Polt megnyilatkozott, és az egek nem szakadtak le!

Ügyészségünk a legjobbak közt

Polt: Kilencvenhét százalékos a váderedményesség

pepe

Szuverenitási kérdéseket is felvet az Európai Ügyészség évek óta egyeztetés alatt álló felállítása. Polt Péter legfőbb ügyész az Echo Tv-nek a magyar álláspontról és a nemzetközi kihívásokról is nyilatkozott a téma kapcsán.

Eredményei okán megbecsülés övezi a magyar vádhatóságot, ügyészségünk a legjobbak között van, akár világszinten is – jelentette ki Polt Péter legfőbb ügyész az Echo Televízió Szabad-Európa című műsorában, szombaton. Elmondta, tavaly több mint egymillió ügyiratot kezeltek, összességében megnőtt az ügyforgalom, miközben a büntetőjogi szakterületen csökkent az eljárások száma. Kilencvenhét százalékos a váderedményesség, vagyis ilyen arányban osztja az eljáró bíróság a vádiratban foglaltakat. Kitért arra is, az ügyészség függetlensége a demokrácia sarokköve, a rendszerváltás után kialakított magyar modell pedig ebből a szempontból is jó példa is lehet.
A bűnözők megpróbálják megcsapolni az uniós büdzsét, Polt Péter szerint Brüsszel ezért hozna létre egy úgynevezett Európai Ügyészséget, védelmezve az unió pénzügyi érdekeit, üldözve például a pénzmosást és egyéb csalási cselekményeket. Vagyis az új szervezet nem a korrupció vagy a terrorizmus ellen jönne létre, bár közvetetten ezen területekre is hatással lehetne a tevékenysége, amennyiben sikerül megegyezni a felállítás mikéntjéről. A tagállamok jelenleg nem tudnak elég hatékonyak lenni, mindenképp erősíteni kell az összefogást, erről szól a koncepció, amiről azonban már évek óta tárgyalnak, egyelőre kevés sikerrel. Polt szerint tehát jelenleg nem lehet látni, mikor áll fel a testület, nagyjából „ott tartunk, mint 2013-ban, a vonatkozó rendelet kiadása idején”.
Kifejtette, egyes modelleket a szuverenitás csonkításának veszélye miatt utasítanak el a tagállami szereplők. A V4-ek, illetve a magyar fél felvetése az úgynevezett hálózati modell lenne, ennek lényege, hogy valamennyi ország saját szervezetet állítana fel, ezeket csak koordinálnák központilag, a stratégiai döntések pedig egy felsőbb testületben születnének meg. Mindez egy lazább, mégis hatékony, gyors együttműködést és információcserét tenne lehetővé. Ugyanakkor jelen állás szerint nem ez a befutó változat, noha egyes elemei mindenképp bekerülnek a végleges koncepcióba, akármikor is valósul meg – vélte a legfőbb ügyész.
Polt kitért arra is, a jelenlegi keretek között „jók vagyunk az együttműködésben az unión belül, azon kívül a pedig a jogsegély-egyezmények keretében tartjuk a kapcsolatot”. Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a nemzetközi bűncselekmények, így akár a terrorizmus, egyre fontosabb a koordináció a nemzetek között, ezt kell erősíteni – hangsúlyozta.
(MH)
Bal-Rad komm: “…az ügyészség függetlensége a demokrácia sarokköve, a rendszerváltás után kialakított magyar modell pedig ebből a szempontból is jó példa is lehet…”

mff

-És erre a mondatra nem szakadt le az ég!
Javallanánk neki egy moszkvai tanulmányutat. Orosz kollégája-bár az biztosan dühösen visszautasítaná ezt a hasonlatot-utasítására éppen pénteken kapcsolták le az orosz korrupcióellenes rendőrcsoport vezetőjét, bizonyos Vitalij Zaharcsenko ezredest. Mert találtak az irodájában-ZSÁKOKBAN-NYOLC MILLIÁRD (!) rubelnek megfelelő összegű amerikai dollárt és eurot. Történt mindez alig egy héttel az oroszországi parlamenti (Duma) választások előtt!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Polt megnyilatkozott, és az egek nem szakadtak le! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Vak Bottyán szerint:

    A “magyar” ügyészséget a rendőrség irányítja. Ha vádemelés történik, a bíróság 95%-ban megállapítja a bűnösséget. Ha valami alátámasztja vádat, azt figyelembe veszik, ha valami cáfolja, azt nem. Halálos beteg a “magyar igazságszolgáltatás”. Ne felejtsük 2006-ot.!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.