Pereg a mesefilm a Nagy Népnemmzetthy Moziban

Túlzásokba esett Varga?

Az adatok alapján úgy tűnik, a nemzetgazdasági miniszter finoman szólva is enyhe túlzásba esett.

Varga Mihály a Nemzeti Adókonzultáció felvezető előadásában kijelentette, a kormány még nem dőlhet hátra, majd 5 területet nevezett meg, ahol van még mit tenni. Ezek közül az egyik a munkabérek területe, ahol Varga szerint a régiós átlagot már elértük, a cél viszont az uniós átlag.
Valójában azonban még a régiós átlagot sem sikerült elérnie a magyar béreknek, az uniós szint pedig még messzebb van.
Az Eurostat 2015-re vonatkozó adatai szerint a magyar éves nettó átlagbér 6702 euró volt, aminél csupán a bolgár, a litván és a román fizetések lehetnek alacsonyabbak (ezen országok esetében a friss adatok még nem állnak rendelkezésre, így a 2014-esből indultunk ki). Igaz, a helyzésünk még egyáltalán nem zárja ki azt, hogy a régiós átlagnak megfelelő szinten legyen a magyar átlagbér.

1) Régió = visegrádi országok
Ha a régiónknak a visegrádi országokat nevezzük, akkor a Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában 8652 euró volt tavaly az átlagbér, aminek eléréséhez 29,7 százalékos hazai emelkedés kellene.
2) Régió = Környező országok-Ausztria
Ha tágabban kezeljük a régiónk fogalmát és még 3 országgal bővítjük a listát, akkor az első esetnél kicsit szebb kép rajzolódik ki, viszont nem nevezhető helytállónak még ekkor sem Varga kijelentése.
A visegrádi országok plusz Románia, Szlovénia, Bulgária és Horvátország átlagos nettó bére tavaly 7895 euró volt, így a magyar fizetésnek 17,8 százalékkal kellene emelkednie ahhoz elérje ezt a szintet.
3) Régió = Környező országok Ausztriával együtt
Abban az esetben ha a magyar fizetéseknél jóval nagyobb bérszínvonallal jellemezhető Ausztriát is behozzuk a képbe, tetemesnek tűnik a magyar elmaradás. A régiós átlag így 10 447 euróra nő köszönhetően az osztrák 28 306 eurós átlagnak.
A magyar fizetéseknek így 55,8 százalékkal kellene emelkedniük.
Uniós átlag?
A jelenlegi 6702 eurós átlagfizetésből kiindulva szinte beláthatatlannak tűnik az az idő, mire megközelíthetjük az uniós átlagot, mely a 2014-es adat szerint 23 141 euró volt. Vagyis szinte meg kellene négyszerezni a magyar béreket ahhoz, hogy ennek a közelébe érhessünk. A legmagasabb átlagfizetés egyébként Svájchoz, Norvégiához és Luxemburghoz kapcsolódik sorrendben 69,8, 44,1 és 38,5 ezer euróval.
Azonban nemcsak az uniós átlag tűnik nehéz feladatnak, de még a régióhoz történő felzárkózás sem megy gördülékenyen. Magyarországon ugyanis az egyik legkisebb mértékben növekedtek a nettó keresetek 2010-hez képest.
Miközben 5 év alatt a magyar bér mindössze 7,1 százalékkal növekedett, addig a szlovák 11,8-cal, a bolgár 29,6-tal, a csúcson pedig a lengyel fizetések vannak, melyek 2010-hez képest 31,3 (!!!) százalékkal emelkedtek. A felzárkózáshoz pedig az kellene, hogy a többi országhoz képest gyorsabb ütemben nőjenek a nettó fizetések.

(mfor)
Bal-Rad komm: “…A felzárkózáshoz pedig az kellene, hogy a többi országhoz képest gyorsabb ütemben nőjenek a nettó fizetések…”
-De hát akkor a versenyelőnyünk odavan! Akkor nem leszünk az Unio legversenyképesebb országa! Márpedig az összeszereldék tulajdonosai számára pontosan a rabszolgabérek a legfontosabbak egyike.
Folyamatosan zajlik a qrmányzati vetítés a Nagy Népnemmzetthy Moziban! Nyomják a mesefilmeket-miközben “ők” a nemzeti horrort forgatják.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Pereg a mesefilm a Nagy Népnemmzetthy Moziban bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Rettegett Iván szerint:

  Tisztelt Varga Mihály ur.
  Mi is készitettünk mult héten egy statisztikát.
  A magyarországon dolgozo bérből élő munkásoknak egy kérdést tettőnk fel.

  MEGVETTE ŐN IDÉN TÉLRE A TÜZIFÁT

  Tizből nyolcan nemmel feleltek.

  • Rettegett Iván szerint:

   Azt egy átlag magyar háziasszony elénk rakta a havi családi kőltségvetés tételeit.
   1 Lakás részlet fizetés
   2 eon számla
   3 vizdij
   4 mosogép részlet
   5 TV részlet
   6 Provident részlet
   7 autobusz bérlet
   8 biztositási dij
   9 élelmiszer havi kőltségek

   Azt kérdezte akkor most miből vegyenek tüzifát.

   Jo kérdés válaszoltuk.

   • .... szerint:

    Ezek szerint mindent hitelből vett ? Bocs kivéve az élelmiszer és buszbérletet. Mindig a mások pénzén aztán még síránkozik.
    Vándoroljon ki az ilyen.

    • Rettegett Iván szerint:

     Ez ilyen kivándorol nem marad szolgátok.
     Szerintünk is hülye naiv.
     De mindenki maga kárán tanul.

    • Rettegett Iván szerint:

     Tisztelt kazár ő azért vett fel hitelt,mert nem annyi a havi jővedelme mint őnnek.
     Havi netto 120 ezerből nehéz megélni és kp-ra vásárolni
     a mosogépet. A provident hitele meg a tavaji tüzifa vásárlásbol maradt fent.

     Természetesen akik havi 800 ezreket keresnek mint őn
     ismeretlen ez a probláma.

     Van egy rossz hirem őnnek, annyira tele van a világnak magukkal a tőke,hogy
     valoszinü nem ő fog kivándorolni,hanem őn fog Madagaszkára kőltőzni kazár náci bajtársaival egyetemben.

 2. Botond szerint:

  Eszük ágában sincs a bérek felzárkóztatásával foglalkozni, Varga állandóan szajózza, hogy külföldről kell vendégmunkásokat behozni a “kitántorgottak” helyére. Tehát a béreket nem emelni, hanem csökkenteni szeretnék … nem véletlen, hogy a hoholoktól akarnak behozni rabszolgákat, mivel azoknál még lejjebb vannak a jövedelmek … remélik, hogy azok még kevesebbel is be fogják érni. Patkánynépség ez.

  • Smith szerint:

   Orbán: “Ne azt nézzék, hogy mit mondok, hanem amit csinálok.” Megvédjük a munkahelyeket = végrehajtjuk a multik parancsát és alacsonyan tartjuk a béreket, hogy továbbra is itt maradjanak az országban.

   • vitorla123 szerint:

    A profit éhség az ország fejlődőképtelenségének oka.Ha tetszik,ha nem.A kommunisták vezetése ezt küszöbölte ki.Ezért ellensége az értelmiség a kommunistáknak.Mert ők harácsolni akarnak,ha zsidók,ha nem.Ezt meg kell szüntetni.A harácsolás ön és közveszélyes dolog.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.