Új név a Családi listán: Zituska

Fürdik a közpénzben a Matolcsyhoz igen közel álló nő, úgy habzsolhat, mint Magyarországon senki más

zita

Vajda Zita halmozottan előnyös helyzetbe került. Habzsolja a pozíciókat, sok más mellett havi hatszázezerért kutathatja Indiát. Ami az utóbbit illeti, a szakma csúcsa ma Magyarországon az az egyetemi-főiskolai tanár, aki évtizedes tudományos jelenlét után ennek a kétharmadát sem kapja meg.

Nem csak az eddig ismert két helyről illeti meg díjazás a Matol­csy György jegybankelnökhöz igen közel álló hölgyet, miután kilépett az MNB-ből. További két pozíció­ja van. Így összesen négy helyről jár neki pénz – derül ki a válaszokból, amelyeket a Népszabadság kérdéseire az alapítványok adtak.
Elárulták, hogy Vajda Zita – aki május 2-ig a Matolcsy vezette jegybankban nemzetközi szakmai titkár volt – a 260 milliárd forintból létrehozott jegybanki alapítványok egyikénél, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál (Pageo) igazgatóhelyettes lett. A Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) nevű jegybanki alapítványban lévő kuratóriumi tagsága és a PADI által létrehozott Vízház Zrt.-beli igazgatósági tagsága ismert volt. A Pageo Kutatóintézetben kutatóként is dolgozik. A két alapítványi pozícióba már az után kerülhetett, hogy otthagyta az ­MNB-t. A kutatóintézetnél másnaptól, május 3-ától dolgozik kutatóként.
Hogy a Pageonál mikortól, arról tettünk fel kérdést, válasz azonban még nem érkezett. Az alapítványok levelének megfogalmazása arra utal, hogy az is a jegybankból való kilépés után volt: „azt követően állt alkalmazásba a Pageo Alapítványnál, hogy befejezte munkáját a Magyar Nemzeti Bankban.”
Könnyen lehet, hogy így nem is kell kevesebbel beérnie annál, mint amikor a Magyar Nemzeti Bankban szakmai titkárként dolgozott. (A közel 1400 jegybanki dolgozó között a legjobban fizetett 4-5 százalékban volt havi bruttó 1,73 milliós bérével.) A Pageo igazgatóhelyettesi posztjáért havi bruttó 600 ezer forint jár, épp annyi, amennyi a Pageo Kutatóintézetben kutatóként dukál. A másik alapítvány, a PADI, azt nem árulta el, hogy a kuratóriumi tagságért pontosan mennyit kap Vajda Zita. A vezetők, vezető tisztségviselők juttatásaira vonatkozó adatok összesítve találhatók a PADI honlapján, de az alapító okirat főszabályként havi 555 ezer forintos juttatásra utal – amitől a kuratórium eltérhet. Ezen felül adható béren kívüli juttatás és költségtérítés is. A Vízház Zrt.-beli fizetését egyáltalán nem kötötték az orrunkra.
Utóbbi két pozíciója akkor is megvolt Vajda Zitának, amikor a jegybankban dolgozott, de akkor csak a jegybanki bérét vette fel, a másik két helyről származó pénzét felajánlotta jótékony célra. Ám a költési botrányról is hírhedt jegybanki alapítványok válaszai alapján azonban nem kizárt, hogy immár felveszi a pénzt egyik vagy akár másik helyről is. „Vajda Zita, amíg a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában állt, a tiszteletdíját felajánlotta a Piros Orr Alapítványnak.” Egy másik mondatban is múlt időben írnak arról, hogy felajánlotta juttatását, amikor a jegybank alkalmazottja volt.
A két újabb helyről összesen havi bruttó 1,2 millió forinthoz jut, ha pedig megtartja a PADI kuratóriumi tagságért neki járó – az alapító okiratból kiindulva – 555 ezer forintot is, máris többet visz haza, mint a jegybanki állása alatt kapott havi bruttó 1,73 milliós fizetés. Ráadásul ha most a Vízház Zrt.-től is az őt megillető díjat megtartja, akkor még inkább túlszárnyalja a pár hónappal ezelőtti, az MNB-s időszakban jellemző jövedelmét.
A Pageo Kutatóintézetnél nagyon specializált területre szerződött Vajda Zita. India-kutatóként kapja a havi bruttó 600 ezer forintot. Most már védetté tett blogjában írt arról, hogy 2012-ben két és fél hónapra Indiába utazott jógát tanulni. Az indiai tanulmányokra és tudományos életre rálátó forrásaink elárulták, Vajda Zita neve számukra ismeretlen, ahogy havi 600 ezer forintos vagy akár csak azt megközelítő megbízásról sem hallottak Magyarországon.
A szakma csúcsa ma Magyarországon az az egyetemi-főiskolai tanár, aki évtizedes kutatói háttérrel és jelentős tudományos publicisztikai munkássággal mintegy bruttó 380 ezer (nettó 250 ezer) forint körüli juttatást kap. A tanársegéd és a PhD-hallgatók fizetése ennél jóval kevesebb: nettó 120-140 ezer forint körüli. Azonban forrásaink szerint egy PhD elnyerése is igen komoly munkát igényel. Ma már önmagában az MA-fokozat megszerzése nem elég, egy sikeres pályázathoz szükséges, hogy az egyetemi évek alatt a hallgató már részt vegyen a tudományos munkában, szakcikkeket írjon, konferenciákon vegyen részt. Ezenfelül kisebb összegű ösztöndíjakra – általában az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokon (OTKA) keresztül lehet pályázni. „Ez nagyjából annyira szokott elég lenni, hogy a kutatók ebből vásárolnak szakkönyveket, vagy ebből veszik meg a számítógépüket” – mondta egyik, a kutatói életben jártas, nevének elhallgatását kérő beszélgetőtársunk.
Az interneten fellelhető egy tanulmány a Pageo Kutatóintézettől: a világ legnagyobb nyomornegyedeiről szól Vajda Zita az afrikanista Czirják Ráhellel közös munkája. A negyvenezer karakteres, Nyomornegyed portrék címet viselő tanulmányból az utolsó fejezet, mintegy 8700 karakter Vajda Zita munkája, amely Mumbai legnagyobb nyomornegyedét, a Dharavit mutatja be. A szöveg alapvetően korrekt, tényekre alapozott, és nyilvánvaló belőle, hogy Vajda járt a helyszínen. Saját élményeit is beleszőtte a tanulmányba. A tényállítások egy részét lábjegyzetekkel is alátámasztja; a szöveg 46 lábjegyzetéből hét tartozik Vajda fejezetéhez. Czirjákkal ellentétben Vajda inkább az interneten fellelhető cikkeket, illetve adatokat idéz. Czirják forrásai között könyveket, folyóiratokban megjelent szakcikkeket és saját készítésű interjúkat is találunk.
Egy szintén anonimitást kérő szakértővel is átnézettük a tanulmányt. A tanulmány sajátnak tekinthető a verdikt szerint. A nagyját ollózta a szerzője, de ismertette, honnan vette át a részeket, írja az angol egyetemen kutató magyar tanár. „Úgy csinálta, mintha több lenne a sajátja, mint amennyi valójában” – dicsérte a kutató Vajda módszerét. Összegzésként állítja a tanár: tudományos folyóirat nem közölné a szöveget, de azért nem Schmitt Pál szintje.
(NOL)
Bal-Rad komm: Az egyetemi tanárokkal és kutatókkal ellentétben, Zituska ügyesen választotta meg kutatási területét. Amit Mekkmester nadrágjában és annak zsebében talált meg.
mzs
De a hírek szerint Zituska mamája sem járt rosszul leánya kutakodásával.
Mekkmesterné sem. Ő is rendesen kistafírungozva száll ki a buliból, hogy teljes energiájával a köz érdekeit szolgálhassa!
Az érintettek természetesen a közpénzjellegét elveszített alapítványi pénzeken habzsolnak.
Az egyetemi tanárok és kutatók pedig…
-Hát őket VALÓDI KÖZPÉNZEKBŐL fizetik! Amire pedig gondosan ügyel a horda! Minden fillérjére.
Megmondta Kancsal Maca is! Ő MÉG A KIS PÉNZÉRT IS LEHAJOL! Mint a Család minden tagja!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Új név a Családi listán: Zituska bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. istvan szerint:

  Ahogy Zituskát elnézem,nem tudom kihagyni a rosszindulatú megjegyzésemet,hogy ennyi pénzért,és álláshalmozásért már lehet furulyázni Kuszaszemet!
  De meg kell hagyni,hogy sok kusza van a mai magyar politikában!Van ugye,az elsőszámú Kuszaszem,piros pöttyel a vala,khm …valahol,oszt van analógiai Kancsal Maca,és Kuszafogú Nyugdíjvédő Kiflicsücsök!
  Van még valaki!?Bár ez a három is untig elég!
  Zituskának Matolcsí is!

 2. V.kutya szerint:

  Jó bőr, elismerésem a Nemzet Géniuszának, van ízlése!

 3. M szerint:

  Ennyi pénzért, egy öregecske, állandó banyát venni, ilyen igényekkel?
  Ez jó bőr!? Max. egy nyugdíjas otthonban.
  Vén, szenilis, önveszélyes marhát elzárva kellene tartani, nem mások pénzét is rábízni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.