A hisztéria csapdája? Dehogyis! A rendszerváltás csapdája!

Az emberek nagy része retteg a biztonság elvesztésétől

turi

Nem először fut neki a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági bevándorlás kérdésének. Varga Mihály szerint a hazai munkaerőhiányt a hiányszakmákba irányított, kulturálisan illeszkedő külföldi munkaerővel lehetne enyhíteni. Hozzátette, hogy sajnos Magyarországon kevéssé elfogadott a külföldi munkavállalók alkalmazása. Tudta?

Ha úgy vesszük, a munkaerőhiány puszta léte fordulatot jelez, hiszen korábban elsősorban az alacsony foglalkoztatás jellemezte a hazai viszonyokat. Ehhez képest a 2010-es években négymillió fölé repült a foglalkoztattak száma. Ennek hátterében azonban ott van az EU-n belüli migráció felfutása, valamint a közfoglalkoztatás egyre bővülő birodalma is.
Az elmúlt években a magyar társadalmat szinte sokkolta a munkaerő külföldre áramlása. Riasztó felmérések szólnak arról, hogy a távozók egy része nem tervezi a visszatérést. Az elvándorlás azzal szembesít, hogy eldőlt: megint nem fogunk itthon jól élni. Ma az Európai Uniónak köszönhetően nem „kitántorogni” kell, merthogy van egy ilyen fájdalmas hagyomány is, hanem szervezett körülmények között bonyolítható le az így sem könnyű életútváltás, otthoncsere.

Képtalálat a következőre: „Kapitalizmus-kép”

Mindennek hátterében ott vannak a nyugati fizetésekkel összevetve alacsony bérek, amelyek nyilván magyarázhatók a magyar gazdaság periferikus helyzetével is. A kormány politikai tűzoltásként áll elő szakmai csoportokra irányuló béremelésekkel. Emeli a minimálbért is, de annak öt évvel ezelőtti közteher-növekedését az érintettek máig sem tudták kiheverni. A miniszterelnök az alacsony bérekben látja a versenyképesség biztosítékát, ezzel reklámozza az országot a befektetőknek.
A bérprobléma mögött ott találjuk a hazai társadalmi egyenlőtlenségek nyomasztó tömegét, amelyeknek fő forrása az oktatás és a végzettség. Mint a legutóbbi OECD-adatok megerősítik, nálunk extrém különbség van az alacsony és a magasabb iskolai végzettségűek kereseti kilátásai között. Idetartozik a magasabb végzettségűek kiszorító hatása, akik ugyanis az elmúlt másfél évtizedben sokkal többen lettek. A középfokú végzettséggel nem rendelkezők kiszorulnak a munkapiacról vagy akár a társadalomból is.
A helyzetet a kormány – szokása szerint a lovon fordítva ülve – úgy próbálja orvosolni, hogy lezárja az egyetemre vezető utakat és a szakképzésre koncentrál. Mégpedig úgy, hogy az alapkészségeket, vagyis éppen a munkapiaci alkalmazkodóképességet szolgáló tudást vonja ki a szakképzési rendszerből. Ettől biztosan nem javul majd a foglalkoztathatóság, nem enyhül a munkaerőhiány, valamint a termelékenység és a hozzáadott érték sem lesz magasabb.
A kormányban újabban felmerült, hogy a közmunkát esetleg mégis össze kellene kötni az elsődleges munkaerőpiaccal – miután fél évtizeden át minden erre vonatkozó kritikát visszautasítottak. A változtatás azonban akkor sem könnyű, ha komolyan gondolják. A közfoglalkoztatás a helyi hatalmi viszonyok egyik működtető mechanizmusává vált. Rajta keresztül valósul meg a szegények feletti állami-társadalmi kontroll.

Képtalálat a következőre: „Kapitalizmus-kép”

Az emberek nagy része retteg a biztonság elvesztésétől, de gyűlöli azokat, akik már elvesztették a biztonságukat. Az indulatkeltés ma az egyes számú kormánypolitikai irány, jelenleg elképzelhetetlen, hogy háttérbe szoruljon. Varga felvetése a munkaerőhiány pótlásának szükségességéről annak elismerése, hogy nemcsak az ellenzék van csapdában a kvótahisztéria miatt, hanem a kormány is. Saját befogadás-ellenes politikájába ütközik, amikor kudarcainak kijavításáról egyáltalán gondolkodni próbálna.
(NOL)
Bal-Rad komm: Hát így is lehet LÁTTATNI A BAJOKAT! Amik vannak! Immár hosszú ideje vannak, és nem a migránsok ránk zúdulásakor/zúdításakor keletkeztek!
Lehet FÉLREMAGYARÁZNI a dolgokat! Valós RENDSZERSZINTŰ PROBLÉMÁK kiteregetése helyett RENDSZERMOSDATÁSSAL, MIGRÁNSPÁTYOLGATÁSSAL!
A meglévő és egyre inkább elhatalmasodó munkaerőhiány egyenes következménye a rendszerváltásnak! A szocializmus jelentette biztonság elvesztésének! AZ ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁG-MAGYARORSZÁG-FÖLSZÁMOLÁSÁNAK, KIRABLÁSÁNAK, MILLIÓK NYOMORBA-KILÁTÁSTALANSÁGBA TASZÍTÁSÁNAK!
A munkaerőpótlás migránsokkal való megoldásának már nem is nagyon burkolt liberális ösztökélése NEM A MAGYAR GAZDASÁG PROBLÉMÁINAK MEGOLDÁSÁRÓL, HANEM A NYUGATI ÖSSZESZERELDÉK PROFITJÁNAK MEGTARTÁSÁRÓL SZÓLNAK! Figyelmen kívül hagyva azt a közismert tényt, hogy a pátyolgatottak nem igazán integrálhatók! (Vagy nagyon is arra számítva?)
Álságos és undorító dolog az INNEN ELMENEKÜLŐ-TÖNKRETETT MAGYAROK BIZTONSÁGKERESÉSÉT összehasonlítani a dologkerülő MEGHÍVOTTI STÁTUSZUKHOZ GÖRCSÖSEN RAGASZKODÓ, IDEGEN LELKÜLETŰ MIGRÁNSTÖMEGHEZ HASONLÍTANI!
A magyarok problémáit a “magyar” elit okozta. Többek között az, amely most a migránsok behívásában látja a bajok egyedüli orvoslását, másrészt pedig az, amely látszólag elutasítja ezt a fajta megoldást! LÁTSZÓLAG!
A magyar emberek vágyott biztonságérzetét ISMÉT-CSAK A SZOCIALIZMUS ADHATJA/ADHATNÁ VISSZA!
Erről viszont a fősodratú nem beszél! Mint ahogyan a kettős háttere sem! Sem az álnemzetieskedő, sem pedig a liberális politikai fősodor!
Érdekeik teljességgel összecsengenek! Részkérdésekben egy kicsit vitatkoznak!
ÁM A FŐ TÉMÁBAN-A KAPITALISTA RENDSZERBEN-NAGYON IS EGYETÉRTENEK!
Pedig valamennyi problémánk eredője ebből a rendszerből fakad! A KAPITALIZMUSBÓL!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.