Megyünk a cefrébe

Rátámadnak a lengyelek Magyarországra

alma

Kiüti a magyar piacról is a lengyel alma magyar versenytársát, mert olcsóbb és nagy mennyiségben rendelkezésre áll. A hazai termelők kénytelenek bagóért megválni terményüktől.

Igazolódhat a magyar almatermelők legnagyobb félelme: az olcsó, óriási mennyiségben termelt lengyel alma nem csupán az exportpiacokról szoríthatja ki magyar versenytársát, hanem a hazairól is.
Az áruházak hamarosan indítják almaakcióikat, ahogy megérkezik a lengyel termény a raktáraikba.
A hazai termelők jelenleg 50-100 forintot kapnak az alma kilójáért – fajtától és minőségtől függően -, ám a következő időszakban ez alá fog szorulni az ár. Egyelőre azonban még az sem biztos, hogy lesz olyan kereskedő, aki átveszi a hazai almát.
A feldolgozók a jó minőségű terményért is csupán 20 forintot fizetnek kilónként. A léálma ára a szezon kezdete óta nem változott, ám a termelők már akkor is ara panaszkodtak, hogy nem térülnek meg a költségeik. Akiknek nincs hűtőházuk, azok közül sokan kénytelenek léalmakénként elkótyavetyélni a terményüket.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: Azért lassan kezd bedőlni a magyar vidék mindenrésze az USA-EU szankciósdija nyomán. A felvevőpiac-Oroszország-letiltása végzetes csapás a magyar almára. Hiszen egyrészt Oroszország GONDOSKODOTT saját ellátásáról, és a jövőben még inkább fog. Ha a szankciókat feloldanák-bár az USA a további meghoszabbításara ösztökéli alárendeltjeit-valószínűsíthető, hogy az orosz piac már akkor sem fog megnyílni a külföldi beszállítók előtt. Alma viszont terem bőven Polákiában-amit el akarnak adni. Márpedig ők sokkal olcsóbban képesek termeszteni a gazdasági szabályozóik okán-ennélfogva olcsóbban is tudnak exportálni! Mondjuk hozzánk!
Ettől még persze a honi rablógarázdálkodásnak “hála”-még olcsóbb nem lesz az alma a magyar fogyasztónak, DE LEGALÁBB A HAZAI ALMÁSOK VÉGRE KI LESZNEK VÁGVA!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Megyünk a cefrébe bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Élőfa szerint:

  Behozatali tilalom lesz belőle, ha lesz megfelelő vezetés, aki meglépje, és akkor önellátás.

  Admin:
  Tőke, áru, szolgáltatás szabad mozgása. Uniós alapelv.

  • Élőfa szerint:

   Kilépés esetére írtam. Elég becstelen ez az EU. Szabad piac, ahol a nagyok megehetik a kicsiket. Más kell, amit már régóta mondok, csatlakozni az Eurázsiai Unióhoz, de Thürmer is csak a brit népszavazás után meri már ezt hangoztatni és propagálni.

  • Kovács szerint:

   Uniós alapelv, de zsidó értelmezés szerint.
   Ha az egyébként zsidó érdekképviseleti kormányunk ezt a magyarok érdekében alkalmazná, bizony jó nagy bírsággal suhintaná meg azokat a multi kereskedőket, akik az áruk szabad mozgását azzal akadályozzák, hogy nem veszik át a magyar almát önköltség+tisztes termelői haszon ellenében, vagy nem ugyanolyan feltételek mellett ( pl. ugyanazon árért) tennék ki a polcokra.

 2. Kálmán Lőrinc szerint:

  MIÉRT tudják olcsóbban előállítani az almát, tőlünk északabbra??? Ez olyan mintha datolyát exportálnánk olaszországba, mert itt olcsóbb előállítani! Ez nem szól másról mint a magyar gazdaság tudatos tönkretételéről. A Kárpát medence látta el élelemmel a középkori európát, most meg mindenhol gazdaságos termelni(növénytállatot egyaránt) csak itt nem?

 3. zombi szerint:

  Jó hírük , Ismerős a téma ,végzetes lesz ha … beengedik ! Pedig ,be !hiszen a szabály ,szabály .. azért van EU
  Müveszek ilyen téren ők , Lesz itt minden,mint a búcsúban!

 4. Pozsony 907 szerint:

  Lengyelt a Magyarrra kutyám? Ez nekünk nem megy!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.