Állandó kiszámíthatóság

Elszáll az üzemanyagok jövedéki adója októbertől

uza

Emelkedik október 1-jével a benzin jövedéki adója literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal.

Az ásványolaj hordónkénti átlagára a Brent napi jegyzési adatok alapján 50 dollár alatt volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vizsgált időszakban. A NAV kedden közzétette honlapján, hogy a kőolaj hordónkénti átlagára – amely meghatározza az üzemanyagok jövedéki adójának október elsejétől hatályos mértékét – 45,551 dollár volt a vizsgált időszakban. Az átlagérték számításánál a július 1-jétől szeptember 15-ig tartó időszak valós Brent-olajárait, valamint a jegyzések értékeit veszik figyelembe.
Ez azt jelenti, hogy októbertől emelkedik az ásványolajok jövedéki adója. Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény ugyanis a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.
Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint lesz, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint. Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak, azaz az október 1-jétől meghatározott mértékek az idén már nem fognak változni. A január 1-jétől érvényes adómértékeket 2016. december 22-ig teszi közzé honlapján a NAV.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban közölte: egy esetleges októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása, mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi-gázolaj adókedvezménye is emelkedik.
(agroinform)
Bal-Rad komm: Tipikusan a hétköznapok valóságába átültetett nyuszika és a sapka esete. Amit Döbrögisztán a VILÁGON ELSŐKÉNT mutat be. Ha olcsó az üzemanyag akkor azért kell adót fizetni, de ha drága akkor nincs adó-csak fizetni kell!
A lényeg, hogy a bármekkora összeg elnyelésére képes büdzsébe ömöljön a pénz! A tervezők szerint kiszámítható módon!
Várjuk a következő világraszóló ötletet! Kreativitásban a horda fölülmúlhatatlan!
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Állandó kiszámíthatóság bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Szaszi szerint:

  Nem lesz áremelő hatása…
  A közeli piacon a sertéshús 1390 ft volt,áfa csökkentés után 1090-1100
  Ma már 1290 holott semmi nem volt,de már látom a 1350 ft-ot a benzinemelés után,ami késő őszre símán lesz 1400.
  Se adó,és olcsóbb se lett.
  Mint a pékek,nincs munkaerő,meg kell fizetni a mostanit,emeljük a pékárú árát.
  Persze a pék kap 3000 bruttót,és örüljön.
  Ládaszám dobják ki a megmaradt árút,de hogy olcsóbb lenne,verd ki a fejedből.
  A többiről nem is beszélek,minek,ezt is minek.Az egész rendszer úgy szar,ahogy van.

 2. Kálmán Lőrinc szerint:

  Épp ez a gyökér Orbánc kárálta a szoci vezetés alatt amikor 300 körül lett az üzemanyag ára, hogy ez a kormány rossz külpolitikájának az eredménye, emiatt mindenki monnyonleeee!!! Vagy ha nem, kötelességük lenne a jövedéki adó CSÖKKENTÉSÉVEL kompenzálni a polgárok terheit.
  Az Orbánc rezsim idején a legmagasabb üzemanyagárakkal szembesülüünk rendszeresen, egyszer sem jutott eszükbe eme frázis (és az “ellenzék” miért is nem emlékeztette?) sőt, most még ráemelnek egy jó adagot…. tényleg nem nyílik ki a remekbebaszott választóiknak a szeme?

  • vitorla123 szerint:

   Ez a harácsolók érdeke.Ha zsidók,ha nem.Orbán népi és nemzeti szavakban.Harácsoló a mindennapokban. Mondja is:”Nem vagyok vagyonos ember!” Pusztán csak harácsoló!

 3. petymeg szerint:

  Ez az öt illetve tiz Ft.netto erre lön az ÁFA!

 4. zombi szerint:

  A bal láb nem kell ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.