jól példázza a kapitalista és a kommunista termelési mód közötti különbséget.Mára tiltják is,hogy a saját udvaromon ,a saját birkámat, az elvtársaimnak olcsón előállítsam.Mert versenyképes vagyok.Azt nem lehet általánosan,mint ahogy ezt az utca aszfaltozást sem lehet Magyarországon megcsinálni.Ugyanis ez egyes családok szuper biznisze.Korrupció tapad hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.