Kétségbeejtő állapot…

Ennyit ér a magyar fizetés – kijózanító adatok érkeztek

telo

Bár az iPhone-ok árának alakulása miatt a magyarok viszonylag szűk köre kesereg, beszédes, hogy világviszonylatban itthon kell a legtöbbet fizetni a készülékért. Ráadásul hiába emelkedtek a magyar fizetések, az Apple mobiljai csak nem lettek elérhetőbbek.

Az iPhone 7 megjelenését követően számolta ki a Telegraph, hogy hol kell a legtöbbet fizetni az Apple mobiljáért. A ranglistát Magyarország vezeti, ahol a belépő 32 GB-os kártyafüggetlen változatért 256 ezer forintot kell kifizetni. Ez az összeg a kevesebb, mint 172 ezer (közmunkásokkal számolt bér 2016 első félév) forintos nettó átlagbérnek majdnem másfélszerese.
Csak az összevetés kedvéért: egy német átlagfizetésből több mint 3 iPhone-t lehetne venni a 759 eurós (mintegy 232 ezer forint) helyi készülékár mellett.
Magunkhoz képest sem igazán javult a helyzet
Az iPhone-okat 2011 óta lehet megvásárolni kártyafüggetlenül az Apple hivatalos csatornáján keresztül. Akkor az ősszel megjelent 4S készülék 190 ezer forintról indult, amely baráti árnak számított az akkori 141 ezres átlagfizetéshez képest, mindössze 34,6 százalékkal haladta meg azt.
Egy évvel később azonban az iPhone 5 kezdőára már majdnem 210 ezer forint volt, miközben az átlagbérek csak 3 ezer forinttal emelkedtek. Így már 1,46 havi magyar fizetés kellett egy ilyen készülék megvételéhez.
Drágult a 2013-ban debütáló 5S is 221 ezer forintra, amely ütemet szintén nem tudta követni a 151 ezres magyar átlagkereset, bár az arány csak minimális mértékben romlott.
Nem változott viszont 2014-ben az iPhone 6 ára, maradt 221 ezer, mialatt a magyar munkavállalók már közel 156 ezret vittek haza. Így a telefonok csak 42 százalékkal voltak drágábbak. Nem sokáig lehetett azonban ennek örülni, ugyanis az Apple 2015 elején komoly áremelésbe kezdett.

ip

A 6S tavaly már 247 900 forintért indult az Apple magyar webshopjában, amely 53 százalékkal volt magasabb, mint a 162 ezres átlagbér.
Az iPhone 7 esetében az arány 49 százalék, azonban ez még módosulhat ha a KSH közzéteszi a teljes éves adatsorát.
Bár az iPhone nem meghatározó eleme a magyar fogyasztói kosárnak, ha a tendencia folytatódik, akkor az átlagbérből élő magyarok számára továbbra is komoly teher lesz megvenni egy ilyen készüléket.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: Katasztrófa! Elveszett az élet értelme! iPhone nélkül egyszerűen nem létezhetünk. Versenyképtelenekké váltunk! Végünk van!-mint a botnak.
Tényleg! Mi az az iPhone? Kenyeret ad ki magából sült kolbásszal? Vagy húszezrest nyomtat? Vagy fűt? Netán gyógyít?

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Kétségbeejtő állapot… bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. zls-179 szerint:

  Egyiket se tisztelt Admin! A sima mobiltelefon is egy pszichotronikus fegyver mely az elmét manipulálja, a testet pedig rombolja.Az iPhone pedig figyelemelterelésre és manipulálásra tökéletes,egyelőre…

 2. mantra szerint:

  “A sima mobiltelefon is egy pszichotronikus fegyver mely az elmét manipulálja,”

  Nem csak az manipulálja az elméd. A TV, de főleg az interneten keresztül tudják blokkolni a gondolkodást (sőt az agynak azt a részét, ami az “Ébredéshez” is kell) és
  egyszerűen ráhangoltat attól függően, hogy agresszívvá, depresszióssá, vagy birkává akarnak tenni.

  http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2012/08/digitalis-tv-elme-kontroll-es.html

  • vitorla123 szerint:

   Nem értek egyet.Nem a technológia a hibás,hanem az aki erre használja.A BAL-Rad pont a fordítottját teszi.Segítsetek,hogy tudjuk növelni a hatékonyságot.A változáshoz pénz kell mint a háborúhoz!Csak három dolog kell:pénz,pénz és pénz, Hát segíts ha van rá lehetőséged!Változni fog a sorsod!Változni fog a sorsunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.