Mekkmester családi Zrt-je bejelentett!

A térségben a leggazdagabb a magyar lakosság

A magyar családok olyan jól tudnak takarékoskodni, hogy a GDP-arányos vagyonuk alapján lekörözzük a visegrádi országokat – derül ki egy jegybanki elemzésből. Ilyen körülmények között felmerül: vajon miért nem általános a jókedv?

Az Unió országaiban viszonylag erős kapcsolat figyelhető meg az egy főre jutó GDP és a háztartások nettó vagyona között – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentésében, amelyben az egyik kiemelt vizsgálati téma a hazai lakossági gyarapodás volt.
gra
Majd megállapítják, hogy a gazdagabb országok polgárai magasabb jövedelmükből nagyobb arányban tudnak megtakarítani. A nemzetközi összehasonlításból azonban kiderült, hogy nálunk már más a helyzet.
A visegrádi országok közül ugyanis a legmagasabb a magyarországi háztartások GDP-arányos pénzügyi vagyona, ami ráadásul a fejlettségi szinthez képest is meghaladja a régióban tapasztaltat. Például a szlovákoknál a vásárlóerő paritáson mért egy főre jutó GDP magasabb, de a lakosság GDP arányos vagyona jóval kisebb.
Szárnyra kaptak a magáncégek?
Ehhez a remek eredményhez hozzájárult, hogy 2010. óta mintegy 16 000 milliárd forinttal emelkedett a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona, ami 2016 első félévének végére így elérte a GDP közel 100 százalékát. Ez azt jelenti, hogy minden egyes magyar család pozíciója öt év alatt körülbelül négymillió forinttal javult. Persze átlagosan.
A visegrádi országokhoz képest itt a legmagasabb a lakossági állampapírok GDP-arányos állománya. Nemzetközi összevetésben feltűnő eltérés még, hogy a magyar háztartások bankbetét-megtakarítása alacsonynak számít. Minkét jelenség jól tükrözi az erőteljes állami beavatkozást.
Az adatok és arányok alapján tulajdonképpen általánosnak kellene lennie a jókedvnek, de ez valahogy mégsincs így. Ennek oka lehet, hogy – mint az Allianz globális vagyonosodási jelentéséből kiderül – Magyarországon egyértelműen látszik a középosztály lecsúszása. (Szemben például a térségi folyamatokkal.) Vagyis: a jelentős gazdagodást alighanem csak meglehetősen szűk réteg élvezheti. Érdemes persze a vagyongyarapodás mögötti folyamatokra is figyelni. Ezt lehet érzékelni az alábbi ábrán is.

megt

A jelentős javuláshoz hozzájárult a hitelek 4500 milliárd forintos leépítése, és a több mint 6700 milliárdos új pénzügyi megtakarítás. És alighanem itt jön az újabb csavar: a háztartások vagyonát 6500 milliárd forinttal növelte az átértékelés. Elsősorban a tulajdonosi részesedések értéke emelkedett, ahogy az MNB fogalmaz: a „fellendülő magyar gazdasági növekedés nyomán”. Részletezik is, hogy „a lakosság tulajdonában lévő hazai kisvállalatok megtermelt, de ki nem fizetett eredménye a vállalat saját tőkéjének, és így a tulajdonos háztartások pénzügyi vagyonának emelkedésében tükröződött”.
Valóban nagyon sok Magyarországon (még egy kuriózum) a kisebb magáncég, de ezek nagy része kényszervállalkozás. Nehéz elképzelni, hogy tömegesen beindult volna neki a biznisz. Arról viszont lehet fogalmunk, hogy mely körben tapasztalható valóban jelentős gyarapodás.
(azenpenzem)
Bal-Rad komm: A honi vagyonosodási folyamatokról érdemes felidézni, amit a Napi.hu 100 leggazdagabbról készített 15. felmérését. Eszerint az Új Nemmzetthy Elyth (és a nem ebbe a körbe sorolt régi vagy nem nemmzetthy) vagyona mintegy 7 százalékkal nőtt tavaly (és akkor gondoljunk arra, itt mennyi is a gazdaság növekedése). Sok olyan udvaronc is felbukkant már ezen a listán, akinek vagyonát gyaníthatóan a hazai mutyiviszonyok hizlalják. Ők pedig a többi, tisztább piaci szituációban versenyképesebb szereplő elől szívhatják el a levegőt. Hosszabb távon pedig ebből a jelenleginél sokkal nagyobb gondok is adódhatnak-írja az a felmérés.
-De a lényeg a lényeg! Mekkmester családi Zrt-je tudomásunkra hozta, (egyúttal a hírről értesülőket is) hogy “… minden egyes magyar család pozíciója öt év alatt körülbelül négymillió forinttal javult…”
Tavalyi hasonló tartalmú bejelentés HÁROM MILLIÓ FORINTNYI BANKBETÉT LÉTEZÉSÉRŐL számolt be, MINDEN EGYES MAGYAR esetében. Egy négytagú családot alapul véve, ezek szerint az összegszerűség negyedmillió forinttal nőtt /magyar! Amit már értékpapírokban zsákol inkább a nép, nem pedig készpénzben.
Ez lehet az oka az éhezésnek, fagyoskodásnak, göthösködésnek! Értékpapírral nem lehet fizetni a boltokban, meg a patikákban! De ezt mi nyereségvágyó magyarok nem látjuk be.
Viszont vannak, akik Mekkmester családi Zrt-jének bejelentése miatt fölforgatják a hajlékjaikat. Akik tudván tudják, hogy nekik nincs értékpapírjuk. Akkor viszont kp-nek kell lennie valahol. És gyanakodva lesik egymást férjek és feleségek! Biztosan a másik rejtette el a pénzt!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Mekkmester családi Zrt-je bejelentett! bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Vak Bottyán szerint:

    Ki az a marha akii egy szavukat is elhiszi ezeknek a tolvajoknak. A GDP-hez lassan semmi közünk, mert az előállított össztermék nagy részét külföldi tulajdonban lévő vállalatok termelik, a profitot kiviszik. A munkabért alacsonyan tartják. Sok féreg az hiszi még mindig, hogy a magyarok hasra esnek a GDP emlegetése kapcsán. Azóta már mi is megtanultuk, hogy ez a mutató csak akkor adekvát az életszínvonal növekedésével, ha magyar tulajdonú cégek állítják elő.

    • egy paraszt szerint:

      “Ki az a marha…” hát sajnos még mindig többen, mint kellene, a fityeszt támogatók!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.