A félelem csendje?-avagy a vihar előtti csend?!

Settenkedve suttogók

Képtalálat a következőre: „suttogás-kép”

Keresztelőn voltam minap, szép, meghitt, családi ünnepen, ami ilyenkor természetes módon ágyazódik bele egy kis közösség, esetünkben egy falu templomba járó részének vasárnapi istentisztele­tébe.

Ismerem az arcokat. Velük nőttem fel, vettem náluk gyerekként selyemcukorkát, játszottam az udvarukban, jártam velük egy osztályba, kaptam tőlük lekváros süteményt, mentem fiaikhoz óvodásként babazsúrba, köszöntem nekik előre hangosan, ahogy ilyen helyeken illett. Itt van, akikhez tejért jártunk csütörtökönként, aki a hajamat vágta, aki a sonkánkat füstölte fel, s aki a trágyát hozta lovas szekérrel, ha trágyát hozni kellett épp.
A keresztelendő gyermek elaludt, apró talpa meztelenül kandikált ki a takaró alól. Békés szuszogása élettel töltötte meg a szószékről elhangzott szavak közötti csendet, s hagyta gondolkodni, aki az elhangzottakon merengett volna tovább.
Az elidegenedésről elmélkedett a falu okos lelkésze, arról hogy mindenki egyfajta gúnyát ölt, s annak megfelelően viselkedik, eljátszva buzgó diákot, kedves férjet, latin szavakat mormoló orvost, és áhítatos hívőt. S politikust, aki valamilyen különös okból leginkább választások előtti időszakban szereti felkeresni nyáját, így mutatván érdeklődést és törődést az aprófalvak lakóinak köznapi élete és problémái iránt – szőtte tovább a beszédet.Ejha, gondoltam magamban, nemcsak okos a falu lelkésze, de bátor is. Néztem körbe, látok-e némi kaján örömöt az arcokon, okoz-e elégtételt a szókimondás egy olyan világban, ahová lassan-lassan visszatér a sugdolózás rég elfeledni óhajtott rituáléja.
Egy másik faluban is jártam a minap, zűrös hely, elég csak kimondani a nevét, polgármesterét máris beazonosítják, s még az is tud róla különös történetet, aki sose látta. Fortélyos félelem igazgat e helyen, meglepve láttam például, hogy a sajtótájékoztatóról nemcsak a tévések készítenek felvételt, hanem a tanyagondnok is, amiből kiviláglott: jól fejlett üldözési mániája lehet itt a hatalomnak.
Itt történt, hogy megállítottam egy biciklit toló asszonyt, s azt kérdeztem, szeret-e ebben a sok eseménnyel terhes kis faluban lakni. Teremtett lélek, annyi se volt rajtunk kívül az utcán, az asszony mégis maga elé tette a tenyerét, lopva körbenézett, és suttogva mondta, hogy nem szeret, nagyon nem szeret, ha lehetne, ő is elköltözne a gyerekei meg az unokái után, de sajnos nem lehet, mert a házat, amit a férjével kettecskén építettek, eladni nem tudják. Ki is venné meg, hisz ez egy zűrös hely, ha épp nincs baj, hát csinálnak, bár baj meg van mindig épp elég, úgyhogy csinálni se kell.
A suttogás ragadós, halkan kérdeztem vissza, hogy akkor miért nem választanak másik polgármestert, de erre az asszony még halkabban azt felelte, hogy azért, mert nekik ez jutott, ilyen a világ, úgyse tudnak változtatni semmin. Majd felpattanva a biciklire, két-három méter tekerés után hangosan visszaszólt, s bármilyen meglepő, azt kia­bálta oda, hogy a polgármester nagyon jó ember, rendet tart, mindenki szereti, nem is kell nála jobb.
Ezt furcsálltam, aztán körbenéztem, először kandi, majd igazi kamerákat keresve, de nem találtam egyet sem. Ebből arra következtettem, hogy itt nemcsak a falnak, de tán még a mézfűbokornak is füle van, majd arra gondoltam, elkelne ide is egy bátor lelkész, máskülönben végképp eluralkodik a settenkedve suttogás.
(NOL)
Bal-Rad komm: ORSZÁGUNKBAN csak a farkasüvöltés és a helyeslő birkabégetés hangos. Minden más csak suttog!
Suttog, vagy hallgat a mély! Csend van!
VIHAR ELŐTTI CSEND!
Viszont a vihar az hangos szokott lenni! Az elől még a toportyán is elbújik!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A félelem csendje?-avagy a vihar előtti csend?! bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  It nem vihar lesz,hanem változás!Mert nem lehet elkerülni!Orbánék fel fogják adni!Ennyi!

  • Anonymous visszatér szerint:

   Ebben nagyon nem értek veled egyet. Ezek a hatalom mániások inkább belepusztulnak mintsem, hogy a hatalmat kiadják a kezükből.

 2. istvan szerint:

  Anonymus!
  Nem jól tudod!
  Ezek a hatalom mániások a hatalmat nem adják ki a kezükből,ha beledöglünk,se !!

 3. Szaszi szerint:

  Na és ha kiadják a kezükből,mi van.
  Tegyük vissza a régi nyulat a kalapba?Hát ez az.
  Vegyük ki a szennyesből a tegnapelőtti zoknit,ma nem olyan büdös?
  Szétvertek mindent,meg ki vállalná ezek után a rendbetételt,beledöglene az illető,ha lenne olyan.Ebbe a széthúzó országba?Csak egy támogatott ellenség lenne a befutó,akit nem ismerünk.
  Vagy Ukrajna.

 4. Szaszi szerint:

  Még egy érdekes dolog máról.Megszólaltak a Jezsuiták.
  Bocs hogy 444 de ott találtam http://444.hu/2016/09/09/aggasztja-a-jezsuitakat-a-felelem-gerjesztese
  Aztán Viktor azt mondja,nem is úgy volt a Pápával http://hvg.hu/itthon/20160909_ferenc_papa_orban_jezsuitak_menekultek

 5. Szaszi szerint:

  http://ckg.hu/wp-content/uploads/image00.png
  http://bbj.hu/images2/201502/10866096_101_2015021808562458.jpg
  IHS mögöttük.Hm,mizu van?Jó lenne okosnak lenni,összenézni.
  Fekete Pápa,biztos ismerős.

 6. joci szerint:

  És hogy hívták a polgármestert ? csak nem Orosznak ?

 7. Sertés szerint:

  Földrajzórán feleltetés folyik Európa főbb folyóiról, térképen meg is
  kell ezeket mutatni. Dél-Európával kezdik, Pistinek jut a
  Kárpát-medence. Kezével követi a Dunát, és közben alig hallhatóan
  suttogja:
  – Ez itt a Duna.
  – Jó válasz, de miért suttogsz?
  – Mert ami ebben az országban folyik, arról csak suttogva lehet
  beszélni.

 8. Sertés szerint:

  Szenilis vén szatyor…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.