“…hiába dolgozok, hiába…-nem megy!”

Ha politikus, akkor lop? – Fiatalok a magyarországi korrupcióról

dok

Romlottak hazánk korrupciós mutatói, s a fiatalok meglepő tájékozottsággal érzékelik az egyre negatívabb tendenciát. Az elburjánzó korrupció nagyon rosszul hat az általános közérzetre, s kimutathatóan erősíti az elvándorlást.

Itthon romlik a helyzet
Hazánkban rendkívüli módon romlik a helyzet korrupciós viszonylatban. A Világgazdasági Fórum idei versenyképességi jelentésének részeként összeállították 73 fejlett ország korrupciós rangsorát, melyben Magyarország egyre inkább az élre kerül: legutoljára a kilencedik helyen állt, most a negyedik helyen van, csak Mexikó, Szlovákia és Olaszország előzi meg.
Képtalálat a következőre: „Korrupció-kép”
A kimutatást 15 ezer gazdasági vezető véleménye alapján állították össze. Három vonatkozásban kérdezték őket tapasztalataikról: milyen gyakran fordul elő az országukban, hogy közpénzek illegálisan kerülnek cégekhez, szervezetekhez vagy személyekhez; mennyire tartják erkölcsösnek a hazájuk politikusait; végül mennyire gyakori, hogy a cégek kenőpénzt adnak vagy fogadnak el.
A korrupció növekedésének fő oka a szakemberek szerint, hogy az intézményrendszerünk rohamosan gyengül az utóbbi években: kiemelik a magántulajdon védelmének romlását, a bírói függetlenség kikezdését, a kormányközeli gazdasági szereplőkkel való kivételezést, a túlszabályozást, a döntések átláthatatlanságát, illetve a cégek etikus viselkedésének háttérbe szorulását.
Mivel a cégvezetők benyomásait szokták kérdezni, a mutatók szubjektívek, de jól tükrözik a tendenciákat. Nem kis tételekről van szó: az Ernst and Young számítása szerint a cégek bevételének 5 százalékát viszi el a korrupció, ami éves szinten – a kkv-k összbevételével számolva – 2 ezer milliárd forint veszteséget jelent a nemzetgazdaságnak.
A fiatalok is érzik
Mindezt nem csak a cégvezetők érzékelik: száz fiatal közül nyolcvan azt gondolja, hogy Magyarországon a korrupció súlyos probléma, és a megkérdezettek 77 százaléka a politikai életet tartja korrupciós szempontból a leginkább fertőzöttnek – hozta ki a Transparency Magyarország nyári kutatása. A 18-29 éves fiatalok kétharmada szerint tenni kellene a visszaélések ellen, például feljelentésekkel, a többiek viszont nem bíznak abban, hogy ezt kivizsgálnák, illetve tartanak attól, hogy bajba kerülnek, ha szólnak a hatóságoknak. Az ifjú válaszadók 71 százaléka véli úgy, hogy akik korruptak, azoknak nagyobb esélyük van a boldogulásra, mint a becsületes állampolgároknak.

korr

A fiatalok korrupciónak tartják a politikusok ingatlanügyeit, a döntéshozók rokonai, barátai, üzletfelei által elnyert állami megbízásokat, a közpénzekből zajló stadionépítéseket, az MNB-alapítványok működését, az uniós támogatások hazai elosztását, továbbá a földmutyit és a trafikmutyit. A sajtó felelősségét is emlegetik, ugyanakkor a gyakori korrupciós hírek közömbösséget is kiváltanak, követhetetlenné válik, hogy ki mennyit lop, a rendszerszintű, sok százmilliós vagy milliárdos lopások pedig nem mindig értelmezhetők számukra. Amúgy az ifjúság főként a hazai és külföldi online hírportálokról tájékozódik, s a közmédiát nem tartja hitelesnek.
Ijesztő hatások
Mérések szerint mindez közrejátszik abban, hogy a fiatalok egyrészt elfordulnak a politikától, másrészt körükben a Jobbik a legnépszerűbb párt.
Az “Aktív fiatalok” című kutatás 2015-ben végzett felmérése szerint az egyetemisták és főiskolások egyértelműen a korrupcióval, a lopással, csalással, hazugsággal azonosítják a politikát. A tartós kivándorlási szándékuk nő, ami független a pártpreferenciától: a körükben második helyezett LMP hívei és főleg a baloldali hallgatók esetében is csak pár százalékkal magasabb az elvándorlási kedv, mint a teljes populációban. Az egyik legelvágyódóbb csoport a szavazástól biztosan tartózkodóké. Mindez a produktív fiatalok eltűnésével fenyeget, hiszen a megkérdezett hallgatók közel kétharmada átmeneti ideig, több mint fele hosszú évekig vállalna munkát külföldön, és már 37 százalék azoknak az aránya, akik tartósan kivándorolnának.
„Azt érzem, hogy ellehetetlenítik azt, hogy normálisan tudjak élni. Eltűnik a középosztály. Én úgy érzem, hogy oda tartozom – vagyis tartozhatnék, van egy normális végzettségem, amivel kaphatnék egy jó munkát, és lehetne normális fizetésem. Csakhogy egyszerűen olyanok a feltételek, hogy hiába dolgozok, hiába próbálom ennek a feltételeit előteremteni, nem megy” – mondta el az ifjúságkutatóknak egy Bázelben élő magyar fiatal.
(atv)
Bal-Rad komm: “…Azt érzem, hogy ellehetetlenítik azt, hogy normálisan tudjak élni…”
-A TISZTESSÉGES fiataljaink alighanem jól látják a dolgokat. Ám hogy így kell hogy lássák, az a MI BŰNÜNK! Szüleik-nagyszüleik bűne!
A miénk, akik ma már tehetetlenek vagyunk! Még arra is, hogy elmondjuk nekik a múltat, a tennivalókat, és hogy rávegyük őket: MARADJATOK ITTHON, ÉS VÁLTOZTASSATOK!
Ők pedig látva az öregek beletörődését-inkább elmennek! A rólunk alkotott véleményüket meg-szerencsénkre-inkább nem mondják ki: “szerencsétlen idióták!”

Képtalálat a következőre: „Korrupció-kép”

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“…hiába dolgozok, hiába…-nem megy!” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. V.kutya szerint:

  Nálatok nem elég hír a Népszabadság bezárása?
  Egy történelmi korszak elleni komplett újfasiszta támadás?
  Persze, hogy a Tőke az, ami támadja a Népszabadságot!
  A Tőke leghűségesebb szövetségese pedig mindig a fasiszta, és az ezekből kikerülő nácik!
  Most már elhiszitek?
  Hahó, van odabenn valaki?
  “Amikor a szocialistákat vitték el, nem szóltam, mert én nem voltam szocialista…”

  Admin:

  Igen-vagyok! Van egy 94 éves magatehetetlen 140 kilós betegem! Az anyám! A magam 75 kilójával forgatgatom, meg csinálom amit kell. Bocsánat, hogy a népszabis cikk emiatt csűszott! (Meg sokmás is!)

  • vitorla123 szerint:

   Jobbulást a mamának meg neked is!A dolog úgy kezdődött,hogy amikor a kommunistákat zavarták el a laptól,nem szóltam mert nem vagyok kommunista Amikor a szocialistákat zavarták el a laptól nem szóltam mert nem voltam szocialista.Most amikor engem értesítettek levélbe,hogy nem kell többé dolgoznom a Népszabinál nincs aki szóljon.
   Az igazság mindíg konkrét!

   • Gonda István szerint:

    Én is sok erőt és kitartást kívánok a betegápoláshoz! És nagyon megtisztelő, hogy megosztottad velünk ezeket a személyes dolgokat.

   • V.kutya szerint:

    Másik cikkben válaszoltam erre.

  • V.kutya szerint:

   Ne haragudj, Admin, bocsáss meg! Elragadtattam magam, sokkolt a hír.
   Erőt, kitartást, érted haragszom, nem ellened, tudod!

 2. .... szerint:

  Kit érdekel egy népszabadság. Sosem volt a nép barátja. Annak a hatalomnak a barátja volt aki eltartotta. Menjenek a levesbe, akkor nekem, most nekik. Ez így van jól. A tőkének akkor is voltak barátaik, mikor a fasizmus nem is létezett.
  Az újságirók 65 %-a zsidó. A vezető lapoknál ez 88 %, a vezetés meg 100 %-ban az. Nos rájuk mondani hogy fasiszták, még akkor is túlzás, ha tudjuk volt fasiszta párt Izraelben is. Meneteltek az utcán egyenruhában, karlendítés volt az üdvözöllek és azt énekelték, Európa Hitleré, Afrika Mussolinié, Közel Kelet a mienk.

  • Gonda István szerint:

   Napi olvasója voltam a nol.hu-nak az utolsó pillanatig. Katasztrofális újságírói minőség volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.