Obamaki vétója! Legyen csend és hallgatás!

Obama megvétózta a 9/11-es kártérítési tervet

maki

Barack Obama amerikai elnök pénteken megvétózta azt a törvényt, amely lehetővé tenné, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a bűnrészességgel gyanúsított országokat, így Szaúd-Arábiát is.

Az amerikai elnök a döntést azzal indokolta, hogy a törvény ártana az amerikai nemzetbiztonsági érdekeknek. Kifejtette: a jogszabály akár oda is vezethet, hogy amerikai diplomatákat, katonákat vagy cégeket perelnek majd be akár külföldi szervezetek tevékenysége miatt is, mert történetesen ezek a külföldi szervezetek amerikai adományt, képzést kaptak. Hozzátette, hogy a jogszabály emellett megnehezítené az Egyesült Államok külföldi szövetségeseivel a közös munkát egyebek mellett a terrorelhárítás területén.
Olyan külföldi kormányok mentelmi jogának megvonása amerikai bíróságokon, amelyek nem minősülnek a terrorizmus állami támogatóinak – pusztán olyan gyanú alapján, miszerint a külföldi kormányoknak a nem saját területen folytatott tevékenysége terrortámadás miatt sebesülést okozott amerikai földön –, azt a régi elvet ássa alá, amely éppen hogy védi az Egyesült Államokat, fegyveres erőit és tisztségviselőit – olvasható Obama közleményében.
Felülbírálhatják a vétót
A törvénytervezet elkészítésében oroszlánszerepet játszó Chuck Schumer demokrata párti New York-i szenátor a vétóról értesülvén azonnal jelezte, hogy az elnöknek nehéz lesz fenntartania azt.
Ha a szenátusban és a képviselőházban is a tagok kétharmada felülbírálja az elnöki vétót, akkor a törvény hatályba lép. Ha ez megtörténik, akkor ez lesz az első eset Obama 2009 óta tartó elnöksége alatt, hogy egy vétóját felülbírálja a kongresszus.
A törvény
A törvényt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 15. évfordulójára emlékező ünnepségsorozat előtt fogadták el, s az akkor nyilatkozó politikusok jó része elégedettségének adott hangot. Peter King, New York republikánus képviselője például azt mondta újságíróknak: az igazság megköveteli, hogy az áldozatok családtagjainak joguk legyen amerikai bírósághoz fordulni elégtételért. Jerry Nadler szintén demokrata párti, New York-i képviselő arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak nem kell félnie az esetleges visszavágástól, hiszen „már nem az 1790-es években élünk, az Egyesült Államok nagyhatalom”.
Egyes kongresszusi tagok ugyanakkor kétkedően nyilatkoztak, arra hivatkozva, hogy a jogszabály példaként szolgálhat más országoknak is hasonló törvények megalkotására, és ez lehetőséget teremt az Egyesült Államok elleni perekre. Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke például azért nem támogatta a törvényt, mert az – mint újságíróknak kifejtette – szerinte „a szuverenitás rombolásához” vezet, és a jövőben „nagyobb veszélynek” tesz ki amerikai állampolgárokat.
A törvény értelmében a 2001. szeptember 11-i terrorakciók áldozatainak családtagjai pert indíthatnának az általuk felelősnek ítélt államok, elsősorban Szaúd-Arábia ellen kártérítésért. A tizenöt évvel ezelőtti terrortámadások 19 elkövetője közül ugyanis 15 szaúdi állampolgár volt. Ám éppen egy washingtoni kongresszusi vizsgálat állapította meg, hogy egyetlen megdönthetetlen bizonyíték sem támasztja alá azt a gyanút, miszerint Szaúd-Arábiának része volt a terrorakciókban.
A törvény életbe léptetése jelentősen megterhelné az amerikai–szaúdi kapcsolatokat is. A szaúdi külügyminiszter még májusban – miután a szenátus elfogadta a törvényjavaslatot – arra figyelmeztette Washingtont, hogy a törvény életbelépése esetén Rijád 750 milliárd dollár értékben vonná ki kötvényeit és más beruházásait az Egyesült Államokból.
(mno)
Bal-Rad komm: Obamaki-aki vélhetőleg nagy titkok tudója-és előrelátó, vétózott! Alighanem jó okkal!
Hiszen “…éppen egy washingtoni kongresszusi vizsgálat állapította meg, hogy egyetlen megdönthetetlen bizonyíték sem támasztja alá azt a gyanút, miszerint Szaúd-Arábiának része volt a terrorakciókban…”-mint ahogyan más országok SZERVEZKEDÉSÉRE SINCS bizonyíték. Viszont ismerve az amerikaiak pereskedő hajlamát, tömeges perek indulhatnának. Amelyek során még valami malacságra derülhetne fény szeptember 11-e ügyében! Az meg nem tenne jót az Emberi Jogok Legnagyobb Bajnoka címmel önmagát felruházó elsőszámú latorállam nimbuszának. Ráadásul éppen szeptember 11-e adott ürügyet az Emberi Jogok Legnagyobb Bajnokának a “terrorizmus elleni” hadjárat megindításához. (Vagy a terrorizmus kezdetére?)

Arról már nem is beszélve, hogy ezen a törvényen fölbuzdulva, esetleg valóban VALAKIK elkezdenék perelgetni az USA-t. Amire pedig ők kizárólagos jogot vindikáltak önmaguknak. Mármint az USA-nak! Még ráadásul a szaudiak is besértődnének, és elvinnék azt a 750 milliárdot! Majd egy hónap, mire annyi dollárt ki tudnának nyomtatni! Hogy pótolni tudják. Jobb nem piszkálni ezt a 9/11 históriát! Obamaki szerint! Aki lehet hogy nagy titkok tudója. Meg azt is tudja, hogy vétóját fölülbírálni senki nem fogja! Eddig sem tették meg egyszer sem!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Obamaki vétója! Legyen csend és hallgatás! bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Balázs szerint:

  Hello Admin,
  Alapvetöen az amerikai emberekröl elmondható, hogy jószándékú, patrióta és rendpárti csapat ök. A kultúráltabjáról beszélek, de ök sem zsenik.
  Marginálisan feketék és latinók, túlnyomórészt fehérek akiknek van annyi eszük, hogy felháborodjanak azon, ha kiderül a “turpisság”….
  Amerikában kb a lakosság 2%-a az amelyik nem a fösodratúból tájékozódik, illetve haszonélvezöje a jelenlegi rendszernek.
  Nagyon jól szervezett maffia ez és túlnyomórészt kazár személyek müködtetik.
  Ezek BÁRMIRE képesek, hogy nyeregben maradjanak.
  9/11 a tökéletes példa erre….
  A Szaudi királyi család biztosítja a dűlöngélő dollár bizonytalan fedezetét, az izraeliek tartják a markukat mint mindig….. És mindannyian nyakig sárosak 9/11-ben.
  Ez frankón, mint a Csillagok Háborújában: A Köztársaság kormányzója egy Sith Lord. (aki nem az elnök….az elnök csak a házi rabszolga)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.