Visszatért a válság!

Nem normális, ami a világon történik – Küszöbön az újabb válság?

Képtalálat a következőre: „kapitalizmus-kép”

Hanyatló világkereskedelem és globalizáció, egyre nagyobb kockázatokat rejtő kötvény-, részvény- és ingatlanpiaci anomáliák, tehetetlenné váló monetáris politika, vagyoni egyenlőtlenségek: röviden így jellemezhető a világgazdaság nem túl fényes helyzete az OECD átfogó elemzése szerint. A tüneti kezelés már nem elég, minél hamarabb, átfogó reformokkal a probléma gyökerét kell megtalálni, ha el akarjuk kerülni az összeomlást.

Az utóbbi években a nagyobb elemzőházak és gazdasági szervezetek folyamatosan lefelé módosították a világgazdaság növekedésével kapcsolatos előrejelzéseiket, most legutóbb az OECD tette ezt meg szeptemberi elemzésében. A szervezet szerint 2016-ban 2,9%-kal, 2017-ben 3,2%-kal bővülhet majd a világgazdaság GDP-je, ami ugyan csak kis mértékű, 0,1 százalékpontos változtatást jelentett júniushoz képest, jól beleillik a már fent említett tendenciába. A szakértők a nagyobb feltörekvő piaci országok kilátásaival kapcsolatban általánosságában optimistábbak, a fejlett gazdaságok többségét illetően pesszimistábbak lettek.
Összességében továbbra sem látszik, hogy a világgazdaság hogyan tudna kiszabadulni abból az alacsony növekedési csapdából, amiben évek óta vergődik. A várakozásokat folyamatosan alulteljesítő növekedés világszerte számos probléma forrása, melyek évről-évre egyre súlyosabbá válnak. De mik is ezek a problémák, és valójában mekkora a baj?
A világkereskedelem hanyatlik
Bár a világkereskedelem volumenének 2016 első negyedéves visszaesését követően némi visszapattanást láthattunk a második negyedévben, az OECD becslése szerint idén összességében a GDP bővüléséhez viszonyítva lassabb tempóban bővülhet a világkereskedelmi forgalom, amire 30 éve nem volt példa.

real

Az ábra bal oldalán látszik, hogy míg 1986 és 2007 között a világkereskedelem több mint kétszer olyan gyorsan bővült, mint a gazdaság, a válság után ez az arány folyamatosan csökken. Ha úgy tetszik, a globalizáció virágkorának vége.
A jobb oldali ábra is ugyanerre a jelenségre utal, csak kicsit más megközelítésből. Míg a ’90-es, 2000-es években a globális értéklánc dinamikus bővülést mutatott, vagyis a világkereskedelmen keresztül a különböző országok és földrészek gazdaság integrációja egyre szorosabbá vált, ez a folyamat 2011-től megfordult. A jelenség strukturális és ciklikus okokra is visszavezethető.
A kereskedelmi liberalizáció folyamata lelassult: a ’80-as évek végétől kezdve Kína világpiaci nyitása, illetve a volt szovjet tagországok piacgazdasággá válása hajtotta elsősorban a világkereskedelem fellendülését, ez a hajtóerő azonban mára kifulladt…
(forrás: portfolio)
Bal-Rad komm: “…A jelenség strukturális és ciklikus okokra is visszavezethető…”
-IS? Alighanem KIZÁRÓLAG a strukturális és CIKLIKUS okok húzódnak meg CSAK a dolgok hátterében!
A kapitalizmus strukturális válságának ciklikus ismétlődése. Amely struktúra a ’80-as évek végén úgy tudott kilábalni a válságból, hogy ezúttal nem fegyveres háborúval, hanem a pénz erejével gyarmatosította a szocialista országok addig MUNKAALAPÚ-és nem spekulációs alapú-társadalmait. Új piacokat szerezve magának, enyhítve a SAJÁT “ANYAÖVEZET” gondjait, de nyomorba döntve az új hódítások népeit.
Mára viszont a ciklikusság elve alapján-a struktúrából (a spekuláció természetéből adódó) fakadóan-a válság VISSZATÉRT! Amit a struktúrából fakadóan, orvosolni kéne a hagyományos és eddig jól bevált módszerekkel. Fegyverrel vagy pénzzel-DE ÚJ HÓDÍTÁSRA, ÚJ PIACOKRA (ha úgy tetszik új gyarmatokra-zsákmányra) VAN SZÜKSÉG!
Ám az eddig alkalmazott gyógymódok bevetése előtt most komoly akadályok tornyosulnak. Oroszország és Kína!
A hatalmas méretű Oroszországban a struktúra kiépítése az elmúlt 25 esztendő alatt is még csak a kezdeteknél tart. Kína pedig eleve ódzkodik a spekulációs alapú társadalmi forma meghonosításától.
Viszont mindkét ország KATONAI, POLITIKAI, ÉS GAZDASÁGI NAGYHATALOM IS!
A ciklikusan előjövő-és ismét felbukkant-problémát kezelni kéne, de a HAGYOMÁNYOS KEZELÉSNEK FÁJDALMAS MELLÉKHATÁSAI lennének, és szinte biztosra vehető, hogy eredménytelen is lenne!
Márpedig a baj az megvan! Ciklikusan visszatért. Harminc év után.
Bizony könnyen előfordulhat, hogy a bajt radikálisan új kezelési móddal fogják kezelni a Nyugat társadalmai! Amely kezelési mód csak arrafelé számítana újnak. A neve: FORRADALOM!

Képtalálat a következőre: „kapitalizmus-kép”

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Visszatért a válság! bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Sub Zero szerint:

  A Bal-Rad kommentje hibátlan!

  • Rettegett Iván szerint:

   A kibaszot kapitalizmusnak vége.
   A kibaszot kapitalitáknak végük.

   Kibaszot keleteuropa pont beszopta mielőtt a kibaszot nyugati kapitalizmust
   saját spirálja megőli.

   Ezt megint a lengyelek ,csehek,balkán bulgárok,és magyarok cumizták be na meg a románok,ukránok.

   • Rettegett Iván szerint:

    Gorbacsov meg elmegy a tetves kurva anyába,mikor persztrojka néven elárulta,és oda dobta keleteuropát nyugat gyarmatának.

    Azt 26 év után a nyugat teljessen szétrabolta keleteuropát.
    Keleteuropai népek főldőnfutoká váltak, családok millioi szakadtak szét.

    Baszd meg a kurva anyád te rohadt tetü árulo gorbacsov.

    • vitorla123 szerint:

     A Szabó Ervin akadémián mondta el Thürmer a régi megoldást:Oroszország villamosítása + szovjet hatalom.A mai megoldás is elhangzott! Robotizáció+ kommunista hatalom. Akár 3-4 óra lehet a napi munkaidő a harácsolás és a harácsolók kiküszöbölésével általános népjólét teremthető.Nem igaz,hogy az emberek henyélnének.Sőt mert az emberek nagy többsége alkotó munkára képes csodálatos fejlődés indúlna el..Ma már a magántulajdon gátolja a technika fejlődését és a jólét megteremtését.Kivéve persze a gátlástalan harácsolókat,ha zsidók ha nem!

    • akárki szerint:

     úgy legyen.

 2. szigony szerint:

  Jelentős szakszerű felmérések szerint a mai politikai-gazdasági törekvések mentén a kapitalista termelési mód nem ad jó választ azokra a problémákra, melyek az észlelt hiányosságokat jelentősen csökkentenék.

  A termelés mai színvonala lehetővé tenné minden földlakónak az emberi körülményei biztosítását mind anyagi-, mind szellemi téren.

  A kialakult ellentmondások kifejezetten a kapitalista szemlélet következményei, melyben a tőke jelentős szerepet kap, minden emberileg indokolt fejlődésnek gátját képezve.

  A problémák megnyugtató rendezésének csak a kapitalista – jelenleg kialakult, ismert – termelési mód alapvető változása adna lehetőséget, mely a megtermelt javak más szinten való elosztásán alapszik.

  A megoldásokra ismert tanulmányokban kedvező ajánlatokkal rendelkezünk, csak azok globális megvalósítását kell szorgalmaznunk, mivel a folyamatosan felmerülő problémák időleges javítgatása csak ódázza azok ismétlődő feltünéseit !

 3. Csable szerint:

  “A neve: FORRADALOM!”

  Így helyes: A neve: III. Világ Háború, ami hideg állapotában sajnos már zajlik!

 4. szigony szerint:

  Az evolúció hatása, hogy a fogalmak korábban ismert értelmezése IS rendre átalakul. Így már nem valószerű egy totális háború, mert ismereteink szerint az az emberiség végét jelentené !

  A kapitalista rendszerre jellemző torzsalkodás viszont kiválthatja a manapság annyira lebecsült térségek jogos ellenreakcióját, ami sietteti a kapitalista szemlélet halálát IS…

  Sajnos demokratikus keretekben a manapság tapasztalható helyi kiskirályok létrejötte igen könnyű, viszont ‘ eltakarításuk ‘ igen sok kínnal jár ! A forradalom egy végső – kétségbeesett – válasz lenne mint megoldás, de nagy ára lenne, mert mint az a sarokba szorított patkány esetében IS erején felül képes a hatalom birtokában egy elvetemült zsarnok a védekezésre !

  Mindezekre figyelemmel jól meg kell választanunk a lehetséges lépéseket egy kedvező fordulat elérésére.

  A sokakat elárasztó gyűlölet mentén ez nagy akadályokba ütközik, és a mindenkori hatalmat segíti tovább-élésre !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.