Kik is ŐK?

Diákok, pékek, szabók – Ismerje meg szíriai fehérsisakos életmentőket

Szíriában akár száz bombát is ledobnak egy nap. A hat éve tartó konfliktusban a helyi közszolgáltatások nem működnek, mégis van egy csoport, amely elsőként indul a helyszínekre. A hírekben talán fel sem tűnik, hogy egy önkéntes csapatról van szó. A Fehérsisakosok esélyesek az idei béke Nobel-díjra.

A Szíriai Polgári Védelem nevű csoportot a közönség fehér sisakjukról ismerheti. Ez egy olyan, közel háromezer önkéntesből álló csoport, akik a káosz ellenére is, elsőként reagálnak egy vészhelyzetre. Célkitűzésük nagyon egyszerű. Az alapító okiratuk alapján így szól:
„Kereső és mentő akciók végrehajtása, a lehető legtöbb emberi élet megmentése érdekében.”
A csoport mottója egy Korán vers: „Aki egy ember életét megmenti, az egész emberiséget menti meg.” Ennek a szellemében megalakulásuk óta több, mint hatvanezer embert mentettek meg. Az első nagyobb elismerést az Alternatív Nobel-díjként ismert kitüntetés idei megnyerésével kapták. Ekkor kezdett el a világ is felfigyelni a sisakok mögötti történetre. A Netflix dokumentumfilmet forgatott róluk és egyre több cikk foglalkozik azzal, kik is a Fehérsisakosok.

kfs

Oda mennek, ahonnan mások menekülnek
Egy civil reakciós szervezet létrehozásának ötlete 2013-ban merült fel, James Le Mesurier, brit biztonsági tanácsadónak, aki ekkor éppen Szíriában dolgozott. A szír kormány ugyanis elkezdte bombázni a felkelők kezén lévő városok civil lakosságát. A jelentkező önkénteseket egy független török civil szervezet kezdte el kiképezni, 2014-re pedig már fel is állt a szervezet a ma ismert formájában. Közel háromezer önkéntes dolgozik az ország 120 helyi védelmi központjaiban, köztük Aleppóban, Idlibben, Homszban és Damaszkuszban.
A fehérsisakosok munkáját sokan a világ legveszélyesebbikének tartják, okkal. Ők akkor indulnak ugyanis egy robbantás helyszínére, amikor mindenki más elmenekül.
Küldetésük így szól:
„A lehető legtöbb emberi élet megmentése, a lehető legrövidebb idő alatt, a sérülések és az anyagi károk csökkentése érdekében.”
A csapat ennek érdekében a romok alatt kutat emberi életek után, tüzet olt, elsősegély feladatokat lát el, evakuálja a civileket és akár alapellátást is célba juttat. Az első évben a legnagyobb kihívás a szíriai légierő által ledobott hordóbombák elleni védekezés volt. A 2015 szeptemberi orosz beavatkozás óta azonban nehezebb a feladat. Az orosz bombázók sokkal komolyabb bombákkal támadnak, nem egyszer vegyi anyagokkal tarkítva. Sőt, az úgynevezett „dupla érintés” nevű akcióban a gépek visszatérnek a már lebombázott területekre és újabb adag bombákat dobnak le. A szervezet jelentése szerint eddig mintegy 140 fehérsisakos vesztette életét.

Nem hagyják el Szíriát
Az önkéntesek az élet minden területéről érkeznek. Vannak köztük diákok, pékek, szabók, teljesen hétköznapi foglalkozásokat űzők – derül ki a The Atlantic újságírójának beszélgetéséből a szervezet néhány tagjával és a dokumentumfilm készítőjével.
„Ezek az emberek úgy döntöttek, hogy nem hagyják el Szíriát, de nem is fegyverhez nyúlnak, hanem inkább minden nap kockára teszik az életüket másokért. Ők igazi hősök” – meséli a film rendezője.
Mivel a legtöbben egyáltalán nem értenek a mentési munkálatokhoz, az AKUT nevű török szervezet képezi ki őket. Az AKUT földrengések és egyéb természeti katasztrófák utáni mentésre specializálódott, ez a tudás pedig pont kapóra jön Szíriában. A légitámadások során ugyanis összeomlott épületek alól kell kimenteni a civileket. Ezenkívül egyébként közigazgatási feladatokat is ellátnak. Eltemetik például azokat, akiket már nem sikerült megmenteni.

kfs

A szervezet éves költsége körülbelül harmincmillió dollár. Ebből a teljes időben önkéntesként dolgozók havi százötven dollárt, azaz körülbelül 45 ezer forintot kapnak. A támogatás nyugati államoktól, segélyszervezetektől, illetve az ENSZ-től érkezik. A szervezet hangsúlyozza, hogy önkéntesei fegyvertelenek és politikailag semlegesek. Az Asszad rezsim mégis azt állítja, hogy a csoport csupán egy PR eszköz a nyugat kezében. Azt mondják: egyoldalúan mutatják be a szír konfliktust és közben dzsihadista terrorszervezetekkel szimpatizálnak. Akárhogy is, a Fehérsisakosok számlájára írható hatvanezer emberi élet önmagáért beszél.
(atv)
Bal-Rad komm: Milyen nagyszerű filantrópok ezek a fehérsisakosok. Nem is csoda, hogy olyan társaság tagjai közé jelölték őket, ahol olyan oszloposok tanyáznak, mint Obamaki vagy Gorbacsov.
Persze az éremnek két oldala van! De hát a bölcs ítészeknek NEM MINDENRŐL KELL TUDNIUK!
fs9fs8fs7fs6fs5fs4fs3fs2fs1fs
 
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Kik is ŐK? bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. egy paraszt szerint:

  „A lehető legtöbb emberi élet megmentése, a lehető legrövidebb idő alatt, a sérülések és az anyagi károk csökkentése érdekében.”
  Hát hiába, az anyagi kár az emberélettel szinoním!

  És mi van azok nóbel díjával, akik az öldöklés befejezése érdekében “öldökölnek” saját életük kockáztatása árán. Az ő oldalukon több millió megmentett emberélet van, legalább is a “felszabadított” területen!

 2. ..... szerint:

  A cikkben olvasható : ténymegállapításként, hogy az orosz repülők sokkal komolyabb bombákat dobnak le lakott civilekre, mint a Szír kormányerők, és hogy még az orosz bombákban vegyi anyagok is vannak. Ez katonailag érthető, de emberileg elfogadhatatlan. A fehérsisakosok megérdemlik a nobel dijat.

 3. Havasi Gáspár szerint:

  ….. írásainak zöme szerint a világ minden bajának az oroszok az okozói. Természetesen ha az iszlám bandák kellő korszerű fegyverzettel rendelkeznének, már kitört volna a világbéke.
  Persze jelenleg megfeledkezik Líbiáról, Irakról, Afganisztánról, a volt Jugoszláviáról, Vietnamról, Koreáról, a kubai partraszállási kísérletről, Számos afrikai és dél-amerikai, ázsiai akciókról.
  Vagy a nagy „Világfelszabadító” által gerjesztett narancsos forradalmakról.
  Miközben az USA – Izrael – NATO még véletlenül sem azokat bombázza, akiket kellene, persze közben meakulpázva, újjal mutogat a másik félre, és arcátlanul a saját népellenes bűneit a másik félre kenve.
  Persze elkerülhetné a problémákat, ha nem akarná tarolni, és rabszolgaságban tartani a Föld népeit. De hát ilyen ez a bankár bagázs horda.
  ….. hozzászólásai leginkább az ORIGO libsi -bipsi kommentjeihez hasonlíthatók.
  És mi van Amerika valódi népeivel, az indiánokkal? Ők élvezhettek elsőnek szabadkőműves, illuminátus (később már cionista is) Rothschild-féle családok szabadság és demokrácia terjesztő áldásait.
  Ez a mocsok hatalom az egész földgolyóbist a saját felségterületének tekinti.
  Vajon ….. Európa pusztítása esetén is ilyen véleménnyel lesz, vagy időben felül a ”testvéri” gépre és elhajózik elégedetten, mert teljesítette a feladatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.