Arany János látta a jövőnket, és meg is írta!

Orbán szép új légvára

Az a jó a légvárban, hogy amikor összeomlik, nem temeti maga alá kergetőjét. Ki emlékszik már a hétszázalékos gazdasági növekedésre, az egymillió új munkahelyre? Ki hisz abban, hogy Közép-Európában, konkrétan Magyarországon dübörögne az unió gazdasági motorja? Megvan még a dicsőséges keleti, majd déli nyitás? Hát az, hogy Orbán Viktor Európa erős embere, akivel a brüsszeli liftben még minden kollégája egyetért, csak nyilvánosan még nem meri beismerni?

Már itt is a következő: a diadalmas referendum eredményét, miszerint a magyaroknak senki nem írhatja elő menekültek befogadását, előbb beleírják a hazai “alaptörvénybe”, majd következik az Európai Unió működésének alapját képező lisszaboni (a módosított maastrichti) szerződés átírása.
A procedúra “egyszerűsített” módja teljes konszenzust és az összes tagállam nemzeti parlamentje általi ratifikációt kíván, a másik, a „normál” eljárás során az Európai Tanácsban elég az egyszerű többség, ellenben vagy konvenciót vagy kormányközi konferenciát kell összehívni, és ebben az esetben is szükség van az összes tagállamban a törvényhozás jóváhagyására.
Azt pedig végképp nehéz elképzelni, hogy mindenki, vagy akár csak a többség áldását adná egy olyan javaslatra, amely vétójogot adna egyes országoknak a menekültek befogadása, esetleg más, hasonlóan az érdeklődés homlokterében lévő kérdésben. Ez ugyanis könnyen a szervezet teljes megbénulásához vezethet pont akkor, amikor a legnagyobb szükség lehet a gyors, rugalmas reagálásra: válság idején.
Egy ilyen magyar kezdeményezést könnyű lenne előbb bürokratikus elfekvőbe küldeni, majd szép lassan végképp megfojtani. Egyáltalán, magányosan ilyesmihez nem is érdemes hozzákezdeni, a pozsonyi EU-csúcson pedig kiderült, hogy Budapest még csak a V4-ek közös fellépésére sem számíthat. A cseheknek és a szlovákoknak ezerszer fontosabb a Németországhoz fűződő kapcsolat, és még a lengyelek is, akik pedig maguk is új alapszerződést sürgetnek, háromszor meggondolnák, pont erre a harcra van-e szükségük.
Ha Orbán meglépi, nem is azért fogja javasolni az alapszerződés módosítását, hogy végül sikerrel járjon, hanem azért, hogy az új jobboldal európai vezéreként léphessen fel. Úgy érzi, kinőtte Magyarországot, itt már mindent elért, a futballeredményeken kívül nincs semmi, ami lekötné a figyelmét. Az sem érdekli, ha nincs esélye a sikerre, egyszerűen szereti, ha róla beszélnek. Ehhez pedig folyamatosan új, egyre nagyobb célokra és a dolgok logikájából fakadóan egyre erősebb ellenfelekre van szüksége. Az a tragédiája, hogy nem egy igazi nagyhatalom élén áll, ahol világpolitikai értelemben is meghatározó szerepet játszhatna. Személyes ambíciója pechére sokkal nagyobb, mint országa potenciálja.
Ha tehetné, a legszívesebben alighanem indulna az amerikai elnökválasztáson, elvégre, ha Arnold Schwarzeneggerből lehetett kaliforniai kormányzó…
Sajnos régóta kettévált az, ami a miniszterelnököt izgatja, és az, ami Magyarország érdeke lenne. Sokba vannak azok a szép, könnyed légvárak.
(NOL)
Bal-Rad komm: “…Sajnos régóta kettévált az, ami a miniszterelnököt izgatja, és az, ami Magyarország érdeke lenne. Sokba vannak azok a szép, könnyed légvárak…”
-Bizony régóta kettéválTAK! Közel 30 esztendeje már annak, hogy a kettéválás kezdetét vette. Mert nem csak Döbrögi ám az, aki ezt a gyakorlatban is magas szinten űzi. 26 esztendeje pedig légvárban ugrálunk. Sokan kipottyantak már belőle. És még nagyon sokan ki fognak pottyanni, mire a vihar az egész kócerájt fölborítja!
De Döbrögihez visszatérve.
Nála tudatosabb “álmodozót” a demokrácia mocsarába süllyesztett országunk még nem látott. De nem rajta múlott, hogy álmai idáig teljesültek. De az sem, hogy meddig még! Sajnálatos, hogy rajtunk sem múlik.
Döbrögi nemmzetthátalakító ámokfutását már Arany János megénekelte “A nagyidai cigányok” című remekművében. Csóri vajda szerepébe tökéletesen beleillik Döbrögink alakítása.

Képtalálat a következőre: „Nagyidai cigányok-kép”

Csakhát Csóri álmodta az ő hősi “tselekedettyeyt”! És amíg Csóri álombéli hőstettein jókat lehet röhögni-Döbrögink álmodozása sokba fáj nekünk!
Szegény jó Arany János! Mintha a mai rögmagyar valóságot látta volna Csóri vajda álmaiban. Már 1851-ben. 165 esztendeje ennek már.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Arany János látta a jövőnket, és meg is írta! bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Gonda István szerint:

  “hanem azért, hogy az új jobboldal európai vezéreként léphessen fel. Úgy érzi, kinőtte Magyarországot”
  Nektek melyik politikus szimpatikusabb az EU-ban Orbánnál? Mondjuk esetleg Miloš Zeman (de neki nagyon korlátozott a cselekvési területe)?

  • Vászoly szerint:

   Egyik sem. De Orbán akkor is egy tolvaj és felfuvalkodott kisgömböc.
   Rohadtul nem szeretem a libsiket, de Orbán jellemzésében piszokul igazuk van.
   Neki nem az ország, hanem a saját ambíciói a fontosak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.