Ez Döbrögisztán! Időpont fájós fog kihúzására!

Ha nem velem történik-nem hiszem el.
Tegnap (szerdán) délelőtt történt. Nyomja valaki a csengőt, és veri a kaput. Kijazistenaz?! Kéttornyos szülőfalumban lakó Bal-Rad olvasó áll szó szerint vörös ábrázattal a kapuban. Folyt a könnye!

Hát téged mi lelt?
Fáj a fogam!-bömbölte. Ezt írd meg!
-Hát öregem sok embernek fáj a foga, még többnek a feje!-de hát ez van. Ezen mi megírni való van? Eredj a fogorvoshoz!
Hát ez az-hörögte. Kettő fogam van már csak! De az egyik-pedig lötyög már-már annyira fáj péntek óta, hogy már a talpaim is sajognak. Nyelni sem birok már. Zabálom az Algopyrynt. Nem hogy enni nem tudok, de még cigarettát szívni sem.
-Ujj! Akkor tényleg nagy lehet a baj! De hát ha a fájdalomcsillapító sem használ, mégiscsak az agyarász a megoldás! Annak több tudása meg eszköze van az ilyesmikhez. Szerszámok vannak itt is nekem, de hát azok nagynak tűnnek. Meg a pratikám is hiányos. Úgyhogy én legfeljebb csak egyetérezni tudok veled-de attól még a fogad fájni fog. Mégiscsak jobb lenne a fogorvos.
Én is azt gondoltam!-mordult rám. Mondta a feleségem, hogy ma délelőtt rendel. Hát elszántam magam. Kihúzatom. Megkerestem a rendelő telefonszámát, és felhívtam. Megtudakolni, hogy egyáltalán van-e rendelés. A hangja alapján valami csitri vette föl a telefont. Mondom neki bemutatkozás után, hogy nagyon fáj a fogam, meg mozog is. Ki kéne húzni.
“Péntek délre tudom előjegyezni!”-mondta a leányzó. Azt hittem a fülemre ment a fogfájás, és rosszul hallok. Mondtam neki: ma szerda van, és péntek óta gyötör! Ki kéne azt húzni még ma!
Sajnálom, péntek délnél korábban nem tudjuk fogadni-ismételte meg a kis hölgy. Előjegyezzem?-kérdezte. Némi csukladozás után mondtam neki, hogy jegyezzen elő! Elkérte a nevem, és barátságosan elköszönt. Én meg befordultam a konyhába, és belenyaltam az ajándékba kapott pálinkába. Legalább negyven esztendeje nem volt a számban alkoholos ital. Az asszony mondta reggel, hogy tartsak a fogamon pálinkát. Kétszer is belenyaltam. Úgy marta belülről a pofámat, hogy csak na! De a fogam rá se hederített. Az első kortyot lenyeltem, de a másodikat már a mosogatóba köptem. A fene tudja melyik a rosszabb! A részegség vagy a fogfájás? Aztán eljöttem hozzád.
Aztán kibeszéltük, hogy nem egyszerű a helyzet. Legalább öt éve munkanélküli. Adminisztratíve. Bejelentve nincs. A feleslsége detto. TAJ-kártya piros. Pénzes móka lesz a foghúzás!
De talán ebben az esetben nem is ez a lényeg. Hanem a kétnapos várakozás-FÁJDALOMTÓL GYÖTÖRTEN!
Mennyi idő lehet egy fájó-mozgó zápfog kihúzása? Negyedóra? Fél óra?
Bár önmagában véve nem ez a gond! Hanem az, hogy ha ma ebben az országban valakit fájdalom gyötör-az orvos IDŐPONTOT AD NEKI! Amikor MAJD enyhít a kínjain. X-napot.
Képtalálat a következőre: „Fájós fog-kép”
Egy fájós fog kihúzására.
Aztán még elnosztalgiázgattunk egy kicsit. (Mindkette jóval a hatvan fölött-van miről nosztalgiázni.)
Hogy emlékszel még? Amikor a körzeti orvoshoz elmentünk? BEJELENTÉS NÉLKÜL! Azt kérdezte mi a baj? Még a fogat is kihúzta ha kellett! Megvizsgált, és ha helyben tudta kezelni a dolgot-kezelte. Meg adott fájdalomcsillapítót.
Nem a TAJ-kártyát kérte a rendelőbe belépéskor. Meg nem a naptárt leste, hogy hát most nem maga következik!
Na de most nem úgy van! Meg van reformálva a közegészségügy is! Meg a foghúzás is. Mindennek ideje meg rendje van!
A fog! Hát az nem igazán akceptálja ezt a rendszer. Ha rájön a fájás-az fájni kezd. A gazda meg tűrni. Fájdalmat. (Meg sok más egyebet!)
Már kezdünk beleszokni-belenyugodni!
De a témánál maradva: ha mondjuk egy fogorvosnak fáj a hasa, és vakbélgyulladásra gyanakszik, vajon miként kezelné a helyzetet, ha azt mondaná neki a belgyőgyász: hát holnapután megvizsgálom. Addig tűrjön.
Nemrégiben beszéltünk a komámmal telefonon. Még a helyén van-csak már én nem vagyok észnél a fájdalomtól!-mormolta a telefonba. Talán holnap délben megszabadul a kínjaitól. Egy hét után!
(admin)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Ez Döbrögisztán! Időpont fájós fog kihúzására! bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. x szerint:

  Ha valaki a körzetbe tartozik, a foghúzásért, tömésért, gyökérkezelésért NEM kell fizetni egy fillért sem. Ha piros petty (rendezetlen jogviszony) , ha zöld pipa jelenik meg , akkor sem. A körzeti fogorvos TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉGGEL rendelkezik, magyarul KÖTELES ellátni a körzetébe tartozó betegeket !
  Kicsit gondolkodni kellene ! A cigányok döntő többsége nem dolgozik, jogviszonya rendezetlen (piros petty a gépen). Ők mikor fizetnek a beavatkozásért ? Soha !
  A fogorvos azért adott időpontot, mert egy pénzéhes tuskó paraszt. Pénzért , magánrendelésen megoldaná a problémát… Ez az időpontos, előjegyzéses cirkusz egy pénzkicsikarási trükk !

 2. Szaszi szerint:

  Fájós fognál pedig sürgősségi ellátás,ha nincs külön ügyeletes,akkor rendelési időben.

 3. x szerint:

  Pontosan !

 4. Vászoly szerint:

  Fogorvosnál csak tömésre, fogpótlásra, gyökérkezelésre, stb adnak időpontot. A húzást be sem kell jelenteni. A delikvens egyszerűen bemegy, és a doki kihúzza. INGYEN(!) mindenféle cécó nélkül. A történet sántít, erős “novella” szaga van.

  • Gipsz Jakab szerint:

   Nekem két és fél héttel később adtak időpontot a bölcsességfogam kihúzására. Szóval a történet nem sántít és nincs novella szaga. Üdv a valóságban.

 5. petymeg szerint:

  Tudom még javasolni a szüretibált!…bocs!

 6. .... szerint:

  Orbánnak egy rokona (Vitézy) a Jánosban fogorvos. Úgy válogat a betegek közt, amennyit a pénztárcájuk enged. És pofátlanul, meg is mondja. Teheti.
  Ez is a múlt maradványa, ez a rokoni, uram – bátyám korrupt rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.