Rövid távon…

Behúzhatja a kéziféket a magyar autóipar

agy

Elmaradó befektetéseket, apadó versenyelőnyöket okozhat a hazai autóiparban is mutatkozó munkaerőhiány, illetve az annak kapcsán elinduló folyamatok. A helyzetre rövid távon is reagálni kell.

„Az autóiparban, illetve tagvállalatainknál a munkaerő hiánya miatti termeléskorlátozás még nem jellemző – mondta a hvg.hu-nak Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) ügyvezető főtitkára. – Az újabb beruházások bevonzása, illetve az itt működő vállalkozások további projektjei azonban veszélybe kerülhetnek, ha rövid távon nem sikerül megoldást találni a mutatkozó munkaerőhiányra.”
Kinőtték a munkaerőpiacot
A több mint 90 százalékban exportra termelő, a GDP több mint tíz százalékát adó autóipar a magyar gazdaság húzóágazata. Augusztusban minden eddiginél többen, 87 ezren dolgoztak a szektorban, ami 8,7 százalékkal magasabb az előző évi adatnál, és az autógyártás 2015-ös teljes árbevétele 6800 milliárd forint volt. A magyar gazdaság azonban nagyon kitett ennek a szegmensnek: egy nagyobb gyár leállása jelentősen befolyásolhatja az aktuális GDP-adatot. A növekedésnek pedig korlátai is vannak, Varga Mihály nyári nyilatkozata szerint Magyarország már autóipari beruházást is bukott el a növekvő munkaerőhiány miatt.
A betöltetlen állások száma valamelyest érzékelteti a munkaerőpiaci hiányjelenségeket: ez 2014 első negyedévében ugrott meg igazán, a feldolgozóipart (az autóipart külön ezen belül nem mérik) pedig idén érinti igazán. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai szerint 2016 első negyedévében a szektorban majdnem 15 ezer betöltetlen állás volt, ami 2,2 százalékos arányt jelent. Ennél csak három területen nagyobb a hiány, a legtöbb munkavállaló arányosan az informatikából (3,5 százalék) hiányzik. A teljes gazdaságban 1,8 százalékos, a versenyszférában 1,7 százalékos a betöltetlen álláshelyek aránya.
Az autóipari munkaerőhiányról pontos adattal jelenleg nem rendelkezik a 44 tagot – köztük a négy hazai OEM-et, és Tier-1, Tier-2-es autóipari vállalatot, illetve a szektorhoz erősen kötődő szolgáltatókat – tömörítő Magyar Gépjárműipari Egyesület, de a főtitkár szerint egyértelmű tapasztalat a hiány. Korábban csak a magasabb szakképzettséget követelő, mérnöki állásokat érintette, az utóbbi időben azonban már a szakképzetlen munkaerőt kívánó – operátori – munkakörökben is fellépett a hiány. Tagszervezeti tapasztalat, hogy a meghirdetett operátori állásokra jelentkező sok száz ember közül nagyon kevesen voltak alkalmasak, és közülük a munkába állást követően még többen lemorzsolódtak. Kilián Csaba szerint probléma az is, hogy úgy tűnik, nem mindenki akar valójában ezekben az állásokban dolgozni.
Már Keleten sem gázolnak az olcsó munkaerőben
Az autóiparra is jellemző a más szektorokban is tapasztalt regionális minta: Északnyugat-Magyarországon korábban lépett fel a hiány, míg a keleti országrész egyelőre kevésbé érintett, de ott is mutatkoznak jelek. Kilián Csaba szerint az elmúlt évek beruházásai a Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen térségében is jelentős mértékben felszívták az alkalmas munkaerőt.
A MAGE főtitkára az elmúlt nyolc évben a szektorban lezajlott hatalmas beruházásokat említette elsőként a fellépett munkaerőhiány okaként. „A hazai autóiparban évente több milliárd eurós fejlesztések történtek, amelyek kezdetét a Mercedes beruházása jelentette. Ez a folyamat a beszállítóként érintett hazai kis- és középvállalkozásoknál is munkaerőigényt teremtett, így mindez nagy nyomásként jelent meg a munkaerőpiacon.”
A hiány okát ebben az esetben is az átlagbér környékén kell keresni, ami a feldolgozóipart tekintve az átlagosnál magasabb hazai szinten. A KSH adatai szerint 2015-ben 264 ezer forint volt a szektorban a bruttó átlagkereset, ami magasabb a gazdaság egészére vonatkozó bruttó 248 ezernél és gyakorlatilag megegyezik a versenyszférában mért 263 ezerrel. A KSH, szűkebb időtávon, a járműgyártásra leszűkítve is közöl adatokat: 2016 első negyedévében 309 ezer forint volt a bruttó átlagkereset.
A sok is kevés
A KSH feldolgozóipari adatai szerint 2008 óta az akkori 199 ezres átlag a negyedével nőtt a teljes gazdaságot nézve, míg ugyanez az arány 43 százalék a feldolgozóiparban. A járműgyártás terén 2012 és 2016 első negyedévei között 19 százalékos volt a növekedés.
„A MAGE tagvállalatainál az utóbbi időben jelentős bérfejlesztés történt. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt másfél-két évben 10-25 százalékos volt az átlagbér emelkedése, természetesen jelentős regionális különbségek mellett” – jegyezte meg Kilián Csaba.
Az utóbbi évek béremelkedése is kevés azonban regionálisan: Szlovákiában 10-20, míg Csehországban akár 20-30 százalékkal is nagyobb bért lehet elérni ugyanabban az autóipari munkakörben, mint nálunk.
Közmunkából a gyártósorra?
A munkaerőhiány hamarosan versenyhátrányt okozhat a magyar gazdaság húzóágazatának. Például a MAGE-főtitkár említette módon, azzal, hogy az újabb befektetések gátja lesz (ez egyelőre, például a Mercedes nyáron bejelentett, kecskeméti bővítésénél nem látszott). A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tagvállalatai között nemrég végzett kutatása azt mutatta, hogy a feldolgozóipari vállalkozások 66 százaléka elégedetlen a „szakképzett munkaerő rendelkezésre állásával”.
De a munkaerőhiány béremelési spirálba is kényszerítheti a hazai munkáltatókat, akik így fokozatosan elveszítenék az egyik legnagyobb versenyelőnyt, a munkaerő olcsóságát. A hazai autóipari bővülés fő felhajtója ugyanis még mindig a relatíve olcsó munkaerő, a termelékenysége ugyanis továbbra is alacsony.
„A tagszervezeteink hazai gyárai a cégcsoportjukon belül, nemzetközi összehasonlításban is magas színvonalat képviselnek – mondta Kilián Csaba. – A termelékenység növelése terén, a robotizálás, az automatizálás tekintetében azonban mindenképpen vannak tartalékok a számukra is.”
Az egyértelműen jelentkező munkaerőpiaci gondokra rövid távon is megoldást kell találni. A MAGE főtitkára szerint a közfoglalkoztatottaknak a 15-20 százaléka lehet visszavezethető a versenyszférába. Egyébként ez a foglalkoztatási forma nem alkalmas arra, hogy a más munkakultúrát képviselő magáncégek, multik számára alkalmasnak bizonyuló munkavállalókat nagy számban adjon. Kilián Csaba szerint a duális képzés közép-, hosszú távon segíteni fogja az ágazatot, de ennek a képzésnek a lényeges bővítésére van szükség.
(HVG)
Bal-Rad komm: Bizony ki kellene már mondani végre: ORSZÁGUNKBAN a rendszerváltás óta rabolgató-fosztogató politikai maffiák (akik magukat mindig előszeretettel nevezték kormánynak) kizárólag a saját maguk rövidtávú érdekeit helyezték AZ ORSZÁG ÉRDEKEI ELÉ, és egy alapvetően bűnös társadalompolitikát honosítottak meg, egy teljesen ennek alárendelt gazdaságpolitikával.
“Adunk nektek olcsó és jól képzett munkaerőt-ti pedig adjatok munkát. A nyerin risztelünk!”
Az volt csak a lényeg, hogy a nyugdíjkasszát valamelyest egyensúlyban tudják tartani Európa legnagyobb összeszerldéjében.
Máról-holnapra éltek, nem törődve az ország jövőjével!
Az oktatást és a szakképzést is ennek az elhibázott társadalompolitikának mentén rombolták le. Viszont az uniós csatlakozással Pandora szelencéjét nyitották ki. A 2008-as válság nyomán pedig-ami az elbaltázott társadalom-és gazdaságpolitika nyomán a MI ORSZÁGUNKRA MINDEN MÁS TÉRSÉGBELI ORSZÁGNÁL SÚLYOSABB KÁROKAT OKOZOTT-megindult a tömeges menekülés.
Amire megintcsak nem reagáltak-MERT NEM IS REAGÁLHATTAK-országunk kifosztói!
Most ott tartunk, hogy már akkora a baj, hogy kezelhetetlen! Ezt csak egyféleképpen tudja kezelni a döbrögista horda: MINÉL ELŐBB KIVEZETNI AZ ORSZÁGOT AZ EU-BÓL, ÉS CSAK VALAMI LAZA TÁRSULÁSI FORMÁBAN MARASZTALNI A NAGY ÖSSZESZERELDÉT-MINT EGY KISZOLGÁLÓEGYSÉGKÉNT!

Képtalálat a következőre: „munkatábor-kép”

Lezárt határokkal! Kölcsönzött rabszolgákkal! DÖBRÖGISZTÁN MUNKATÁBOR néven!

Képtalálat a következőre: „munkatábor-kép”

Átmenetileg ez orvosolhatja a helyzetet Döbrögisztánban. Mármint az összeszereldék munkaerőéhségét. Amelyeket az olcsó munkaerő tart itt!
De csak átmeneti lehet ez a “megoldás” is, hiszen a meghatározó ágazat már a jövőt építi. Automatizálásban és robotizálásban látja a megoldást. Ami pedig egyre kevesebb élőmunkát fog követelni, viszont a nyereséget nem csökkenti. Ugyanakkor borulni fog a nyugdíjkassza, hiszen kevesebb lesz a befizetés. A nyereséget pedig szabadon kezelhetik az összerelde tulajdonosok.
Önmagában véve ez a jövő! Ami természetes módon alakul. A probléma az, hogy az így alakuló jövő áldásaiban ORSZÁGUNK NÉPE NEM RÉSZESÜL, csak átkaiban.
Egy most 26 éve véghezvitt, és azóta folyamatosan fenntartott, alapvetően és bűnös módon elrontott társadalom-és gazdaságpolitika miatt!
Látható, hogy ez csak rövid távon folytatható már VESZÉLYES TÁRSADALMI ROBBANÁS NÉLKÜL!
Jelenlegi qrmányunk is csak rövid távon kívánja orvosolni a bajokat. A megnyugtató hosszútávú megoldás részükről elvi akadályokba ütközik. Ők az Új Nemmzetthy Elyth megerősítését, ellenmaffiáik pedig a konc megosztását szorgalmazzák. Mindkét banda az ország érdekei ellen hatva.
Hosszútávú és megnyugtató megoldás kizárólag a HAGYOMÁNYOS SZOCIALIZMUS! Amely itt már létezett és bizonyított!
Ám hiába a tömegek felismerése, ha nincs az ügyet felvállaló valódi politikai erő!
MERT JELENLEG ORSZÁGUNKBAN ILYEN POLITIKAI ERŐ NINCS!
A jelenleg regnáló-és vele vetélkedő-politikai bűnbanda CSAK RÖVID TÁVBAN GONDOLKODIK! Nagyjából a 2020-ig terjedő időszakig, amíg az EU utalgatja a lefölözhető júdáspénzt! Utána ők már…
Ők már hosszú távon nem az itt-tartózkodásban gondolkodnak!
Ezen elgondolásukat mi is osztjuk, csak némi eltéréssel. Ők mediterrán vidékben-mi pedig szibériai tartós-élethosszig való-lakóhelyben gondolkodunk. Az ő élőhelyüket illetően!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Rövid távon… bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kagan szerint:

  Mi kazárok irányitjuk a gojokat.
  Ti gojok csak biorobotok vagytok szolgák.

  Szoljon a győztes kazárok dala a niger europai biorobotoknak.

 2. istvan szerint:

  alternativhirek.blogspot.sk/2016/09/a-kozgazdasag-nem -tudomany–oly-ostoba.html

  Az nagy baj ,hogy az automatizálás elveszi a munkahelyeket,és a gyártók úgy gondolják,hogy az ebből fakadó nyereség teljes egészében,na ,meg a megtakarított munkabér egészen az övék!
  És ebben a balga tévhitben leledzve ontják a termékeket rá az emberiség egyre szegényedő rétegeire!Nem egymásnak termelik a fogyasztási cikkeket,hanem azon emberek tömegeinek,akik az automatizálás,és a bérükön való takarékosság miatt egyre kisebb vásárló erőt képviselnek az egyre dráguló,(és egyre ócskább termékekért!
  És a balfasz kapitalista nem érti,hogy miért csökken a nyeresége,miért kell egyre több háború,hogy rablással fenntarthassa magát a gazdagok egyre gyérülő,de annál gazdagabb rétege!
  És ezek az agyatlanok próbálják magyarázni,hogy növekedjen a fogyasztás,meg hogy nem tudják eltartani a szegények egyre növekvő táborát!!
  Ezért akarják kiirtani az emberiség 90%-t,hogy nekik jusson élettér!Csak az nem lesz ,aki a harmadik népírtás után kiszolgálja őket!
  Hazai gazembereink egy cseppet sem különbek náluk,ennek az agyament ,pofátlan,és mélyen embertelen nómenklatúrának a kiszolgálói,leesett javaik haszonélvezői lettek!

 3. scout szerint:

  Kagan, a megnyilvánulásaid alapján te egy 20 egynéhány éves pattanásosképű komplexusokkal küzdő retardált hőbörgő vagy.Plussz belinkeltél egy fos zenét amiben valami pubertás homoszexuális nyavajog olyasmiröl amihez köze nincs,át nem élt.
  Javaslom kussolj kisköcsög,szart nem értesz az élet dolgaihoz.

 4. petymeg szerint:

  ++

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.