Rohan a jövő-el innen!

A diplomások családostul hagyják el az országot

dpl

Elsősorban az iskolázott fiatalok, azon belül a munkaerő-piaci szempontból legfontosabb szakmunkások és a diplomások hagyják el az országot – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének lapunk által megismert tanulmányából, amely minden eddiginél árnyaltabb képet festett a kivándorlókról. Míg azonban a szakmunkások családja általában Magyarországon marad, és a családfenntartó rendszeresen küldi haza a pénzt, addig a diplomások családostul szedik a sátorfájukat.

Az eddigi legpontosabb elemzést készítette el a Központi Statisztikai Hivatal népességtudományi intézete arról, pontosan kik azok a magyarok, akik elhagyják az országot, és hosszabb-rövidebb ideig külföldön keresik a megélhetést. Blaskó Zsuzsa és Gödri Irén jegyzi a tanulmányt, mely három felmérés adatait összegezte annak érdekében, hogy valós, pontos képet kapjon a kivándorló magyarokról. Az összkép a 2011-es népszámlálás részletes adatain, a befogadó országok bevándorlási és munkaügyi statisztikáin (tükörstatisztikák), valamint a Magyarok külföldön néven futó, a kutatóintézet által koordinált felmérésen alapul. Eszerint az utóbbi évtized magyar kivándorlói az itthon élő népességnél átlagosan iskolázottabbak, fiatalabbak, többségében hajadonok, illetve nőtlenek, és több közöttük a férfi. Közöttük az átlagosnál sokkal nagyobb arányban vannak szakmunkások és felsőfokú végzettségűek – vagyis a munkaerő-piaci szempontból legfontosabb emberek hagyják el az országot.
Nagy az eltérés a célországok bevándorlói közt
A kutatók tapasztalatai szerint a különböző iskolai végzettségű csoportok eltérő migrációs stratégiát követnek. A felsőfokú végzettségűekre a hosszabb távú, családdal együtt történő migráció a jellemzőbb, a szakmunkások pedig kiemelkedő arányban vannak jelen a rövidebb időtávra érkező, családjukat Magyarországon hagyók és az ingázók között.
A tükörstatisztikák összesített adatai szerint 2014 elején mintegy 330 ezer magyar állampolgár élt az európai célországokban. Három fő célországban koncentrálódott a huzamosabb ideje külföldön élő magyarok csoportja: 38 százalékuk Németországban, 23 százalékuk az Egyesült Királyságban és 14 százalékuk Ausztriában élt. A befogadó országok munkaügyi statisztikái szerint a náluk dolgozó magyarok a hazai népesség átlagéletkoránál fiatalabbak, és enyhe férfitöbblet (55 százalék) jellemző rájuk. Ugyanakkor az egyes célországok bevándorlói között nagy az eltérés. A Németországban élő magyarok között például sokkal több a férfi (62 százalék). Ezzel szemben az Olaszországban élők jelentős többsége nő (72 százalék), és ugyancsak kissé magasabb a nők aránya (53–55 százalék) Ausztriában, Hollandiában, Spanyolországban, valamint Belgiumban is. A fiatal korösszetétel mindenhol jellemző.
A munka bírja rá őket
Azokról készült elemzés a népszámlálás során, akik egy évnél rövidebb ideje éltek külföldön, és családjuk továbbra is Magyarországon élt. Összesen mintegy 70 ezer ilyen embert írtak össze. Erre a népességre a tartósan kint élőknél jóval erősebb férfitöbblet (65 százalék) jellemző, ami még hangsúlyosabb (70 százalék feletti) a 35–59 év közötti korcsoportokban. A fiatal korösszetételből adódóan az egyedülállók aránya is magasabb a körükben, mint a teljes népességben. Családos nők már csak elenyésző számban vállalkoznak rövid távú külföldi munkavállalásra: míg az ideiglenesen külföldre távozó férfiak 43 százaléka volt férj vagy élettárs, addig a nőknek ez mindössze 20 százalékára volt igaz.
Egyértelműen a munka bírja rá a költözésre az ideiglenesen külföldön lévő magyarokat. Körükben a 25–64 évesek 91 százaléka foglalkoztatott volt (míg a hazai népességben ez az arány alig 64 százalék). A népszámlálás során összeírt külföldön élő népesség körében nagyobb a külföldön születettek aránya (8,8 százalék), mint a teljes népességben (3,9 százalék). Ez megerősíti azt a más adatokból is kirajzolódó összefüggést, hogy a korábbi migrációs tapasztalat növeli az újabb migráció esélyét, valamint a külföldi születésű népesség nagyobb migrációs hajlandóságára, illetve Magyarországhoz való gyengébb kötődésére is utal.
Egyik legfontosabb megállapítása a Magyarok külföldön című kutatásnak, hogy az iskolai végzettség önmagában is döntő tényező a kivándorlás alakításában. A legfeljebb nyolc általánost végzettekhez képest a szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek bő két és félszeres, a diplomások pedig mintegy ötszörös valószínűséggel döntenek a kivándorlás mellett. Az egyes csoportok más-más célországot is választanak: az Egyesült Királyságot választókra a nőtlen vagy hajadon fiatalok túlsúlya és a szakmunkások alulreprezentáltsága, míg a Németországba vándorlókra éppen a szakmunkások, az idősebb korosztályok és a házasok relatív túlsúlya jellemző.
(mno)
Bal-Rad komm: Íme Magyarország legnagyobb problémája!
“…Egyértelműen a munka bírja rá a költözésre az ideiglenesen külföldön lévő magyarokat. Körükben a 25–64 évesek 91 százaléka foglalkoztatott volt, míg a hazai népességben ez az arány alig 64 százalék…”
-Inkább vállalják külföldön a szolgalétet, mint ORSZÁGUNKBAN a “magam ura vagyok” vállalkozói státuszt! (Nem is beszélve az itthoni munkavállalói létet!)
-Vannak persze maradók! A haszonélvezők, az öregek, az alulképzettek, és a léhák!
Ennek tükrében kell(ene) néznünk-vizsgálnunk ORSZÁGUNK TALPRAÁLLÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉT!
Jah! Hogy ebbe a tükörbe nézve nem látunk semmit?
Az nem számít semmit! Mi nem a szemünknek hiszünk, hanem a fülünknek! Amibe folyton-folyvást azt duruzsolják-vagy éppen harsogják-hogy JÓK VAGYUNK, MÉG JOBBAK LESZÜNK, A LEGJOBBAK LESZÜNK!
Mert mi ezt akarjuk hallani!
Ha meg nem úgy van/lesz, elhisszük hogy ez csakis azért van, mert NEM VAGYUNK ELÉGGÉ ALKALMAZKODÓK! MEG LUSTÁK VAGYUNK!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Rohan a jövő-el innen! bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Smith szerint:

  “Elsősorban az iskolázott fiatalok, azon belül a munkaerő-piaci szempontból legfontosabb szakmunkások és a diplomások hagyják el az országot – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének lapunk által megismert tanulmányából…”

  Magyarországnak vége, meghalt. A Nyugat elszipkázza a szakembereket, a magyar kormánytól pedig elvárják, hogy befogadják az analfabéta betolakodókat. Itt a periférián jók lesznek a kecskebaszók fillérekért dolgozó rabszolgáknak. Sőt, ha szakmai gyakorlatot szereznek és jó munkásokká válnak, akkor utána velük is tudják majd pótolni a hiányzó munkaerőt a centrális államokban.

  • Mazohista szerint:

   Van itt ép elég értelmiségi- A muszlim betelepüléstől max javulna a magyar IQ átlag.

 2. öreg kun szerint:

  Többen elmentek már mint az ellenforradalomkor. Szerintem a bérek alacsony szinten tartása, a kettős mércés törvénykezés, az érthetetlen értelmetlen, az életvitelt kimondottan nehézzé tevő jogszabályok tömege is azt szolgálja minél többen menjenek innen el.

 3. Mazohista szerint:

  Én maradok.
  Szeretek szenvedni.
  Vidéken lakom,és egy hübér ur csicskája vagyok.
  Élvezem,hogy nem kapok annyi pénzt mind amenyi elég a megélhetésemre.
  Élvezem,hogy feudális uramat szolgálhatom. Szeretek itt élni imádok szenvedni.

  Haver adj 1 szál cigit, kőszi főnők a frőcssőt.Nekem ez elég.

  Most jut eszembe még nem vettem meg a tüzifát, majd lopok a szomszédbol mindig 1 kosárral.

  • öreg kun szerint:

   Milyen együttes?

   • Mazohista szerint:

    Mazohista.
    Kaya Mazohista.

    Minden férfi álltala szeretne szenvedni.

    A Mazohista szora őt dobta ki a jutubus. Én sem ismertem

    • öreg kun szerint:

     Kösz!Szépen kulturáltan énekel, az este szenvedett egy szörny a “te vagy a legnagyobb hős” című múvel az Mtv-n . Nejem világosított fel ne hőbörögjek mivel az “énekes” Hernádi Judit lánya még bajom esik ha nem szeretem a kiválasztottakat!

 4. vitorla123 szerint:

  Szóval csak Marxistáknak akik értik! A magán vagy polgári tulajdonviszonyokat meghaladta a mai termelőerők fejlettsége.Egyszerűen a tulajdonosok akadályozzák a technológiai fejlődést.Észak.Koreában minden további nélkül lehet utipusú hidrogénbombát csinálni.Magyaroroszágon a faszén vassá történő elégetéséhez nincs tőke.Mi közben egy lakás fűtéséhez kb 1000 forint éves költség tartozna.DE más hasonló találmányok és technológiák is megvalósíthatatlanok a magán tulajdon miatt.A világhírű magyar mezőgazdaság ami közöstulajdon alapú volt mára versenyképtelen és gazdaságtalan.A magán tulajdon versenyképtelensége miatt.Ugyanis a tulajdon viszonyok miatt nem csak Magyarországon szűkített ujratermelés valósúl meg.Ugyan ez történt annak idején a Római birodalommal a rabszolgatartás miatt.Nem jobb,hanem törvényszerűen rosszabbúl fogunk élni,még akkor is,ha az elvándorolt magyar fiatalok helyett muszlimokat telepítenek le.Már írják össze az üres házakat közel 500 ezer lakást találtak ami lakatlan.Az Európai Unió megsemmisíti és beolvasztja a kis népeket és ehhez a nyomorba taszítás a módszere. Orbán kettős beszédet használ ebben az ügyben.Hazafele mondja,hogy ennek borzalmas következményei lesznek a magyarságra nézve mi közben támogatja a magyarság kivándorlást az Unió országaiba.Mivel az ÁFA bevétel gyakorlatilag onnan származik.Álltalában a FIDESZ és vezetői magatartásánál nemzetárulóbb a magyar történelemben soha sem volt.Bele egyeztek,saját országuk megsemmisítésébe és ezt a népesség jólétének növekedése ként adják el.(Magyarország jobban teljesít!) És valóban a nemzetáruló nemzeti burzsoázia (a harácsolók) ha zsidók ha nem harácsolnak mint akinek el ment az esze.

 5. lacii szerint:

  Lehet országokban gondolkozni. És lehet energiákban is.
  A sok Magyar, nem azért ment ki, hogy pénzt keressenek (Persze ezt ők nem így gondolják) A két gyerekem sem . Hanem azért mentek ki, hogy emeljék a Föld rezgésszintjét.
  Talán már páran tudják (A kutyám is). hogy a Magyarok a Mag népe. És azért születtek le, hogy önmagunkon keresztül emeljék a Föld rezgésszintjét.
  Ezért akartak leszületni. A Föld dimenziót , ha tetszik , ha nem . A Mag népe (magyarok) rendelkeznek olyan tudással bölcsességgel Szeretettel, ami ezt a folyamatot segíti.
  A Dolgokat lehet más szempontból is nézni. Meg lehet igazságainkat “kergetve” anyázni.
  Saját magunk felfedezése sokkal izgalmasabb mint az a sok “moslék” amit igazságként a képünkbe tukmálnak.
  Mielőtt valaki elkezdene anyázni, gondoljon arra, hogy Admin a Hibás.
  Ő az aki azt írta, hogy minden vélemény számít.
  Ez is az.
  Végül egy Jézus mondás .
  Ha Eperfára mászol és nem tudsz leszállni. Akkor rábasztál.

  Admin:

  Persze hogy én vagyok a BŰNÖS! Azért is, mert a rezgésszint alacsony! Affene a pofámat!

  • petymeg szerint:

   Nyugalom lesz itt olyan remegés egy pár honapon belül ami még sok is lesz…düh,hideg,stb.!

 6. Radikal szerint:

  Hogyan lehetne utálni az aktuálpolitikát és szeretni Magyarországot? A szívem szakad meg, amikor ezek miatt a rongy emberek miatt saját földijeink MO-t hibáztatják. Csak lenne már egy közös nevező.

 7. lacii szerint:

  Nem a rezgésszint miatt vagy “Bünös” hanem, hogy biztattál a beírásokra.
  Egyébként meg nincs veled semmi gond . Olyan nagy a szíved mint nekem . Ezért magas a vérnyomásom . Szép napot és kitartást kívánok neked Admin .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.