A Borosgazda bűnös. – És a többiek? Én? Te? Ő? Mi? Ti? Ők?

2016. szeptember 1-én ott voltunk Vajtai Pál (Borosgazda) Ítélőtábla előtti tárgyalásán.
vapa
Őt az eljáró tanács egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A bíróság megállapította, hogy a sértett (tolvaj) halálában mások, és maga a sértett is közrehatott.

Lehetett volna-e nem bűnös ebben a helyzetben Pál? Hiszen mégis csak meghalt egy ember. Egy ember, akit életében, és az elmúlt pár napban is sokféleképpen neveztek.- Sértett, Tolvaj, Fiam, Kisfiam, Haver, Srác, Fiú, Bűnöző…
Felmerült a fiú felelőssége is. Hiszen közrehatott abban, hogy végül belehalt a mérgezésbe. Felmerült úgyis, hogy ha nem lopott volna, akkor nem történik meg a mérgezés sem. Természetesen őt már nem lehet felelősségre vonni. De lehetett ez miatt enyhíteni a magát megvédeni akaró gazda büntetését.
De mi van többiek felelősségével? Itt most nem csupán a fiú halála miatt, de az miatt is, hogy odajutottunk, hogy egy gazdának ilyen eszközökhöz kellett nyúlnia.
Hány gazda keseredik el naponta? Hánynak nincs bátorsága olyant tenni, mint Vajtai Pálnak? Hányan maradnak egyedül, holott ha csak néhány szomszéd összefogna, már sokkal hatékonyabban (és büntetlenül) lehetne védekezni?

Számomra ez a legizgalmasabb kérdés. Ki állt ki igazán a Borosgazda (és a többi elkeseredett ember) mellett?

Többen felemelték a szavukat, talán ez is segített, hogy most nem kell börtönbe mennie. Politikusok, jogászok, újságírók beszéltek az ügyről. Alakult egy csoport a fészbúkon, ahol közel Hatvanezren jelölték egyetértésüket. Az oldal itt érhető el:https://www.facebook.com/Ki%C3%A1llok-a-Borosgazda-mellett-226915470802350/
– De a 30 fős terem csak akkor lett volna tele, ha a fotósok is mind leülnek.
Miért nem volt ott a Hatvanezer ember? Miért nem álltak Pali mellett a fiú családjával szemben azok, akiket ugyan ez a tolvaj kör károsított már meg? És a többi rettegő?
Egyrészt nem kapott előzetesen nagy nyilvánosságot a tárgyalás időpontja. A Borosgazda mellett kiálló oldal szerint a család kérése volt, hogy csak előző nap szóljanak a tárgyalás időpontjáról.
Én hiszek a nyilvánosság erejében. Mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy tegye félre szerénységét, félelmét, szégyenét, és a problémáival forduljon másokhoz. Még akkor is, ha sokszor kinevetik, ha számtalanszor visszautasítják, ha csak kevesen fogják megérteni. Mert azok a kevesek lesznek azok, akikkel meg tudják oldani.
És mi, többiek, akik segíteni, támogatni tudunk valakit, ne várjuk meg, hogy a rászorulók kérjenek, könyörögjenek. Sokan ezt nem teszik meg, inkább elvesznek egyedül.
A Fiú, a Srác, az Apa fia… Aki meghalt. Az Apa a Borosgazdát okolta. Majdnem lekevert Palinak egyet a bíróságon. Talán azt a pofont akarta bepótolni, amit elmulasztott akkor, amikor rájött, hogy a fia rossz útra tért. Talán Ő is tehetetlennek érezte magát, mert a társadalom ma már nem nézi jó szemmel, ha az apa lekever egyet a fiának.
Az Anya, aki siratja a fiát, hányszor falazhatott az Apa előtt? Hányszor védte a fiát sírdogálva. Mert ő biztosan sejtette már régen, hogy rossz vége lesz ennek.
A haveri kör, ahol vagány dolog volt besurranni, vagány dolog volt betépni.
A rendőrség, aki most felajánlotta a fokozott figyelmét Paliéknak. Hol volt, amikor fel kellett volna deríteni a piti bűnöket, amikből végül halál lett? Mert valaki besokallt. Egyszer mindenki besokall.
Az oktatás, ahol minden fegyelmezési lehetőséget elvettek a tanároktól. A Fiú tanáraitól is.
A társadalom, én, te, ő, mi, ti, ők, akik nem álunk ki egymásért, akik nem emeljük fel a szavunkat, akik hagyjuk, hogy politikai tőkét kovácsoljanak az önként vállat kiszolgáltatottságunkból. Mert nem merünk kérni, mert gyávák vagyunk adni, mert lusták vagyunk kiállni másokért, magunkért.
De Vajtai Pált elítélték. Csak Vajtai Pát ítélték el.
(Póka László)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A Borosgazda bűnös. – És a többiek? Én? Te? Ő? Mi? Ti? Ők? bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. szemcsi szerint:

  A döntéshozó pozícióban lévő emberek, vajon milyen mulasztásos bűnösök követtek el, hogy a mi ŐS migránsaink, az eltelt több száz évben még mindig nem tudtak integrálódni?

 2. Tarna szerint:

  Az európai ember elhitványodásának jó példája ez a tragikus eset.
  Miért kell kábítózni?
  Miért kell betörni?
  Miért kell italt lopni?
  Miért kell mértéktelenül többet inni ?
  Nos az apa először ezekre válaszoljon és utána verekedjen.

 3. joci szerint:

  A tulajdonod védelme – jogod kellene legyen, de ma már mindent kicsavarnak. Kresz, jobbkéz szabály, de nem aszerint ítél a bíróság, hanem minden más apróság alapján tesz a több pénzünek kedvező elbírálást.

 4. bizony szerint:

  Elszörnyedve láttam egy online felmérést az ítéletről. A szavazók 97%-a szerint az ítélet rendben volt. Persze az oldal kommentelhető is volt, telítve vérszomjas, megérdemelte a halált tipusú bejegyzésekkel. A b. gazda pedig egy hős.
  Nekem most úgy tűnik hogy a jelenség teljesen rendszerfüggetlen. Lehet itt királyság, kormányzás, népköztársaság, köztársaság, meg az a valami ami most van, tök mindegy. Az emberek egy részében évtizedes vérszomj gyűlik fel, elekrülhetetlenül. Nem is a (mindenkori) rendszer ellen lázadnak, hanem vért kívánnak, halált. Nincsenek már nyilvános kivégzések, majd rendeznek ők.
  Magam is (kis, pici) gazda vagyok. A tanyát védő mozgásérzékelős rendszerre köthetnék szögbelövő pisztolyt, ugye. És akkor még mennyire kíméletesebb lennék a besurranóval, mert hiába hajazna egy tűpárnára az illető, nagy eséllyel túlélné.
  Viszont a méreg, a csali mérgezés összehasonlíthatatlanul aljasabb. Biztosabban öl, és nem csak a besurranó tolvajt. A besurranó megszorulhat, eladhatja a meggybor zsákmányát egy csapat bulizó fiatalnak, bárkinek. Milyen jól megdob egy bulit a szerzett meggybor. Ugye? Betütükéznek tőle a vérszomjukat oltó online szavazók gyermekei (vagy éppen ők maguk), s miközben szavaznak a jó eséllyel lopott(!), meggybornál jóval nagyobb értékű operációs rendszerükkel, aközben a kiskamaszok rosszul lesznek, aztán nagyon rosszul, végül elsötétül minden, és lesz köztük akit nem ment meg az intenzív osztály sem. Közben a szülők nyomtak egy jót a “megérdemelte a tolvaj” szavazógombra.

  Ja igen, nem kötök szögbelövőt a mozgásérzékelőre (nyilván nem is mérgezek), és nem azért mert meghurcolnának (majd jó eséllyel felmentenének). Hanem azért mert nem akarok sem ölni, sem pedig sebesíteni. Ennyi. Még gondolatban, online felületen SEM.

  • ***** szerint:

   +1
   És mi van ha kap az (alkoholista?) ürge egy infarktust vagy balesetet szenved? Megöli az örököseit vagy az új tulajt akinek eladják?

  • petymeg szerint:

   De szerintem szedd le a mozgásérzékslőt is mert még megijed a tetű!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.