Misszióban

Bevetés közben lőtték meg a magyar vadászpilótát Szudánban

ct

Dél-Szudán — Aki nem kockáztat, azt a szerencse se veszi szárnyai alá. Czingáli Tibor márpedig nem kockáztathatott volna nagyobbat annál, mint hogy tízméteres magasságban olyan terület felett húzott el repülőgépével, ami hemzsegett az ellenségtől. A magyar vadászpilóta a dél-szudáni kormány megbízásából ült egy Albatros botkormánya mögé, hogy felvegye a harcot az országban dúló lázadók ellen.

A küldetés egyszerű volt: az Albatros típusú géppel behatolni az ellenség területére, majd a gépre szerelt füstgenerátorral megjelölni a hátrébb várakozó harci helikoptereknek az ellenség pozícióját.
– Felszállás után nagyjából 700 kilométer/órás sebességgel közelítettük meg a lázadók által uralt területeket, majd ereszkedni kezdtünk, és körülbelül tízméteres magasságban elhúztunk a fejük felett. Mivel a világ ezen szegletén az emberek még kisrepülőt sem nagyon látnak, nemhogy vadászrepülőt, ezért egy ilyen manővernek elég komoly pszichológiai vagy elrettentő hatása van a felfegyverzett lázadókra – magyarázta a magyar vadászpilóta, aki azonban saját elmondása szerint elkövetett egy majdnem végzetes, mindenesetre komoly hibát: ugyanarra a területre visszarepült, ahol már egyszer elhúzott a sugárhajtású vasmadárral.
– Rutinos pilóta vagyok, mégis hibáztam ezzel a lépéssel. Ahogy ráfordultam a célra, újra megközelítettem a lázadók területét, és a gépet csúnya találat érte. Amikor az ember egy ilyen eset után számvetést tart, a nyers eredmény magáért beszél: centiken múlott az életem. Ha a légvédelmi fegyverből leadott lövés kicsit odébb megy, már nem élek. Ha az üzemanyag-póttartály, amit eltaláltak, tele van, szintén nem vagyok már életben. Szerencsére visszaúton voltam, ezért üresek voltak a tartályok, így a lőszer egysze­rűen átütötte a fémszerkezetet, majd a túloldalon távozott – mondta Tibor, akiről nem túlzás azt mondani: az egyetlen olyan magyar pilóta az elmúlt évtizedekben, akit éles bevetésen találat ért.

tala

Az Albatros típusú vadászgépet egyébként sokfajta fegyverrel fel lehet szerelni, leginkább azonban földi célpontok elleni támadásra alkalmas. A Tibor által vezetett gépen egyelőre azonban csak egy úgynevezett füstgenerátor van.
Mint mondta, a „szegényes” fegyverzet hátránya, hogy adott helyzetben, mint amikor például tüzet nyitnak rá, nem tud válaszcsapást mérni, így valójában duplán is vásárra viszi a bőrét egy ilyen bevetés során. Egy héten egyébként három-négy küldetést kell végrehajtania. A dél-szudáni Juba városában állomásozik, majd onnan 500–600 kilométerekre lévő célpontokat kell megközelí­tenie.

Kevés véresebb háború van
Az Afrikai Unió tavaly tette közzé jelentését a dél-szudáni polgárháborúról, amelynek brutálitását a ruandai eseményekhez hasonlította. A polgárháború 2013-ban tört ki az akkor még csak kétéves Dél-Szudánban. A konfliktus hátterében politikai törekvések és törzsi ellentétek álltak. Az országban két jelentős etnikai csoport található: az ország elnökét, Salva Kiirt is adó dinka törzs, illetve a korábbi alelnököt, Riek Machart adó nuer törzs. E két csoport rivalizálás taszította a fiatal államot háborúba.
(blikk)
Bal-Rad komm: Nos! A “magyar honvédség küldetéséről” van itt szó! Országunk határainak, területünk és nemzeti szuverenitásunk fegyveres védelméről. Amint az a cég hivatalos elnevezésében is benne vagyon: Magyar Honvédség.
Az már csak hab a tortán, hogy FÜSTBOMBÁKKAL felszerelt, fegyvertelen repülőgéppel kell fegyveres célpontokat megjelölni.
“…egy ilyen manővernek elég komoly pszichológiai vagy elrettentő hatása van a felfegyverzett lázadókra…”-akiknek azért van légvédelmi géppuskájuk is! Amit a jelek szerint tudnak is használni, hiszen “…Ha a légvédelmi fegyverből leadott lövés kicsit odébb megy, már…”
Czingáli Tibornak, a “magyar honvédség” harci pilótájának szerencséje volt. Máskülönben TALÁN OLVASHATTUNK VOLNA arról, hogy “harci küldetésének teljesítése közben hősi halált halt.”
Természetesen Országunk határainak, területünk és nemzeti szuverenitásunk fegyveres védelme közben. Dél-Szudánban. Tízezer kilométerre déli határainktól.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Misszióban bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Vászoly szerint:

  Legalább lesz egy olyan vadászpilótánk is, aki már szagolt puskaport.
  A zsoldoslét pedig kockázatokkal jár. Ez egy ilyen szakma.

 2. istvan szerint:

  Nos,akkor hogyan is van ez?!
  Ha emlékezetem nem csal,pár évvel ezelőtt Dél-Szudán leszakadt Szudánról,és valami egyezkedés volt a szakadár állam,és Szudán között a Dél-Szudán területén lévő olajlelőhelyek hasznosítását illetően!
  Aztán a fiatal országban egyszer csak felütötte a fejét a polgárháború!
  De,mintha ilyen már lett volna,sőt,gyakran lett!
  És ,minő véletlet,a NATO ott sertepertél a mi pilótánk seggével a dél-szudáni lázadók ellen,mellett,vagy ki tudja,hogyan is van ez?!
  Na,de ne basszunk mán ki egymással!Milyen szemfényvesztés akar ez lenni már megint?!Vagy ne folytassam,mert úgy is tudjuk,mi van a háttérben?!
  Három éve nyomják az anyjukat,mi meg csak akkor szerzünk tudomást róla,mikor a pilótánk segge mellett ellőnek?!
  Cui prodes?

 3. joz szerint:

  Biztos, hogy ez nem egy “magánkirándulás”???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.