Szíria

Tegnap este arab hírügynökségek jelentették, hogy Oroszország és az USA megállapodásközeli állapotba jutott az Aleppoban és környékén végzendő közös hadműveleteket illetően, amelyek kizárólag az ISIS és az an-Nuszra bandára vonatkoznak.

Az “As-Safir” libanoni újság szerint az orosz erők máris hozzáfogtak Aleppo tartomány Sepira és Kuweyres légibázisainak a “benépesítéséhez”.
Érdekes egy felállás lesz a dologból-az már szent! Hiszen ebből a buliból kimaradt Törökország, amelynek viszont ha fájni fog valami, akkor az a kizárólag a dzsihadisták elleni hadműveletek.
Ankara is mozgolódni kezdett a hírre. A török Kilis tartománybéli Elbeyli falunál újabb török egységek léptek Szíria területére. A török szuverenitás biztosítására!

törta

Aleppoban egyébiránt “nagy élet” zajlik. Jellemző, hogy a kormányerők ma reggel diadaljelentésben tudatták országgal-világgal, hogy egy újabb épületet sikerült elfoglalniuk a katonai oktatási intézmény területén.
Homsz-tartomány északi részén afféle háborús “Kőmíves Kelemen” történések zajlanak a Faylaq Al-Sham és a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű bűnbandák, és a kormányhadsereg és a velük szövetséges iráni milicisták között.
Amit nyernek estig-elvesztik reggelig. És fordítva. Ha valamelyik fél nyer egy négyzetkilométert-gyorsan győzelmi jelentést ad ki. Hogy fél nap múlva ugyanarról a négyzetkilométerről a másik adhasson ki győzelmi jelentést.

Igazi húsdaráló!

A Golan-fennsíkon Quneitra tartományban is fellángoltak tegnap ismét a harcok. A kormányerők rontottak rá az an-Nuszra bandára. Állítólag tucatnyi latortankkal és a tartozékaikkal végeztek.

Palmüra térségében is ismét szükségét látta már tegnap a szír kormányhadsereg, hogy az ISIS-ellen akciózgasson. A buliba bevették az orosz légierőt is.

Irakban is zajlanak az események-a rémkalifátus legnagyobb bánatára. Persze a környékbeli civilek sem repesnek a boldogságtól, amikor a hóhérgyülekezet jobbnak látja elpucolni a helyszínről.
Legutóbb Qayyarah városát kellett feladniuk a kalifátusista rémbandának. Eliszkoltak, de a legbrutálisabb módon hagyták maguk mögött a települést.
A környék összes kőolajvezetékét felrobbantották, a várost és a földeket elárasztották a gyúlékony anyaggal, és az egész vidéket sötétségbe borították.
Az emberek fuldokoltak, az állatok feketék voltak és napokig nem lehetett az eget látni.
A várost ivóvízzel ellátó folyót is elérte a szennyező anyag, így még komolyabb humánus katasztrófa előtt áll Qayyarah.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Gonda István szerint:

  A törökök által nyitott keleti és nyugati szíriai front talán 1-2 nap múlva már össze is érhet. Mostanra már nem csak a kurdoktól hanem az ISIS-től is elég nagy területeket vettek át a törökök.

 2. Gonda István szerint:

  Ha az oroszok és az amcsik tényleg megállapodtak, és az oroszok betelepülnek a Sepira és Kuweyres légibázisokra, akkor ez nekem azt mondja, hogy a törökök kb. eddig a vonalig mehetnek le délre, tehát ott fog húzódni a török-Szíria déli határa (a keleti az Eufrátesznél, a nyugati meg ki tudja hol). Ez egy kb. 1000-1500 nkm-nyi területgyarapodást jelenthet Törökországnak.

  • ő szerint:

   Jól látod, ott húzódik a vonal ameddig a törökök elmehetnek

  • Fergeteg11 szerint:

   Szerencsére nem sok értelme nem lenne elfoglalni a kérdéses területet Szíriától. Főleg nem úgy, hogy a török kormány is Szíria egyben maradásában érdekelt (az ellenkezője tovább bátorítaná a kurdokat, és szembefordítaná mindazokkal, akikkel normalizálni igyekszik a kapcsolatait). Most már Aszad távozását sem sürgetik, sokkal fontosabb számukra a kurdok és támogatóik jelentette veszély, az oroszokkal (és láss csodát, Izraellel) való, egyre javuló viszony fenntartása, és a saját, EU-val és Egyesült Államokkal nem is egy ponton ütköző érdekeik képviselete. Korábban láthattuk (ha olvastuk), hogy a kurdok sem egységesek. Iraki Kurdisztán elnöke, Maszúd Barzani például nem híve a függetlenség egyoldalú kikiáltásának, ő a konszenzust pártolja. Nem ellenséges sem a török kormánnyal, sem az izraelivel szemben, és a törökök sem voltak ellenségesek vele (Irakban a PKK-t támadták). Szír részről az ország feldarabolásába való beleegyezésre semmi esély nincsen, tehát maximum egy valamivel szélesebb körű autonómia és fokozottabb érdekképviselet jöhet szóba. Erre majd rájönnek a szíriai kurdok is, mivel jelenleg elszigetelik őket (az Egyesült Államoknak fontosabb a rá méltán haragvó erős “szövetséges” megtartása a NATO-ban, mint a most még harmatgyenge kurdok). Körbevéve a rájuk kockázatként tekintő, komoly kurd kisebbséggel bíró országokkal, nem lesz esélyük kihasználni az energiaforrásaik exportálásából származó bevétel lehetőségét, ha elszakadnak. És sem Szíriának, sem Iraknak, sem Iránnak, de talán még Törökországnak sem kellenek majd újabb amerikai (NATO) bázisok a térségben. Ami Törökországot illeti, neki pedig valószínűleg nem kellenek problémát okozó területfoglalások. Törökországnak az a fontos, hogy ne jöhessen létre önálló Rodzsava, tehát elvág két kurdok által lakott vagy ellenőrzött területet. Amit eddig elfoglalt, az nagyjából a szíriai turkománok által benépesített háromszög. Ezek az emberek azeri nyelvű törökök. Az arab területek visszaszerzése az Iszlám Államtól majd az arab zsoldosok dolga lesz, de amennyire őket ismerjük, az sem lehetetlen, hogy a megfelelő időben egyszerűen átállnak az erősebbnek tűnő oldalra.
   Törökország jelenleg többé-kevésbé együttműködik Oroszországgal és Iránnal, sőt valószínűleg Szíriával is bizonyos területeken:
   http://atimes.com/2016/08/turkey-gets-its-act-together-on-syria/
   Az Egyesült Államok pedig Kerry szájába a következő nyilatkozatot adta: “We are for a unified Syria. We do not support an independent Kurd initiative.” (Genf, Svájc, 2016. 08. 26.) Szóval nem lesz itt komolyabb elcsatolás. A legtöbb, amit el tudok képzelni, az az egyoldalú “határkiigazítás” török részről Szíria kárára, de csak a határ mentén, minimális mélységben. A turkománok jobb helyen vannak Szíriában, ezt a törökök is tudják.

   • Fergeteg11 szerint:

    Jav: szerencsére nem sok értelme lenne elfoglalni a kérdéses területet Szíriától.

 3. Sir Mock szerint:

  Közben az SAA és a Tigris alakulatok teljesen visszafoglalta katonai főiskolát, ezzel a körgyűrű ismét bezárult. Ha ezt meg is tudják tartani még hetekig legalább, akkor övék Aleppo, de odáig még nagyon hosszú az út…

  • Gonda István szerint:

   Amennyi emberéletet és lőszert elhasználtak már Aleppóra, azzal fél Szíriát vissza lehetett volna foglalni az ISIS-től.

   • Sir Mock szerint:

    Viszont Aleppo elesett volna (vagy elesne a jövőben, ha nem tennének ellene semmit) és így Szíria legnagyobb része már a “lázadók” kezén lenne. Az ISIS a legkisebb probléma, területük 80%-a csak sivatag 🙂

 4. Tarna szerint:

  Buliháború ez a javából.
  Több épületet romboltak le, mint halottat csináltak öt év alatt.
  Drezdában két nap alatt pusztítottak el annyi embert, mint azok ott az egész háborúban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.