Méltó török megemlékezés Budapesten

Janicsárzenekar a Duna-korzón: így ünnepelték Buda elfoglalását

A katonazenészek a neooszmán fanatikus Erdogan kedvencei.

Augusztus 29-én emlékeztünk meg a magyar és európai történelem egyik legnagyobb tragédiájáról, Buda elestéről. Az oszmán hadsereg egyetlen európai latin keresztény fővárost foglalt el, és ez egyben az iszlám hódítás legnagyobb sikere is volt Európában. Buda 1541-es bevétele az egész korabeli nyugati világot megrázta, amint erről az MTA honlapján megjelent kiváló tanulmány ír.

A 475. évfordulóról a hódítók örökösei is megemlékeztek, méghozzá az Erdogan-féle neooszmán renenszánsz egyik jelképét, a janicsár katonazenekart küldték Budapestre.

jz

Egyik olvasónk küldte el az alábbi felvételt, amelyen a Duna-korzó meglepett vendégei szeme láttára egyszer csak egy török katonazenekar állt fel alakzatban, majd végigvonultak a budai várral szemben a sétányon.

A “mehterán” zenekar hajdan a nagyvezír személyes zenekarának számított, és legtöbbször janicsárokból, vagyis a hódoltsági területekről gyerekként elhurcolt, iszlám hitre kényszerített keresztény férfiakból állt. A janicsárzenekarok a hódító hadseregeket kísérték, amint arról Gárdonyi Géza is beszámol az Egri csillagok Oda Buda! című második fejezetében:
“ÉS SZÓLTAK MÁR A TÖRÖK ZENEKAROK. TROMBITÁK HARSOGÁSA ÉS CSINCSÁK (CINTÁNYÉROK) CSATTOGÁSA KÖZÖTT TŰNTEK ELŐ ÉS HALADTAK TOVA A TARKABARKA HADTESTEK”
A török janicsárzenekar Budapest után Pécsett is menetelt egy nappal később.
(vigyazo)
Bal-Rad komm: Igazán méltó, és AKTUÁLIS megemlékezés ez! A NER-jegyében. Kiváló szervezés! A szimbolikára általában kínosan ügyelő döbrögista horda kultúr-és történészkülönítménye roppant mód kitett magáért.
Sajnos nincs kilátásban viszont, hogy az idén az ’56-os pesti Majdan alkalmából az Alekszandrov együttes fel fog lépni. (Majd talán jövőre!) Pedig a közhangulatot elnézve annak jóval nagyobb közönségsikere lenne.
Addig is marad a halszagú döbrögista himnusz. Attól is fölmegy azemberekben a pumpa! Kiváltképp ha az ötvenmilliós bekerülési költségre gondolnak.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Méltó török megemlékezés Budapesten bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Pozsony 907 szerint:

  Kemènyek ezek a törökèk, mióta bent vannak szíriában vagy 800 katonát vesztettek csak a kurdokkal szemben, mondjuk jól áll a leo 2a4 függőleges toronypáncèlzatának a baráti tow.:)))

 2. caporal szerint:

  Ez is a történelmünk része! 🙂

 3. Gonda István szerint:

  Én szegedi vagyok. Nálunk minden évben lejátsszák a szőregi csatát (1849.08.05), pedig ott nem a magyarok, hanem az osztrákok nyertek. Miért ne lehetne közösen eljátszani a törökökkel Buda elfoglalását (1541) és visszafoglalását (1687) is?

 4. joci szerint:

  Ide illik, hogy a Jobbik vezetése iszik az Aradi vértanúk kivégzésére, Haynau egészségére. Egy Horthy barát banda. De még Horthy sem ivott a magyar szabadságharcot leverők egészségére. A Jobbik igen.

  • Gonda István szerint:

   Horthy Miklós 1909-1914 között Ferenc József szárnysegédje volt.

   • Sub Zero szerint:

    Dédapám meg Ferenc József katonája. Aztán meg Horthy katonája. Végül Rákosié, míg B listára nem került. Megvonták nyugdíját egy fillért sem kapott. Éjjeliőrként kereste kenyerét még 80 évesen is. Soha nem politizált, katona volt több, mint 50 éves szolgálattal. (A háborús évek duplán számítottak.) Az I. világháborúban többször sebesült. Ezeket csak érdekességképpen írtam le. Az, hogy valaki 1909-ben Ferenc József szárnysegédje volt, még távolról sem jelenti azt, 1849-ben is Ferenc József mellett harcolt volna Kossuth ellenében.

    • Pozsony 907 szerint:

     Az èn nagyapám 44 ben belèpet a hunyady ss be, Berlinbe tette le a fegyvert az amiknak, ahogy hátráltak a germánok, úgy húzták őt is, kibaszták a muszkáknak, 6 èvet nyomott, hazajött megcsinálni apámat 52′ , mèg emlékszem a szavára: ne higgy fiam egyiknek se, egy kutya mind.

 5. Pierre szerint:

  Igazából a fejénél bűzlik a szélsőjobb drága szeretett hazánkban. Egyértelműen a Habsburg megszállás kitette az országot a sváb betelepítéseknek, magyarság elnyomását a történelmi magyarországon, így kedvezve minden külső nációnak, kezdve szerb, tót, román, stb.
  Hogy ne legyünk sose erősek fellázadni az osztrák ellen.
  Ezek után szép számmal szaporodtak el, ugyancsak hatást gyakorolva sok magyarra, majd az erős német szinpátia behálózta a politikát ami tart ma is.
  Bár sok igaz magyar hazafi aki nem rest visszaolvasni a történelemkönyvben rájön hogy az igaz magyarság valahogy rohadtul nem párosulhat a német “imádattal”, így ha az illető szélsőjobb, szembe találkozik akarva akaratlanul is nézete másik csoportosulásával. A 2 csoport meg nem férhet össze így esett szét a jobbik két részre.
  Haynau pártiak alias Vonáék és a másik oldal a Kurucok….

  És most jön a hideg zuhany tőlem, sváb olvasók ne sértődjenek meg rám, de részemről nagy kár hogy nem az összes svábot telepítették ki a szovjetek, mert igazán integrálhattak volna még többet haza, az óhazájukba ahova valók…

  • Fergeteg1 szerint:

   A Kuruc lenne a másik oldal? Hadd kételkedjek ebben egy kicsit! Valóban van megosztottság a – Baranyi T. Imre mókás szavaival – “plebejus-populista érzelmi nacionalizmus” és a “transzcendentális és metafizikai hatalmi-uralmi tudás” hordozóinak táborai közt, de nem hiszem, hogy a németimádat lenene a fő törésvonal (utóbbiak amúgy is egyes európai uralkodócsaládok esetében hangsúlyozzák a “tudás” átöröklődését, nem a németséget kezelik megkülönböztetetten). Abban viszont egyetértek, hogy az irántuk való rajongás mérgezi a magyar radikális jobboldal egy részét. Szintén mérgezi a mára alaposan túlhaladott fajelméletek (ugyanis nincs “tiszta” faj(ta), csak különféle keverékek, amelyek egy-egy identitáson belül is igen változatosak lehetnek) beszüremkedése még a “transzcendentális és metafizikai hatalmi-uralmi tudás” hordozóinak gondolkodásába is, csak ők sokkal kifinomultabban utalnak rá, mint a “plebejus-populista érzelmi nacionalizmus” képviselői. Én ezt pontatlanul, de a lényegét tekintve talán kifejezően, árjaimádatnak hívom, bár – hasonlóan pontatlanul – lehetne az indoeurópai világhoz való kényszeres hasonulásnak is nevezni. Mindenképpen egészségtelen, hiszen a magyar döntően nem indoeurópai, hanem változatos keveréke a sok ezer év alatt itt megtelepedett embereknek, akik a legerősebb államszervező és kulturális identitást, a magyart hordozzák magukban még mindig, hála az égnek, bár sok mindennel kiegészült azóta. És ez az identitás nem árjáktól vagy irániaktól fakad, meg nem is a hunoktól vagy törököktől, még akkor sem, ha kulturális, életmódbeli, és feltételezhető genetikai kapocs volt e csoportok (vagy azok ősei) között.
   A svábokat annak idején főleg gazdasági okokból telepítették be a Habsburgok, mint ahogyan önállóan egyes magyar nemesek (sőt régebben királyok) is hoztak embereket idegenből, ugyanebből a célból. A Habsburgoknál fontos volt az is, hogy katolikusok legyenek. A török után a sokat szenvedett, megritkult lakosságú területeket északi magyar és szláv, nyugati, főleg “sváb” (különféle németajkú területekről), délszláv (meg egyéb déli egzotikumok) és keleti (román, ruszin, galíciai szláv, cigány, zsidó stb.) betelepülések tarkították, nem ritkán szervezett formában, mások jöttek maguktól. Ezek egy része hamar asszimilálódott, a többiek nem. A svábok esetében a vegyesházasságok általában feltették a pontot az i-re az elmagyarosodás folyamatában. A többiekből viszont sokat elért a megtorlás, és most ne firtassuk, hogy ez jó volt-e, vagy rossz. Ha viszont az összes olyan embert kitelepítették volna, akiben egy csepp sváb vér is volt, akkor most zömmel more terület lenne ez a sok színes folt:
   https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Ethnic_Germans_in_Hungary_and_parts_of_adjacent_Austrian_territories.JPG
   Talán már a jövőbeli Romisztán kikiáltásáról fantáziálnának a “kedvencek” (mindkettő).

   • Pierre szerint:

    Svábok betelepítése “jobb híján” elvnek én nem vagyok híve, mindenesetre már az első világháború előtti évekre oda süllyedet az ország hogy a régi nagy magyarország szuverenitását már csak az osztrák haderő volt hivatott egyedül védeni, olyan hatásos volt a Habsburgok magyarországi megszállása. Már pedig egy teljes esetleges osztrák haderő kivonás nem kicsit Jugoszláv féle polgárháborúval végződött volna, ahol miszlikbe szabdaltak volna a lecsatolni vágyó nemzetek.
    Eleve a monarchia név egy gúnynév, miközben egyértelműen megszállás alatt voltunk.

    • Fergeteg1 szerint:

     Mi lett volna a jó lépés? Mert az sajnos tény, hogy nagyon visszavetette az ország belső területeinek demográfiai viszonyait a török megszállás.

     • Fergeteg1 szerint:

      Különösen a határmenti részeken (de jóval beljebb is), ahova a magyar végvári katonaság ugyanúgy ki-kicsapott, mint a török a másik oldalra.

  • joci szerint:

   A sváb betelepítés mellett volt egy rendelete az Osztrák zsidó származású császárnak, hogy a zsidó családoknál csak az elsőszülött fiú maradhat ausztriában, a többinek mennie kell máshova, főleg magyarországra. Ezért van olyan sok német hangzású zsidó név (persze majd mind magyarosított).
   Aki azt mondja, hogy a fajok keverednek azt kifelejti, hogy a zsidó faj megörizte saját identitását, tisztaságát. Szinte minden zsidó férfinak több felesége van, de gyermekeinek anyja mindig zsidó lány. Lásd Baló György akinek a felesége és két gyermekének anyja a Jobbikos (de jüde) eu képviselő asszony.

   • Fergeteg11 szerint:

    Egyáltalán nem. Talán érdemes lenne kutakodni a zsidók körében végzett genetikai vizsgálatok területén. Kevertek ők is, nem kicsit. Az askenázik például részben európai nőkkel keveredtek, és ez máshol is előfordult. Keveredtek a helyiekkel és egymással. Más kérdés, hogy ez csak bizonyos időszakokban van így, utána “zárnak”. A többi mitológia. A zsidó identitásról annyit, hogy ha nem lenne a holokauszt-téma állandóan a napirenden, egy csomóan közülük elvesztették volna az utolsó erős fonalat is, ami ehhez az identitáshoz kapcsolja őket.

 6. Pierre szerint:

  Hát egyrészről a Habsburg megszállás nem kívánság műsor volt, a törökkel vívott harcok jelentősen meggyengítették országunkat, ezúton rendesek voltak az osztrákok igazán hogy segítettek kiseperni őket, csak a kutya se kívánta őket maradásra több mint 200 évig… ez idő alatt szerinted mit okoztak nekünk? Onnantól kezdve mindent a torkunkon toltak le, egészen attól kezdve hogy rendeletek tiltották meg bizonyos területeken a magyar lábának csupán betételét is! Saját hazánkban! Magyar anyanyelvünket is tűzzel vassal írtották, Dériné című műt érdemes megnézned, kis kóstoló. Nem hogy szaporodott volna a magyar lakosság még csökkent is, keztünk visszaszorulni még onnan is ahol a törökök kiűzése után még vígan magyar többség volt. A magyar öntudat pusztítása minden színten, a népegészségügytől kezdve a szegénységig ami alatt éltünk. A magyar feudalizmus szándékos sokáig tartása majdnem a 20. század fordulójáig és még sorolhatnám!
  48-as szabadságharc az utolsó rúgkapálózások egyike. Ha még akkor kiűzzük őket talán még menthető lett volna országunk egysége, de talán már akkor késő volt. minél előbb szuverén nemzetnek kellett volna lennünk, magyar irányítás alatt nem így változott volna el a demográfia, rosszabb esetben egyenletesebben eloszlattam volna az idegen betelepülőket hogy azok ne alkothassanak egységet hazánkon belül!
  Továbbá 2 világháború részvétele is másképp alakult volna, felesleges plusz véráldozatoktól mentesültünk volna 2x is…. ami szerintem lehet az elvesztett területeknél is fontosabb tudod?
  A területeket vissza lehet szerezni de az elhullajtott vér kárba ment! tudod? őket már nem hozza vissza senki…. gyermekeik, unokáik se születhettek meg…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.