Rohanás a katasztrófába

Tízből egy magyar hiszi, hogy lesz elég nyugdíja

A magyarok talán csak oktatásra költenek kevesebbet, mint saját majdani nyugdíjukra. Pedig mindkettő befektetés lenne.

„Két pedagógus és két gyerek egy szobában. Ez akár egy vicc kezdete is lehetne, de nem az” – mondja Takács László tanár. „A hozzáértők szerint homokba dugom a fejem, ha a jövőről kérdeznek, pedig erről szó sincs. Az internetes kalkulátorok szerint már most a fizetésem csaknem 40 százalékát kellene félretennem ahhoz, hogy nyugdíjas éveimben megtartsam a mai életszínvonalamat. A feleségemnek ugyanígy kellene eljárnia, ami azt jelenti, hogy a négytagú családunknak a megmaradó havi 150-170 ezer forintból kellene megélnie. Matekszakos tanárként sem tudom kiszámolni, hogyan tudnánk kijönni ebből az összegből, hiszen a szüleink támogatása nélkül még a teljes fizetésünk sem elég a havi költségekre.”
Nincs más út
A példa is mutatja, hogy ha a család gyerekeket nevel, a szülők csak nehezen költhetnek öngondoskodásra. Más út azonban nemigen kínálkozik, takarékoskodni kell. És biztató adat, hogy az MNB friss tanulmánya szerint a magyar lakosság megtakarítása a válság előtti szintről, amely kritikusan alacsony volt, mára a GDP 5-6 százalékára emelkedett.

tb

A válság hatására megváltozott a fogyasztói magatartás, ami korlátozta a hitelezés és az eladósodás folyamatát. A kutatás szerint a magyar háztartások pénzügyi eszközeinek és hiteleinek GDP-arányos állománya elmarad a fejlett uniós országokétól, de a régiót tekintve előkelő helyen állunk. Az egyénre lebontott pénzügyieszköz-felhalmozás a banki lekötésektől átvándorolt az értékpapírok, mozgathatóbb megtakarítási formák felé, de az öngondoskodásra szánt összegek még mindig jócskán az elvárható alatt maradnak.
Sőt, az NN Biztosító online felmérése szerint az ötven évnél fiatalabbak negyven százaléka 2015 végén még nem is hallott arról a lehetőségről, hogy nyugdíjbiztosításuk jelentős adójóváírást biztosítana. Miközben a lakosság kétharmada fontosnak tartja a tudatos előtakarékoskodást idős korra, a magyarok 60 százalékának semmilyen megtakarítása nincsen nyugdíjcélú konstrukcióban. Pedig a megkérdezetteknek mindössze 10 százaléka vélekedik úgy, hogy időskori jövedelme elegendő lesz a kívánt életszínvonal fenntartásához.
Mire költ a magyar?
Érdemes azt is megnéznünk, mire megy el a legtöbb pénz. A KSH 2016-os adatai azt mutatják, Magyarországon a háztartások élelmiszerre és lakhatásra költenek a legtöbbet egy hónapban. Élelmiszerre fejenként több mint 25 ezer forintot, lakhatásra 20 ezer forintot. Minden egyébre nem több mint 5000 forintot. Érdekes, hogy a legkevesebb pénz az oktatásra jut. Jó esetben ezer forint. A ruha és a dohányáru szintén a lista alján található, az öngondoskodásra fordított összeggel egyetemben.
Akik azonban félretesznek, általában havonta 5–15 ezer forintot szánnak nyugdíjcélú megtakarításokra. Ez az összeg pedig akár elegendő is lehet, feltéve, hogy időben, még a harmadik X betöltése előtt útnak indítják személyre szabott programjukat. Mert az állami nyugdíj önmagában nem megoldás.
Mi várható az állami rendszerben?
A nyugdíjszakértők többsége abban egyetért, hogy 2030-2040 között a nyugdíjak helyettesítési rátája 50 százalékra csökkenhet. Ez azt jelenti, hogy a munkával töltött évek jövedelmének felével számolhatnak a nyugdíjból élők.

tb

A probléma egyik oka a társadalom gyors elöregedése, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint a nyugdíjasok száma 2016 januárjában 2 010 100 volt. És messze nem értük el a mélypontot: az Európai Statisztikai Hivatal számításai szerint 2060-ban a népesség 29 százaléka lesz minden valószínűség szerint nyugdíjas. Úgy, hogy jelenleg a munkavállalók általában 68 évre saccolják a nyugdíjba vonulás időpontját, de a 25 év alattiak már 72 évre számítanak.
A másik probléma, hogy a magyar munkavállalók jelentős része minimálbéren – vagy annál alig nagyobb összegen – van bejelentve. Másfél millió egyéni vállalkozó, dolgozó nem keres többet bruttó 166 ezer forintnál – legalábbis papíron. A minimálbér után kapható nyugdíj pedig még a bizakodó becslések szerint sem fogja meghaladni 2030 után a 40-60 ezer forintot, de sokak az öregségi nyugdíj minimumával, vagyis 28 500 forinttal számolhatnak.
A Bankmonitor a hvg.hu kérésére kiszámolta: ahhoz, hogy nyugdíjas korunkra rendelkezzünk a mai nettó átlagkeresettel, azaz kb. 175 ezer forinttal, a ledolgozott negyven év alatt 218-220 ezer forintos nettó átlagjövedelmet kellene felmutatnunk.

tb

Mi lesz a minimálbéresekkel?
Ez pedig azt jelenti, hogy ha a most minimálbérre bejelentett többség nem tudja még idejében legalább a duplájára, háromszorosára feltornázni nettó keresetét, és nem kezd megfelelő nyugdíjcélú gyűjtésbe, akkor több millió ember reménytelen helyzetbe kerülhet, és csak az állam „gondoskodásában” bízhat.
Nyilvánvaló, hogy a minimálbérre bejelentett dolgozók egy része „fekete” jövedelemhez jut, ha ennek a keresetnek legalább a 15-25 százalékát tudatosan öngondoskodásra fordítaná, elkerülhetné a fenyegető szegénységet, de minél később kezdi el a nyugdíj-előtakarékosságot, annál nagyobb összeget kell majd erre havonta elkülönítenie.
A Bankmonitor számításai szerint egy megfelelően kiválasztott öngondoskodási rendszerbe fektetve egy 20 éves pályakezdőnek körülbelül 10 ezer forintot kellene havonta félretennie ahhoz, hogy a nyugdíjas éveit viszonylagos biztonságban tölthesse majd el. Egy 40 éves munkavállalónak ez az összeg már minimum havonta 28 ezer forintot jelent.
(HVG)
Bal-Rad komm: “…az MNB friss tanulmánya szerint a magyar lakosság megtakarítása a válság előtti szintről, amely kritikusan alacsony volt, mára a GDP 5-6 százalékára emelkedett…”
-NOS!-valószínűleg a tízből ANNAK AZ EGYNÉL KONCENTRÁLÓDÓ “megtakarításról” beszélhetünk, akik a “saját lábon állók” körét jelentik.
A többi kilenc pedig? Közülük kettő talán jó esélyekkel néz a szépkor elé. Igen ám, de hát még mindig van a tízből hét.
“…a magyar munkavállalók jelentős része minimálbéren – vagy annál alig nagyobb összegen – van bejelentve. Másfél millió egyéni vállalkozó, dolgozó nem keres többet bruttó 166 ezer forintnál…A minimálbér után kapható nyugdíj pedig még a bizakodó becslések szerint sem fogja meghaladni 2030 után a 40-60 ezer forintot, de sokak az öregségi nyugdíj minimumával, vagyis 28 500 forinttal számolhatnak…”
-És akkor még nem beszéltünk a javarészt feketén foglalkoztatottakról, a közmunkásokról, és a rendszerből “eltűntekről”.
Megy a nagy ötletelgetés szagértői szinten, de csak egyetlen dologban értenek egyet a szagértők: EBBŐL KATASZTRÓFA LESZ!
Nem is lehet más! Egy alapvetően rossz társadalom-és gazdaságpolitika formálja egyre nagyobbra a gondokat, IMMÁR 26. ÉVE! Ennek a politikának sajnos nem látni a végét. Ami pedig csakis rendszerváltás, újbóli szocializmus lehet!-ha helyes vágányra akarnánk terelni a dolgokat.
De hogy egyáltalán legyen némi esélye a dolgok kezelésének, MÁR MA KELLENE A RENDSZERVÁLTÁS! Föltételezve hogy ez ma bekövetkezik, neki lehetne látni az elmúlt 26 év okozta károk enyhítésének. Önálló magyar gazdaságot kellene létrehozni, új kapcsolati-piaci struktúrát kiépíteni. Amit bizony csakis egy csomó kemény, diktatórikus intézkedéssel lehetne megvalósítani. Kb. negyven év alatt!
Országunk ma materiálisan roszabb állapotban van, mint volt 1945-ben. Mentálisan, morálisan és erkölcsileg pedig soha történelmünk során ilyen mélységben nem is volt. Nincs is összehasonlítási alap!
Persze politikai bűnbandáink folyamatos dicsőségjelentésekkel vigasztalják a népet, amely elhiszi amit harsognak a fülébe. Hiszen azt harsogják, amit hallani akar.
Ettől persze a katasztrófa-a nyugdíj és társadalmi-rohamléptekkel közelít! Csak a magyar társadalom jár egy helyben.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Rohanás a katasztrófába bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. egy paraszt szerint:

  Igen kifejező az első kép; a női bugyiba mindig van annyi ami kell a mindennapi betevőért.
  Ezt sajnos már átélték 90 éve a weimari köztársaságban, s nehezen hihető, hogy a magyar embereknek is ezt a sorsot-jövőt szánják ………valakik.

 2. Kovács Kálmán szerint:

  „Tízből egy magyar hiszi, hogy lesz elég nyugdíja” . Ez a nagyarányú felelőtlenség és butaság nagyobbrészt a Kádár rendszer paternalizmusának a következménye és a kollektivizmus bűne.

  „De hogy egyáltalán legyen némi esélye a dolgok kezelésének, MÁR MA KELLENE A RENDSZERVÁLTÁS! „
  Rendszerváltás csak tudatváltás után lehetséges, tudatváltás hiányában csak elit- vagy gengszter váltás lehetséges és ezek által a homlokzati feliratok átfestése.

  „Országunk ma materiálisan roszabb állapotban van, mint volt 1945-ben. Mentálisan, morálisan és erkölcsileg pedig soha történelmünk során ilyen mélységben nem is volt. „

  Az első mondat hazugság, a második féligazság. A mentális szó csak materialista pszicho ködösítés, a morál és erkölcs alapja pedig a lélek vagy szellem ( amit a materializmus tagad vagy másodlagosnak tekint), amit olyan fogalmak tesznek nyilvánvalóvá, mint pl. lelkiismeret vagy lelkierő, amelyek jóval túlmutatnak a homo sapiens állati komponensein pontosan az isteni atribútumok irányába.
  Az pedig nagyjából igaz, hogy ez az jelenlegi védikus ciklus ( cca. 12000 év) során nagyjából a mélyponton van, de éppen a ciklus ciklus természete a reményünk, hogy ez napjainkban már emelkedik.
  Ennek a szellemi pirkadatnak számtalan jele van már a materiális világban. Hogy csak egyet említsek, ha a zsidóságot mint a negatív erők megtestesülésének tekintjük – és az írott források alapján 6000 évvel ezelőtt is már a gonoszság és butaság tömény hordozói voltak, pl. csak azt figyelembe véve, hogy a legszebb termények és állatoknak bűzlő salakká változtatását ( amit ráadásul testvérgyilkosság követett) Istennek tetsző cselekedetnek gondolták, – nos ezen zsidóság uralma alá került USA az utóbbi pár évtizedben egyetlen sikert sem tud elkönyvelni a világnak a saját hatalma alá történő betagozásában és pl. a materiálisan gyenge de harci szellemben erős vietnami nép is képes volt csapást mérni rá.
  A védikus ciklus fordulóján hogyan is lehet értékelni a folyamatokat a jelenben és mit lehet mondani a közeljövőről ?
  A lehúzó erők törekvése az, hogy az anyagi rendszerek ( materiális tudomány és technika, műszaki alapú gazdaság) csúcsra járatásával a szellemi erők aktivizálódását elnyomják vagy legalábbis késleltessék. Nos ebben biztosan nem járnak sikerrel, legalábbis hosszabb időtávon.
  Minden amit tesznek, visszájára fog fordulni. Minden erőfeszítés, amit a materiális rendszerek erőforrásainak esztelen és vég nélküli növekedése irányába kifejtenek, csak rontani fog a helyzeten.
  Tehát borzasztó nagy tévedés, hogy az utóbbi 26 év katasztrofális gazdaságpolitikája a bűnös és vissza kellene menni az azt megelőző időszak politikájához és viszonyihoz. Ez egy nagyon szűklátókörű elképzelés és mint alapvetően materialista koncepció nagyon is elhibázott.
  De ! Hosszabb távon ( néhány évszázad) a folyamatok nagyon is a helyes és kívánatos irányba tartanak. És persze nyilvánvalóan az fog bekövetkezni, ami szükségszerű – és ha felismeritek a szükségszerűséget, akkor még a marxizmus értelmében szabadok is lehettek 🙂 , – ami materiális alapon katasztrófa, akár a nyugdíjaknál, akár más gazdasági folyamatokban, ez a katasztrófa vagy pontosabban ezen katasztrófák sorozata a lélek számára ébresztő lehet.
  Tehát hiába mondanám, hogy alapvetően egy naiv, hiú, buta vágy, hogy az életünk egy szakaszát here életűként lehet leélni. Ennek úgysem lenne semmi foganatja. Ám a reális gazdaságban bekövetkező ún. katasztrófa majd megtanítja ezt az embereknek.
  Még egy gondolat. Igaz, hogy hosszabb távon a folyamatok rendben zajlanak. Ám van egy, egyetlenegy komoly veszély, mégpedig az, ha a zsidók által reprezentált materialista háttérhatalom veszni látja az ügyét, akkor megcsinálják nagyban azt, amit az Ábel-Káin testvérpár megcsinált kicsiben, butaságuk miatt az egész világból bűzlő salakkupacot csinálnak, hogy a jelenleg dualitásban élő anyag-szellem testvérpáros szellem tagját elpusztítsák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.