Állami rabszolgakereskedelem?

92 ezer forintba került a kormánynak egy közmunkás tavaly

Tavaly országos átlagban 92 400 forintba került egy közmunkás egy hónapig történő foglalkoztatása az államnak – derül ki egy frissen közzétett összefoglalóból.

A Belügyminisztérium által üzemeltetett közfoglalkoztatási portálon megjelent dokumentum szerint országos átlagban egy közmunkás egyhavi költsége mindennel együtt 92 400 forintba került. Ez tartalmazza a munkabért és járulékait, valamint a foglalkoztatáshoz szükséges eszközök, felszerelések árát is.
szerk.: 2015-ben összesen 175 milliárd forintot költött a kormány a közfoglalkoztatásra, melynek keretén belül közel 350 ezren voltak legalább egyszer, hosszabb-rövidebb ideig közfoglalkoztatottak, a súlyozott átlag pedig meghaladja a 208 ezer főt.
A 92 400 forintnak azonban csak a egy részét, 52 638 forintot kap meg az egyszeri közmunkás nettó bér gyanánt, így 43 438 forint esik a járulékokra és az egyebekre. Persze ez csak az országos átlag, vannak olyan közfoglalkoztatási formák (támogatási típusok), amelyek jóval költségesebb megoldást jelentenek.
A Belügyminisztérium összefoglalója szerint
-a hosszabb időtartamú foglalkoztatás a “legolcsóbb”, itt az egy főre eső havi költség 82 700forint volt,
-az országos közfoglalkoztatási programokban egy személyre 96 500 forintot költöttek havonta,
-a kistérségi startmunka mintaprogramokban pedig 101 100 forint volt egy közmunkás költsége.
Vagyis utóbbi esetben a költség 53 százaléka, tehát majdnem fele volt az, amennyit a dolgozók megkaphatnak.

Azt, hogy a különféle programokban ennyire eltérőek a költségek, az igénybe vett eszközök nagyobb értéke és a jellemzően hosszabb foglalkoztatás magyarázza.
Igaz, ez csak részben állja meg a helyét, hiszen a mintaprogramokban tavaly átlagosan 7,3 hónapig dolgoztak a közmunkások, ellenben az országos közfoglalkoztatási programokban (ez a második legdrágább a fajlagos költség alapján) 7,8 hónapig, míg a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretén belül átlagosan 4,8 hónapig dolgozott egy-egy személy. Országos átlagban tehát tavaly 7,2 hónapig volt közmunkás egy munkanélküli, ami majdnem egy hónappal több a 2014-ben jellemzőnél. Akkor 6,3 hónap volt a közfoglalkoztatásban eltöltött átlagos idő.

Mit csinálnak?
A BM által közzétett összefoglalóból az is kiderül, hogy milyen munkakörökben dolgoztak tavaly a legtöbben. Noha támogatási formák szerint csoportokba vannak szedve a munkakörök, mivel több esetben is vannak megegyező feladatok, mi összesítettük az adatokat.
-Így a legtöbben az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és
-szállítási foglalkozású munkakörökben dolgoztak, ők 101 466-an voltak,
-11 723-an egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak voltak,
-9106-an általános irodai adminisztátori feladatokat láttak el,
-8839-en mezőgazdasági segédmunkások lettek,
-8728-an egyéb takarító és kisegítő munkát végeztek,
-6162-en pedig kubikosok voltak.
A legtöbben egyébként költségvetési szervnél dolgoztak, a 208 127 ezer közmunkásnak 86,5 százaléka, 180 089-en, 7,9 százalék nonprofit szervezetnél volt közfoglalkoztatott, 11 538-an (5,5 százalék) pedig vállalkozásoknál dolgoztak.
(mfor)
Bal-Rad komm: A mezőgazdasági, egyszerű mezőgazdasági munkások, meg a kubikosok-ez érdekes dolgot feltételeztet. Rabszolgaközvetítést.
De érdekes az egyéb-máshová nem sorolt-egyszerű szolgáltatók és szállítók köre is.
Ami vélhetőleg a szemétszállító kukásautók “személyzetét” jelentheti!
Ez pedig-ha “van benne valami”-csak erősítheti a rabszolgakereskedelem államilag szervezett gyanúját. Olcsó rabszolgákat ad bérbe az állam!-nem tudni mennyiért!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Állami rabszolgakereskedelem? bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. egy paraszt szerint:

  És hol van az általuk megtermelt érték?

  Mert ugye közmunkára szükség van és nagyon hasznos munkát végeztek a társadalomnak – szólt a kormányzati szócséplés.
  Akkor most ne tessék az általuk előállított 10milliárdokról lapítani, hanem tessék dicsekedni vele!

 2. okoska szerint:

  A legnagyobbat a magánosított üzemorvosok kaszálnak 100 főnél 100×5000=500000 ft-ot alkalmassági orvosi vizsgálat címén, ami abból áll hogy megkérdi a székében ülve hogy nem magas e a vérnyomásod és jól érzed e magad majd a válasz meg se várva már üti is a pecsétet hogy megfelel. A munkavédelmi előadó dettó ugyanez csak ő már el sem jön csak alá kell írni hogy mindent megértettél, hát így jön össze a 92 ezer forint per fő.

 3. turzó istván szerint:

  Orbán… Erdogan … mi a különbség ezek, és a hasonló gengszterek között? Van bőven rabszolga, csak ügyesség kérdése, hogy melyikük hogyan tud belőlük pénzt csinálni! Megjegyzem – a történelem másról sem szólt, mint ezekről … semmi újdonság sincs, pedig azt hihetnénk, hogy ma 2016-ban már … – és még is!

 4. öreg kun szerint:

  Még nagyobb buli lehet a szereldékhez a dolgozók biztosítása. Gyanítható, nem véletlen a fizetések közötti eltérés az anyaországi, és a gyarmati fizetések között…

 5. akárki szerint:

  sokkal több trükköt használnak a szövetség fiainak pénzhez juttatásához, mint a ti képzeletek azt tudná.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.